Panáček v reality show

Bailando – Světové finále – 2. večer

21. Leden 2008 | napsal(a): | reality show: Bailando

Světové Bailando Mexico City bylo hostitelem Světového finále Bailanda. Stejně jako před týdnem i nyní se finále zúčastnilo devět tanečních párů zastupujících jednotlivé země. Slovenská televize Markíza nám zprostředkovala druhý záznam a kdo se těšil na večer plný tance, musel být zákonitě zklamán.

Televize Markíza předvedla něco neuvěřitelného. Dokázala do necelých tří hodin zhustit program pěti (!) soutěžních kol. Že to bylo na úkor předvedení tanečních vystoupení je nasnadě. V hrubém sestřihu bylo k vidění zhruba dvanáct tanců, zbytek byl v naprosto nepoužitelné směsi, kdy se střídaly rychlé střihy během tance s vystoupeními jednotlivých párů, takže výsledný efekt byl tragický. V krátkých sestřizích se páry objevovaly sotva na patnáct až dvacet vteřin, přičemž i tato krátká doba byla rozsekána na třeba sedm střihů, proložená otáčením kamery přibližováním či oddalováním, detaily tváří. Televize Markíza absolutně toto nezvládla a budiž všem ostatním televizím odstrašujícím příkladem jak se tanec nemá prezentovat. Sledování tohoto sestřihu bylo pro každého, kdo se stejně jako já těšil na taneční vystoupení ztrátou tří hodin života.

Co bylo k vidění?

Zde je otázka skutečně na místě. K vidění toho moc nebylo, takže vezmu popořadě vystoupení, která byla vidět alespoň z větší části, vystoupení, která byla díky sestřihu alespoň trochu hodnotitelná. Bohužel, známky porotců byly zveřejněny jen u slovenského páru a to dokonce ani ne ve všech tancích.

První tanec, který šlo hodnotit byl rock’n’roll (Long Tall Sally). Patrik s Máriou předvedli vcelku zdařilé vystoupení, které bylo rytmicky v pořádku. Ocenil bych i techniku, provedení figur v páru bylo vcelku ucházející, občas došlo k drobným nepřesnostem a v závěru došlo u Patrika k drobnému problému, při kterém mu Mária málem upadla na zem. Má známka by se pohybovala v rozmezí 6-7, raději bych se ale klonil ke známce nižší. Porota zasedla ve stejném pořadí a udělila následující známky: 4 (Kolumbie), 4 (Mexiko), 5 (Slovensko), ? (Panama), 5 (Paraguay), 5 (Kostarika), 4 (Ekvádor), 5 (Rumunsko) a 5 (Argentina). Paradoxem hodnocení bylo, že jedna z porotkyň vyčetla špatný základní krok, když Mároa se pyšní titulem mistryně Evropy v rock’n’rollu.

Druhý rock’n’roll byl v podání rumunského páru, který tento tanec vyhrál. Bohužel, toto vystoupení bylo jivem, docházelo v něm k nepřesnostem, ke krokovým chybám a v závěru tance evidentně partnerovi docházel dech. Má známky za tento výkon by byla 4, hodnocení poroty nebylo zveřejněno.

Druhým tancem v podání slovenského páru byla salsa (Acuyuyé). Technika kroků nebyla špatná, ale ani nikterak oslňující. Rytmicky byl pár v hudbě, občas docházelo k drobým nepřesnostem. Místy přesto docházelo ke smazávání rytmu protahovnáním dob do dalších taktů, kdy opticky pár neměl pevně ohraničené pohyby. Má známky za předvedenou salsu by byla 5. Ani zde nebylo hodnocení poroty zveřejněno.

Ze salsy se dalo ještě hodnotit vystoupení Panamy (La Malanga). Panamský pár se rozpadal, byl nesynchronní a dokonce i vypadával z rytmu. Má známka by za tento tanec byla slabší 3. vystoupení ale bylo krátké a zbývající páry byly předvedeny v drobných, nehodnotitelných střípcích. Nešlo si nevšimnout ekvádorského páru, který do salsy zařadil prvky rock’n’rollu.

