Panáček v reality show

Patrícia Janečková byla výjimečný supertalent (nekrolog)

2. Říjen 2023 | napsal(a): | reality show: Talentmania

Patrícia Janečková

Dnes ráno zasáhla Česko i Slovensko mimořádně smutná zpráva, že nás v neděli 1. října v pouhých 25 letech opustila vítězka Talentmanie, neuvěřitelně talentovaná operní zpěvačka a muzikálová herečka Patrícia Burda Janečková. Mladá umělkyně, které byla vloni v únoru diagnostikována rakovina prsu, s níž statečně bojovala, tento nerovný zápas bohužel prohrála. Pojďme si proto zmapovat její krátkou životní a uměleckou dráhu a připomenout si, o jak výjimečný talent šlo.

Patrícia se narodila 18. června 1998 v Německu slovenským rodičům, celý život však prožila v severomoravské metropoli Ostravě. V tamějším Divadle Antonína Dvořáka absolvovala své první vystoupení s Janáčkovou filharmonií, při němž se mimo jiné setkala s dalším šampiónem talent show, vítězem první federální SuperStar Martinem Chodúrem.

K zásadnímu milníku v jejím životě došlo v roce 2010, když jí bylo dvanáct let. Tehdy se přihlásila do jedné ze dvou konkurenčních talent shows, jejichž battle se v tom roce uskutečnil, konkrétně do novácké a markízácké Talentmanie. Jakkoliv název této soutěže byl pro mnohé fanoušky talent shows sprosté slovo, proti fenomenálnímu talentu Patrície nemohl říct nikdo ani to nejmenší. V této mnohými podceňované a zatracované show se paradoxně sešla vůbec nejsilnější Top 5, jakou jsme kdy v našich talentovkách měli. Vedle Patrície tu byla skvělá psí cvičitelka Alena Smolíková s neuvěřitelnou fenkou Keysi, famózní „gumový“ tanečník Matúš Pišný, dechberoucí akrobatické Duo Ogor a originální hráč na skleněnou harfu Petr Špatina. Tento velmi vyrovnaný souboj titánů Patrícia nakonec vyhrála, přičemž získala čtyři miliony korun a šek ji předával operní maestro Peter Dvorský.

Rok po Talentmanii vydala Patrícia své jediné eponymní album, které obsahovalo převzaté operní árie a nejen ty, které zpívala v soutěži (včetně instrumentální melodie z Tenkrát na západě), ale i ukázky z díla takových géniů, jakými byli W. A. Mozart, Antonio Vivaldi nebo Antonín Dvořák. Překvapivě zařadila i titulní melodii z českého filmu Všichni moji blízcí (1999) z pera polského skladatele Janusze Stoklasy. Producentem alba byl skladatel a dirigent Oskar Rósza, od nějž Patrícia přezpívala árii Děti moje.

Od té doby mnohokrát vystupovala na hudebních festivalech u nás i v zahraničí (Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského, Smetanova Litomyšl, Les musicales de Louvergny, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov) a častokrát spolupracovala s českými a slovenskými symfonickými orchestry. Obrovského úspěchu dosáhla Patrícia v roce 2014, když vyhráhla mzinárodní pěveckou soutěž liturgické hudby Concorso di musica sacra v Římě. Současně nastoupila do Národního divadla moravskoslezského na scénu Divadla Jiřího Myrona, kde debutovala v adaptaci Erbenovy Kytice. K dalším její významným rolím patří Shakespearova Julie, Pamela Penrosová a Nathalie v Květinách pro paní Harrisovou (zde se alternovala s Andreou Gabrišovou, kterou si můžete pamatovat z Robina Hooda a druhého Talentu), Mariana z Moliérova Lakomce (přejmenovaného na Harpagon je Lakomec nebo Maria ve West Side Story. Její labutí písní byla Johanna z muzikálového trilleru Sweeney Todd – ďábelský lazebník z Fleet Street. Po překonání první fáze nemoci se Patrícia provdala za herce a kolegu z divadla Vlastimila Burdu, dlouho si však manželského života neužila a rakovina se jí vrátila v plné síle.

