Panáček v reality show

Bailando – Světové finále – 3. večer – Finále

29. Leden 2008 | napsal(a): | reality show: Bailando

Světové Bailando Slovenská televize Markíza uvedla poslední sestřih historicky prvního Světového finále Bailanda, které se konalo na sklonku minulého roku v Mexico City. Od pátého kola se soutěžní páry rozdělily na dvě poloviny. O celkové vítězství bojovalo pět párů zastupujících mexiko, Argentinu, Rumunsko, Slovensko a Kostariku. Páry z Paraguaye, Urugaye, Panamy a Ekvádoru bojovaly již jen o čest. Jaké tedy bylo finále, které nám na obrazovkách ukázala Markíza?

Co se tančilo?

V prvním tanečním kole finále páry předvedly tanec A Gogo, tanec 60. let, který by se dal považovat za předchůdce disca. V druhém pak „Pop latino“, které by se dalo nejlépe přirovnat k tanečnímu doprovodu hudebního klipu, tzv. křoví zpěváka. Oba rytmy se od sebe příliš nelišily, stejně jako předvedené choreografie, které mi přišly s drobnými obměnami prakticky stejné. Třetím tancem, který Markíza odvysílala byla ukázka národních tanců, které byly nesoutěžními tanci. Posledním tancem byla cebradita, nový taneční styl, který je sloučeninou mexického a amerického stylu s prvky country. Tento tanec je známý především na rozmezí Mexika a USA a pro nás je něco absolutně neznámého.

1. taneční kolo

Jako první se na parketě představil pár z Ekvádoru (Chica Ye Ye). Choreografie byla hodně jednoduchá bez invence. Pár byl často nesynchronní rozpadal se v krocích, objevovalo se příliš mnoho nepřesností. Markíza hodnocení párů až na dvě výjimky neukázala, takže bohužel nemám srovnání s oficiální porotou. Má známka za tento tanec by byla 5.

Druzí v pořadí, přišli na parket Panamci se skladbou Hawaii 5-0. Na tomto vystoupení byla kladem dobrá rytmika, pár byl vcelku synchronní nedocházelo k nějakým větším výpadkům. I zde byla choreografie hodně jednoduchá, ale odpovídá to době, ve které se tento tanec objevil. Má známka za předvedený výkon by byla 6.

Třetí pár byl z Paraguaye. Vystoupení se odehrálo na skladbu Hanky Panky. Tempo bylo pomalejší, což páru svědčilo co se tance do rytmu týče. Choreografie byla ale hodně slabá. Pomalejší rytmus byl obtížný na technické provedení, které se v rychlosti dá snadno zamaskovat. I tento pár by si u mě vysloužil známku 6.

Kolumbijský pár postihlo před finále zranění ramene partnera. Za zraněného partnera zaskočil choreograf a pár tak získal vůči ostatním párům výhodu v podobě profíka v páru. Zajímavý byl kostým v podobě koček. Vystoupení bylo opět jednoduché, ale poměrně synchronní. Bylo poznat, že ač partner byl viditelně starší než partnerka, tak svým provedením figur svou partnerku místy hodně zastínil. Má známka za tento tanec by byla 7.

Rumunský pár zaujal svým převlekem za geronty na skladbu Wooly Bully (Bule Bule). Pár předvedl mnoho figur, které byly hodně zajímavé a dokázaly zaujmout. Krátce řečeno, vystoupení nebyla nuda a pár často dokázal překvapit. Partnerka ale místy za svým partnerem zaostávala. Má známka by byla 8.

Pár z Kostariky předvedl na skladbu Surfing USA poměrně špatný výkon. Pár zařadil prvky twistu, choreografie byla slabá, vystoupení bylo nepřesné, nesynchronní, pár se hodně často rozpadal. Na to, že šlo o pár skupiny A, bylo vystoupení nepřesvědčivé a hodně popkažené. Má známka by byla 5 za snahu.