Od druhého kola byly zařazeny tak zvané duelové tance, za které páry získávaly bonusové body. prvním duelovým tancem byl quikstep. Slovenský pár se s quickstepem (I Get a Kick Out of You) alespoň podle hodnocení poroty, které opět zůstalo skrytým, vyrovnal nejlépe a tento tanec vyhrál. Odměnou za vítězství byl zájezd do Acapulca. Choreografie quickstepu nebyla špatná, technika byla na poměrně slušné úrovni až na přísuny, které byly spíš polkovým poskokem. Občas docházelok drobnému rozpadu v synchronnosti. Má známka za tento tanec by byla 5.

Z krátkého sestřihu ostatních párů bylo vidět, že jihoamerické páry měly s evropským quickstepem velké problémy a nebyly s to vystihnout charakter tance. Zejména vystoupení Kostariky bylo tragické.

3. kolo

Ve třetím kole byly zařazeny tance Merengue a Hip-hop. Duelovým tancem bylo tango. Merengue (La Dueña del Swing) slovenského páru byla docela zajímavá, rytmicky byl pár v hudbě, ocenil bych práci boků a kyčlí. Merengue je tanec v našich končinách takřka neznámý a proto i v podstatě nehodnotitelný. Slovenský pár by si vysloužil za své pojetí merengue mou známku 6, porota udělila známky 3, 5, 6, 4, ?, 6, 5 a 4.

Hip-hop slovenského páru byl v krátké ukázce, která byla nehodnotitelná a na kvalitu vystoupení odkázalo pouze zveřejněné hodnocení poroty ve výši 5, 3, 6, 6, ?, 6, 5, 7 a 4.

Další páry byly opět ve zkratce, přičemž jsem si povšiml velmi kvalitního tance v podání páru z Ekvádoru a zejména vystoupení páru z Rumunska, u kterého se mi líbila závěrečná figura, rytmika, nasazení a přesnost. Má známka pro rumunský pár by byla 8, porota udělila za předvedený výkon známky 8, 9, 8, 9, ?, 9, 9, 9 a 7.

Tango bylo ukázáno pouze ve zkratce a bohužel bylo nehodnotitelné. Došlo ke konfrontaci evropského pojetí s původní argentinskou verzí. U slovenského páru chyběla patřičná ostrost pohybů, vystoupení bylo jakoby rozmazané bez patřičného napětí. Lahůdkou byla ukázka tanga v podání argentinského páru, které bylo prodchnuto napětím, energií a mělo erotický náboj.

4. kolo

Ve čtvrtém kole se tančily tance jive, cha-cha a cumbia. Slovenský pár se ve dvém jivu (Blood Shot Eyes) dopustil nepřesností v krokových přeměnách, které byly hodně nepřesné, občas docházelo k rozpadu v páru, u partnera mi vadilo malé nasazení, jeho tanec nevyzařoval energii do obecenstva. Ocenil bych vcelku dobře zvládnutý swingový pohyb. Má známka by byla 5, porota předvedenýtanec ohodnotila číslicemi 6, 8, 7, 6, 7, 8, ?, 8 a 6.

K vidění byl rovněž jive (Boogie Woogie Bugle Boy) v podání rumunského páru, které pojali jako příslušníci americké armády. Většině lidí se pravděpodobně v mysli vybavil klip Christiny Aguilery Candyman. rytmicky na tom byli zástupci Rumunska dobře, líbila se mi i choreografie a má známka za jejich výkon by byla 7.

Cha-cha v podání Patrika a Márie byla slabá, nepřesvědčila mne. Nelíbily se mi čačové přeměny, které byly mizerně provedené, ale především Patrikovy nášlapy na patu byly pro ča-ču vraždou v přímém přenosu. Má známka by byla 4, hodnocení poroty opět nebylo zveřejněno.

Poslední tanec čtvrtého kola byla cumbia, jihoamerický svatební tanec. Taneční výkony nemohu hodnotit z jednoho prostého důvodu, že jsem tento tanec viděl poprvé v životě a vůbec nic mi neříká. je to stejné jako hodnotit domorodé tance za havajských ostrovů, kdy člověk neznalý místního života absolutně neví oč vlastně běží.

