Panáček v reality show

Jste to, co jíte 5: Hubnutí, nebo sklony k anorexii? (16.díl)

30. Červen 2011 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=2069 w=420]

Pořad Jste to, co jíte je tu se svým posledním dílem páté řady. V něm bude hubnout a měnit životní styl slečna Sylva Hrbáčová (23), která při své výšce 171 cm váží 83 kg. S nadváhou má problémy celá její rodina a Sylva pochopitelně není výjimkou. Ve třídě byla vždycky „největší“ ze všech, ve dvaceti letech jí však se špeky došla trpělivost, vrhla se na dietu a zhubla během tří měsíců patnáct kilogramů!

Začala tvrdě cvičit, chtěla hubnout dál, ale dolů už nešlo ani deko. Když začala váha zase stoupat, propadla Sylva panice. Všechno definitivně zpečetil její odjezd do Londýna, kde po třech měsících stravování ve fast foodech, popíjení sladkých limonád a absence sportu nabrala zpět deset kilogramů, které se jí dodnes drží jako klíště.




[singlepic id=2071 w=420]

Sylva zkoušela hubnout už několikrát a vždy se jí to také podařilo. Problém je s udržením váhy – jojo efekt na sebe nikdy nenechal dlouho čekat. Zatím je zdravá, ale neustálé střídání neřízeného hubnutí v kontrastu s přejídáním by ji dříve či později do rukou lékařů jistě přivedlo. Stravuje se nekvalitně a rychle, není vybíravá, plácá všechno dohromady, sladké a slané, hořké i kyselé. Má ráda čínu, gyros s jasmínovou rýží, smažené hranolky s hamburgerem, sladké pečivo, čokoládu a sušenky. S kamarádkami ráda zajde na víno, ale jakmile cítí, že začíná nabírat, vrhne se do diet a sportu. Když hubne, prohlíží každý obal a hledá, co je nejvíc light. V tom, co je pro ni správné, se ale vůbec nevyzná a sama to také přiznává. Když jí však vyhládne, spořádá, na co přijde, a poté následují výčitky svědomí. A tak se neustále motá v bludném kruhu.

[singlepic id=2070 w=420]

Co se týká sportu, je Sylva skutečně aktivní: běhá, chodí na spinning, thajský box a aerobic. Dále provozuje sport zvaný slackline, což je chůze po laně. Její problém spočívá v tom, že jí chybí správný kurz, aby se zbavila svých nenáviděných přebytečných kil a zároveň si svou vytouženou váhu udržela. A se sportem má Sylva spojený také svůj cíl v hubnutí. Když se jí podaří zhubnout a dostat se do formy, přihlásí se do běžeckého závodu.




V dnešním díle tedy nahlédneme hlouběji do problému správné výživy při nemalé pohybové aktivitě. Příběh Sylvy bude o tom, jestli se naučí zdravě se stravovat a správně se hýbat. Podaří se aktivní mladé slečně s pomocí doktorky Kateřiny Cajthamlové a inženýra Petra Havlíčka zhubnout, změnit své návyky a pochopit smysl zdravého životního stylu tak, aby svá přebytečná kila už nenabrala zpátky?

SPORTOVKYNĚ SYLVA A JEJÍ BOJ S „HLAVOU“

Sylva zkoušela hubnout už několikrát. Vždy se jí to podařilo, ale časem se dostavil jo-jo efekt. Když jí bylo dvacet, dokázala během tří měsíců zhubnout patnáct kilogramů. Právě v tuto chvíli podle výživového poradce Petra Havlíčka byla Sylva na hranici anorexie. Zde také vidí hlavní příčinu následných problémů – Sylvě se zpomalil metabolismus.

[singlepic id=2076 w=420]

„Nebyla to anorexie, ale mohlo to hraničit s bulimií, protože jsem za sladké pečivo měla výčitky, místo toho jsem cvičila, cvičila, cvičila,“ brání se ale Sylva. Pokud nezvracela, bulimie to podle doktorky nebyla.
Někdy v této době začíná její boj s kilogramy navíc, a hlavně s vlastní psychikou. Motá se v bludném kruhu – přehnaně sportuje a následně, když má hlad, se přejídá.

Ani Sylvu neminula veškerá vstupní vyšetření. Sportuje, jí v normě, nebo spíš pod normou, měla by být štíhlá, ale tuk navíc se u ní najde. Za usměvavou tváří se asi schovává smutek, tipuje doktorka Kateřina.

