Panáček v reality show

Bailando – Světové finále – 1. večer

14. Leden 2008 | napsal(a): | reality show: Bailando

Světové Bailando Poprvé se uskutečnilo Světové finále Bailanda. Místem konání bylo Mexico City v Mexiku. Soutěže se zúčastnilo devět párů, jejichž vystoupení hodnotilo devět porotců zúčastněných zemí. Slovenská televize Markíza uvádí s dvouměsíčním zpožděním záznam soutěže, která v Mexiku proběhla v listopadu a prosinci loňského roku. Soutěž je specifická v tom, že se jí zúčastní vítězové Bailanda, v případě Slovenska finálový pár.

Jak soutěž probíhá?

Jak již bylo řečeno, soutěže se zúčastní devět párů. Ze soutěže vypadne pár, který třikrát za sebou skončí v hodnocení poroty poslední. Hlasování diváků neexistuje, takže zodpovědnost leží čistě na porotcích. Opět se udělují známky od jedné do deseti, přičemž nejnižší a nejvyšší známka se škrtají. Bohužel, sestřih nezveřejnil všechna jména a ani všechny známky, což je velká chyba Markízy. Kdo jsou zúčastnění zástupci jednotlivých zemí?
Argentina – Laura Fidalgo a Gustavo Rojas, porotce Jorge Lafauci
Kolumbie – Shirly Gómez a Felipe Hurtado, jméno porotkyně nebylo zveřejněno
Kostarika – Shirly Alvarez a Ricardo Granados Vargas, porotkyně Maripili Araya
Ekvádor – Shirly García a Juancho López, porotkyně Cristina Pérez
Slovensko – Mária Lörinčíková a Patrik Švajda, porotce Ján Ďurovčík
Panama – Liza Hernández a Nicanor Villarreal, porotkyně Mireya Navarro
Paraguay – Florencia Gismondi a Rafael Martínez, porotkyně Sussy Sacco
Rumunsko – Andreea Balam a PetrisorRuge, porotkyně Dana Rogoz
Mexiko – Latin Lover a Mariana Vallejo, porotkyně Ema Pulido

1. kolo 1. večera

V prvním večeru byly na pořadu tance disco a mambo. Všechny páry předvedly oba tance. Pokud by se páry u nás ať v bailandu nebo StarDance setkaly s tak tvrdým ohodnocením jako v Mexiku, nedokážu si představit, jak by byla porota diváky cupována na kousky a obviňována z nekorektnosti a kdovíčeho ještě. pojďme ale k jednotlivým výkonům.

První přišli na parket zástupci Argentiny a předvedli disco (Never Can’t Say Goodbye). Ocenil bych výkopy parnerky, které si nezadaly s gymnastkami a zachování linií. Tanec byl sice prodchnut pohybem, kdy pár po parketě běhal, ale v tanci samotném bylo pohybu poskrovnu. Rytmus zůstal vcelku zachován. Má známka za předvedený výkon by byla 6, možná i 7, porota udělila známky 2, 5, ?, 6, 7, 7, 7, 7 a 5. Bohužel tajné známky od slovenského porotce nebyly zveřejněny stejně jako celkový součet získaných bodů.

Druzí byli zástupci Kolumbie s mambem (Gateando). Páru chybělo mnoho, tvrdé nášlapy na patu se nenosí ani v mambu, pár trpěl nesouladem, často se rozpadal a předvedl velice málo párového tancování. Slovní hodnocení poroty bylo hodně tvrdé a v přísnosti hodnocení u všech párů se porotci doslova střídali. Má známka pro kolumbijský pár by byla 4, porota ocenila předvedený výkon známkami 2, 4, ?, 6, 5, 6, 2, 4 a 3.

Třetí se představili v discu (Night Fever) zástupci Kostariky. Jednoduchá choreografie jakoby korespondovala s hudbou 70. let. Ocenil bych pohyb, pár se ale rozpadl a partnerka úplně v jeden okamžik vypadla ze sestavy. Slabší choreografie si všimla i velice přísná porota. Má známka by byla 6, porota zobrazila na displejích známky (co by se asi dělo u nás?) 1, 4, ?, 6, 6, 6, 4, 6 a 2.

Čtvrtý pár v pořadí byli zástupci Ekvádoru s mambem (Mambo No. 8). Pár svůj tanec odtančil ve vysokém tempu a nasazení, bohužel mambo znovu chybělo. Drobné nedostatky by se vcelku daly přehlédnout , ale choreografie byla hodně jednoduchá a slabá. Má známka by byla 5, známky poroty 4, 2, ?, 5, 6, 6, 5, 6 a 2.