5. kolo

V pátém kole páry předvedly tance valčík a rumba/flamenco. Třetí tanec nebyl ani zveřejněn ani ukázán. Valčík byl konečně tancem dvou evropských párů a stal se doménou slovenského páru. Jejich valčík (Morning papers) nepostrádal lehkost ani dnes již i na soutěžích prováděné figury jako pivoty. V Bailandu pochopitelně byl valčík okořeněn zvedačkami. Co bych ale slovenskému páru vytkl byly nepřesné přísuny a poskoky, které narušovaly hladké plynutí po tanečním parketu.

To, co přčedváděly jihoamerické páry bylo spíše parodií a fraškou, i když pochopitelně pro ostatní páry muselo působit stejně vystoupení evropanů v jejich cumbii. Z toho mála, co Markíza ukázala se sice páry z latinskoamerické oblasti snažily, ale výsledkem byl spíše balet. Argentinský pár působil skutečně jako baletní vystoupení, stejně tak vystoupení Mexičanů alá Louskáček, kdy partnerka měla na nohou skutečně piškoty. Naprostou tragédií bylo vystoupení kolumbijského páru, pro který se valčík stal bojem o přežití ve zdraví bez ohledu na rytmus a sestavu.

Druhým tancem byla rumba/flamenco. Patrik s Máriou předvedli cosi podobného flamencu. Možná by bylo bývalo lepší pokud by předvedli evropské pojetí rumby. Do svého vystoupení zařadili prvky salsy a mamba. Kladem bylo, že pár šel do hudby, ale krokově se vystupení příliš hodnotit nedalo. Má známka by byla 6, Patrik s Máriou si od poroty vysloužili vyšší známky, 5, ?, 8, 8, 6, 5, 5, 7 a 4.

Po pátém kole se soutěžní páry rozdělily na dvě skupiny. Na skupinu A, která bojovala o celkové vítězství a finanční cenu a na skupinu B bojující už jen o čest. Ve skupině A zůstaly páry z Mexika, Argentiny, Rumunska, Slovenska a Kostariky. Za zmínku rovněž stojí extempore argentinské tanečnice, která je ve své zemi hvězdou a která nebyla spokojena s tím, jak porota hodnotí její taneční vystoupení. Obvinila porotu, že ji záměrně poškozuje. Porota následně hodnocení argentinského páru začala zvyšovat.

6. kolo

V šestém kole se páry předvedly v tancích samba a swing. Samba slovenského páru nebyla dobrá. Vadily mi poskoky místo bouncingu, krokové nepřesnosti, malá práce boků a volty v Máriinim provedení byly spíše kulháním než tanečním krokem. Slovenský pár mne sambou nepřesvědčil a má známka za předvedený výkon by bal 5. Porota byla obdobného názoru a udělila známky 4, 7, 8, 7, 5, ?, 5, 7 a 5.

Posledním tancem, který Markíza ukázala byl swing, jeden z předchůdců jivu. U Patrika s Máriou byla rytmika na velmi slušné úrovni, u figur ale byla malá návaznost, tanec postrádal patřičný šmrnc. Dalo se více využít jivových figur v dřívějším provedení a zde bych opět odkázal na klip Candyman, kde jako „křoví“ se právě předchůdce jivu tančí. Má známka za tento výkon by byla 6, porota udělila známky 7, 7, 8, 7, 6, ?, 6, 7 a 7.

Pořadí po 6. večeru bylo následující:

1. Mexiko 52
2. Rumunsko 45
3. Argentina 45
4. Slovensko 39
5. Kostarika 33

Závěrem k druhému večeru

Televize Markíza záznam zcela nezvládla. Smrsknutí všech soutěžních kol do tří večerů, přičemž odvysílání sestřihu z pěti kol do jednoho tříhodinového pořadu se ukázalo zcela chybným. Z tance snad nikdo nemohl mít žádný výrazný prožitek a celý projekt byl tímto krokem zabit. Možná stála licence i tak dost financí, ale to co Markíza předvedla bylo výsměchem všem devíti párům a několika náhradníkům, kteří museli zaskočit za své zraněné kolegy. Všechny páry se snažily ze všech sil a nakonec je jejich pětitýdenní práce zdevalvována dvouminutovým sestřihem dvanácti tanců. Markíza si za tento přístup k celé soutěži zaslouží tvrdá slova kritiky a možná by bylo bývalo lepší, pokud by vůbec záznam nevysílala.

