Panáček v reality show

Talentmania díl čtvrtý: do Brna dorazila i travesti show (3. 9.)

4. Září 2010 | napsal(a): | reality show: Talentmania

Řeknu vám, že psát o Talentmanii je čím dál těžší, protože k úrovni pořadu už není co dodat nového. Že je tato show extrémně nepovedená, že je to spíš estráda než talentová soutěž a že porota i moderátor jsou velmi rozpačití, už bylo řečeno tolikrát, že nemá cenu se k tomu opět vracet. Proto mi nezbývá, než se zaměřit hlavně na soutěžící.

Talentmania, úroveň talentů velmi chabá, ale pár zajímavých se najde

V dosavadních dílech však byla úroveň talentů velmi chabá a ti, které jsem v minulých rekapech pochválil, byli jen jednookými králi mezi slepými a v konkurenčí ČSMT, která se po prvním díle jeví jako talentově mnohem silnější, by uspěli jen těžko, o zahraničních verzích Got Talent nemluvě. Na druhém brněnské castingu se však objevilo první vystoupení, které má s přehledem na finále a nejspíš by mohlo konkurovat i talentům z ČSMT. To má na svědomí pěvecké duo Two Voices, složené z jedné sopranistky a jedné šansoniérky, které velmi originálním způsobem předělává melodie z klasické hudby a dodává jim velmi originální texty. Troufám si říct, že tohle bylo zatím bezkonkurenčně to nejlepší číslo, jaké se v Talentmanii objevilo a tyto dvě dámy jsou v současnosti největším favoritem na celkové vítězství. Druhá pěvecká dvojice Kříž a Knoflíčková už mi přišla spíš průměrná. Navíc já jsem skalní fanoušek Petra Bende, a proto jsem na cover-verze jeho písní poněkud přecitlivělý. Nechvalně známé trio Za 5 dvanáct z X-Factoru nemůžu dodneška vystát za znásilnění krásné balady Nad horú svítá. Tráva v podání K+K byla sice jen průměrná, ale velké šance této dvojici v dalších kolech nedávám, zvláště pak v konkurenci výše zmíněných Two Voices.

Nad průměrem bylo pak ještě číslo Aleny Smolíkové a jejího psa Keysiho. Dog dancing patří ke standardu talentových soutěží, o čemž jsme se mohli přesvědčit už v případě Moniky Olšovské a jejího miláčka Dreama v SMT, dokonce i na casting ČSMT dorazila jedna panička se psem, která mi v tom přetlaku talentů z rekapu vypadla. Vystoupení Aleny a Keysiho se sice od ostatních vystoupení ze této kategorie nijak výrazně nelišilo, ale vzhledem k nekonkurenci má na finále slušnou šanci.

Návrat do časů porevoluční Šance, co hůře do časů Televarieté

Ostatní vystoupení už byla jen maximálně průměrná. Objevilo se zde i několik imitátorů, konkrétně tedy dva, u nichž se ukázal dvojí metr poroty. Roman Kopelec se představil jako Luděk Sobota, Zdeněk Srstka a Karel Gott, a i když jeho vystoupení nebylo nijak zvlášť originální, tak aspoň do dalšího kola si projít zasloužil. Přesto však sítem poroty neprošel, což porotci zdůvodnili tím, že jim vadil jeho poklopový humor (to však zejména od starých sprosťáků Habery a Trošky vyznívá poněkud pokrytecky). Druhý imitátor Jiří Dočkal, který napodoboval zvuky zvířat naopak do dalšího kola prošel a já se ptám, čím je imitátor zvířat perspektivnější než imitátor osobností?

Nejbizarnějším vystoupením byla travesti show kvintetu Scandal Ladies, které se nám představily (nebo představili?) jako Helena Vondráčková, Diana Ross, Madonna, Petra Janů a Tina Turner. Ovace poroty a následný jednoznačný postup byl dalším důkazen toho, že v Talentmanii je akutní nedostatek talentů, protože i když pánové napodobili zmíněné dámy dokonale, nevím, co dalšího chtějí v příštích kolech předvést (ledaže by se pokusili imitovat jiné zpěvačky).

