Panáček v reality show

Pirate Master: 10.část – Poklad na stříbrném jezeře

5. Srpen 2007 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

Snad každému divákovi už je v tuto chvíi jasné, že největším stratégem v první (a zřejmě také poslední) sezóně Pirate Mastera je Jay. Už od prvního dílu trpělivě zpracovával jednotlivé hráče a toho, koho se mu nepodařilo získat na svou stranu, šikovně ze hry odstranil. Nikdy se přitom nehrnul na kapitánský můstek, raději se drží v pozadí a nepříjemné zprávy nechává říkat ostatní. Postupně se mu daří vyřazovat všechny silné soupeře, naposledy se tak zbavil ex-kapitána Azmytha, nyní je na řadě Nessa.

Prvním krokem ovšem je zabránit, aby náhodou Nessa nevyhrála další výpravu za pokladem a nenahradila stávající kapitánku Christu. Protože Jay s Benem netušili, jak dopadne rozlosování týmů, domluvili se, že kdo bude v červeném týmu, pokusí se hledání pokladu sabotovat, aby mohla vyhrát Christa s černým týmem. Los nakonec dopadl tak, že oba dva spiklenci skončili v černém výsadku (spolu s Christou a Laurel). Ale červený výsadek je stejně na první pohled v početní i fyzické nevýhodě (Louie, Kendra a Nessa).

Jak prozradil moderátor Cameron Daddo, další část pokladu ukryl bednář, který měl na pirátské lodi kapitána Steela na starosti zásoby pitné vody. Oba týmy si měly na výsadek přibrat kýble, protože se jim budou hodit. Ke břehu dopádlovali jako první černí (měli také o jednoho člena víc) a získali si tak náskok. Stezka je nejdříve dovedla k řece, kde naplnili kýble vodou a pokračovali cestou až k mostku přes vyschlé koryto, kde na ně čekala hádanka: „Kolik galonů je v šestnácti pintách?“ (jedna pinta je půllitr, galon přibližně 4 litry). Pokud počítali správně (2), měli na mostě vodou naplnit dutý válec označený příslušnou číslovkou. Černý tým se ale spletl a začal nalévat vodu do špatného válce, kdežto červení počítali správně. Sloupec vody ve válci vytlačil láhev s dalšími instrukcemi a červení se tak dostali do čela. Protože černým kvůli chybě došla voda, museli ji složitě nabírat z mělké kaluže pod mostem.

I přes toto zdržení ale červené dohonili u dalšího cíle: jezírka s úžasným třistametrovým vodopádem. Statečný Old Shatterhand , pardon Ben, bez váhání skočil do ledové vody v jezírku a doplaval do jeskyně, kde čekal, že najde poklad. Jenže tam byla jen další nápověda, že mají hledat u vodopádu. Oba týmy hned začaly pátrat na skalní stěně, kde zprudka dopadala voda, jenom Kendra zůstala stát u břehu, protože neuměla dobře plavat, červený tým tak byl ještě víc oslaben. Bena naštěstí napadlo ponořit se pod hladinu, kde na dně jezírka našel další intrukce, vyčerpaní černí se tak mohli vydrápat na břeh a pokračovat v dalším náročném běhu do kopce.

Cesta vedla až k močálu, v němž měl být poklad ukrytý. Díky neustálému popohánění fyzicky zdatnou Nessou dokázal červený tým vyburcovat poslední zbytek sil a u močálu černý tým dohonit. Obě skupiny tak v napínavém závěru pátraly po pokladu současně. Větší štěstí ale měli černí a soudek s pokladem z bahna vytáhli právě oni. Christa tak zůstala kapitánkou a mohla si ponechat i celou kořist v hodnotě 40.000 dolarů. Spravedlivě ji ale rozdělila mezi své čtyři spoluhráče. Vyčerpaný Jay si uvědomil, že Nessa je skutečnou fyzickou hrozbou, proto radil nominovat na Černou známku právě ji. Druhé jméno bylo také jasné, Kendra, která je ze všech soutěžících naopak nejslabší a už poněkolikáté potopila svůj výsadek kvůli jejím potížím s plaváním.

