Panáček v reality show

X Factor

neděle 20:20 TV Prima a TV JOJ

X Factor 2014: Kdo zvládl náročný Bootcamp a postoupil do Domů porotců? (rekap + foto)

23. Duben 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor

[singlepic id=8902 w=615]

Rekap doplněný o Merťasovu část.

Po šesti dlouhých týdnech, kdy jsme sledovali lepší i horší postupující z castingů X Factoru přišel na řadu Bootcamp a nutné dělení zrna od plev. Postoupilo celkově 104 soutěžících, které nejdříve čekala zkouška spíše nervů než pěveckých schopností, kdy se měli za velmi krátký čas naučit jednu náročnou povinnou píseň. Po prvním třídění následoval taneční workshop a duety, na základě kterých musela porota vybrat pouze nejlepší dvacítku, čili čtyři soutěžící z každé kategorie. Na ty už čeká od příštího týdne poslední zastávka před Live shows – Domy porotců. Jak bootcamp dopadl a co na to VojtaP a Merťas se dozvíte v článku.

Povinná jízda – falešný zpěv a zapomenutý text pro všechny!

Každá kategorie dostala přidělenou jednu píseň, jejíž úryvek museli před porotou co nejlépe porodat. Nejdříve porota vybrala dvě desítky jedinců, kteří prošli rovnou do dalšího kola. Poté měli zbylí soutěžící pouze hodinu na to, naučit se a nacvičit společně s hlasovými poradci danou píseň, před porotu chodili ve skupinách po deseti. Co následovalo nebylo dobré ani trochu…
[singlepic id=8903 w=615]

Chlapci (Michael Jackson – Man In The Mirror)

VojtaP: Chlapci dostali od poroty pěkně naloženo. Hit od krále popu není žádná dětská říkanka. Ani jeden nedal 100% výkon a taky bylo hodně zapomenutého textu. Od poroty to byla těžké podpásovka, zvlášť, když si na castingu stěžovali, že zpívat Jacksona nemůže každý. To je fakt, zvlášť v Man In The Mirror jde zazářit jediným způsobem a to je si píseň originálně upravit, jeden příklad za všechny můžu uvést verzi Diany Vickers z 5. řady britského X Factoru. Na originální úpravu hoši ale neměli čas, tak to bohužel dopadlo, jak to dopadlo.

Merťas: To od tvůrců nebylo hezké, takhle klukům naložit. Král popu je na zpívání těžký, a pokud k tomu neumíte text, tak je to vražedná kombinace. Všechny negativní faktory se samozřejmě projevily. Za hodinu ze sebe dokážete těžko vymačkat maximum s takovým flákem.

28+ (Pink & Nate Ruess – Just Give Me A Reason)

VojtaP: Starší 28 let, nevím proč nazývaní senioři (WTF?), dostali z kategorii dá se říct, nejlehčí píseň. Největší problém byl opět s textem, kde s ním měli problém snad úplně všichni. Miroslaw se kromě textu vykašlal i na původní melodii a vzal to po svém. Dokonce i při tom „na, na, na“ jsem se divil, koho všechno porota pustila z castingů.

Merťas: Jako vážně říkají lidem starších 28 let senioři? To znamená, že za tři roky je ze mě senior. Hitovka od Pink je velmi hezká písnička, na které se ale také dají vylámat solidně zuby.

Skupiny (John Newman – Love Me Again)

VojtaP: Skupiny jakožto nejslabší kategorie předvedly v rámci povinné jízdy nejlepší výkony. Dívčí skupiny Ladies a The Moment měly nejvymakanější harmonie, The Moment dokonce předčily své hrozné castingové vystoupení. Skupina Lady Jam na to šla od lesa a nezpívající členové vytvořili svými ústy podklad, hlavní zpěvačce to ovšem trochu ujíždělo. Největším propadákem pak byla skupina Rock Reunion, to bylo hrozné po všech stránkách.

Merťas: Pecka od Newmana je také skvělý hit a skupinám (některým) vyloženě sednul.

Dívky (Beyoncé – If I Were A Boy)

VojtaP: Dívky na to šly svědomitě a žádná si nevzala pódium text, ale taky ho ne každá uměla. Možná i tak by jim to bylo k ničemu, protože holkám stejně jako pánům porota neskutečně naložila. Není divu, že se žádná absolutně nechytla, skoro bych věřil, že úmyslně chtěli, aby soutěžící zněli špatně.

Merťas: Holky dostaly Beyoncé. Stejně jako kluci, velmi těžká písnička, která potřebuje trénink a z fleku se to prostě dávat nedá. Všichni mohli dostat více času na naučení a procvičení písniček, protože v takovém balení je prostě sebevražda vybírat ty nejlepší. Můžete být sebelepší hudební znalec, ale v takové chvilce horko těžko něco poznáte. Vybíralo se jen na základě, řečeno sportovní terminologií, aktuální formy.

Následovalo další vyřazování, ze 104 soutěžících udělala porota polovinu.