Z kategorie loserů stojí za zmínku Maháradža Ivo Kliment, který podle vlastních slov „zpívá v nirváně“, ale místo zpěvu nám předvedl recitační číslo, a také skrz na skrz průměrný raper Credik Alexander nevímjakdál, na jehož vystoupení bylo nejzajímavější to, že pořád mířil rukou do rozkroku, což mu Paľo Habera počítal.

Leoši, jsi hvězda, ale uč se od Pyca s Prachařem, zůstaň v pozadí

K porotě ani Leošovi není třeba dodat nic nového. Snad jen to, že Leoš mě tím, jak pořád leze na pódium i během vystoupení, začíná čím dál tím víc štvát. Jediné, na co se tedy těším, je Dominika Stará v roli jeho moderátorské partnerky. Něco mi říká, že by mohla být o třídu lepší než ty ostatní unylé modelky. A vzhledem k tomu, že dnes se bude vysílat bratislavský casting, mohla by se tam objevit už dnes. Zda po Leošově boku dnes stane ona nebo jiná z osmičky potenciálních moderátorek, to se dozvíme večer.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Talentmania

Diskuze k článku

Počet komentářů: 18
Reagovat

Ten úvodní odstavec mě tedy Vlado dostal :) Těšíš se, že tohle bude pokračovat až do Vánoc? :)

2
DJ Vlado
Reagovat

Suníčko: Naštěstí je tento úvodní maraton výjimkou. Ve srovnávání s ČSMT už se budu věnovat víc ČSMT, kde be snad víc o čem psát. :-)

3
Maxx
Reagovat

Upřímně lituju DJ Vlada, že musí o Telemánii psát. Ale jestli to bylo jeho svobodné rozhodnutí, dobře mu tak :D

Reagovat

Maxx, tak svobodné nesvobodné. Kdyby nepsal on, tak by na Panáčkovi o Talentmanii nepsal nikdo. Takže opravdu, díky mu za tu oběť pro místní čtenáře :)

5
DJ Vlado
Reagovat

Maxx: Moje svobodné rozhodnutí byly srovnávací články TM a ČSMT. To spíš Nova s Markízou mi zavařily tímhle týdenním maratonem. Ale zásadou správného novináře je, že potápějící se loď nemá opouštět, proto když už jsem něco začal, tak bych to měl i dokončit. Navíc jak píšu výš, tento maraton je výjimkou. Od příštího týdne už budu psát výhradně jen srovnávací články, ve kterých budu TM víc kritizovat a ČSMT vynášet do nebes.

6
°_m-M-m_°
Reagovat

No přesně moje myšlenky. Taky s dýdžejem soucítím. :-) Ta show je opravdu příšerná. Otřesná scéna, porota, která si je vědoma, že talenty nejsou, tak se snaží aspoň u toho mála, co došlo, přivřít všechny oči a zkoušet to s nimi, aby aspoň něco předvedli, otravný Leoš, který je všude furt. Moderátor nemá při castingu na pódiu co dělat, a když už, tak jen výjimečně, jako sváteční událost. Publikum taky nemá na pódiu co dělat. Proč kopírují originál Talent s tím, že je to ve velkém divadle, když to divadlo vůbec nevyužijí, hlediště je tam uplně zbytečné, diváky naženou na pódium a velké divadelní jeviště nevkusnými světelnými panely zmenší tak, aby na něm ani skokan nemohl předvést svůj skok? Z velkého divadla tak udělali obyčejnou miniparcelu, na kterou by jim klidně stačilo maličké televizní studio. Proč zase novácký osvětlovač podle letité ujeté tradice Novy osvětlí publikum stejně jako účinkující? Proč porota nemá od soutěžících větší odstup, jak vizuálně, tak chováním? Jakou to pak vyzařuje atmosféru?