Domácí mexický pár zařadil na skladbu Tequila do svého vystoupení prvky samby, respektive jak blahé paměti Radoslav Brzobohatý definoval a předváděl tak zvaný „valašský trojdup“. U partnera bych ocenil sambové břišní kontrakce. Ani zde nebyla choreografie silnou stránkou. Váhal bych se známkou mezi hodnotou 6 a 7, vzhledem k provedení prvků samby bych se přiklonil ke známce vyšší.

Předposlední pár prvního tanečního kola byl z Argentiny a tančil na skladbu History Repeating. Zejména v úvodu mělo vystoupení hodně pomalý rytmus. Celkově bylo taneční číslo nezáživné a nudné, provedení bylo synchronní i do hudby. Zajímavý byl kostým partnera, který měl průhledný vršek, kterým mohl zaujmout především dámskou část publika. Po technické stránce se tento tanec příliš hodnotit nedá, protože v tomto tanci šlo především o vlastní vyjádření pohybu bez nějakých pravidel. Má známka za předvedený výkon by byla 6, porota udělila známky 8, 6, 8, 9, 7, 8, 8, ? a 8.

Jako poslední se předvedl slovenský pár a tančil cuntry (Eight More Miles to Louisville). Rytmicky byl tanec v pořádku, provedení bylo synchronní, byly zařazeny prvky country polky. V polkových krocích ale bylo příliš nedokonale provedených přísunů, které působily námořnickým dojmem kolébavé chůze. Přesto se slovenský pár zhostil country tance dobře a má známka by byla 8. Porota za předvedený tanec udělila známky 8, 7, 8, 10, 7, 10, 7, ? a 6.

2. taneční kolo

Druhé kolo večera zahájil kolumbijský pár na skladbu Let’s Go Load. Do svého vystoupení zařadil pár prvky ča-čy s mizernou přeměnou. partnerka za svým partnerem hodně zaostávala v provedení, byla podstatně méně pohyblivá, vystoupení bylo nesynchronní, patnerka vypadávala z rytmu a měla nedotažené pohyby. Má známka by byla 5, porota ocenila výkon známkami 5, 6, 6, 7, 6, 9, 6, ? a 5.

Ani argentinský pár mne svým vystoupením na skladbu Livin‘ La Vida Loca nepřesvědčil. Hodně slabá choreografie byla podtržena krokovými nepřesnostmi a nesynchronností. Pár se příliš často rozpadal v krocích Má známka za předvedený výkon by byla stejná jako u předchozího páru 5, porota si udělala kladnější obrázek a udělila známky 7, 6, 7, 8, 7, 10, 7, ? a 7.

Mexický pár se skladbou Este Ritmo Se Baila předvedl vyrovnaný výkon obou tanečníků. Pár byl synchronní ocenil bych zejména zachovaný rytmus bez výpadků. Choreografie byla opět hodně jednoduchá. Pár by si za své provedení tance u mně vysloužil známku 7, porota byla prakticky stejného mínění a ukázala číslice 8, 7, 8, 8, 9, 10, 7, ? a 7.

Pár z Paraguaye tančil na známou skladbu Mujer Latina. Toto vystoupení bylo plné nepřesností, pár byl nesynchronní, často se rozpadal místy šel pár úplně mimo rytmus. Předvedený výkon byl podle mého názoru hodně slabý. Má známka pro tento pár by byla 5, porota vytáhla známky 8, 7, 7, 7, 7, 10, 5, ? a 6.

Slovenský pár vystoupil na skladbu She Bangs. Začátek tance byl spíše discem, většina tance pak byla na poloviční tempo v němž vynikla nedokonalost práce boků a kyčlí u Patrika. Majka silně zaváhala v točkách, které byly provedeny hodně mizerně. Celkově bylo toto vystoupení nudné, bez spádu s častými krokovými nepřesnostmi. Má známka by byla 5, porota výkon ocenila známkami 6, 8, 8, 8, 8, 7, 6, ? a 7.

Pár z Kostariky vystoupil se svým tancem na skladbu Boom Boom. Zpočátku byl pár rytmický, v závěru ale došlo k rozpadům v páru, partnerka za svým partnerem zaostávala, měla slabou práci boků a kyčlí. Ani toto vystoupení mne příliš nenadchlo. Má známka za předvedený výkon by byla 6, porota udělila známky 7, 6, 7, 9, 9, 8, 9, ? a 6..