Taneční workshop

Následoval taneční workshop, soutěžící se pod vedením choreografa Miňa Kereše, který dal dohromady The Pastels, učili krátkou choreografii. Nakonec porota oznámila, že to byla jen taková komická vložka a na základě tance se hodnotit nebude.
[singlepic id=8904 w=615]

Duety a vystoupení skupin

Poslední úkol pro postupující bylo nacvičit duet. Dvojice určila porota, pouze skupiny směly vystupovat sólo.

Lukáš Grüner a Tibor Gyurcsík

[singlepic id=8905 w=615]
VojtaP: Z daného seznamu písní chlapci zvolili hitovku od Bruna Marse. Zatímco Tibor, ač mi tolik nesedí osobnostně, byl výrazově i pěvecky jistější. Ve své kategorii je určitě jeden z nejlepších zpěváků. Lukáš působil hodně nejistě a ztrémovaně, popletl text a nesnažil se o žádný kontakt s porotou nebo kamerou, neustále se díval dolů. Své kvality v podobě neotřelé barvy hlasu prodal jen v refrénu, na castingu zapůsobil mnohem víc.

Merťas: Tato dvojice aspiruje celou svou osobností už na hodně vysoké příčky v soutěži. Přes bootcamp by neměl být problém se dostat. Sice byli oba dva citelně nervózní, ale hlasově se ukázali ve velmi dobrém světle a dalo by se říct, že jim Bruno i sednul. Občas to trošku zatahalo, ale celkově dobrý. Je mně víc sympatičtější Lukáš, protože z Tibora cítím takovou zvláštní namyšlenost. Hlasově mají na postup rozhodně oba dva.

Anh La Thi Quyhn a Kristína Kušnírová

[singlepic id=8906 w=615]
VojtaP: Kristína na castingu dostala jako jediná tři šance na porotu zapůsobit. Tentokrát se na další šance nehraje. S Anh, přezdívanou Anička, si vybrali Price Tag, který v původní aranži vyžaduje jistý drive, který mi u obou zpěvaček trochu scházel, holt ani jedna není Jessie J. Anh má čistý, avšak ne moc originální hlas, což dohání svým exotickým lookem. Kristína je na tom s barvou hlasu líp, znovu zde využila zajímavé vibráto. Svůj duet holky v rámci svých možností zvládly obstojně.

Merťas: Trošku jsem se bál, když oznámili, že si holky berou Price Tag. Ale věřil jsem, že se s tím řádně poperou. Anh si na začátku nebyla úplně jistá a bylo to slyšet. To Kristína se do toho položila naplno, ale možná až zase moc. Potíž u celé dvojice je ten, že ani jedna nemá natolik originální barvu hlasu, nýbrž se musí snažit vytáhnout nějaká esa z rukávu a to se dle mého víc dařilo Kristíně, protože mi přijde celkově sympatičtější a emočnější. Anh mi přišla taková v projevu hodně chladná. Ale aby Kristína pořádně makala, tak nad sebou musí mít velký bič. Myslím, že má na víc a postup bych ji i celkem přál.

Zuzana Duchoňová a Tereza Vašutová

[singlepic id=8907 w=615]
VojtaP: Adele a její Rolling In The Deep je další skladba, kde se na zpěvačky kladou velké nároky téměř ve všech ohledech. Holky jedna jak druhá tyto nároky nesplnili a těžce se v písni topily. Zuza jakoby spadla z višně a zpívala celou dobu mimo, Tereza se bohužel taky nechytala. Hups, tohle by neprošlo ani doma ve sprše, děvčata!

Merťas: Adele má snad všechny skladby velmi náročné, a tak není divu, že se tato dvojice o její song výrazně popálila. Zejména Zuzana byla velmi falešná. Tereza tam byla jen chviličku, ale taky se moc nepředvedla. Tón tam vyloženě natlačila na prasáka. Tady asi postup nebude.

Miriama Kušnierová a Lenka Machciníková

[singlepic id=8908 w=615]
VojtaP: Holky zvládly Aliciu Keys docela dobře. Lenka se oproti castingům ukázala v lepším světle, její At Last se mi moc nelíbilo, ve výškách se cítí pohodlněji. Miriamu nám na castinzích neukázali, ale i ona se z té krátké ukázky jevila slušně.

Merťas: Alicia Keys taky není žádný ořezávátko, natož pak její písně. V tomto duelu byla velmi výrazná Lenka a ukázala velmi silný a pronikavý hlas, který možná ve výškách pištěl, ale zněl dobře. Oproti tomu její konkurentka měla sice taky něco v hlase, ale přišlo, že moc nedávala text, a tak si tam něco mumlala. Lenka by si možná postup zasloužila, protože má vážně velmi pronikavý a silný hlas.

Lady Jam

[singlepic id=8909 w=615]
VojtaP: Skupiny s nikým duet nevytvořili, tak měli za úkol předvést originální cover zvolené skladby. Lady Jam do toho vlétli doslova jako demoliční koule. Lady z Lady Jamu není nejsilnější zpěvačka, ve výškách se občas trápila, ocenil bych zde hlavně originalitu zpracování známé balady od zdivočelé Miley Cyrus. Lady Jam jsou asi nejzajímavější a nejzábavnější zástupci své kategorie, určitě mají ještě kam růst.