Kontrola potravin nemine ani Sylvu

Doktorka Kateřina nekompromisně prohlíží veškeré úkryty potravin. Ochucený Ovofit tvaroh bez cukru se tváří jako zdravá potravina, ale Kateřina Sylvu vyvede z omylu. Tvaroh a vláknina jsou v pořádku, ale jsou tam přidaná umělá sladidla a proto ho raději nebrat. Není diabetik, proto nemusí konzumovat umělé sladidla. Trošku mi to připomíná situaci s Kostíky, kdy štíhlému chlapci je zakázala a hubnoucí je měl naopak na svém „zdravém stole.“

Zapovězené potraviny: ochucený tvaroh, piškoty, různé sušenky, marmelády, chleba, ochucovadla…

Stůl hrůzy

Na stole je kde co, ale také oproti jiným účinkujícím dostatek čisté vody. Sylva je překvapená, co všechno spořádala během týdne. V době kdy hubnula, jedla zdravě, ale minimální porce. Sportovala jako o život, jen aby nepřibírala. Zhubnout 15 kg za tři měsíce nebylo zdravé a od propuknutí anorexie ji zachránil odjezd do Anglie.

[singlepic id=2077 w=420]

[singlepic id=2078 w=420]

Změna stravování – zdravý stůl

Vše co vidí na stole, by měla sníst během jediného týdne. Obdrží stravovací plán a doporučení, aby změnila styl sportování. Zlepšuje si kondičku, ale nehubne. Musí zvolnit, cvičit v aerobním pásmu, aby začalo tělo spalovat tuky.

[singlepic id=2087 w=420]

1.týden

Jezdí na kole, ale vybírá si rovinu. Také se snaží nakupovat podle doporučení, ale sladké sušenky, které končí v jejím košíku, tam určitě napsané nejsou.

4. týden – první kontrola

Kontrola lednice, příprava svačinky, dělá vše správně? Čtyři plátky šunky na jeden chleba se jí zdá zbytečně mnoho. Vážením zjistí, že jablko má víc gramů, než má doporučeno, než nechat zbytek oschnout, raději ho vynechá úplně.
Po měsíci se odhodlala zvážit a těšila se, že aspoň 2-3 kg budou dole. Následoval šok! Sylva po čtyřech týdnech váží o dvě kila víc. Někde je něco špatně. Sylvě se porce zdají velké, cítí se přesycená. Rozhovorem s Petrem Havlíčkem zjistí, že nejí hodně, ale naopak málo. Denně si ubere až 320 kcal.

5. týden – kontrolní měření v Praze

Prošla znovu všemi testy a věří, že výsledky budou v normě a hubnutí se rozjede. Ani v tomto díle nesmí chybět dárek od sponzora. Petr Šťastný naučí Sylvu správně cvičit – třepat se na VibroGymu.
Další pomůcky má Sylva doma. Gymnastický míč, činky, gumičky a rotana, to je její domácí posilovna. I s těmito pomůckami ji Martin naučí správné cviky. Proškolí ji ve správném stylu běhání. Na začátku může běžet rychleji, potom by měla zvolnit, snížit tepovou frekvenci a tím začít spalovat tuky. Do sportu jde naplno, jen si musí osvojit správné návyky, potom budou vidět výsledky.

7. týden – další průběžné výsledky

Sylva má výrazně nižší příjem než je doporučení. Tvrdí, že skladba je správná, jen množství neodpovídá. Petr ji vyvede z omylu. Ani potraviny nejí podle toho, jak by měla. Mění si skladbu i množství. Pořád se bojí velikosti porcí. Hladovění a krácení jídla k úbytku hmotnosti nevede. Po sedmi týdnech se jí podařilo zhubnout jen kilogram tuku, což je podle Havlíčka katastrofa.

9. týden – sladké vaření

Sylva miluje sladkosti, proto jí Petr předvede, že mlsat se dá i zdravě a bez výčitek. Tento recept je vhodný jako dezert nebo svačina, můžete jej vyzkoušet také jako snídani. V polovině porce má Sylva pocit, že je plná, ale Petr Havlíček ji donutí, aby v klidu vše dojedla. V hlavě to pořád nemá srovnané, pořád nemá jistotu, že to co dělá, dělá správně.

[singlepic id=2079 w=420]

ŽEMLOVKA

Suroviny: 3 celozrnné bagety, 2 nakrájená jablka, 2 dl polotučného mléka, 100 g tvarohu, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce sekaných mandlí, 10 g oleje, stevia, skořice.

Co je to stevie?

Stévie sladká – Stevia rebaudiana

Stévie sladká je rostlina obsahující sladidlo necukerné povahy 200 až 300x sladší než cukr, je vhodná pro diabetiky, ale i na redukční diety má nulovou kalorickou hodnotu. Lze ji používat v čerstvém nebo sušeném stavu.