Nechme se překvapit, co nám přinese příští týden, kdy by se měl odvysílat finálový večer, doufejmě v méně kondenzované verzi.


počet přečtení:


čtenářů online:

Bailando

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
1
LadyXL
Reagovat

Viděla jsem to a vydržela do konce. Ovšem pocity byly smíšené.Tanci zase tak moc nerozumím (moc netančím), ale ráda se na soutěže dívám. Tady jsem opravdu moc tance neviděla.Byla to taková reportáž o soutěži a hlavně o slovenském páru.Na ostatních soutěžících jakoby nezáleželo a nebylo třeba je moc ukazovat.Maximálně jen, když bylo nutné ukázat propastný rozdíl v ohodnocení výkonů. Ale co jsem si až teď pořádně uvědomila díky tvému článku? Že jsem vlastně viděla 5 kol najednou!! Mě to totiž všechno splynulo v jeden celek a vlastně jsem jen občas zaregistrovala z komentáře, že je další kolo… Jinak musím říct, že bych tam na té soutěži nervově nevydržela, protože říct mistryni Evropy (?) v rock´n´rollu, že tam neměla ten správný krok….-asi bych se ozvala ihned, jako ta Argentinčanka, a pak dávat do soutěže tance, které se netančí na žádných mezinárodních soutěžích ?? To je cílené znevýhodňování Evropanů a oproti tomu je pak k smíchu, když si latinoameričané stěžují na evropské ale mezinárodní tance!! Víš,jako totálnímu negramotovi v pravidlech latinských tanců mi některé ty tance připadaly v podání některých párů naprosto stejné (stejné pohyby zadkem, boky, úklony, zvedačky), jen byla jiná choreografie. To byl můj dojem…

2
TK
Reagovat

Když jsem viděl nedělní pořad, tak jsem už předem litoval StarDancera, jak bude z toho guláše psát rekap. Skutečně se to značně změnilo od prvního dílu, stal se z toho čistě jen dokument o návštěvě slovenských tanečníků v Mexiku (včetně turistických záběrů z návštevy pyramid a Acapulca). Samotné soutěžení bylo sestříhané tak zmateně a napřeskáčku, že se opravdu nedalo vyznat, který soutěžní večer právě probíhá a jestli slovenský pár dostal hodně bodů a jak se posunul v tabulce. Návštěva rodinných příslušníků také nepřinesla kýžený emotivní efekt. Tenhle zhuštěný sestřih zřejmě Markíza zvolila z obav, že by diváci nevydrželi sledovat několik večerů po sobě tance neznámých zahraničních párů, když připravuje do vysílání Let’s Dance 2 (přitom sledovanost prvního dílu Bailanda z Mexika byla větší než u SuperStar).

Když už zvolila tuto formu, mohlo to být zpracované lépe, např: tanec slovenského páru, komentář choreografa Fero Plančára, hodnocení poroty, umístění v tabulce, vybraný tanec páru, který dostal nejvíc bodů, komentář Jána Ďurovčíka, co se dělo v porotě, případně informace ze zákulisí od Patrika a Majky… Pětisekundové střihy na různé tanečníky rozhodně nebyly tím nejlepším způsobem, jak divákům představit exotické tance.