Merťas: Lady Jam si vzali do vínku vypalovačku od provokatérky Miley, a jejich verze byla v hodně netradičním obalu. Bylo to sice rychlé jak groteska, ale mělo to šťávu a bavilo mě to. Jen Karla mi nepřijde stále jako moc dobrá zpěvačka. Na postup by jim to asi mohlo stačit, protože moc zajímavých skupin v soutěži není. Ale je třeba zamakat na hlasu zpěvačky.

Laura, Jitka a Katarína

[singlepic id=8910 w=615]
VojtaP: Stává se už tradicí, že na bootcampu vznikne z odpadlíků nějaké nové uskupení. U nás vznikl pouze jeden nový tříčlenný girlband. Vzápětí následovalo drama, jedna z členek trpěla migrénou a tak se zotavovala v soukromí se slepičím vývarem, jedna se ztratila a ta třetí ze z celé situace hroutila, protože neměli ještě vybranou ani skladbu. Krizi naštěstí brzy zažehnaly a tak hrdě vykráčely na pódium plné sebevědomí. Na to, že měly holky na nácvik málo času a znaly se prakticky pět minut, byl jejich výkon dobrý. Chyběla tomu sice větší gradace, ale harmonie se holkám povedly, že by se toto nové uskupení ujalo?

Merťas: Složené trio holek mi od začátku moc nesedí. Necítím z nich tu skupinou chemii a nevěřím jim jako skupině. Každá z holek je nastavená na sólovou dráhu, ale byl to první den pohromadě. Ovšem hlasově to byl průměr, bylo tam hodně kudrlinek a celkově si ladění jejich barev hlasů nelíbilo.

Brigita Szelidová a Miroslaw Witkowski

[singlepic id=8911 w=615]
VojtaP: Brigitě i Miroslawovi se castingy povedly. Jejich společný duet mě tolik nepřesvědčil. Brigita působila dost upozaděná a zněla oproti castingu tuctově. Miroslaw, ač je mi nesympatický, tak má zajímavou barvu hlasu, ale ty pohyby? Jeho prezentace byla dost šílená a do této skladby trochu nevhodná. Být mentor, tak osobně nevím, co s ním.

Merťas: Toto byl pro mě jeden z nejhezčích duetů, který jsem zatím v tomto slyšel. Nádhera. Brigita byla sice trošku v pozadí, ale i tak svůj part zvládla excelentně a Miroslaw. No, jestli tenhle chlapík nepostoupí, tak vážně nevím. Jeho hlas mě vyloženě baví.

Tomáš Kováčik a Michal Gondkovský

[singlepic id=8912 w=615]
VojtaP: Tohle bylo opět špatné. Tomáš byl od prvního dílu takový malý černý kůň. Impossible ale pohnojil, tohle není v jeho možnostech, v jiné skladbě by možná zazářil. Michal už byl jen tragický.

Merťas: Tomáš Kováčik se moc snažil a já mu i fandil. Kláda provařená díky Jamesovi Arthurovi mu i sedla a jeho zpěv se mi moc líbil. Já z Tomáše cítím neobroušený diamant, někoho kdo by si vážně šanci zasloužil. Ale kolega mu to výrazně pohnojil a asi se sveze na jeho vlně neúspěchu.

Veronika Mertová a Samantha Ledenová

[singlepic id=8913 w=615]
VojtaP: Samatha na castingu víc než svým výkonem, který nebyl nic moc, rozčeřila vody uměle vytvořeným příběhem o jejím nízkém věku pro soutěž, což se nakonec ukázalo jako neoprávněné. Veronika zase zaujala na své castingu tím, jak (ne)uzpívala Listen. Someone Like You oběma víc sedla než jejich castingové písně, obě ale měly lepší i horší chvilky. Jedna jak druhá potřebují ještě dozrát.

Merťas: Já bych osobně Someone Like You už v soutěžích zakázal. To je tak neskutečně pěkná písnička, ale je tak nehorázně ohraná až tomu není rovno. Veronika se opět snažil, možná až moc profesorsky, ale co zpívala Samantha je mi záhadou. Její angličtina byla šílená. Ve společných pasážích zněly dobře, poslouchatelně, ale Samatha to kazila výslovností.

Marco & Clauddy

[singlepic id=8914 w=615]
VojtaP: Přestože je Clauddy v očekávání, tak neváhala a plnila taneční úkol, to si zaslouží obdiv. Trochu méně obdivu si zaslouží jejich soutěžní výkon, který nezaujal. Šlo poznat, že to byla povinná jízda a neměli to tolik secvičené, jako jejich castingový výběr. Ani se jim nepodařila napodobit znovu ta chemie. Za mě trochu nuda.

Merťas: Clauddy zaslouží velkou pochvalu za to, že celý bootcamp plnila všechny úkoly, i když čeká miminko. A také musí být pochválená za předvedený pěvecký výkon, protože byl oproti castingu mnohem lepší. Tentokrát se ve vystoupení ztratil jinak hlasově parádní Marco, ale snad jim to nezavře cestu dál. Je to vynikající duo, která má ještě co nabídnout. Postup bych jim moc přál.

