Panáček v reality show

Bailando – slzy a nezájem

6. Červen 2007 | napsal(a): | reality show: Bailando

Bailando tančím pro tebe V pátek proběhl poslední soutěžní večer Bailanda. Vítěz je znám, poražení také. Nova se ale rozhodla soutěž Bailando nastavit, stejně jako nastavovala každý večer. Pozítří budeme svědky „velkolepé show za účasti hvězd“ (jejichž sláva se středobodu vesmíru dotýká). Prý se bude dokonce i tančit. Pomalu mi to přijde až neskutečné, že by se v taneční soutěži pořádané Novou mohlo tančit. Prozatím to byly dlouhé reklamní bloky a ještě delší srdceryvné záběry prokládané krátkými tanečními výstupy. A prý bude tančit i Lucie Bílá…

Znovu se nám představí všech osm soutěžních párů, které budou tančit o „cenu útěchy“, o půl milionu korun. Když už se celé Bailando nepovedlo a znamenalo pro Novu divácký trapas, musí se přeci využít každé příležitosti k tomu, aby diváci opět hlasovali a přinesli nějaké penízky na účty zainteresovaných firem. Těžko říct, komu by měl zmíněný půlmilion připadnout. Jana Gonsiorová pravděpodobně bude mít svůj sen splněn, takže by ve hře mělo být zbývajících sedm párů. Předem je dle mého názoru diskvalifikována Lenka Sekaninová, jejíž sen nemůže ostatním konkurovat. Podobně na tom bude asi i Ladislava Dolhá, Jaroslav Molnár a Zdeněk Fiala. Zbývá tedy trojice Daniel Šnajdr, Petr Pik a Lada Kománková. Z této trojice si asi největší pomoc zaslouží malá Karolínka, pro kterou tančí Lada Kománková. Karolínka potřebuje každý měsíc „větší než malou dávku“ peněz na léky, které zastavují progresi její nemoci. Peníze na operaci Lenky (Daniel Šnajdr) nebo na ošetřovatelku pro malého Dana (Petr Pik) se určitě dají sehnat snáze než peníze na léky. Vše budou mít ve svých rukou diváci.

Chystá se Bailando 2

Ještě ani nedozněl potlesk pro vítěze a už vedení Novy přemýšlí a pomalu připravuje druhou řadu Bailanda. První řada se nedá nazvat ničím jiným než propadákem. TV Nova si myslela, že stačí vybrat těžké životní osudy, postavit je proti sobě a pak už si jen spokojeně mnout ruce nad snadným výdělkem a úžasnou sledovaností, která určitě trumfne StarDance. Jenže český divák přes všechny své zápory není až tak hloupý aby neprohlédl, že nejde v první řadě o pomoc, jako spíše o parazitování na postižených spoluobčanech a třískání zisku na jejich neštěstí. TV Nova se snad poučí z chyb první řady. Zatím se v bulváru objevilo, že se vedení TV Nova chystá změnit natáčecí štáb a velkých změn dozná i samotná soutěž. Po Ivě Kubelkové by se měla v soutěži objevit další Miss, tentokráte z roku 2001, Diana Kobzanová. Pavla Charvátová, která těžce nesla účast své kolegyně Lucie Borhyové prý nedostane šanci ani v druhé řadě. Zato by se měla objevit novácká hvězda poslední řady Superstar, Leoš Mareš. Protože se ale chystá čtvrtá řada Superstar, bude prý nutno skloubit tyto dva pořady tak, aby spolu nekolidovaly. Dá se očekávat, že druhá řada Bailanda proběhne po čtvrté řadě Superstar, aby Leoš Mareš mohl těžit ze své občerstvené popularity.

Co přineslo Bailando?

