Panáček v reality show

X Factor

neděle 20:20 TV Prima a TV JOJ

Ondřej Ruml na Létě plném hvězd 2015 (+ foto)

15. Srpen 2015 | napsal(a): | reality show: X Factor

[singlepic id=11059 w=615]
Dvacátý ročník Léta plného hvězd nabírá obrátky a včera nás svým vystoupením potěšila stálice této výstavy – Ondřej Ruml, který na LPH vystoupil již posedmé. Přestože už je tomu neuvěřitelných sedm let, kdy se tento skvělý zpěvák a muzikant účastnil prvního českého X Factoru, kde skončil na druhém místě za Jiřím Zonygou, jeho hvězda rozhodně nepohasla a Ondřej je stále hudebně velmi aktivní. Koncem minulého roku vydal nové CD, které je poctou pánům Voskovcovi, Werichovi a Ježkovi a na němž spolupracoval s dalším skvělým muzikantem – klavíristou Matejem Benkem, který byl zároveň i již podruhé Ondřejovým hostem na LPH. O největší překvapení večera se postaral jeden z mladých umělců s Aspergerovým syndromem, které letošní ročník LPH podporuje. Ale nepředbíhejme a nejdříve se podívejme na to, jaké bylo vystoupení Ondřeje a Mateje.

[singlepic id=11053 w=615]

Ondřej zahájil celý koncert evergreenem Hit The Road Jack od Raye Charlese, při kterém jej doprovodila jeho pověstná zázračná krabička zvaná voice recorder. Následovala Ondřejova původní skladba Afrika, kterou již známe ze sesterské (a bohužel již neprobíhající) akce Mlsání s hvězdami.

[singlepic id=11054 w=615]

Poté Ondřej přizval ke klavíru Mateje a za jeho doprovodu zazpíval hned tři písně z dílny tria Voskovec, Werich, Ježek, které všechny najdeme i na výše zmíněném CD, konkrétně Klobouk ve křoví, Svítá a David a Goliáš, která Ondřejovi asociuje předloňské prezidentské volby. Spolupráce Ondřeje s Matejem však toto CD přesahuje, takže jsme byli svědky premiéry písně Měsíc z Matejova připravovaného alba, na kterém vedle Ondřeje budeme moct slyšet i Dana Bártu, Matěje Rupperta, Yvonne Sanchez nebo Vojtu Dyka. Dále opět Ondřej pokračoval jen sám s krabičkou a zazpíval jednu známou kubánskou píseň, kterou jej naučila jeho manželka Doris Martinez (viz. foto), s níž se Ondřej nedávno na Kubě oženil.

[singlepic id=11057 w=615]

Následoval Stingův Englishmen In New York a oficiální část koncertu Ondřej uzavřel s notoricky známou Lion Sleeps Tonight ze Lvího krále. Jako přídavek dali společně s Matejem možná vůbec nejznámější evergreen tria V+W+J Život je jen náhoda.

[singlepic id=11056 w=615]

Když Ondřej s Matejem dohráli, koncert však zdaleka neskončil, jelikož o skvělý hudební bonus se postaral mladý pianista s Aspergerovým syndromem Denis Szalbot. Tento na první pohled nesmělý mladíček oslaví v pondělí 17.8. své třinácté narozeniny, žije s rodiči a mladší sestrou v Třinci, Léto plné hvězd zahajoval už dvakrát (vloni s operní divou Andreou Kalivodovou a letos s Ondřejem Rumlem a Michalem Horáčkem) a v loňském roce reprezentoval ČR na Mezinárodním festivalu handicapovaných hudebníků v Korejském Soulu, kde vyvolal u publika i médií velký rozruch a zájem. Návštěvníci Ondřejova koncertu se mohli přesvědčit, že v tomto klučinovi se skrývá opravdu fenomenální talent. Zahrál a zazpíval několik operních árií tak, až se z toho přítomným tajil dech. Denis je názornou ukázkou toho, že i když pánbůh někde ubere, jinde naopak přidá a jemu přidal talentu opravdu hodně aneb, řečeno slovy Gábiny Osvaldové, mu to tam hodil lopatou a na dlouhou frontu za ním se nedostalo. Denis však není jediným umělcem s Aspergerovým syndromem, kterého Léto plné hvězd letos podporuje, vystoupil zde i písničkář Radek Čihák a své obrazy zde vystavují Petra Bobalová, Natálie Ficencová, Běla Sýkorová a art-terapeutka Radka Zábojová. Už kvůli těmto lidem se pořádání této výstavy i benefičních koncertů rozhodně vyplatí.

[singlepic id=11058 w=615]

Včerejší večer byl setkáním tří vynikajících muzikantů. O Ondřejově bezbřehé muzikálnosti víme už dávno, Matej Benko je rovněž ve svém oboru špička a za Denise může mluvit jeho úspěch na výše zmíněném festivalu v Soulu. Není proto pochyb o tom, že po hudební stránce byl včerejší koncert mimořádně vydatný.

[singlepic id=11055 w=615]

Příští týden se nejdříve v úterý 18.8. můžeme těšit na čerstvého držitele Thálie Tomáše Savku, kterého si jistě pamatujete z prvního ročníku české SuperStar, spolu s ním vystoupí jeho bývalá přítelkyně a muzikálová diva Markéta Procházková, pianistka Ester Godovská a nově i saxofonista Ondřej Klímek. Celý jubilejní dvacátý ročník LPH pak ve čtvrtek 20.8. uzavře letošní účastník Eurovize Václav Noid Bárta. Myslím, že se máme opět na co těšit, proto pokud nemáte nic jiného na práci a nebydlíte na druhém konci republiky, tak na Léto plné hvězd určitě vyrazte.

Foto: Olga Černohorská

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 3
1
Prochor
Reagovat

Kdo je to Ruml? Kdo je Elis Mrázková nebo Kamila Nývltová víme.

2
bezík
Reagovat

@Prochor: Kdo je to Kamila Nývltová ? Kdo je Ruml vím.

3
Prochor
Reagovat

Řeknu to takhle – na Rumla bych nešel na Petra Ševčíka jsem šel a bylo to super.

Přidat komentář