Marina Laduda a Viktoria Boháčiková

[singlepic id=8915 w=615]
VojtaP: Viktoria má zajímavý hluboký knedlíkový hlas a nemohla si vybrat lepší píseň, aby ho prodala. Zatímco v případě Viktorie šlo o docela dobrý výkon, u Mariny to byl přesný opak. Průměrná zpěvačka, která všechno zachraňuje nevšedním vzhledem, Viktorii to těžce kazila.

Merťas: Viktorie a Marina. To je trošku nesourodé duo, myšleno pěvecky. Viktorie má neuvěřitelně hluboký hlas na svůj věk. Marina má zase mnohem popovější hlas. Vystoupení bylo pro obě jako na houpačce, chvíli vedla jedna a pak zase ta druhá. Víc mě ale překvapila Marina, která se teď líbila mnohem víc než na castingu. Viktorie má ale zase nádherně vybarvený hlas. Tady to bude těžké.

Peter Bažík a Terézia Ďatelinková

[singlepic id=8916 w=615]
VojtaP: Peter od svého působení v Superstar odvedl kus práce a na profláklém Hallelujah to šlo poznat. Svou partnerku na pódiu zastínil, byť nezpívala špatně, není zkrátka vůbec výrazná. Peterovi bych live show přál, ale je potřeba jej vést k něčemu modernějšímu, zatím Peter působí trochu old school na soutěž v roce 2014.

Merťas: Hallelujah je taky ojetá skladba, jak stoleté kolo, ale nějak si nemůžu pomoci, mně se furt líbí. Duet této dvojice byl hezký, ale vždycky když jsem si říkal jo, teďka to tam dali, tak vzápětí přišel nějakej úplně zprasenej tón, který dojem zkazil. Kdyby to nebylo tak na houpačce, tak by to byla paráda, poslouchat se to dalo, ale chyby své, to mělo.

Júlia Smolková a Monika Földesová

[singlepic id=8917 w=615]
VojtaP: Tyjátr s falešnou jeptiškou vrcholí! Nevím, jak dlouho mínila Monika v tomto trapném divadle pokračovat, ale své role se držela statně. Než ji porota slavnostně odhalila, tak si ještě stihla zahrát na oběť, když si Júlia prosadila Tinu Turner. Začíná se mi dělat zle. Júlia se snažila, ale bylo to nepřesvědčivé a příliš afektované, na castingu si vedla mnohem líp, tam podala výkon, za který se postupuje, tento to nebyl. Monice na její hlas sedl výběr víc. Byť je mi Júlia mnohem sympatičtější, tak tohle se nepovedlo. Na konec přišlo „šokující“ odhalení jeptišky, kdo čekal, že za to divadlo bude okamžitě poslána domů, tak se mýlil. Oni ji nakonec ještě pochválili, jak je statečná – „to je hnus, velebnosti! Jdu blejt!“ Stále by mě zajímalo, jestli nápad na celé to divadlo vzešel z hlavy samotné Moniky nebo produkce. Omlouvat to tím, že nechtěla být posuzována podle vzhledu, je trapné a u diváků si tím taky podle mě moc nešplhla. Kdyby odhalení proběhlo už na castingu, tak bych to možná viděl možná jinak, ale táhnout to až do Bootcampu je trapas. Byl to ze strany Moniky nelogický krok, je to dobrá zpěvačka a neměla to zapotřebí, možná přesvědčila porotu, ale z diváků, kteří by pro ni měli budoucnu hlasovat, si pěkně vystřelila, což ji kladné body určitě nepřipíše.

Merťas: Samozvaná jeptiška Monika a příliš sebevědomá Júlia. Komedie hadr. Júlia byla ve vystoupení totálně upozaděná, snad vyjma posledního nastřeleného partu. Po celou dobu ji vyloženě Monika přezpívávala a svým širokánským hlasem soupeřku doslova pohltila. Júlia z tohoto těžkotonážního duelu odchází jako poražená. Monika jako hlasová vítězka duetu, ale za tu komedii kolem jeptišky? Hanba. Myslím, že tuhle šaškárnu neměla vůbec zapotřebí. Stejně jako Vojtu, tak i mě by zajímalo, čí to byl nápad. Produkce nebo Monika? Každopádně jsem samotnou Moniku na jejích stránkách oslovoval, aby se mohla sama vyjádřit, ale doteď nepřišlá žádná odpověď.

Crabslide

[singlepic id=8918 w=615]
VojtaP: Vystoupení Crabslide z castingu bylo zapamatovatelné pouze díky tomu, že se zapojila i porota, hlavní zpěvák se nepředvedl ani na hitu od One Direction. Dalo se to poslouchat, ale stále mi u nich chybí něco, čím by vynikli a odlišili se od ostatních kapel v showbusinessu, jejich konkurenti Lady Jam jsou mnohem zajímavější.

Merťas: Crabslide mě na castingu iritovali, ale na bootcampu hodně překvapili. Tohle se mi líbilo.

