Panáček v reality show

X Factor

neděle 20:20 TV Prima a TV JOJ

Manipulace v britském X-Factoru a Got Talent. Děje se to i u nás?

9. Září 2010 | napsal(a): | reality show: X Factor

Na konci srpna ve Velké Británii odstartoval už sedmý ročník populární pěvecké show X-Factor, kterou i my dobře známe z obrazovky TV Nova. Ihned po odvysílání úvodního dílu se ovšem na internetu začalo šířit podezření, že televize ITV některé pěvecké výkony vylepšila postprodukčními úpravami hlasu, takzvaným auto-tuningem.

Co to je Auto-Tune?

Auto-tune je software vyrobený společností Antares, který se dnes běžně používá v nahrávacích studiích a dokáže automaticky opravit falešně zazpívané tóny do správné podoby. Díky tomu se slavný zpěvák nemusí obávat toho, že by někdy zazpíval špatně a musel celou nahrávací sekvenci opakovat znovu dokola. Ne každý se ovšem k používání této pomůcky přizná, veřejně se přiznal například Robbie Williams. Pokud si pohrajete s nastavením tohoto programu a záměrně to přeženete, získáte robotický hlas, který proslavila Cher v písničce Believe (nebo se podívejte, jak si s tím vtipně vyhrála moderátorka talkshow Ellen DeGeneres). A právě tohoto efektu si všimli diváci X-Factoru zejména u vystoupení favoritky soutěže, 18-leté Gamu Nhenguové:

Na základě množících se připomínek diváků televize přiznala, že skutečně zvukový záznam v postprodukci vylepšuje. Obhajovali to tím, že castingové díly se natáčejí v divadlech, kde je spousta mikrofonů a ze záznamu bylo potřeba odfiltrovat rušivé zvuky, aby měli diváci u obrazovek kvalitní poslech. Na výrok porotců to němohlo mít žádný vliv, portože ti se v divadle rozhodují podle výkonů, které slyší na vlastní uši. V živě vysílaných semifinálových dílech se už žádné úpravy neprovádějí.

Tomuto prohlášení ale odporovalo zjištění novin Daily Mirror, že se tyto podvody na soutěžících a divácích dějí ve velkém měřítku už několik let. Nejmenovaný zdroj ze štábu listu prozradil:

„Bylo veřejným tajemstvím, že jsme Auto-Tune používali k tomu, aby soutěžící buď trefili ten správný tón, anebo aby byli úplně mimo. V některých případech jsme to dokonce použili tak, že zatímco se zdálo, že zpěvák trefil ten správný tón, doprovodná kapela zněla falešně.
Tak se to dělá už několik let, nejen v castingových kolech, ale i v živých přenosech. Problémem totiž je, když máte spoustu stejně dobrých zpěváků. Jak se pak mají diváci u obrazovek rozhodnout, komu pošlou svůj hlas? Proto použijeme Auto-tune, aby skutečně dobří zpěváci zněli ještě lépe a ti slabší zase o hodně hůř. Tak získáte mnohem zábavnější show, v níž je na jedné straně skupina příšerných zpěváků, kteří neustále zpívají falešně, na druhé straně lépe vynikne skupina talentů, kteří jsou vždy úžasní. My ve štábu jsme zastávali názor, že není správné, aby se tato technika používala v talentové soutěži, protože to nedává divákům správný pohled na jejich skutečné kvality. Byl to tak trochu podvod.“


Po tomto zjištění zůstali britští diváci v šoku a začali pochybovat o férovosti celé soutěže a jejich vítězích. Porotoce a hlavní producent Simon Cowell po shlédnutí prvního dílu s okamžitou platností zakázal štábu používat nástroj Auto-Tune a nařídil všchny natočené castingové díly přestříhat a vložit do nich původní audio stopu (což podle zdroje ze štábu zabralo dost času, těch zvukových úprav bylo v natočených dílech opravdu spousta). Zákaz používat Auto-Tune v semifinálových kolech se ovšem nevztahuje na vystoupení hostujících slavných zpěváků, protože ti si přece nemohou dovolit, že by jim nedejbože při tanečních vystoupeních nepadnul ten správný tón.

Nezůstalo ovšem jen u X-Factoru, za pár dní vyšlo na svět to, že se Auto-Tune vesele používá také v Britain’s Got Talent. Například i to světově proslulé první castingové vystoupení Susan Boyle bylo digitálně vylepšeno. Mluvčí produkční společnosti Talkback Thames přiznal, že v jejím vystoupení byl Auto-Tune také použit, ale „ne zas tak moc“.

Jaké jsou asi praktiky v Česko Slovenské SuperStar anebo v nyní vysílaných talentových show?

