Panáček v reality show

StarDance vs. Bailando

15. Červen 2007 | napsal(a): | reality show: Bailando, StarDance

StarDance...když hvězdy tančíBailando tančím pro tebe Skončilo Bailando, a tak můžeme tento pořad porovnat s podzimním konkurentem na ČT, StarDance. Oba pořady sestávaly z osmi večerů, zúčastnilo se jich osm soutěžních párů, v porotě zasedali čtyři porotci z řad tanečních odborníků i laiků, v obou pořadech rozhodovaly o setrvání párů v soutěži SMS. Až potud je tedy shoda. Jaké byly rozdíly mezi těmito soutěžně zábavnými pořady?

Cíl pořadu

Cílem pořadu StarDance byla čistě jen zábava. Tento model byl převzat z Anglie, pár tvoří „profesionální“ tanečník a vybraná celebrita. „Profesionál“ v páru zastává zároveň funkci trenéra a choreografa. Pár se musí za týden naučit jeden nebo dva soutěžní tance. Porota měla polovinu hlasů, druhou polovinu obstarali diváci svými SMS. Pár s nejnižším součtem ze soutěže vypadl. U Bailanda šlo nejen o zábavu, ale o jakousi (pro mne zvrácenou) formu charity. Tento model byl převzat z Mexika. Vítěznému páru, respektive soutěžícímu TV Nova splní sen. Ostatní páry mají smůlu a ze soutěže odchází s odškodněním v podobě šeku na 100.000 a kontem, kam mají diváci posílat své finanční příspěvky. Pár je tvořen soutěžícím a celebritou. Přidělený choreograf je musí za týden naučit dva tance. Porota svým hlasováním posílá dva poslední páry do Duelu, diváci přes SMS rozhodují, kdo má v soutěži zůstat.

Moderátoři

Srovnávat kohokoli s Markem Ebenem je předem pro jeho konkurenta prohraná bitva. Marek Eben je v současnosti náš nejlepší moderátor, který platí za decentního, vtipného a chytrého „uvaděče“. Pořad StarDance jako by mu byl ušit na míru, jen se měl vystříhat poznámek na konkurenční soukromou televizní stanici, které jeho půvabnému vystupování trochu ubíraly na kráse. Tereza Kostková zdatně Marku Ebenovi sekundovala a nedopouštěla se žádných faux pas. Těmi naopak bylo prostoupeno účinkování Kristiny Kloubkové v Bailandu. Kristina je bezesporu skvělá tanečnice, ale její moderátorská premiéra měla hodně vad. Časté přeříkávání se bylo zjevně na škodu věci. Dalibor Gondík se pro moderování podobných akcí nehodí. Jemu sedí více pořady, ve kterých může „blbnout“. Na jeho místě by možná byla daleko lepší volba ve Vladimíru Čechovi (Milionář) nebo i moderátorskými lety ošlehanému Janu Rosákovi.

Porota

Složení poroty bylo v obou pořadech obdobné. Ve StarDance stejně jako v Bailandu byli v porotě tři muži a jedna žena. V obou porotách byli jak odborníci, tak laici. Za odborníky přes sportovní tanec byli v pořadech zastoupeni Eva Bartuňková, Petra Kostovčíková, Zdeněk Chlopčík a Josef Prouza. Za poloodborníky bych označil porotce Vlastimila Harapse a Jana Bursu a laici byli zbývající dva porotci Michael Kocáb a Jozef Bednárik. K porotcům, kteří se sportovním tancem zabývají netřeba slov, byli to lidé na svém místě, i když jsem leckdy s jejich hodnocením nesouhlasil. Vlastimil Harapes a Jan Bursa na tom byli zhruba stejně. Oběma se vše líbilo, dávali vcelku vysoká ohodnocení, nicméně Jan Bursa mnohdy tápal a přebíral hodnocení od Petry Kostovčíkové. Totéž dělal Michael Kocáb v případě Evy Bartuňkové. Jozef Bednárik byl svou výřečností a květnatými přirovnáními rozhodně lepší než Michael Kocáb, Jan Bursa i Vlastimil Harapes, avšak šokoval mne styl jeho hodnocení, kdy zjevně inspirován hlubokým výstřihem jedné z tančících celebrit popustil uzdu nekritičnosti. Rovněž tak hodnocení tanečního výkonu podle barvy nebo celkového vzhledu kostýmu by mělo být signálem, aby již nebyl do taneční poroty zván. Celkově vzato byla porota ve StarDance kvalitnější a možná i trochu objektivnější.