Bronislav Vařílek a Stela Lozančič

[singlepic id=8919 w=615]
VojtaP: Jakmile jsem slyšel první tóny Unconditionally, tak jsem věděl, že tohle nedopadne dobře. Sloky ještě Stela ustála, Bronislav překvapil změnou na český text. Bylo vidět i slyšet, že se v tom ani jeden, hlavně Bronislav, dobře necítí. Refrén byl už jen trápení neviňátek.

Merťas: Víte, kdo si nejvíc láme zuby na písničkách od Katy Perry? Katy Perry. Stela se s písní prala od samého začátku, Bronislav sice dobře dával český text, ale refrén? Proboha. Stela to neutáhla a Bronislav zněl, jako když zvrací. Přesto bych Bronislava nezatracoval, protože jako písničkáře bych si ho dovedl představit.

Tereza Feltlová a Viktória Vargová

[singlepic id=8920 w=615]
VojtaP: Děvčata s Make You Feel My Love odvedly dobrou práci, i když se místy rozešly. Zde si lépe vedla Tereza, která skladbu podle mě lépe zazpívala a procítila.

Merťas: Kromě rozjetého konce, to bylo moc hezké vystoupení s písničkou Make You Feel My Love. Hezké, ale říkám, až do toho konce, kdy se obě holky hlasově rozešly.

Igor Berko a Filip Vašek

[singlepic id=8921 w=615]
VojtaP: Od Igora a Filipa nebyl moc dobrý nápad si vzít náročný Impossible. Igor je jasně silnější zpěvák než Filip, dojem u obou kazily hlavně společné pasáže, kde moc neladili. Filip se v tom celou dobu nějak plácal, přitom píseň znal líp než Igor.

Merťas: Pokud jsem dobře poslouchal hlasové moderátora, tak říkal, že žádná dvojice by neměla mít stejnou písničku. Jak tohle kluci obešli? Vím, jedna skupina si to vzala od Jamese a druhá od Shontelle. Igor se mi líbí s každou fází víc a víc. Filip bojoval statečně od začátku a společně jim vystoupení sedělo. Jeden z lepších duetů dnešního večera.

Romana Hlobeňová a Nici Lee

[singlepic id=8922 w=615]
VojtaP: Romana dostala do dvojice raperku Nici. Holky se snažily vměstnat rap a zpěv do Mama Do od Pixie Lott, ale to se jim těžce nezadařilo. Do této skladby se rap nehodil, navíc Nici byla totálně ztracená a nevěděla, co má vlastně dělat, protože neuměla ani text, takže se zmohla jen na pitvoření a nějaké výkřiky do tmy. Nechápu, proč se porota nepokusila s Nici, která je jakožto raperka u nás unikát, vytvořit nějakou novou skupinu a přinést něco, co by bylo v našich končinách totálně neotřelé. Loni v Austrálii se třeba porotě podařil přímo husarský kousek s Third D3gree. Je škoda, že v tom slučování skončilo pouze u jednoho girlbandu, materiálu měla porota dost a skupiny nejsou nijak silnou kategorií, tomu se říká promrhaná šance.

Merťas: Romana a Nici to také neměly moc žánrově vyrovnané, ale myslím si, že se jim společně docela vedlo. Vyjma pár chybiček, to bylo dobré. Docela se jim vše podařilo skloubit a bylo to poslouchatelné. Hlasově jsou zajímavé obě. Kdo však postoupí? Netroufám si říct.

Maty Rebel a Christián Dergounov

[singlepic id=8923 w=615]
VojtaP: Dalšími kdo se pokusil spojit rap a zpěv byla dvojice Matěj a Christián. K tomuto účelu si vybrali mnohem lépe než dívky před nimi. U Matěje se jen potvrdilo, že jako zpěvák za moc nestojí, což už ale víme od castingů, jeho neustálé postupy nechápu. U Christiána mám stejnou připomínku jako u Nici.

Merťas: Další hodně nesourodě složená dvojice. Matty a Christián. Raper a punker zpívají pop. Matty byl na začátku ohromně falešný, až to tahalo za uši. Christián se držel svého kopyta a dostal jsem, co jsem čekal. Já bych Christiána rád viděl. Matty má hodně falešných tónů.

Ricco & Claudia

[singlepic id=8924 w=615]
VojtaP: Vystoupení druhého původního dua bylo o něco povedenější. Přestože duo netvoří partnerskou dvojici, tak chemie mezi nimi funguje, že by jim to člověk i uvěřil. Zpívají dobře, ale na mysli vyvstávají dvě otázky, zda se mají kam posunout, zatím jsme od nich viděli dvě balady, budou fungovat i v něčem svižnějším nebo nám chtějí způsobit cukrovku? A co s nimi po soutěži, je pro takové duo díra na trhu?

Merťas: Ač toto vystoupení patří k těm hezčím v tomto večeru, tak ale já se s dvojicí nějak nedokážu spojit. Nějakým způsobem mi vadí hlas Ricca a to je problém. Vyloženě mě jeho tónina irituje. Ale celkově to bylo hezké vystoupení, ale také mělo své chyby.

