Panáček v reality show

Kdo přežije v ráji (Surviving paradise) – Nová reality show, kde pravidla dopředu neví asi ani tvůrci

3. Listopad 2023 | napsal(a): | reality show: Surviving paradise

farma 15

Na Netflixu se objevila nová britská reality show Surviving paradise (česky Kdo přežije v ráji), která je lehkou kombinací Love Island, Big Brother a Survivor. Problém ale je, že si z každé show vzala to nejnudnější a to doplnila pravidly tak nejednoznačnými a náhodnými, že se v nich asi nevyznají ani sami tvůrci.

Pointa show je v podstatě jednoduchá. 12 soutěžících, kde všichni jsou mladí, vysportovaní, krásní a společenští, je přivezených do luxusní vily s bazénem či posilovnou na útesu nad mořem. Hned po prvních hodinách se ale všichni přesunou do kempu, což je tábořiště kousek vedle vily, kde jsou spartakiádní lehátka, suchý záchod, žádná sprcha a klec se dvěma slepicemi. Na jídlo mají v kempu pouze rýži a fazole. Soutěží pak o to, kdo se dostane zpátky do vily a udrží se v ní, protože vítěz bude zvolený právě z těch, kteří budou na konci hry ve vile. Potud je vše víceméně v pořádku a jasné, i když kemp působí jako velmi pohodlné tábořiště, proti takovému Survivor nebo Farmě ve svých začátcích, a jeho jedinou nevýhodou je, že podle všeho není soutěžícím povolen přístup k moři, které je hned pod ním, a ve kterém by se mohli alespoň opláchnout. Nebo je to ani nenapadlo. Mají ale k dispozici hliníkové ešusy, spacáky, petrolejové lampy, moskytiéry a rýže a fazolí kolik chtějí, protože na nedostatek jídla si nikdo nestěžoval.

Největší problém celé show ale je samotné postupování do vily a odcházení z ní zpět do kempu, které je tak nahodilé, že to celou dobu působí, jako kdyby ani sami tvůrci netušili jak to má fungovat a že vše dělají jak se jim zrovna hodí. Jednou si postupujícího do vily mezi sebou vyberou soutěžící a ten si sám k sobě vybere s kým chce ve vile být. Jindy se na postupujícím dohodnou soutěžící sami mezi sebou a někdy je to o náhodě kdo si „vytáhne delší sirku“. Stejně je to i naopak, hráč se občas zase může obětovat a odejít z vily do kempu sám a jindy je hráč vyřazen někým, kdo je ve hře sotva pár minut. A tyhle všechny metody se vystřídají třeba během tří dílů. Štáb si asi myslel, že čím víc nečekaných zvratů tím líp, ale zapomněl dát do soutěže jednu ze základních věcí, kterou zvraty potřebují, aby byly zvraty, a to je systematičnost, se kterou by divák a hlavně hráč mohl počítat a kalkulovat při svých rozhodnutích.

Surviving_Paradise-jason-and-aaron

Celá show má být o tvorbě spojenectví, tedy aby si soutěžící mezi sebou pomáhali na vrchol nebo dolů do kempu. Což vlastně dělají a vztahy se mění každou minutu. Ostatně na tvorbu a změnu spojenectví mají nekonečně času, ve vile je největší námahou spořádat obrovskou snídani a v kempu, kde by měl být život tvrdý, jim štáb asi i seká dříví na oheň, takže nic kromě diskusí o tom, jak chtějí do vily na práci nemají. A když už štáb přijde s nějakou fyzickou výzvou pro obyvatele kempu, ať už o získání nějaké výhody nebo rovnou cesty do vily, tak spočívá v tom, že někdo jde deset kilometrů daleko nebo chytat ryby nebo musí přeplavat jezero. Žádné drama nebo dokonce vystavěné hry jako v soutěžích Survivor. V pozadí všech takových výzev se štáb snaží o nabourání nebo posílení důvěry mezi soutěžícími, ale ve výsledku na vztazích skoro nic nezávisí, o postupu do vily nebo vypadnutí rozhoduje často spíš náhoda. Velmi častá věta „pomoz mi dostat se do vily a já pak udělám vše abych tam dostal tebe“ proto ztrácí po prvním díle smysl, a aliance, které na začátku vznikají se velmi rychle tříští a nikdo nemá jakoukoli moc na to někoho někam dostat. Dokonce i vyřazení nejnenáviděnějšího člověka neproběhne tak, že by všichni řekli, že ho tam už nechtějí, ale vlastně jen náhodou a štěstím bez účasti všech hráčů.

Co se týče moderátorky, kterou je americká komička Jessimae Peluso, jde o velmi zbytečnou postavu, neprobíhají žádné rady, kde by se snažila ze soutěžících dostat nějaké informace nebo jim dala prostor si něco vyříkat nebo vysvětlit. Pokud probíhá vyřazování s moderátorkou tak soutěžící jen přijdou, postaví se proti ní a ona jmenuje kdo má říct koho chce vyřadit nebo posunout do vily nebo kempu. Nemusí říkat ani důvod, stačí jen jméno. Hlasování kromě volby vítěze probíhá z čisté vody ústně, jako ve Farmě, takže se nezřídka kdy stane, že někdo změní svůj názor během hlasování aby to pro něj bylo výhodnější. A volba vítěze byla tak rychlá, že jsem ji skoro nepostřehl. Celé to moderátorka odbyla jednou větou.
Komunikace štábu se soutěžícími pak probíhá skrze zprávy na chytré hodinky soutěžících ve vile nebo telefon s GPS, který je k dispozici v kempu.

the-cast-in-front-of-the-surviving-paradise-villa

Výběr soutěžích byl na druhou stranu docela dobrý a je jednou z mála plusů celé show, i když typově jsou všichni poměrně stejní, tak charaktery jsou tam velmi různé. Ale na 9 dílů se ve hře vystřídá 15 soutěžících a tak kromě té největší podrazačky není nikomu věnován dostatečný čas aby se ukázalo jaký je. Navíc věčným přesouváním lidí mezi vilou a kempem a tím, že celá soutěž trvá jen asi 15 dní a kromě sezení v kempu nebo ve vile se nic neděje, není ani čas ani příležitost, aby vznikla pořádná ponorka nebo naopak opravdu silná spojenectví. A tak většina hráčů projde celou hrou bez nějakého výraznějšího emocionálního momentu. K tomu by pomohly právě ony porady před vyřazováním, kde by moderátorka mohla mezi ně zasít semínka sváru nebo pochybností.

Tahle show se zkrátka ve všech směrech nepovedla, přitom základní myšlenka kombinace několika show by mohla nabízet velkou zábavu. Hodnocení 20% na Rotten Tomatoes ale tomu, co pořad nakonec přinesl, naprosto odpovídá.

Nick Flyer

Takový pisálek co občas něco napíše a někdy o něm lidi roky neví. Sleduje hlavně domácí RS, ze zahraničních jen ty netalentové. Na panáčkovi působí už několik let, a to hlavně proto, že je to jediný web s normálním vedením. Jinak povoláním grafik a srdcem filmař. Takže v případě zájmu pište flyer.nick[áčko]gmail.com

Surviving paradise

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

Přidat komentář