Taneční výkony

Tak zde nemůže být vůbec diskuse o tom, v kterém pořadu byly výkony kvalitnější. StarDance zcela jasně porazil svého mladšího konkurenta Bailando vysoko na body. Přeci jen účast špičkových tanečníků (a to nikoli těch tančících na špičkách) byla zárukou kvalitnějšího tance. V Bailandu zase bylo možno pozorovat, jak jednotlivé páry pod vedením svých trenérů a choreografů, kteří byli převzati především právě ze StarDance postupně rostou ve svých tanečních výkonech. Bylo to poznat především na Danielu Šnajdrovi, ale i celebrity se zlepšovaly. Stejně jako Mahulena Bočanová zapracovala hodně na svém výkonu i Adéla Gondíková. Zajímavostí je, že obě tančící ženské celebrity spojuje osoba Járy Kuneše. Zlepšení bylo patrné i na těch hůře tančících, jak Vašku Vydrovi, tak Lucii Borhyové. V obou soutěžích se našly celebrity, s kterými ale nešlo prakticky nic udělat. To platilo jak o Heleně Zeťové, tak Tomáši Krejčíři. Tomáš měl vůči Heleně jednu velkou výhodu, že dokázal tanec zahrát, jinak tanečně jsou na tom oba stejně špatně.

Sledovanost

Bailando dostalo od StarDance tvrdě na frak. Nejsledovanější první díl Bailanda (1.532.000) nestačil na nejméně sledovaný druhý díl StarDance (1.655.000). Mohutný rozdíl je patrný i z finálových dílů obou pořadů. Sedmý díl Bailanda vidělo 1.399.000 (osmý galavečer již jen 1.014.000) diváků, zatímco finálový večer StarDance sledovalo 2.295.000 diváků. Celkem vidělo ve věkové kategorii 15+ osm večerů Bailanda 10.445.000 diváků, osm večerů StarDance 15.661.000 diváků.

Co rozhodovalo?

Ve StarDance bylo rozhodování pro diváka jednodušší. Buď mohl vybírat podle předváděného tance (k čemuž se přiklonilo zřejmě více diváků) nebo podle sympatií k tančícím celebritám. Tanečně byli hodně vysoko hodnoceni Mahulena Bočanová s Járou Kunešem a z pohledu sympatií Vašek Vydra s Petrou Kostovčíkovou. V Bailandu se sráželo několik hledisek proti sobě. Divák mohl vybírat po taneční stránce (což se takřka nedělo), podle sympatií k celebritám, sympatií k soutěžícím, ale především podle životního osudu člověka, pro kterého soutěžící tančili. Je paradoxem, že nakonec nezvítězil ani nejlepší taneční pár ani nejsilnější příběh. Zatímco ekvivalentem pořadu StarDance byla hra, zábava a tanec, ekvivalentem pro Bailando se stalo citové vydírání, srdceryvné záběry a nekonečné reklamy. To vše až s neskutečnou zaujatostí některých „fandů“ jednotlivých soutěžících v Bailandu mnoho diváků odradilo.

Pomohlo Bailando?

Částečně ano, ale opravdu jen hodně málo. Bailando zviditelnilo vybraných osm finalistů a založením transparentních účtů dalo divákům možnost soutěžícím přispět z vlastní kapsy. To je však naprosté minimum, co mohla TV Nova pro soutěžící udělat. Odškodnění za vypadnutí bylo nízké, i když se někomu 100 nebo až 300 tisíc pro finalistu může zdát hodně. Splnění snů si vyžadovalo milionové částky. Při objemu času, kdy za osm večerů bylo odvysíláno přes čtyři hodiny reklam a při odhadované ceně v prime time musel být tento pořad pro TV Nova značně ziskový a splnění snů všem soutěžícím by bylo jen nepatrným zásahem do celkového zisku. Ani SMS nemohly soutěžícím pomoci. Ještě smutnější je fakt, že ani všem vypadnuvším párům nešlo odškodnění z konta TV Nova, ale z účtů sponzorských firem, které si tím zaplatily reklamu. Jaký je stav na účtech jednotlivých soutěžících k 17.6.2007?