Bailando přineslo slzy a nový prvek, jímž je hra o pomoc postiženým. Takovou záplavu slz už dlouho nebylo vidět a doufám, že zase dlouho vidět nebude. Tato trapná zábava ostře kontrastuje s pořady, v nichž skutečně jde jen o zábavu. V případě Bailanda nešlo ani tak o zábavu, jako spíše o hyenismus velmi těžkého kalibru. TV Nova záměrně vybrala z osmi finalistů sedm snů, které se týkaly postižených lidí. Celá soutěž postavená na tom, že mají lidé rozhodovat, kdo si zaslouží větší pomoc než druhý a kde tanec je jen jakýsi nutný doplněk, je od počátku chybnou. K tomu nebylo třeba pořádat taneční soutěž, ale bohatě by stačilo nechat zástupce oněch snů nastoupit na pódium, aby předváděli, jak moc potřebují soucit občanů. Jenže tím by se nezapláclo osm večerů, neodvysílalo tolik reklamy a nepřišlo tolik sms. Jak už zde bylo mnohokrát řečeno, TV Nova by měla vybrat účastníky jen podle tanečního nebo bavičského umění, v castingu pouze vyeliminovat totální nesmysly, sny soutěžících zveřejnit teprve po jejich vypadnutí, celý pořad o hodinu zkrátit a přenést ho z roviny citového vydírání směrem k zábavě. Jsem zvědav, zda TV Nova bude takto postupovat. Ne vše, co vymyslí produkce je dokonalé a ne vše co vymyslí divák je předem hloupé.

Sledovanost kulhala na obě nohy

Teprve 7. soutěžní večer přinesl změnu v poklesu sledovanosti. Finálový večer si nenechalo utéct 1.399.000 diváků v kategorii 15+, což je nárůst o cca 300.000 proti šestému finále. Od prvního finále, které vidělo 1.532.000 diváků sledovanost stále klesala. Myslím, že ani pozítří na tom nebude sledovanost nikterak růžově, protože soutěž už skončila a estrád je v TV vcelku dost. Vím, že proti srovnání se StarDance hovoří mnoho faktorů, ale přesto finálový večer StarDance vidělo 2.295.000 diváků (2.5 milionu včetně dětí). Ještě jedno zajímavé porovnání. Sedm večerů Bailanda vidělo celkem 9.431.000 diváků, zatímce sedm večerů StarDance 13.366.000. Nejméně sledovaný druhý večer StarDance předčil o 120 tisíc diváků nejsledovanější první finále Bailanda.

Anketa

Připomeňme si, pro co kdo tančil:

Jana Gonsiorová – bezbariérové bydlení pro postiženou dceru Adélku
Daniel Šnajdr – peníze na operaci Lenky, aby neochrnula i na horní polovinu těla
Petr Pik – ošetřovatelka pro synovce Dana, aby si rodiče pořídili další dítě
Jaroslav Molnár – pomoc 14-ti leté Ivě po úrazu páteře
Lada Kománková – peníze na léky pro sedmiletou Karolínku
Zdeněk Fiala – peníze na 10-ti letý provoz DDM
Lenka Sekaninová – pořízení taneční školy pro obětavou maminku
Ladislava Dolhá – peníze na rehabilitaci pro dvojče Jitku po autonehodě

V pátečním večeru si soutěžní páry rozdají mezi sebou boj o půl milionu. Pokud byste rozhodovali vy, komu byste vítězství přáli?



Prozradíte v diskusi, komu přejete půl milionu a proč?


čtenářů online:

související články

Tančit bude Leoš Mareš! I Diana Kobzanová / Blesk.cz
Paulová bez tanečníka / Blesk.cz
Tesařík přispěje Karolínce / Blesk.cz
– Adéla Gondíková: Proč mě nemají rádi? / Super.cz
Gondíková: Hrozně to bolelo! / Bleskově.cz
Finále! Podraz! / Śíp

Bailando

Diskuze k článku

Počet komentářů: 31
1
tereza
Reagovat

hezky napsaný komentář a souhlasím naprosto,že peníze by měla dostat Karolínka.Ale jímá mě hrůza při představě dvojky a jěště větší z účasti Kobzanové.Chudák ten,pro koho bude tancovat.

2
alba
Reagovat

víte někdo, jak je to s tím nováckm slibem „splníme vám sen, ať to stojí, co to stojí“? Ten milion od Sazky – to má být ono? Proč by jinak vítězný pár měl soutěžit tenhle pátek o dalších 500 000 Kč?