The Moment

[singlepic id=8925 w=615]
VojtaP: Na vokální skupinu, která spolu zpívá už dlouho hodně slabé. Ve slokách ještě možná ještě jakž takž, ale v refrénu to prostě nešlo dohromady. Přitom v prvním úkolu se chytly a už to vypadalo, že se našly. Nově složený girlband dokázal za hodinu, co se znaly, nacvičit mnohem lepší výstup.

Merťas: Dívčí skupina The Moment se tváří jako sourodá skupina, ale hlasově to bylo teda vcelku mimo. Sisa byla ještě docela mírná. Ale aspoň z holek cítím toho týmového ducha.

Tomáš Kaliarik a Matěj Vávra

[singlepic id=8926 w=615]
VojtaP: Tomáš a Matěj měli velké štěstí, že mohli zpívat právě Feeling Good, v pěveckých soutěžích často interpretovaná pro svou sílu a gradaci. Kluci si s ní poradili velmi dobře, jejich hlasy společně ladily a podařilo se jim vnést i trochu toho napětí a gradace. Tomáš se po castingu vykoupil a Matěj jen potvrdil svoje kvality, vůbec by mi nevadilo, kdyby v tomto složení kluci postoupili do Live shows.

Merťas: Nejlepší vystoupení, které nám produkce soutěže od začátku nabídla. Tohle mělo grády.

Katarína Ščevlíková a Dáša Šarközyová

[singlepic id=8927 w=615]
VojtaP: Poslední duet zůstal na dvě ženy, které obě na castingu zapůsobily. Dáša alias Mamba je bezpochyby nejkomplexnější zpěvačkou v soutěži a Katarína jí se svou zastřenou barvou hlasu dobře sekunduje. Dáša od SuperStar pěvecky povyrostla, naučila se svůj hlas kontrolovat, přesně věděla kde ubrat a kde přidat. Katarína opět ukázala svou krásnou barvu hlasu, pódium jí svědčí a už od castingů je mi sympatická. Společně vytvořily pěknou verzi At Last, kde se obě ukázaly v nejlepším světle, takhle to vypadá, když vše vyjde. Jak se říká „to nejlepší na konec“. Zde by mi opět nevadilo, kdyby to holky společně dotáhly až do Live shows.

Merťas: Omyl. Tohle bylo nejlepší vystoupení, které jsme mohli v soutěži slyšet. Neskutečná paráda a čistota.

Kdo postoupil do Domů porotců

Z každé kategorie do Domů porotců postoupilo pět soutěžících, kteří se utkají o pouhé dvě místa v Live shows.

Dívky – Ondřej Brzobohatý

Dáša Šarközyová
Katarína Ščevlíková
Marina Laduda
Kristína Kušnírová
Anh La Thi Quyhn

Chlapci – Celeste Buckingham

Tomáš Kaliarik
Matěj Vávra
Matěj Bláha
Lukáš Grüner
Tibor Gyurcsík

Nad 28 let – Sisa Lelkes Sklovská

Monika Földesová
Brigita Szelidová
Peter Bažík
Bronislav Vařílek
Miroslaw Witkovski

Skupiny – Oto Klempíř

The Moment
Lady Jam
Ricco a Claudia
Crabslide
Laura, Jitka a Katarína

V závěrečné upoutávce nám bylo odhaleno, kdo se stane hvězdnými hosty. Hvězdní hosté jsou Richard Müller, Karel Gott, Helena Vondráčková a skupina Nightwork.

Shrnutí podle VojtyP

Na začátku musím říct, že úroveň výkonů se oproti castingům zvedla, hlavně za to můžou duety. Počáteční povinná jízda byla kromě skupin jedna velká katastrofa. V duetech jsme se dočkali na pár zajímavých výkonů, z nichž bych vypíchl hlavně poslední dva a dále třeba sólo Lady Jam nebo nového girlbandu.

S rozdělením kategorii mezi porotce jsem spokojený, rozdělení dává logiku a myslím, že jsou soutěžící v dobrých rukách, i když bohužel jen na tři týdny. :/ Samotný výběr soutěžících je také OK, až na pár velkých omylů, jako Matěj Bláha nebo Marina Laduda, kteří budou v Domech porotců jen zabírat místo. Za aktuálně nejslabší kategorii bych označil 28+ a nejsilnější kategorii chlapců. Uvidíme, jak to nakonec dopadne a kdo se probojuje do Live shows.

Shrnutí podle Merťase

Osobně se mi bootcamp líbil. Tahle část soutěže měla všechny atributy, jako mají všechny X Factory po celém světě. Začáteční oddělení zrna od plev, rychle se naučit text, podat co nejlepší výkon, povinná taneční vložka, která nemá ničit, ale rozptýlit a ukázat i jinou formu vystoupení. Finální duety. No, na naše poměry z toho produkce vytřískala maximum. Bylo k vidění i několik velmi dobrých vystoupení.