3
TK
Reagovat

Asi lepší bude podívat se v klidu na všechna taneční čísla na YouTube:
2.večer
3.večer
4.večer
5.večer
6.večer

4
LadyXL
Reagovat

Tak jsem se s „chutí“ podívala na valčík latinoameričanů…. chachá. Fakt balet…. Jo a při kouknutí na rock´n´roll Argentiny (bez zvuku – jsem v práci…), mi ihned vyvstaly vzpomínky na Pomádu! Mýlím se či ne, že měli téměř stejnou choreografii jako ústřední dvojice? (asi na pár drobnůstek a hlavně nebyli tak dobří :-) ). Mě to film hodně připomínalo a to nemám takového pamatováka, ale takhle bez toho zvuku, jsem vnímala ten pohyb a něco mi v mozku blikalo :-))

5
StarDancer
Reagovat

To TK: Díky za info, včera jsem na tom strávil 5 hodin, které byly vysloveně utrpením. Pokusím se na jednotlivé taneční výkony podívat alespoň na YouTube, i když asi kvalita obrazu bude chabá a napsat komentář i o dalších párech. Nebude to ale hned, mám na práci ještě další věci nežli jen Bailando :)

6
StarDancer
Reagovat

To Lady XL: Bohužel Bailando je i o tancích, ve kterých se nekonají mezinárodní soutěže. Na Slovensku se například tančil africký tanec…

Máš pravdu v tom, že merengue, salsa, mambo, pravá brazilská samba a další tance prostě splývají a není mezi nimi nějaký moc extra velký rozdíl. Bylo by hodně zajímavé, kdyby páry z latinské Ameriky měly tančit například čardáš.

Co se týče nářků latinských párů tak se moc nedivím. Udělaly si soutěž pro sebe a oni se jim tam nacpali nějací evropané, kteří navíc netančí špatně. Zatímco u nás se v tanečních latina vyučuje, pochybuji že u nich se vyučují standardní tance.

Na argentinský RR se podívám ještě jednou, je možné že tam něco z Pomády bylo. Film znám moc dobře, byl to film mé puberty a tehdy jsem ho viděl v kině asi 11x (bože, já byl tele…). Tenkrát se tady taneční filmy prakticky nevyskytovaly a jedinou výjimkou byl Tanec v srdci – výborný australský film se skvělými tanečními výkony. Pokud to tam uvidím, určitě se zmíním.

7
LadyXL
Reagovat

To:StarDancer – Jéé, čardáš – to by bylo něco :-)), no ale třeba by v jejich podání vyzněl jako ten africký tanec :-).. Tak to jsem netušila, že to není jen o „mezinárodních“ tancích, sorry, tak moc jsem Bailando nesledovala, občas jen četla rekapy.No divím se ale organizátorům, že když si pozvou Evropany, tak se lépe připraví.Očekávala bych, že jim např.ke každému tanci dají „učebnici“ kroků, laicky řečeno. U toho valčíku mi přišlo, že některé páry vůbec nepochopily kroky a tak jen skákaly, partnerky létaly nahoru, jenom aby se nemusely tančit krokové variace…., no balet.
Schválně zda tam tu Pomádu poznáš. Já ji viděla taky asi 5 x (jsme asi stejná věk.skupina-ještě jsem obdivovala tehdy Horečku sobotní noci, na Tanec v srdci si nevzpomínám..), ale také jsem ji viděla jako český muzikál a ten měl taky několik tanečních scén obšlehlých z filmu… (mám takový dojem, že režisérem byl tehdy tady v Praze Ďurovčík!!-že by udělal „chorošku“ pro Argentinu? :-))…). Při té Pomádě tady začínalo dost Slováků taky právě díky němu (např. Norisová).

8
TK
Reagovat

to StarDancer:
šetři si síly raději až na články o Let’s Dance 2. Osobně doufám, že poslední díl mexického Bailanda bude trochu přehlednější a bude tam víc tance, když bude mít Markíza dvě hodiny na záznam finálového 7.kola.

Na to, že to mělo být světové finále za účasti těch nejlepších, tak ty výkony (a známky poroty) moc ohromující nebyly.

BTW, kde se u nás dá naučit ten Raggaeton? :-)

9
StarDancer
Reagovat

To TK: To nevím, ale na Národní třídě v Paláci Metro je taneční škola, která se zabývá výukou všeho možného. Tam by o něčem vědět mohli.

Přidat komentář