– Ladislava Dolhá (3383/2400) – 108.571
– Lenka Sekaninová (8838/2400) – 101.146
– Zdeněk Fiala (2292/2400) – 106.364
– Lada Kománková (2081/2400) – 300.388
– Jaroslav Molnár (7747/2400) – 223.137
– Petr Pik (4474/2400) – 215.229
– Daniel Šnajdr (5565/2400) – 345.585
– Jana Gonsiorová (6656/2400) – 42.595

Který pořad byl lepší?

To je hodně zajímavá otázka. StarDance je ve výhodě, protože Bailando je považováno za jeho kopii. Rovněž doba vysílání víc přála prvně jmenovanému pořadu, stejně jako taneční výkony. Kritici StarDance říkají, že v tomto pořadu nešlo vůbec o nic, zatímco Bailando alespoň někomu pomohlo. Jak to vidíte vy?




čtenářů online:

související články

Bailando v Česku neskončilo úspešne / Mediálne.sk
Chystají StarDance 2 – Hlavní hvězda?: Sporťák Záruba / Aha!
Borhyová: Milence už má doma! / Bleskově.cz
Pik a Borhyová: Pro Lucii vše! / Šíp
– Iva Kepprová: Až Bailando mi splnilo sen / Super.cz
Šťastný konec Bailanda: Dostala vozík, teď jí šetří na byt / Blesk.cz
– Tomáš Krejčíř: Proč okrádá své děti?! / Super.cz

Bailando, StarDance

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
Reagovat

Velmi zajímavé srovnávací pojetí, takový pěkný deathmatch :) IMHO si myslím, že právě díky tomu, že ve StarDance o nic nešlo, se soutěží utkali skutečně v tanci a nehrál roli obličej a hvězdnost soutěžících.

2
StarDancer
Reagovat

To SUNíčko: Nevím jak je to možné, ale vypadly mi z hlavy při psaní dva odstavce… Máš pravdu, ale v Bailandu šlo navíc ještě o životní osud, který nakonec stejně jako nejlepší taneční pár nevyhrál.

3
Charlene
Reagovat

Mně se víc líbilo StarDance – viděla jsem všechny díly a byla jsem schopná si je v neděli o půlnoci na ČT2 pustit znova. Co se týče Bailanda – viděla jsem první díl, druhej asi do půlky a pak až konec finále. Prostě mě to nebavilo, zajímal mě jen tanec a ne ta omáčka kolem. S článkem zcela souhlasím, jen bych dodala, ať už proboha Gondíka nenechávají zpívat :o)))

Jinak – několik celebrit ze StarDance se vyjádřilo v tom smyslu, že právě proto, že vlastně o nic nešlo, tak si to všichni užili, navzájem si fandili a byli uvolnění. Zatímco na soutěžící v Bailandu to byl hrozný psychický tlak – ty sliby a to, že když „selžou“, tak třeba nemocné dítě nedostane léky…

4
PoleCat
Reagovat

U mě Bailando prohrálo hlavně tou nastavovanou, šíleně hluchou omáčkou a třeskutou nudou. A pak mi tamní orchestr přišel o dost horší než Moondance orchestra M. Kumžáka ve StarDance. Hlavně někteří sólisté některé skladby vyloženě zabili.

5
StarDancer
Reagovat

To PoleCat: Jen si dovolím upozornit a upřesnit, že v Bailandu hrála kapela Pajky Pajk M. Kumžáka…

6
H.
Reagovat

no, přijde mi, že Pajky Pajk jsou horší než těleso Moondance orchestra, že by měl pan Kumžák dvě kategorie odlišené dle ceny, co je někdo ochoten zaplatit? jako u buřtů, můžete mít od jednoho výrobce buď buřta za 20 za kilo nebo mnohem dražší model, ten první se vám ale klidně nad ohněm rozpadne :o)

7
StarDancer
Reagovat

To H.: Úžasné přirovnání :) Jinak ale souhlasím. Při polce mi vstávaly vlasy hrůzou a z falešného zpěvu…

8
paces
Reagovat

s uvedeným hodnocením souhlasím, však nejvíce se mi líbila slovenská sice trochu časově náročná Lets Dance . Kde konverzace soutěžících s porotci a výbornými Adelou a Picem a abych nezapoměl tancem mě nadchla.

9
lesyyy
Reagovat

Jasně, že Star dance bylo lepší!!! Rozhodně mě zaujalo víc než Bailando!! I moderátoři v bailandu byli lepší…

Přidat komentář