Snad jedinou výtku bych měl. Bootcamp mohl být klidně rozdělený na dva díly. Oddělování zrna od plev a tanec. Tam by všichni dostali více prostoru na zpívání. Druhý díl mohl obsahovat jen duety. Ale to už je jedno… K postupujícím se aktuálně vyjadřovat nebudu, to si schovám až do pátečního článku. Jen řeknu, že tam jsou v každé kategorii nějaké boty, dle mého. Ale ono, i kdyby byla soutěž sebevíc plná talentovaných zpěváků, a já nevím koho ještě dalšího, tak je všechno totálně zabité třemi live show. Vražda formátu a samotných zpěváků. Tento krok stále nechápu.

Ještě před nedělním dílem si zkusíme tipnout, kdo se podle nás dostane nebo by se měl dostat do Live shows. Takže zůstaňte na příjmu! :)

X Factor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
Tomáš
Reagovat

Z chlapců chci rozhodně do finále Lukáše Grünera a Matěje Vávru. Tomáš Kaliarik zpívá dobře a možná i líp než Lukáš ale nemá pro mě prostě vůbec žádný X Factor. Naopak Lukáš a Matěj Vávra mají X Factoru na rozdávání a o to v téhle show jde.

2
uhfijrjfrl
Reagovat

@Tomáš: Fetuješ? Matěj Vávra má X Factor? Bože, sice zpívá dobře, ale je tak nudný a nezajímavý jako člověk, že právě v show X Factor by neměl postoupit dál. Takový Christián sice nezpívá, jen rapuje, ale má právě pověstný X Factor.

Z postupujících jsem zklamanej, kde je ta kudrnatá holka, kde je ta mulatka, kde jsou gangsteři mezi klukama, které nahradili nudní patroni typu Vávra a Grüner. Tohle není Hlas, tohle je X Factor a vždycky zde dostávaj větší příležitost ti, co kromě zpěvu jsou pro diváky i zajímaví. Je to škoda, nepovedlo se to. Škaredí pánové davy nestrhnou, trendy vyžadují v současné době hlavně poutavý vzhled, takhle to prostě je.

Jinak souhlasím s autory, nevyužít příležitosti a vytvořit jen jeden girl band a nevyužít skvělou rapperku a skvělého rappera pro zajímavé skupiny, je prostě FAIL. Produkce měla porotu víc probudit, aby zjistili, jak to v X Factoru chodí.

3
bezík
Reagovat

@uhfijrjfrl: no já nefetuju a přesto musím s Tomášem souhlasit. Matěj Vávra rozhodně charizma má, sice asi ne pro každého ale zatím mi přijde rozhodně jako nejvýraznější mužský účastník X Faktoru. O nudě se vůbec nedá hovořit, na rozdíl od takového Christiána, který měl charisma čerstvě vylíhlého kuřete :D. Možná z těch raperů mohli vytvořit takovou exotickou dvojici do skupin, ty jsou stejně tak slabé, že by nebylo co tím zkazit.

4
Mila2
Reagovat

Včera večer jsem si konečně pustila BootCamp z netu, musím vyjádřit velké poděkování Primě, že je to téměř celé bez reklam. Oproti castingům jsem se bavila daleko víc, jen nechápu podle čeho porotci vybírali posledních 20. U dívek jsem naprosto spokojená s Mambou a Katarínou Šcevlíkovou, líbí se mi i Anička a Kristína, ale vůbec nechápu, proč je tam ta trapná Laduda, vždyt v duetu byla daleko horší než Victoria, a pokud by někdo měl postoupit, tak rozhodně radši Victoria..
U kluků jsem na rozpacích – na jednu stranu jsem ráda, že nepostoupil ten uklízeč z fitka, trošku mě mrzí, že nepostoupil ani jeho kolega z duetu – sympaták Igor Berko – nechápu postup pro mě zatím naprosto nevýrazných Kaliarika a Vávry, líbí se mi postup Lukáše Grunera.
Skupina „seniorů“ – tak tam mi vadí teatrálnost toho Poláka, líbí se mi snad jenom Potr Bažík, jinak k ostatním nemám žádné sympatie ani antipatie.
A skupiny..? To snad nemá ani cenu komentovat. Líbila se mi snad jen harmonie hlasů nově vzniklé dívčí skupiny, jinak NUDA, NUDA a amatérismus.
Sumasumárum.. asi budu koukat jen na skupinu holek a své dvě favoritky – Mambu a Katarínu Ščevlíkovou….

5
Martin Novotný
Reagovat

Jinak s těma papírama u první části Bootcampu, opravdu na to byla hodina čistého času, ale na samotný nácvik rozhodně méně. Kluci šli na řadu jako úplně první a já jsem celej Bootcamp vlastně zahajoval prvním Man in the mirror. Jelikož ale někteří frflali, že tu písničku neznají a nenaučí se text a kdesi cosi a že jdem jako první, tak si vydyndali že kluci jako první můžou mít s sebou papír s textem. Měl jsem radost, protože tu písničku znám nazpamět i text, takže jsem papír mít nemusel, pak holky už musely jet bez papírů i kdyby sebevíc chtěli. Trošku jsem doufal že to porota ocení, že nepotřebuji text :D

A jenom takovej OT, jak může někdo neznat MJ a Man in the mirror, vždyť to je ta největší klasika z klasik z jeho tvorby, X Factor vítěz by podle mě měl mít i určitej hudební background, proto sem se divil že spousta soupeřů to opravdu slyšela úplně poprvé.