Skladba Baila Baila byla v podání ekvádorského páru. Ocenil bych rytmické provedení tance, avšak ani pár z Ekvádoru se nevyhnul mírným zaváháním, kdy místy došlo k nesynchronnosti a drobnému rozpadu. Vystoupení ale nebylo nudné a ocenil bych nasazení a energii. Má známka by pro ekvádorský pár byla 7, porota výkon ocenila hodnotami 7, 6, 8, 6, 8, 6, 9, ? a 7.

Panamský pár a skladba Salome, to bylo předposlední vytoupení druhého tanečního kola finálového večera. Ocenil bych pohyb páru po parketě. Stejně jakou ostatních párů občas došlo k drobnému rozpadu v krocích a nesynchronnímu provedení. Má známka za předvedený tanec by byla 7, mé hodnocení by se shodovalo s porotou, která udělila známky 7, 7, 7, 8, 7, 10, 6, ? a 5.

Posledním párem druhého kola byli zástupci Rumunska. Toto vystoupení považuji za nejlepší výkon druhého kola. V tanci se objevily prvky samby, líbilo se mi u partnera provedení batukád. Z páru vyzařovala energie, po rytmické stránce byl tanec v pořádku stejně jako synchronnost provedení. Má známka by byla 8, porota udělila známky 8, 9, 8, 8, 9, 7, 8, ? a 6.

Třetí nesoutěžní tanec

Televize Markíza zařadila do svého sestřihu ukázku čtyř nesoutěžních tanců. Jednalo se o národní tance, které byly zpestřením pro diváky a které byly především exotickou podívanou. Slovenský pár vystoupil s čardášem v národním kroji. Vystoupení bylo pro jihoameričany určitě exotické především rytmem, ale po taneční stránce bylo pravděpodobně dost nezáživné. Kolový tanec, který se navíc odehrává na místě není příliš divácky atraktivní. Závěrečné cifrování mohlo být nasazeno o frázi či dvě dříve a mělo být pro parnera náročnější. Zbývjící předvedené tance byly exotické zase pro našince.

Panamský pár předvedl národní tanec Congo, kostarický Tambito. Posledním tancem, který Markíza ukázala byl rumunský Calus Calus. Vystoupení by se dalo přirovnat k tanci s valaškami. Jednalo se o hodně energické vystoupení ve vysokém tempu a místy ještě rychlejších krokových variacích.

Poslední taneční vystoupení

Závěrečné vystoupení si mohly páry vybrat z akrobatického rock’n’rollu a cebradity. Porota hodnotila zařazené akrobatické prvky a vítězný pár skupiny získal tři bonusové body. Skupinu B a Pohár národů získal ekvádorský pár. Vítěz skupiny B získal navíc cestu na Olympiádu.

Páry skupiny A se popraly o celkové vítězství a finanční odměnu. První vystoupil pár z Argentiny na skladbu Simply Irresistible v rytmu rock’n’rollu. Rytmus byl příliš pomalý, navíc pár předváděl spíše jive. Hrubou chybou byly výpadky z rytmu. V průběhu večera opět došlo ze strany argentinské pop hvězdy ke kritice poroty. Možná je Laura ve své zemi obletovanou hvězdou, ale trocha pokory před porotou by jí určitě nezaškodila.

Rumunský pár předvedl cebraditu na skladbu Vamonos De Fiesta. tento tanec je pro mne nehodnotitelný, protože jsem jej viděl poprvé v životě a prvděpodobně už v životě neuvidím. Rumunský pár ale tentokrát zaostal za svým obvyklým standardem, rozpadal se a nedodržoval rytmus. Evidentně mu tento tanec nesedl.

Kostarický pár tančil na stejný rytmus a na skladbu El Wane Wane. Nejsem odborníkem na tento tanec, ale přesto nedotažené pohyby bez tečky, nepřesnosti, nesynchronnost a zaváhání, které málem skončilo pádem partnerkyna mne zapůsobily špatným dojmem nezvládnutého tance.