Patrícia byla výjimečným zjevením nejen v rámci talent shows. Kdysi to velmi trefně vystihl Scalex, že se diametrálně lišila i od standardních operních zpěvaček. Tyto divy totiž mají často špičaté a řezavé hlasy, které jsou operním laikům nepříjemné. Oproti tomu hlas Patrície byl i v nejvyšších tónech zakulacený a příjemně hladivý. Kouzlo Patrície však nebylo jen pěvecké, jelikož kombinace jejího andělského vzhledu a osobnostní aury dávala dohromady jeden neuvěřitelně komplexní balíček. Opět se potvrdilo, že Pánbůh se někdy chová komunisticky a když už nadělí mimořádný talent a krásu vnitřní i vnější, tak to zanechá jen na pouhých 25 let. Je rovněž smutnou ironií, že včera uplynuly čtyři roky od smrti Karla Gotta, pročež se dá říci, že první říjnový den je pro výjimečné talenty doslova prokletý. Co by však za to Patríciina rodina, přátelé i fanoušci v této chvíli dali, aby se Patrícia dožila osmdesátky jako Gott. Přestože nás toto andělské stvoření již opustilo, tak v našich vzpomínkách bude žít navždy, protože takové talenty se nerodí každý den, tudíž se na ně jen tak nezapomíná.

Zdroj: Wikipedie, ndm.cz, idivadlo.cz; Foto: tn.cz, novinky.cz

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Talentmania

Diskuze k článku

Počet komentářů: 1
1
Scalex
Reagovat

Zpráva o Patriciině odchodu mě hodně zasáhla, protože z dřívějších zpráv jsem nabyl dojmu, že nemoc byla poražena. Je to hodně smutné a velká ztráta.

Patriciina vystoupení z Talentmanie řadím k takovým těm nezapomenutelným momentům ze soutěží. Nemám ten „databázový mozek“ DJ Vlada, nicméně pár věcí udržím. I když to není vždy ten nejdokonalejší výkon dané interpretky, v danou chvíli to bylo prostě něco magického. Casting Moniky Bagárové. Due(t/l) Veselovská-Dobrovodská. Konviččina Umbrella. Ester Kubátová a Symphony. Dominika Stará a Je Suis Malade. Nebo Josy a Mimi a jejich Creep v německém The Voice Kids. No a Patricia a její Tenkrát na západě.

Já nejsem úplně fanoušek opery. Do divadla na plnohodnotnou operu byste mě nejspíš nedostali. Ale spousta árií se mi líbí, i když jsou vyzobnuté mimo kontext. Z těch, které nazpívala Patricia, naprosto miluju její podání Les oiseaux dans la charmille z Hoffmannových povídek od Offenbacha, protože krásně ukazuje nejen dokonalost jejího hlasu (naprosto čisté velké skoky mezi vzdálenými tóny ve staccatu), ale i herecký a komediální talent. Zpívat takto náročný kus a ještě u toho věrohodně „šaškovat“ opravdu není nic jednoduchého a řada zpěvaček je ráda, že tohle prostě „jenom“ odzpívá. A podívejte sami, co se sebou Patricia nechala dělat. 8^)

Doporučuju podívat se na dvě provedení zmíněné skladby, jednu epičtější: https://www.youtube.com/watch?v=mVUpKIFHqZk a jednu komornější: https://www.youtube.com/watch?v=ybPQKhrQaJ4 , obě ale naprosto úžasné.

Je smutné, jak málo času někomu osud dopřeje. Kdo by si tenkrát, v době Talentmanie, pomyslel, že téhle holce už zbývá jen 13 let života. Ale stalo se.

A tak si užívejte dneška a užívejte si svých blízkých, protože nikdy nikdo nevíme, kolik toho času máme.

Přidat komentář