3
Kolumbus
Reagovat

Ale at to nestoji vic nez mega (v prepoctu necelych 17 mesicu leku pro Karolinku). Hlavne, ze ma Sazka namet na reklamu a PR…

4
Charlene
Reagovat

Jo, je to směšný, za milion se rozhodně bezbariérový domek se zahradou pořídit nedá, vystačí to na léky jen na krátkou dobu atd. Maximálně by to mohlo pomoct Jitce Dolhé, ty lázně by se za to snad pořídit daly, případně mamince Lenky Sekaninové. Jinak je to v ostatních případech fakt docela pakatel. Do očí bijící je to zejména v případě Karolínky, u které ty léky přímo rozhodují o zdravotním stavu. Tohle je jediné pozitivum Bailanda – upozornili na případy, kdy pojišťovna nehradí životně důležité léky či operace. Jinak to byla ztráta času – já u toho vydržela jen jednou, a to tancování miluju a StarDance jsem nevynechala ani jednou.

5
Dana
Reagovat

Milion věnovala Sazka a zbytek zařídí Nova, respektive byt na své náklady upraví. Tedy aspoň dle bulvárního plátku

6
Blanka
Reagovat

Nemyslím si , že diváci budou opakovat stejnou chybu a hlasovat pro Janu.Pokud ovšem hlasování proběhne v pořádku. výhru přeji Karolínce.Je ostatně vidět, že diváci se probudily a došlo jim pro co hlasovali, pro lepší bydlení. A příběhy , kde se jedná dokonce o lidský život nechali vypadnou ze hry.

7
StarDancer
Reagovat

To tereza: Mimochodem, nebyla to Kobzanová, která se svlékla pro Playboy? Pokud ano, tak je zajímavé, že najednou to Nově nevadí…

8
StarDancer
Reagovat

To alba: Nova údajně „zajistí realizaci snu“. Co si ale pod tím představit je otázka.

9
StarDancer
Reagovat

To Blanka: Já zas tak kladné mínění o divácích nemám. S klidem se může stát, že ti samí, co hlasovali pro vítězství Jany budou hlasovat znovu a stejně. Pan Gonsior jasně v přímém přenosu řekl, že investoval velké množství do sms, aby jeho žena vyhrála, tak proč neinvestovat znovu? Rozum říkal od počátku, že výhru nejvíc potřebuje malá Karolínka, ale jak je vidět emoce, citový nátlak a možná i penězi ovlivněné hlasování dělá divy.

10
Milan
Reagovat

Mal sa hodnotit len tanec , sena mal byt tajny a zverejneny az na zaver.
Potom by to bola tanecna sutaz.
Teraz to len a len cirkus .

11
Dawid
Reagovat

hloupá soutěž, hloupá Nova :) s tou druhou řadou mě naštvali, nikdo na to nekouká a je to strašně hloupá soutěž, tak proč to pokoušej znova ? a jestli to nasaděj proti StarDance a budou krást diváky StarDance, tak mě už tuplem naštvou ;))

12
David Vacek
Reagovat

Aha, tak je mi vse jasne kdo tu pise tyto komentare. Takze zdravim Pitre. Nechapu jak muzes napsat, ze se Bailando nepovedlo! Promin, ale pises neskutecne zaujate a to pro me neni objektivni!!!! Tedy veskere tve psani je na nic, jelikoz si zapomel na zakladni pravidlo a to byt objektivni! Asi nezvladas sve emoce! Na takovych to strankach by se to nemelo stat!Jsi zaujaty. Tedy svou praci jsi nezvladl! Je mi lito.

13
Janča
Reagovat

Tak to musím naprosto souhlasit. Tyto komentáře nejsou vůbec objektivní! Zmíněný pisálek ať si tohle píše do deníčku a ne sem. Take mi to zklamalo.J.

14
1111
Reagovat

Hlavne, ze do star dance jste SMS taky posilali a nikomu to nepomohlo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

15
Lucky
Reagovat

Zdravím všechny,

je hezké že se tu zabýváte kdo by si ty peníze zasloužil nejvíce. Ano když se na to budeme dívat takto, tak asi malá Karolínka. Myslím si že peníze by si zasloužili všichni, ale o tom ta „soutěž“ přeci nebyla. TV Nova měla udělat soutěž o příbězích a ne o tanci. Je mi líto ale Jana Gonsiorová vyhrát neměla vždyť byla neustále v duelu a dělala opravné tance. Bylo to vůči ostatním hodně nefér. A souhlasím s tím že toto TV NOVA opravdu nezvládla.

