Panáček v reality show

X Factor

neděle 20:20 TV Prima a TV JOJ

X Factor 2014: Důstojné zakončení X Factoru? Z pohledu sledovanosti v žádném případě (sledovanost)

26. Květen 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor

[singlepic id=8129 w=615]

X Factor včera odvysílal poslední díl série, tedy velké finále. Celkově byl formát koncipován velmi podivně, málo živých přenosů a také nesmyslné finále v 6 soutěžících. To vše určitě přispělo, vedle konkurence na ostatních TV kanálech (Doktoři z Počátků, finále MS v ledním hokeji), k mizivé sledovanosti finále. Po minulých týdnech se X Factor v ČR mírně zvedl, na Slovensku show skončila se svým průměrným výsledkem. Čtěte dále.

Zatímco předposlední díl X Factoru sledovalo 257 tisíc diváků starších 15 let, velké finále si dokázalo mírně polepšit. Přesněji řečeno na 313 tisíc diváků starších 15 let. Od 20 hod. se tak X Factor umístil až na 4. místě. Večerní sledovanost ovládl novácký seriál Doktoři z Počátků (1345 tisíc diváků), dále finále hokejového Mistrovství světa (zápas Rusko-Švédsko si nenechalo ujít 675 tisíc diváků), a nakonec také film na ČT1, Kolotoč (457 tisíc diváků). V kategorii 15-54 zvítězil seriál Doktoři z Počátků (27 procent). X Factor dosáhl v této skupině share 10 procent.

Včerejší závěrečná část X Factoru, která startovala v 22:58 a ve které jsme se již dozvěděli jméno samotného vítěze, si vedla o něco lépe než samotné finále. Dosáhla sledovanosti 334 tisíc diváků starších 15 let a v kategorii 15+ skončila na 1. místě, za ní se umístily filmy na ČT1 a na Nově. V kategorii 15-54 získala show 18 %.

Sledovanost X Factoru na Slovensku

Na Slovensku se X Factor rozloučil se svými průměrnými až podprůměrnými čísly. Show dosáhla v kategorii 12-54 podílu 18,6 % ve skupině 12-54 při ratingu 6,6 %. Ve sledovanosti jí porazil finálový zápas MS v hokeji na STV1 i večerní film na Markíze.

Závěrečná část finále X Factoru dosáhla ve skupině 12-54 podílu 24,3 % při ratingu 5,2 %.

Celkové zhodnocení

Celkovou sledovanost X Factoru lze hodnotit jako podrůměrnou a rozhodně skočila daleko za očekáváním Primy a JOJky, jaké faktory za to mohou? Samozřejmě přesycenost talentových soutěží u diváků (sledovanost pěveckých soutěží klesá i na Nově a Markíze), špatný začátek projektu ze strany televize Prima vč. jejího pozdního zapojení se, velká televizní konkurence v podobě hokejového MS, v ČR dále nováckého seriálu Doktoři z Počátků, na Slovensku většinou v podobě filmů na Markíze.
Já osobně byl se show v celku spokojený (nevadili mi fináloví soutěžící, až na jednu výjimku; úroveň a zpracování živých přenosů i domů porotců byla perfektní) a doufám, že se k nám X Factor někdy vrátí, ovšem ne dříve než za 3-4 roky, a prosil bych s obměněnou porotou (z tohoto složení bych nechal klidně jen Sisu Sklovskou) a v původním formátu ze zahraničí, žádné takovéto okleštěné verze se třemi přímými přenosy. Pokud na takový plnohodnotný formát nejsou peníze, potom je přeci lepší se do něj vůbec nepouštět. :)

Bedy

Snažím se věnovat různým televizním reality-show a soutěžím dost svého času. Především se zajímám o pěvecké a talentové soutěže, zejména jsem velkým fandou X Factoru. Dále také o "kontejnerovky" typu Vyvolení apod. Stále mě nepřestávají překvapovat zahraniční verze jednotlivých formátů a pevně doufám, že se jim ty naše jednou dokáží celkově vyrovnat. :)

X Factor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Patrik
Reagovat

Je to jiny tema Ale četl jsem ze ma byt v cesku a na slovensku Hlas deti

2
Bedy
Reagovat

@Patrik: A kde jsi to četl? :)

4
Bedy
Reagovat

@Patrik: Jj, ale nebral bych to vážně.. Wikipedii může upravovat každý…, já např. spravoval všechny mutace X Factoru – CZ, SK, EN.., takže tam to moc důvěryhodné není no :)

5
Patrik
Reagovat

tak ale naka nadeje je

6
RAINMAN
Reagovat

Lukáši Frantovi se povedla především reality show Šéfka.

Nejsledovanější díl letošního X Factoru měl 582 000 diváků. Nejsledovanější díl Šéfky měl 650 000 diváků!

7
Bobby Brown
Reagovat

@RAINMAN: Aby ne, když jsme ti tady drželi pěsti. ;-)
(a Markétce samozřejmě…)

Přidat komentář