X Factor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 29
1
TK
Reagovat

Pokud chcete vidět další klipy, v nichž diváci X-Factoru odhalili použítí Auto-Tune,taK si pusťte následující:

Duo G&S (vylepšen byl pouze hlas té dívky)

Shirlena Johnson
Kolem této soutěžící vznikl ještě další skandál, štáb po nahlédnutí do jejích zdravotních záznamů zjistil, že má skutečně papíry na hlavu a ze soutěže ji vyloučil, když v bootcampu předvedla podobný šílený výstup.

Reagovat

Tak an to musí mít člověk asi hudební sluch nebo určité znalosti. Já jako absolutní laik to tam nepoznám :-(

Reagovat

TK, ty vždy kvalitou článku posuneš nastavenou laťku ještě výše. Hodně dobrý článek, díky za něj. Uvidíme, zda se to používá i v ČS verzi či nikoliv, potažmo, zda to nepoužívala i Nova v Superstar.

4
TK
Reagovat

A když už jsme u manipulace s diváky v Britain’s Got Talent…
Nemyslete si, že reakce britských porotců v castingových dílech na jednotlivá vystoupení jsou naprosto bezprostředné a neplánované. Naopak. Každý porotce má před sebou pečlivě připravený scénář, v pauzách před příchodem účinkujícího si přečte, co ho vlastně čeká, má tam přesně napsané, na co se má soutěžícího zeptat, aby vytáhl jeho dojemný příběh. Šokované reakce na jeho výkon jsou pečlivě zrežírované divadýlko.

5
wlk
Reagovat

No v poslední řadě superstar se to stávalo, že kapela občas zněla falešně, sem si myslel jací sou to neumětelové, ale třeba to bylo úplně jinak:(

6
Ondra L.
Reagovat

TK: tož o tom není pochyb :-) vždycky to je o tom udělat z toho show – ať stojí co to stojí…

…no a někteří dojdou tak daleko, že použijí i ten prográmek… Drsná to věc. Mockrát díky za rozšíření obzorů, jak to vlastně chodí :-D

7
Zack
Reagovat

Tk z těch ukázek co jsi psal v komentářích bohužel nemůžu nic poznat, nemám s čím porovnat :( každopádně věřím, že se toto děje.

Reagovat

Zacku, zkus ten TK odkaz na SHIRLENA JOHNSON, tam to lze již na začátku dost slyšet, jak jí ten její hlas Cherovátí :)

9
Kapi
Reagovat

Uz pri nataceni Talentu jsem si vsimla, ze jak si ctou v tech svych papirech porotci, ze tam urcite maji nejake instrukce pro to kdo prijde a s cim a maji tam i sve pripravy na to co se zeptat.

V zahranici s tim pocitam uz par let, ze vi predem kdo prijde atd- to me nijak neprekvapuje.

Reagovat

Tak to je docela logické, že mají na papíře nějaké poznámky. Jinak by se s tím člověkem mohli bavit třeba hodinu a ani by nic zajímavého neřekl. Takhle jim stačí tři věty a přitom to většinou vypadá nenásilně.

11
Pattrick
Reagovat

oooo, ona se mi zrovna velmi páčila :)

12
Pattrick
Reagovat

A já si říkal, že má zajímavý robotický hlas :D

13
Zack
Reagovat

Suníčko: v které minutě?

14
Kapi
Reagovat

Ma to skoro v cele pisnicce- divim se ze to nekdo neslysi…

15
Zack
Reagovat

Já to prostě neslyším…asi jsem fakt hluchej :/

Reagovat

Zack: Nejsi sám :-D
Jako když mi to někdo řekne, tak to zní nějak divně, ale kdybych si to tu nepřečetl, tak by mě to ani nenapadlo :-D

17
Eva
Reagovat

jo jde to poznat u všech 3 videí, že mají divný hlas :)

18
Lucie
Reagovat

Už jsem to někde v diskuzi psala, byla jsem na jednom natáčení ČSMT v Brně a zrovna tam vystupoval Marián Zázrivý s árií z opery Turandot. Je ho teď všude plno, úplná hysterie. Hrozné. Mám hudební sluch, operu miluju a Nessun Dorma znám notu za notou :-)Téměř celé divadlo mu tleskalo ve stoje, já jsem dávala palec dolů, protože úroveň jeho zpěvu byla tak možná na oblastní divadlo… Každý operní zpěvák ho strčí do kapsy, ale televize si začala budovat TEN PŘÍBĚH… Fakt mě tam zklamala Lucka Bílá, jak se nad ním rozplývala. Nicméně musím říct, že v televizi byl jeho zpěv daleko lepší než naživo. Proč, to nevím… Jinak chci ještě říct, že chápu, že se lidem líbí. Většina lidí prostě slyší krásnou operní árii a až tak nepozná kvalitu zpěvu.