16
StarDancer
Reagovat

To David Vacek: Už podruhé mě někdo označuje za někoho, kdo nejsem. A s podnikatelem Pitrem také nemám nic společného.
Rád se nechám poučit, v čem se Bailando povedlo. Povedlo se jedině v délce reklam a výdělku na neštěstí druhých. Já své emoce zvládám výborně. To, že napíši svůj názor, je pochopitelně vždy subjektivní, ale v čem jsem svou „práci nezvládl“?

17
StarDancer
Reagovat

To Janča: Nikdy se nelze zavděčit všem lidem. Já jsem komentoval na podzim StarDance na svém blogu, ale protože se mé komentáře líbily, byl jsem osloven Panáčkem, abych své postřehy a názory prezentoval zde. Jen si dovolím upozornit, že i natěchto stránkách je v záhlaví uvedeno, že se jedná o blog, tedy formu inetrnetového deníčku.

18
StarDancer
Reagovat

To 1111: Ve StarDance šlo o zábavu, vysloveně jen o hru, takže SMS nikomu pomoci nemohly. Ani v Bailandu nikomu nepomohly. Veškerý výdělek z SMS shrábli mobilní operátoři, pořádajicí společnost, která je provázaná s TV Nova a stát formou daní.

19
StarDancer
Reagovat

To Lucky: To jsou jen klasické úvahy nad hotovou věcí. Ale jinak máš vcelku střízlivý, rozumný a pochopitelně subjektivní názor. Já bych to formuloval asi trochu jinak, ale vím, co jsi chtěla říct.

20
wa Robert Drotar
Reagovat

To nam chcete rici, ye ste na Bailandu nenasel jedinou pozitivni vec?Musim se bohuzel pridat k ostatnim. Pisete zaujate.

21
anka
Reagovat

Ano, ja se také musím bohužel přidat! Psát takto zaujatě je naprosto strašné. Tento blog mě zklamal!

22
Charlene
Reagovat

Já se StarDancerem souhlasím, potenciál té soutěže byl zadušen již v zárodcích a to, co zbylo, nestačilo na to, aby se z toho udělala dobrá show. Mně se to fakt nelíbilo – od moderátorů, přes scénu, parket a střih až po taneční výkony soutěžících. Beru, že jsou to amatéři a všechno, ale stejně si myslím, že občas forma silně převyšovala obsah a aspoň do rytmu by jít mohli :o) – samozřejmě neříkám, že všichni byli totálně špatní… Mně se nelíbí ani ta prvotní myšlenka, volit jestli má těžce nemocné dítě dostat léky nebo jiné těžce nemocné dítě ošetřovatelku, to je na mě moc. Navíc tam bylo moc reklam a vaty, délka byla nesnesitelná a tancování bylo málo. Nemyslím, že by StarDancer byl až tak zaujatý, hodnocení je vždycky subjektivní, ale myslím, že se s tím popasoval v rámci možností dobře.

Ale jedno pozitivum bych našla – Dasha. Toť asi vše…

Reagovat

anka a další, líbit se vám články od StarDancera nemusí, na to máte plné právo. Věřím však, že mnohem více lidem se líbí, včetně mě a především, tohle není ČTK, tohle je blog o reality show, takže když má autor chuť na vlastní názor, je to vítané zpestření článku.

24
StarDancer
Reagovat

To wa Robert Drotar: Těžko hledat pozitivní věci, když koncept pořadu je chybný od základu. Každý si z tohoto pořadu může vzít co sám uzná za vhodné. Některé celebrity (a i soutěžící) zjistily, že tanec vůbec není lehká záležitost, některé celebrity zjistily, že se tančit nikdy nenaučí, někteří diváci si odnesou, že není potřeba umět tančit na to, aby se vyhrálo v taneční soutěži, někteří diváci (a těch bude asi většina) si odnesou, že hlasovat o tom, kterému postiženému se má pomoci se rovná hyenismu. Co si z toho vyberete vy?
Jeden z mála kladů, které bych možná na celém pořadu našel, je propagace tance, ale ta byla natolik zmršena, že než takováto, tak radši žádná reklama. Druhým kladem je, že pokud se člověk po hlavě vrhne do tance, dře a maká, tak se výsledky většinou dostaví. Záporů však bylo podstatně více.