Postup

Menší zapékací misku lehce vymažeme olejem. Mléko osladíme bylinkou stevia. Postupujeme jako u klasické žemlovky – bagety (nebo jakékoli jiné pečivo, např. toustový chléb) nakrájíme na plátky. Namáčíme je v mléce a klademe do misky. Na vrstvu plátků dáme nakrájená jablka a posypeme je skořicí a rozinkami. Další vrstvu uděláme s tvarohem a mandlemi. Takto vrstvíme, dokud není pekáček plný. Končíme bagetou. Dáme péct do trouby zhruba na půl hodiny.
Můžete dozdobit lístky stevie a máty nebo meduňky.

I když mám žemlovku ráda, tak na tuhle chuť už od pohledu nemám.
[singlepic id=2080 w=420]

Přepadovka doktorky Kateřiny

Páteční večer a Sylva ho tráví doma. Je nemocná, žádné noční radovánky se nekonají. K večeři měla krůtí řízek s pohankou. Kateřina z neumytého nádobí zjistí, že je to pravda. I lednice projde kontrolou bez problémů. Sylva zná i gramáže snězeného jídla, doktorka je mile překvapená a spokojená. S psychikou Sylvy už je to horší, proto jí Kateřina poskytne bez přítomnosti kamery konzultaci přímo na místě.

Konzultace s Petrem Havlíčkem a doktorkou Kateřinou jí pomohly. Začala dodržovat jejich rady a začala víc myslet na sebe. Dokonce místo sportu jen relaxuje v přírodě.

12. týden – FINÁLE

Po dvanácti týdnech čeká Sylvu závěrečné měření. Výsledek byl hodně ovlivněn počátečními změnami a nedodržováním pravidel. Váha ukazuje něco málo pod 80 kg a v pase ubylo 6 centimetrů. Ze 113 cm má nyní 107. Z hmotnosti ubrala tři kila, z toho 2 kg tuku.

[singlepic id=2081 w=420]

[singlepic id=2082 w=420]

[singlepic id=2083 w=420]

Petr Havlíček ji pochválil a řekl, že Sylva dosáhla padesátiprocentního výsledku. Kdyby víc zapojila rozum než emoce, víc konzultovala své pochybnosti, výsledek mohl být daleko lepší.
Celkově ji oba odborníci pochválili za druhých šest týdnů hubnutí. „To, že zhubla jenom 3 kila tuku, přestože je mladá a moc se snažila, je způsobeno tím, že hodně válčí se svým mozkem. Až to vyválčí a mozek přestane tělo mučit, přestane dělat duši pochybnosti, věřím tomu, že to bude krásná, štíhlá holka“, komentuje výsledky doktorka Cajthamlová.

[singlepic id=2085 w=420]

Sylva má radost ze ztráty centimetrů, konečně dopne oblíbené kalhoty. Ve změně životního stylu chce dál pokračovat, jen se bojí, zda se nedostaví další krize.

[singlepic id=2084 w=420]

Na závěr nesmí chybět dárky. Změnu účesu už má za sebou, ještě ji čeká nádobí od firmy Zepter a super chytrá trouba Whirlpool Jet Chef.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 29
Reagovat

Pěkná slečna, to se asi podívám :)

2
Dejna
Reagovat

Na té první a poslední fotce na 83 kg rozhodně nevypadá. Jinak v mládí jsem měla asi 6 let stejný problém jako ona, točila jsem se v kruhu hladovění a přejídání, přehnané aktivity nebo žádné aktivity. Jsem na tento díl zvědavá.

3
anja
Reagovat

uvažovat o anorexii u této slečny je mylné, nechápu, proč je tam anorexie zmíněná, tahleta se jen vytrvale trápí svým jojo efektem, anorexie je úplně o něčem jiném

4
Radek aka SUNicko
Reagovat

Konečně zase zajímavý případ.

5
koc
Reagovat

4 – mat tak desnej prizvuk e sem po po minute prepnul na Fraye :(

6
kaprik
Reagovat

5 Koc, mluvi, jak ji zobak narost..za to ona nemuze :) ziju v Cechach a pochazim kousek od ni, takze ti rozumim, jak ti to zni, v TV to casto nebyva – taky mi to trha usi, ale mi blizci z Moravy mluvi stejne :) kazdopadne ji drzim palce…

7
Ondra L.
Reagovat

Ono to je asi vzajemne :-D Ja zas nemam rad prizvuk, kteri maji ti, co ziji v cechach. A bo slecna bydli ve Slezsku, tak mi to uplne vyhovuje jak mluvi :-)

8
Radek aka SUNicko
Reagovat

koci, tak s její mluvou nemám problém, líbí se mně její bezprostřednost. Fakt působí strašně happy :)

9
kaprik
Reagovat

7 ano, ano, ano, souhlasim :)

10
Jeza
Reagovat

Ta působí tak happy, jak když si právě vytáhla hlavu z kufru s kokainem.
Furt jsem přemýšlel, koho mi tak strašně připomíná a řekla mi to až manželka – Norisovou v seriálu Dokonalý svět – ty akcenty, grimasy…

11
Maxx
Reagovat

Ta Sylva byla dobrá mařena :D Líbila se mi, sympatická.