Startovní pole rozdělil na polovinu slovenský pár a jeho disco (Knock on Wood). Ocenil bych partnerovy prvky z break dance, vystoupení ale nemělo šťávu, nedokázalo strhnout, ani choreografie nebyla příliš nápaditá. Tanci chyběl pohyb a jednotlivé pohyby byly rozmazány do jednolité kaše. Chybělo zakončení pohybu. Má známka by byla 5, porota ocenila výkon číslicemi 2, 3, ?, 5, 5, 5, 4, 5 a 3.

Šestým párem v pořadí byli zástupci Panamy. Na parketě předvedli mambo (Ay Cosita Linda). tento výkon bych označil za nejhorší v prvním kole. Rozpad v krocích, statické vystoupení, nenápaditá choreografie, tvrdá partnerka, nepřesnosti v krokových variacích jsou jen těmi ejvětšími chybami. Tento pár mne vůbec nepřesvědčil a má známka by byla 3. Porota vystoupení ohodnotila známkami 1, 2, ?, 5, 5, 4, 3, 5 a 1.

Sedmý pár v pořadí, zástupci Paraguaye se objevili na parketě se svým discem (Born To Be Alive). Opět navodili atmosféru 70. let. Oba v páru si byli rovnocenní, ani jeden z nich druhého výrazně nepřevyšoval, bylo to poměrně vyrovnané vystoupení. Choreografie byla opět slabá a nenápaditá, navíc došlo k rozpadu páru. Má známka by byla 4, porota udělila známky 1, 3, ?, 4, 5, 5, 4, 5 a 4.

Předposlední se v soutěži objevil pár z Rumunska a mambem (La Niña Popof). U páru se mi líbilo nasazení a vysoké tempo. Ke konci tance ale páru začal docházet dech, v tanci bylo málo mamba a ani choreografie nebyla ničím zvláštní. Evropské páry byly vůči latinsko-americkým párům v nevýhodě, protože právě v latinské Americe je mambo doma. Z mého pohledu se rumunský pár s nezvyklým rytmem vcelku vyrovnal a oba partneři jsou dobrými tanečníky. Má známka by byla 6, porota udělila známky 3, 4, ?, 5, 5, 5, 4, 5 a 2.

První kolo zakončil domácí pár z Mexika s discem (Disco Inferno). Z mého pohledu hned po Argentincích nejlépe zvládnuté vystoupení. Ocenil bych pohyblivost páru, přestože partner nepatří k nejštíhlejším, nasazení a energii, která celým tancem prostupovala. Choreografie byla opět o něco slabší, ale ono se toho zas tak moc v discu vymyslet nedá. Má známka za tento tanec by byla 6, porota udělila známky 5, 5, ?, 5, 7, 7, 6, 6 a 5.

2. kolo 1. večera

Ve druhém kole zůstalo zachováno pořadí párů a páry předvedly svůj druhý tanec.

První byla znovu Argentina a jejich mambo (Mambo No. 5). Ocenil bych práci boků a kyčlí, líbila se mi synchronizace v páru, choreografie ale byla opět poněkud slabší a tanci by slušel větší pohyb. Má známka by za tento tanec byla 5, porota výkon ocenila známkami 4, 3, ?, 5, 6, 6, 4, 6 a 5.

Ekvádorský pár předvedl své disco (Bad Girl) a tanec se hodně odehrával na židlích. Choreografie byla hodně jednoduchá, pár se často rozpadal, celkově byl tanec rozplizlý a nevýrazný. Slovenská Markíza kdoví z jakého důvodu vystřihla ohodnocení poroty u tohoto páru, takže mé hodnocení 4 nemá, bohužel, srovnání s tanečními experty ze zúčastněných zemí.

Kostarika a mambo (Mambo Del Politécnico). Jednoduchá choreografie, ale zajímavé vystoupení díky velkému nasazení. Postrádal jsem zde párový tanec, vystoupení mi příliš připomínalo balet Televariete. Má známka by za tento předvedený výkon byla 5, porota kostarické mambo ocenila známkami 4, 4, ?, 5, 6, 5, 5, 6 a 4.

Čtvrtý pár byl z Ekvádoru a předvedl disco (Last Dance). Místy bylo vystoupení nesynchronní, ale bylo naplněno energií. Bohužel se pár nevyhl chybám, které na počátku a na konci tance vedly málem k pádu partnerky. Ani zde Markíza (nebo snad Televísia) neudělala dobrý střih a nezveřejnila všechny známky. Tento tanec bych ocenil známkou 5, hodnocení poroty bylo viditelné až od slovenského porotce a chyběl rovněž argentinský porotce na posledním postu. Neúplné známky poroty byly ?, 5, 5, 6, 5 a 5.

Slovenskému páru pochopitelně Markíza věnovala víc prostoru než ostatním soutěžícím. Druhý evropský pár předvedl domácí tanec mambo (Lupita) a překvapivě se ho zhostil vcelku dobře. Bylo k vidění podstatně více párového tance než u ostatních párů, v páru se občas vyskytly drobné nepřesnosti a atletické pohyby. Nápaditá byla závěrečná figura, kdy partnerka ze svého těla spojením nohou a rukou za zády vytvořila kruh, který si partner přehodil přes hlavu a nechal spadnou na kolena. Má známka by byla 6, porota výkon ocenila známkami 4, 5, ?, 5, 6, 6, 5, 6 a 5.