19
Radek aka SUNíčko
Reagovat

Lucko, Lucie Bílá je příběh sám o sobě. Do teď nechápu, proč se rozplívala nad těmi 2 sestrami či co to bylo, které pak rozdělili. Jejich zpěv mně přišel zcela mimo a určitě ne na juchání profesionální zpěváčky. Hudební sluch nemám :)

20
Lucie
Reagovat

Tak to také nechápu a ač nemám LB jako zpěvačku ráda, hudební sluch a hlas ona má. Ještě vzpomínka na divadlo. Byla tam matka s dcerou, zpívaly duet a nebyly moc dobré, ale ani špatné. Dcera byla výrazně lepší. Jaro je chtěl hrozně moc dohromady, protože prý duety jsou vzácné. My, tj. publikum jsme vypískali mamku :-) Skončilo to vylíváním si srdíčka na FB, protože dceru ve Velkém třesku vyhodili, aniž by zazpívala sólo. Tak to jen na okraj… Jo a tu sestru vyhodili také.

21
Radek aka SUNíčko
Reagovat

Lucko, já mám podezření, že celé to bylo jen divadlo, aby bylo o čem psát, co vyprávět za srdceryvné příběhy, co na tom, že kvalitou výkonu daných slečen to nebylo zajímavé. Vždy si vzpomenu na muzikál Moulin Rouge, show musí pokračovat, ať Nicole umírá či ne :)

22
Lucie
Reagovat

Radku, asi máš pravdu. Já jsem na „příběhy“ silně alergická, ale chápu, že tam být musí. Jinak Zázrivý už mi opravdu zvedá tlak. Bojím se, že na mě vykoukne i z hrnku kafe. Jo a jestli jsi to ty, kdo psal článek o natáčení v divadle v Praze, tak jsem ti v diskuzi děkovala za vyhraný mobil :-D

23
Radek aka SUNíčko
Reagovat

Lucko, a to si představ, jakou masáž musela zažívat Anglie se Susan Boyle či Paulem Pottsem, řekl bych, že tohle je slabý odvar, co předvádí s tim našim operním pěvcem.

Jinak článek o natáčení v Praze jsem psal, ale děkovat mně za mobil? Já vyhrál, já je nerozdával :)

24
Lucie
Reagovat

Já vím, ale nebýt tvého článku, tak jsem se nezaregistrovala přes web a nevyhrála bych nic. Takových lidí tam byly mraky a těch registrovaných jenom cca 30. On vlastně vyhrál manžel, my měli 60% šaci uspět :-D

Jinak já tu operní masáž chápu. Neznám ve svém okolí téměř nikoho, kdo by chodil na operu nebo ji třeba jen poslouchal doma. V práci to také lidi rozebírají, jakože co na jeho zpěv říkám a tak. Oni jsou okouzleni.

25
Zack
Reagovat

Já byl v divadlech celkem asi 4 dny v kuse, a musím říct, že s těmi papíry a dopředu připravenými otázkami to u nás není tak horké, porotci možná věděli, kdo příjde a co bude zpívat, ale otázky na ně nebyly, podle mého názoru, zase tak hodně dopředu nachystané. Hodněkrát se stalo, že porotci ani nevěděli na co se zeptat a tak rovnou řekli ať zpívají nebo začnou předvádět svůj talent.

Co se týče té úpravy zvuku, Mariána jsem sice neviděl živě, ale Tereza (14-letá „růžovka“ z Třince) měla dobrý hlas i v divadle (jediné vystoupení společně s Nicol Frýbortovou (kolo) kdy jsem tleskal ve stoje i já).

Jinak sestry se mi nelíbily ani živě, Pavlína byla nic moc i v divadle, taky jsem se rozčiloval, že bych je vyhodil obě. A u koho jsem se rozčiloval úplně nejvíce, tak to byla ta na půl Angolanka, u té mi přišlo, že byli porotci domluveni, protože z ní byli odvaření ještě před tím, než začala vůbec zpívat, a jak víte z televize, tak zpěv byl hodně nic moc. Na Talent slabé.

Takže za ty 4 dny strávené v divadle mi jako jediný vítěz co se týče kvality zpěvu a velikostí talentu přišla ona „růžovka“ Tereza.

26
Lucie
Reagovat

Zacku: A líbila se ti ta napůl Angolanka vizuelně? V televizi z ní byl Jaro dost odvařený. Ten zpěv opravdu nic moc.
Růžovka z Třince v TV ještě nebyla, že?

27
Zack
Reagovat

Lucie: Růžovka v TV byla – její vystoupení bylo vůbec první, které Prima a Joj odvysílaly:

http://www.ceskoslovenskytalent.cz/video-14leta-tereza-anna-maskova-a-jeji-zpev/

28
Lucie
Reagovat

Zack: Aha, úplně mi to vypadlo. Díky.

29
Weasley
Reagovat

Lucie – pred informáciami, ktoré ešte neboli v TV, sa píše SPOILER

Přidat komentář