12
Maxx
Reagovat

10 – Přesně, taky jsem si říkal, že vidím pošahanou letušku Norisovou z Letiště :D Ale já mám rád tyhle bezprostřední typy. A přízvuk měla suprovej, taky ho mám radši, než monotónní češtinu z Čech s přízvukem na první slabice :P

13
Kapi
Reagovat

A co teprve kdyz nekdo u kazdyho slova pouziva koncovku -OVO (otcovo pes, otcovo kočka, otcovo koťata, s otcovo koťaty) ! Strasny, v diskuzi se to jeste da, ale kdyz to nekdo pouzije ve verejnym clanku, tak me certi berou! :)

14
chleba s máslem
Reagovat

Slečna z tohoto dílu byla fajn – mladá, s radostí do života, bezprostřední. Nechápu, proč ji tady někdo přirovnává, že působí stejně jako kdyby brala nějaký drogy. Člověk může bejt veselej i bez toho.
A vůbec bych neřekla, že váží tolik – vypadá dobře. Každá přece nemusí bejt vyhublá na kost.
Takže, Silvo, buďte v klidu, vypadáte dobře!

15
Ajda
Reagovat

Její dilema se čtyřmi plátky šunky jsem chápala. Mně osobně šunka nedělá problém, ale dilema bych měla z toho chleba. Klidně plátků třeba deset, ale bez chleba, takhle ,,asi blbě“, to mám nastavené v hlavě já, takže se vůbec nedivím, že ,,trpěla“ z velkých porcí :-(

16
hankacv
Reagovat

S kilama bych to tak děsně u téhle slečny neviděla ale ta děsivá pleť, s tím by měla něco dělat. I když to souvisí i se stravou. Nějak nechápu tu oblibu mladých ve fastfůdu, vždyť je to hnusný a drahý.:-O

17
anja
Reagovat

pořád jsem pátrala po tom, proč to označení za anorektičku, no a jestli je to tedy tak, jak to vysvětlovala Kateřina, že jsou to následné výčitky z toho co jsem snědla a pak další opatření jako více pohybu a menší příjem, tak to pak jsme anorektičky každá druhá, ne-li každá …….

19
Sekhmet
Reagovat

Ježíšmarjá, jsem taky anorektička. Dělám v podstatě to samé co Sylva, jen trochu víc cvičím a trochu míň jím. A taky mám o 10kg míň. Ale jinak je to jak přes kopírák. Nikdy by mne nenapadlo, že by to mohlo být špatně.

20
Antonin
Reagovat

vzdy je neco v neporadku,pokud ma clovek stres,vycitky apod…idealni stav je, kdyz clovek ji dle chuti (samozrejme kvalitu, nikdo neni popelnice a nikdo si nezaslouzi jist nekvalitni potraviny), k tomu ma odpovidajici vydej a diky tomu se za nejakou dobu ustali i hmotnost. Princip, ze kdyz si pridam jidlo, tak to musim pak „spalit“ pohybem navic, je davno vyvraceny mytus a pouze dokazuje neustaly nedostatek kvalitni osvety. Klicem je ovsem obrovska trpelivost. Premena postavy muze (a taky by mela) trvat treba i nekolik let, a to s tim, ze cesta je cilem..Jak jednoduche.

21
L.
Reagovat

Hmmm, tak jsem se v tomto dílu našla. Před několika lety jsem za 4 měsíce zhubla 20 kg (z 84 na 64). Dlouho jsem to držela. Ale dnes mám 8-10 kg nadváhu a nemůžu s tím hnout. Výčitky z jídla atd.