25
StarDancer
Reagovat

To anka: Nemůžu jásat nad pořadem, který se nepovedl a který je jedním velkým businessem na postižených spoluobčanech. Pokud se ti nelíbí komentáře, tak doufám, že alespoň hodnocení tanečních výkonů se ti líbilo. Pokud zrovna tvůj oblíbený pár tančil špatně a dělal chyby, je mi líto, ale svůj názor na předvedené výkony měnit nebudu.

26
StarDancer
Reagovat

To Charlene: Kromě Dashy, která opět byla skvělá (stejně jako ve StarDance) bych jako pozitivum ještě uvedl fakt, že někteří jedinci prokázali velký výkonnostní vzestup. V tom byl asi nepřekonatelný Daniel Šnajdr, jehož vzestup byl snad až raketový. Jeho partnerka Adéla Gondíková nezůstávala pozadu, a to jsem ji v prvním finále málem škrtal ze soutěže. Zápory u této „soutěže“ byly ale tak velké, že nějaké dva tři klady to nemohou vynahradit.

27
ajda
Reagovat

to StarDancer :
viděla jsem z tohoto pořadu celkem asi 5minut, ale stačilo číst tvé souhrny a komentáře, k tomu diskuse a výsledek je, že vůbec nelituji, že jsem tento pořad vynechala. Nejde koukat na vše :o)
Ale klobouk dolů před tvými souhrny tady na Panáčkovi! Kus dobře odvedené práce. Každý kdo kritizuje, by si to měl vyzkoušet sám!

28
Eva
Reagovat

Souhlasím s tím, co bylo napsáno. A k tomu, co napsala Lucky: Jana Gonsiorová musela vyhrát. Kdo z diváků by odolal jejímu stabilně tragickému výrazu. Po výhře ovšem zmizel. U pořadu mě opravdu držel jen ten tanec. A naložit na lidi takovou kládu, jako je rozhodovat mezi postiženou holčičkou a postiženým chlapečkem, je nefér. Nikdo neměl šanci kromě těchto dvou malých postižených dětí. Čím menší, tím větší soucit hlasujících. Věděla jsem to už při vyloučení prvního páru – no, nevěděla, ale myslela jsem si to. A nakonec to byla pravda. Pokud by se jednalo o tanec jako takový, vyhrát by asi měla Adéla Gondíková.

29
Werry
Reagovat

To StarDancer: Nedej na ty, co tě kritizují! Podle mě byly tvoje komentáře skvělé. A nevím proč bys měl být podle některých lidí hned zaujatý? Já na to měla vpodstatě stejný názor jako ty a zaujatá rozhodně nejsem! Jen jsem se na tento pořad moc těšila (nejspíš jsem byla skvěle naladěna ze Stardance) a tento pořad mě jednoduše velmi zklamal.. :(

30
StarDancer
Reagovat

To Eva: Po taneční stránce tam opravdu lepší pár než Šnajdr – Gondíková nebyl, i když to zpočátku tak vlbec nevypadalo. Na začátku celé soutěže byli nejlepší Molnár – Kubelková, ale postupem času se ukázalo, že stagnují, zatímco prvně jmenovaný pár šel hodně nahoru. Je vidět, že Jára Kuneš dokáže divy prakticky s kýmkoli. Rozhodně na medailové pozici jsem viděl pár Kománková – Tesařík. Richard sice měl problémy s dechem a s ohebností těla, ale na rozdíl od obou vítězných párů neměl problémy s rytmem.

31
StarDancer
Reagovat

To Werry: Kritiku beru, nemůžu se zavděčit všem a není rozumné se kritice vyhýbat. Ani by mě to nebavilo, pokud by se mnou úplně všichni souhlasili. Proti urážkám jsem tak trochu imunní. Naučilo mne tomu jak zaměstnání tak tanec. Páry jsem hodnotil striktně podle předváděných výkonů a snažil jsem se být naprosto nezaujatý (ve své podstatě mi bylo úplně jedno, kdo vyhraje, protože vyhrát si zasloužili všichni.
I mě tento pořad zklamal a srovnání se StarDance nakonec dopadlo pro Bailando hodně tvrdě. Ale třeba se Nova poučí a příště to udělá lépe a zajímavěji.

Přidat komentář