6
cmelda
Reagovat

Baby z Moment – to je čo? Sialene intonacie,absolutny hluch. ako mohly postupit?
Crabslide paci sa mi,lady jam je o vela lepsia a spevacka spieva velmi dobre keby jste poculi cele vystupenie ako my taky byste uznali.na YT maju velmi dobre covery.
i Ladies na zivo spievaju dobre ale tv si vystrihne iba to co sa im hodi.
najhorsia zo vsetkych je Laduda,to je snad este horsie ako moment.ako sa tam mohla dostat?protekcia?falosna je ako…nebudem povedat.
spokojny som iba so skupinami,u zpevakov mi vadi blaha,ten tam podla mna nema co robit.

7
Lucas
Reagovat

@Martin Novotný: To taky nechápu, chápu, že někdo nezná text, ale aspoň by mohl vědět, že něco takovýho existuje :)

8
Tomáš
Reagovat

2: Bohužel nebo bohudík nefetuju ale ty asi jo. Ten Christián byl úplnej dement a jestli ten měl podle tebe X Factor tak se jen směju protože pro mě měl X Factor odpadkovýho koše. A to mám jinak hiphop rád a rád si spoustu hiphop věcí poslechnu protože poslouchám hodně žánrů ale on byl fakt hodně bídnej. I tahle hudba se dá dělat s inteligencí, vkusem a myšlenkou textu. Matěj Vávra má charisma jaký sem u tak mladýho kluka už dlouho neviděl. Pro mě je to takový český John Mayer kterýmu je dost podobný vzhledově i muzikou kterou dělá a dokázal bych si ho klidně představit i v X Factoru USA a myslím že ani tam by se neztratil. Jeho vlastní song Otevři oči který předvedl na castingu má ty největší ambice stát se hitem a je až neuvěřitelný že něco tak skvělýho složil tak mladej člověk. Jemu bych aspoň ty Live Show fakt hrozně moc přál protože můžu říct že mě zaujal asi i víc než kdokoliv v Hlasu. A Lukáš Grüner? To je takový týpek že z něj ten X Factor přímo tryská na všechny strany. Takže přestaň fetovat a začni se dívat na X Factor střízlivýma očima aby si pak nepsal takový bludy.

9
Mila2
Reagovat

Tomáš: o Matějovi Vávrovi s Tebou polemizovat nechci, anžto jsem ho vůbec nezaznamenala a doted nevím, o koho se jedná.
A Lukáš Gruner? Tak ten sice Xfaktor má, je mi sympatický, ale zdá se mi, že je pořád malinko nebo i trochu víc sjetý či připitý :-) tolik k střízlivému pohledu na borce v XFactoru…

10
Tomáš
Reagovat

9: Tak tady speciálně tobě posílám Matějův casting aby si ho už konečně zaznamenala. Už je na čase! http://xfactor.joj.sk/c/vystupenia/kasting-4-matej-vavra

11
katy
Reagovat

mám dotaz..nevíte někdo, proč tam nikde nebyl ten úžasnej chlapík z posledního castingu, jak zpíval Miro Žbirku a Gombitku? myslím Petr Simandel..nebo tak ňák se jmenoval??ten mi tam dost chyběl..díky za info..

12
VojtaP
Reagovat

@katy: S tou návazností měli v bootcampu problém, Petr nebyl jediný. Je možný, že skončil už v prvním kole, duety jsme viděli skoro u všech postupujících.

13
Tomáš
Reagovat

11,12: Ano, Petra Simandela vyhodili v bootcampu úplně bezdůvodně už v prvním kole stejně tak jako v Hlasu vyhodili úplně bezdůvodně v Souboji Ondru Mašíka. To jsou mi ale náhody. Co se těm kteří je vyhodili honilo v té chvíli hlavou to ví jenom oni sami.

14
Milena
Reagovat

Největší X faktor z účinkujících v bootcampu podle mne měl Matěj Vávra a zrzavá originální Kateřina .Velký sympaťák a dobrý zpěvák je i Tomáš Kaliarik -moc bych chtěla ty tři do live show.
Měla postoupit i rapperka – velmi dobrá a charismatická! Chyba porotců!
Je tam ještě pár zajímavých týpků a pár skvělých už bohužel vyhodili.
Vyhodila bych umělou profláklou falešnou jeptišku, ani Mamba mne nebere- jsou to sice celkem dobré zpěvačky ale bez charismatu.

15
Tomáš
Reagovat

14: S Matějem Vávrou naprostý souhlas, pro mě je to kandidát na vítěze a pokud ho zítra Celeste vyhodí tak mě vážně pořádně nasere. Akorát místo Tomáše mě daleko víc zaujal Lukáš Grüner, to je pro mě ta správná osobnost s X Factorem. Ani Mamba mě vůbec nebere, pro mě je to taková druhá Stýblová. Technicky je na tom dobře ale je to pro mě naprosto nudná šedivá nezajímavá myš bez špetky charismatu.

Přidat komentář