Jako další laciná pouťová estráda made in Nova.

Jinak mi přijde, že všechno, co tam za něco stálo, už je známé z jiných televizí. Nova dost možná ze zoufalství lovila, kde se dalo. Třeba ti mladí romští tanečníci nebo ty Chačaturjanovic holky, ty už jsou docela známé, stejně jako ten jejich Šavlový tanec. Ale zrovna ty bych jako favoritky určitě neviděl, na to podle mě jejich vystoupení není dost nablýskané… Spíš tak na ČT2.

U toho poklopcového humoru Romana Kopelce se ale musím poroty zastat. Když fóry na toto téma dělá Paľo, je to přece jenom něco úplně jiného než trapný vesnický „humor“ pana imitátora. Navíc takových imitátorů, kteří předvádějí přesně ty samé Soboty, Srstky a Gotty je spousta, to jsme všichni slyšeli milionkrát, rozdíl je jen v tom, že Roman je ještě mnohem trapnější a nevtipnější než jiní, kteří aspoň sem tam těmi hlasy řeknou něco k pousmání. Tohle podle mě perspektivu nemělo. Dobrý imitátor musí být i aspoň trochu obstojný komik.

Reagovat

BTW: nechtěl by si někdo z místních, často diskutujících, vzít na své triko rekapy z Na nože? :)

8
Pavleek
Reagovat

4SUNíčko:S tím bych asi problém neměl.

9
Pattrick
Reagovat

Na nože se těším nehorázně moc, ale obávám se, že jakožto přemlsanej Hell´s Kitchen, se mi to líbit nebude :( :)

10
Maxx
Reagovat

Ne, já děkuju, že aspoň někdo o tom píše, protože to už nesleduju, ale přesto chci být v obraze. A nikdo jiný tuším rekapy TM nenabízí, takže si je rád přečtu tady ;-)

Reagovat

Maxx, Scalex o Talentmanii píše v rámci ženského serveru TV Nova, na jméno si teď nevzpomenu.

12
Maxx
Reagovat

SUNíčko: Jo to máš pravdu, píše na Doma.cz, jednou jsem sem hodil koment o tom, protože mě to překvapilo. Jenže tam je to logicky podbarvený tím, že to je server Novy, takže nějaká objektivita, kterou jsem právě u Scalexe měl rád, je ta tam. Asi se u psaní těch článků musí hodně kroutit. Takže rozhodně preferuju články na nezávislým serveru…

13
martin
Reagovat

Podle mě nikdo není objektivní protože všichni jsou nějak provázáni bud s jednou nebo druhou TV

14
martin
Reagovat

Podle mě nikdo není objektivní protože všichni jsou nějak provázáni bud s jednou nebo druhou TV .

15
Maxx
Reagovat

Tady na Panáčkoj asi těžko ;-)

16
Anonymní
Reagovat

Tak pokud informace nežlou, tak Talentmanii včera v ČR porazil seriál Vyprávěj na ČT a na Slovensku zase Kápor na tortě na JOJce :) Dvojitá porážka, výborně :D

17
Honzad
Reagovat

:) zapomněl jsem se podepsat pod poslední příspěvek, sorry.

18
Peter
Reagovat

Honzad: áno porazil, overene :)

Kapor na torte na záver porazil šou Talentmania.

Včerajšie finále šou Kapor na torte sa stalo trhovým lídrom, porazilo aj šou Talentmania na Markíze. V reklamne dôležitej skupine 12-54 dosiahlo trhový podiel 37,1 %, kým Talentmania iba 31,9 %.

V širšej skupine 12+ pozeralo Kapra 694-tisíc ľudí (share 36,4 %) a Talentmaniu 541-tisíc (28,5 %).

Přidat komentář