Ikdyž už byla kapitánka Christa rozhodnutá, stejně si do své kajuty pozvala každého piráta a vyslechla si jejich návrhy, koho by měla nominovat. Chytře se tak znovu mohla vymluvit, že za nominace nemůže ona, ale že pouze dala na většinový názor. Kendra z páté Černé známky v řadě nebyla překvapená, zato Nessa zuřila. Do poslední chvíle se domnívala, že spolu s Benem, Jayem a Christou mají uzavřenou tajnou dohodu o finálové čtyřce. Taktik Jay ji hned začal uklidňovat, ať se nebojí, že je v nominaci jen do počtu, aby byl Kendřin odchod jistý.

Nessa ale vůbec netušila, jak se věci mají. Proto když moderátor na konci Pirátského soudu přečetl výsledek hlasování, v němž ostatní soutěžící jednomyslně vyloučili právě ji, Nesse to viditelně vyrazilo dech. Před svým odchodem si tak neodpustila poznámku, že je znechucená z jejich zbabělosti a paktování. Nakonec byla leda ráda, že odchází z lodi plné lidí, kteří se nejdříve vydávají za její přátele, ale vzápětí jí vrazi nůž do zad. Ale koneckonců byla přece na pirátské lodi, ne?

Pokračování příště.

Na závěr ještě jedna smutná zpráva. V pátek 27.7.2007 byla ve svém bytě v Renu nalezena mrtvá jedna ze soutěžících, Cheryl Kosewicz (ze hry vypadla ve čtvrtém díle). Některé bulvární noviny okamžitě začaly její sebevraždu připisovat neúspěšné televizní soutěži, protože si špatně vysvětlily její poslední zápisky na osobních stránkách na MySpace. Pravým důvodem ale nejspíš byla osobní tragédie, kdy stejným způsobem v červnu odešel ze světa její přítel a Cheryl se s tím nedokázala vyrovnat. Její smrt otřásla nejen štábem, ale i jejími spoluhráči, kteří se s ní tento týden přišli naposledy rozloučit.

související články

Pirate Master: 9.část – Kapitánova poslední večeře
Pirate Master: 8.část – Duchové ze záhrobí
Pirate Master: 7.část – Kdo odejde: Taťka nebo Válečník?
Pirate Master: 6.část – Jak se zbavit triády?
Pirate Master: 5.část – Blackjack a voodoo
Pirate Master: 4.část – Královská milost
Pirate Master: 3.část – Nový kapitán
Pirate Master: 2.část – Všude samí hadi
Pirate Master: 1.část – Vyplouváme!

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 4
1
me2d
Reagovat

mě se tahle reality šou docela líbí a je divný, že to stáhli z programu a je to jen na internetu, nechápu, že jakmile se mi něco líbí , tak to má malou sledovanost. jinak je mi jedno, kdo vyhraje, ale ty soutěže sou fakt náročný.

2
TK
Reagovat

Já bych to řekl jinak: Kdykoliv začnu psát rekapy nějaké reality show, tak ta show špatně skončí (Supertelo, Hľadá sa supermodelka, Celebrity Camp, On the Lot, Pirate Master). Asi přináším smůlu nebo co. Proto o VyVolených raději psát nebudu.

Pirate Masterovi bohužel nepomohla ani silná reklamní kampaň kolem trojky Pirátů z Karibiku. Poslední díly jsou ale čím dál tím lepší, taky se divím, že to stáhli z vysílání těsně před koncem. Taktizování soutěžících je teď intenzivnější a také soutěže jsou napínavé až do konce. Už to není taková nuda jako na začátku, kdy výpravy za pokladem byly pořád stejné (pádlování, běh, hrabání).

Američtí diváci asi raději dávají přednost tomu, na co jsou zvyklí, a čekají na dalšího Survivora. Ten má přece jenom za ta léta vymakaný koncept a diváci se nenudí ani u těch velkolepě pojatých úkolů, ve kterých je zapotřebí kromě svalů zapojit i hlavu.

Ostatně dočkáme se už brzo, Survivor China začíná 20.září.

3
me2d
Reagovat

a nic jinýho? Třeba amazing race je přece zajímavá, nevím jakou měla sledovanost.

4
Petr Novák
Reagovat

@me2d:
Slyšel jsem, že poslední jedenáctá sezóna měla sledovanost velmi dobrou – dokonce jednu z nejlepších. Show je však finančně velmi náročná a proto se s ní opět setkáme až na jaře. :-(

Zrovna nyní sleduji Amazing Race: Asia a musím říct, že je to dle mého názoru nejlepší zahraniční frančíz reality show.

Přidat komentář