22
Adéla
Reagovat

Zajímavý hubnoucí případ, bohužel jsem se nevydržela dívat na ty afektované promyšlené grimasy, předvádění se, špulení úst…přízvuk je to poslední, co by mi vadilo… ani nevím, jak to dopadlo, nicméně jí přeju hodně štěstí, jen by měla trochu víc dát na svůj instinkt ( není nad to, být sama sebou a třeba i s 15 kilama navrch)

24
Ajda
Reagovat

bod 4. KILA DOLŮ SNADNO A RYCHLE, nebo 10. HRNCE ZA BABKU

http://ekonom.ihned.cz/c1-51483450-byznys-s-lidskou-hlouposti

25
sigi
Reagovat

nesnáším slovo „dobroš“.
a vůbec, tato slečna na mě působila jako „chytroprdka“ – na všechno hned replika, nejlépe úžasně vtipná. ale spíš to vypadalo, že za tím závojem sebevědomí je citlivá, ale lehce okoralá duše.
takže mi jí bylo líto, protože na sobě vážně makala – a výsledky nikde. přála jsem jí to a přeju jí to furt. a taky nějaký hezčí účes a zapracovat na pleti – i když ta je často odrazem toho „unvitř“ – tudíž mám zvědavý dotaz pravděpodobně stejně jako někteří jiní zde: jak je možné, že po týdnech „zdravé stravy“ vypadala Sylvina tvář snad ještě hůř než na začátku?

doufám, že Prima zase udělá díl, kde navštíví všechny soutěžící, aby bylo jasno, jak se to s nimi má po měsících a letech bez dozoru MUDr. a ing.
zvlášť u této děvčice by to bylo zajímavé, tedy pro mě

26
Mystery
Reagovat

Moc nechápu, proč udělala kadeřnice Sylvě patku přes půlku obličeje, fakt praktický účes. Ten co měla předtím se mi líbil víc.

27
anja
Reagovat

Mystery, nápodobně :) ale chápej, dneska ty asymetrická mikádka jsou jakože hit, kadeřnice to stříhají jak na běžícím pásu, ovšem dopadá to tak, že s tím holka dojde maximálně dom a doma do toho pak vrazí sponku jak Sylva,……. a pak už si to stejně nikdy tak nevyfouká jak u kadeřníka

28
Bara
Reagovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné toto video někde shlédnout? mám podobný problém jako Sylva, snažím se dodržovat pokud možno zdravou stravu, hodně sportuji…a váha mi neklesne ani o 1kg…. Dříve jsem hubla poměrně snadno, ale bohužel jsme měla problém s bulimií…..probíhalo to asi tak, že jsem opravdu jedla zdravě, ale vždy jsme se neudržela a stejně si dala např. jídlo přopravené doma, tučné, sladké atd…potom jsem kvuli vyčítkám všechno vyzvracela………takže záhy jako u Sylva kila byla hned nahoře. Snažím se o změnu životního stylu, a řekla bych že problém s bulimií u mě trochu přetrvává, sice se opravdu snažím, ale někdy je to silnější než já…jsem z otho velmi nešťastná, četla jsem spoustu kni atd, a vím jaké jsou proncipy zdravé diety, ale prostě to nedokážu…:( Je mi 23 let, měřím 176cm a vážím 83kg…průměrná optimální váha u mě byla vždy kolem 65-70kg….ale bez oněch drastických diet se na tuto váhu nemohu za žádnou cenu dostat :( Děkuji za případné rady, hauger@seznam.cz

29
martina
Reagovat

Ahoj všem,
dneska jsem viděla opakovaný díl se Sylvou a musím říct, že mi připomíná mě. Na povrch krásný úsměv a vždy v dobré náladě, ale jak řekla paní doktorka Cajthamlová: v srdci ale hluboký žal. A to je přesně ono. Pokud není duše v pohodě, kila dolů nejdou. Ale co mě pomohlo zhubnout, je nízkosacharidová strava. To, po čem se tloustne, není tuk, ale cukr. Jsou to ty sacharidy, kterých je ve stravě příliš a tělo pak nadbytek uloží do tuku. Naopak, když jíte více tuku v podobě panenských olejů, ale i nasycené tuky z masa, vaše tělo je využije a neuloží. Chybějící sacharidy si tělo vyrobí z již uloženého tuku v těle a to nejdřív z viscerálního (meziorgánového), tím začnete celkem rychle hubnout. Přikládám odkazy na mýty ve stravě, které bohužel stále hlásají dietologové, ale už se to pomalu začíná zlepšovat. Kardiovaskulární nemoci a hlavně cukrovka jsou způsobeny nadmírou sacharidů ve stravě. Pokud chcete zhubnout tuk na těle, dejte si ho víc do pusy! /josefstepanek.cz/3520/11-nejvetsich-mytu-bezneho-stravovani.html
fitplan.cz/
Doporučuji knihy: „Čtyřhodinové tělo“ a „Ovládněte svůj metabolismus“.

Přidat komentář