Předposlední disco večera (You Should Be Dancing) od skupiny Bee Gees v podání panamského páru bylo opět slabé. Velice jednoduchá choreografie, nepřesnosti v krokových variacích, partnerčiny výpadky z rytmu a její tvrdší pohyby vystoupení znehodnotily. Má známka za předvedený výkon by byla 4, porota oznámkovala tento tanec hodnotami 3, 4, ?, 5, 4, 5, 4, 6 a 2.

Paraguayské podání mamba (Que Rico Mambo) bylo opět v příliš jednoduché choreografii. Kromě drobných nepřesností v krokových variacích došlo i k jednomu velkému rozpadu v páru. Téhož si všimla i porota a označila tento výkon za nejhorší ve druhém kole prvního večera. Má známka za toto mambo by byla 4, porota sáhla ještě níž a ukázala známky 3, 3, ?, 4, 5, 4, 3, 5 a 3.

Předposlední tanec večera byl v podání zástupců Rumunska a v rytmu disco (I Will Survive). Z mého pohledu šlo o zdařilé vystoupení nabité energií a nasazením ve velice dobré synchronizaci pohybů obou partnerů. Podle mého mínění šlo o nejlepší výkon druhého kola, porota byla o něco přísnější. Má známka by byla 7, známky poroty byly opět díky střihu neúplné (chybí známka první porotkyně) 5, ?, 4, 6, 5, 5 a 6.

Celý první večer zakončil domácí pár v rytmu mamba (El Pachuco Bailarin). Výborné bylo nasazení a z páru vyvěrající energie. Tím bylo kladům učiněno zadost. Ze záporů bych uvedl poměrně velký rozpad v páru, místy partnerka svého partnera nestíhala a ten zase měl na oplátku pomalé nohy, které lehce nestíhaly rytmus. Má známka za tento výkon by byla 4, porota udělila známky 5, 5, ?, 5, 6, 6, 5, 6 a 4.

Závěrečné pořadí

Na závěr byl označen jeden jediný účastník a vyhlášen jako vítěz soutěže o nejlepší krok. Mexický porotce, který nezasedal přímo v porotě označil za nejlepší krok závěrečnou figuru v mambu u slovenského páru. Mária s Patrikem se mají těšit na příští týden, kdy pro ně bude přichystáno překvapení, které bude pravděpodobně stejně nefalšované jako nevěřící výraz na Patrikově tváři při oznámení vítězství v této speciální minisoutěži.

Jaké je tedy pořadí po prvním večeru podle dosažených bodů?

1. Mexiko 9
2. Argentina 8
3. Ekvádor 7
3. Slovensko 7
5. Kostarika 5
6. Rumunsko 4
7. Paraguay 3
7. Kolumbie 3
7. Panama 3

Pár slov k párům a porotě

Úroveň párů je snad kromě páru z Panamy podstatně vyšší než byla u vítězů v našem Bailandu. Pokud by mezi touto konkurencí byli Jana Gonsiorová s Tomášem Krejčířem, pak si troufám říci, že by u poroty propadli. Porota neodpouští sebemenší chybičku a pokud se jí předvedený tanec nelíbí, neváhá vytáhnout nejnižší známku. Z této poroty by si měli vzít vzor naši odborníci zaasedající v porotách tanečních show a především by to pro naše diváky byla tvrdá škola. V Mexiku totiž nikdo v sále proti rozhodnutí poroty neprotestoval, tak jak je zvykem u našich diváků. A že se to nízkými známkani jen hemžilo stačí uvést, že při neúplném hodnocení, kdy zůstaly známky slovenského porotce skryty (několikrát bylo jeho hodnocení vyškrtnuto jako nejnižší) a kdy nebyly zveřejněny některé známky od všech zúčastněných porotců byla 10x udělena známka 2 a 4x nejnižší známka 1.

Pokud mám soudit podle předvedených výkonů v provním kole, tak mezi favority by měl patřit domácí pár, pár z Argentiny a z Rumunska. U Světového Bailanda se tentokráte nesetkáte s tradičními anketami, protože pořad nevysílá naše televie a ne každý má možnost sledovat Markízu. Nechme se tedy překvapit tanečními výkony za týden.


čtenářů online:


počet přečtení:

Bailando

Diskuze k článku

Počet komentářů: 2
1
TK
Reagovat

Všechna taneční vystoupení prvního večera si můžete pustit na YouTube tady.

2
katka
Reagovat

suhlasim s vasimi hodnoteniami, pekny blog

Přidat komentář