Zástupci Slovenska, Patrik s Majkou předvedli na závěr prapodivný tanec na skladbu Golden Eye. James Bond, který byl ústřední tématem tohoto vystoupení byl určitě akčnější než toto pomalé vystoupení plné statiky a bez spádu. Pár si vypůjčil figuru z vystoupení Daniela Šnajdra a Adély Gondíkové v českém Bailandu, resp. od choreografa tohoto páru Járy Kuneše. Nutno dodat, že Dan s Adélou tuto figuru zvládli lépe. Můj celkový dojem z tohoto vystoupení byl hodně rozpačitý.

Celé klání zakončil v rytmu cebradity domácí pár na skladbu Gira Tu Texana. Ze skupiny A to bylo nejlepší vystoupení. Kvalitu určitě ovlivnil fakt, že jde o místní módní záležitost, takže domácí pár musel mít tento tanec nejpropracovanější. pár byl dobrý jak po rytmické stránce, tak v synchronnosti. Rovněž bych ocenil akrobatiku v tomto tanci. na nejvyšší stupeň bych ale umístil především návaznost v přechodech z jedné figury do druhé. Určitě nešlo o nudné vystoupení, které nejlépe vyjádřilo, jak má tento tanec vypadat.

Závěrečné pořadí

Známky byly uděleny a porota rozhodla o celkovém umístění všech párů. Bohužel Markíza ukázala pořadí pouze u skupiny A. jak tedy vše dopadlo?

1. Mexiko 63 body
2. Rumunsko 54
3. Argentina 50
4. Slovensko 46
5. Kostarika 39

Pár slov ke Světovému finále

K záverečnému pořadí nutno dodat, že pořadí bylo ovlivněno především výpady argentinské hvězdy Laury vůči hodnocení poroty, která následně dávala známky vyšší než kolik si tento pár opravdu zasloužil. Slovenský pár se rozhodně mezi ostatními neztratil a místo na bedně by mu určitě slušelo. V mých očích byl vítězem rumunský pár, který předváděl hodně kvalitní výkony. Bohužel celá soutěž byla koncipována především pro jihoamerické páry s množstvím místních tanců. Pro evropské páry určitě nebylo jednoduché se s naprosto neznámými tanci vyrovnat. To bylo poznat i v opačném gardu u tanců standardních.

Kladem Bilanda, ale zároveň slabinou jsou naprosto neznámé tance, které jsou pro diváka exotické i atraktivní zároveň. Na druhou stranu pak tyto tance poskytují prostor porotě k nejednoznačnému hodnocení, protože kolikrát porota vůbec neví, co má na tanci hodnotit a ke slovu se tak dostáváčistě jen „umělecký dojem“. Pro diváky na světě i porotu by určitě bylo lepší, pokud by se soutěžilo podobně jako v Dance with Stars v mezinárodních tancích, kde je pro porotu snadnější rozhodování.

Pořadatelé prvního Světového finále Bailanda avizovali pokračování z Argentiny. Nechme se tedy překvapit, pokud se Nova nebo Markíza rozhodnou zúčastnit a pořad přinést i našim divákům, jaké taneční výkony předvedou soutěžící v letošním roce.

Bailando

Diskuze k článku

Počet komentářů: 2
1
TK
Reagovat

A naposledy ještě odkaz na videa všech vystoupení finálového večera na YouTube.

2
Nekra
Reagovat

V „reality show obecně“ nebyla diskuze :(, takže to napíšu třeba sem. Jaká je definice „reality-show“, podle které se řídí tyto stránky? Některé uvedené pořady (jako např. tento, Super star,…) mi nepřipadají jako reality show, ale pouze jako soutěže (v tancování, zpívání, …).
Když takovéhle soutěže vidím v seznamu, je mi smutno, že tu není můj oblíbený Pevnost Boyard (a jak vidím, tak šílené Hry bez hranic tu také nejsou :( ).

Bylo by naivní očekávat, že ho sem po mém příspěvku přidáte; vysvětlete mi prosím aspoň PROČ tu na rozdíl od Boyardu je Bailando a Superstar (proto se ptám na tu definici), protože si myslím, že mají s reality show toho společného stejně málo nebo ještě o něco méně, než Boyard.

Přidat komentář