Panáček v reality show

Jste to, co jíte (14.6.): Blanka začíná v padesáti nový život (16.díl, 6. série) + rekap

14. Červen 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=4706 w=420]

Blanku (50) přihlásil do Jste to, co jíte její čtrnáctiletý syn Adam, který sám má lehkou nadváhu. I on se chce něco přiučit a možná i zhubnout. Nechce, aby byla maminka ulítaná, vystresovaná a měla velké břicho. Blanku trápí, že nemá na nic čas, je pořád unavená a má řadu zdravotních problémů. Při prvním rozhovoru s doktorkou Kateřinou a Petrem Havlíčkem tvrdí, že se její životní styl změnit nedá. Co k tomu dodají odborníci na zdravý režim?

Blanka

Poslední účastnice této řady žije sama se svým 14letým synem Adamem v Praze. Je to klasický typ ženy, která celý život pracuje, stará se o syna, obojí chce zvládat skvěle, ale trochu v tom spěchu a stresu zapomněla na sebe. Proto při výšce 158 cm váží 80 kg.




[singlepic id=4705 w=420]

Jak šel čas

Před dvaceti lety vážila 50 kg, pak ale měla problémy s otěhotněním a kila šla rapidně nahoru. Od té doby pořád zkoušela nějaké diety, od STOBu po různé koktejly. Blanka sice má představu, jak by měla správně jíst, ale nemá na to čas. Pohyb nemá téměř žádný a její dosavadní život je jen spěch, stres a práce. Veškeré pokusy o zdravý styl života zatím ztroskotaly kvůli časově náročné práci.

Pohled odborníků

Doktorka Kateřina má pocit, že si Blanka dokáže vymyslet tisíce výmluv a přesně odhadnout, co chce druhý slyšet. Může tedy věřit jejímu odhodlání ke změně? Je navíc ve věku, kdy se ženy potýkají s přechodem. Jejich častá výmluva je, že tloustnou, ani neví jak, že se s tím zkrátka nedá nic dělat. Jaký má na to názor Petr Havlíček? Dokáže Blanka všem ženám v přechodu, jak tomu je ve skutečnosti?

[singlepic id=4707 w=420]

Blanka se rozhodla, že si konečně čas jen na sebe udělá a do hubnutí se pustí s plným nasazením. Její syn ji přihlásil, také by rád zhubnul, a protože je to budoucí kuchař, chtěl by se naučit zdravě vařit – pro maminku i pro sebe.

Trest za porušení pravidel

Protože se Blanka bojí hmyzu, jako pomyslný bič pro případ nedodržování předepsaného režimu si na sebe vymyslela brigádu v zoo v přípravně krmiv – krmení živými cvrčky apod.

Vystresovaná „plačka“ Blanka

Má za sebou dvě manželství a řadu neúspěšných diet. Ještě před dvaceti lety vážila padesát kilo, nakonec se propracovala až k osmdesáti. Markantní nárůst váhy vhání Blance slzy do očí. Kdysi štíhlá, během let nabrala nepotřebné kilogramy a ty se jí usadily hlavně v oblasti břicha. Takže to teď vidí jako hlavní problém. Sice nad sebou pláče, zároveň však má většinou na vše odpověď a zdůvodnění. Její pracovní nasazení podle ní nejde skloubit s pravidelným režimem. Podle našich odborníků v tom případě nejde, aby hubla v jejich pořadu.
[singlepic id=4721 w=420]

Blanka chce kvůli zdraví změnit celý svůj dosavadní styl života a je ochotna změnu podstoupit. Hlavní brzdou je její stres, který vede k celé řadě psychosomatických chorob. Výčet je dlouhý, nechybí tam od ekzémů, přes rakovinu až po infarkt snad žádná běžná choroba. Opravdu chce vystresovaná Blanka zažívat další stresující okamžiky před kamerou? Ano chce!
A i když naši odborníci tvrdí, že zatím neví, zda ji do pořadu zařadí, divák dávno ví, že by zbytečně neztráceli čas, kdyby dávno nebyli rozhodnuti.

Co odhalily testy

Tuku má 2 x více než je povolená horní hranice, rovných 34 kg. Dobrá zpráva se týká kondice. Zátěžový test odhalil, že její fyzička je na dobré úrovni. Takových účastníku v pořadu mnoho nebylo. Dietami narušený metabolismus a přicházející přechod, to jsou dva problémy, které jí hubnutí budou komplikovat, na rozdíl třeba od ženy o dvacet let mladší.

Kontrola zásob

Blanka moc nevaří, proto žádné velké zásoby nás nečekají. V lednici je jahodový kompot, dokonce prý nevhodný pro děti. Obsahuje jen 30% jahod a plno vedlejších přísad. Syn už si na něm nepochutná. Ad kompot – kdo někdy zavařoval, tak ví, že i když naplní sklenici po okraj, po sterilizaci je jahod sotva polovina, obsahují vodu a tu teplem ztratí. Takže pohoršovat se nad malým obsahem pevného podílu je zbytečné. Aivar dostává milost. Máslo může po 5-10g denně.
Lednici opustí džem, pivo, kompot, šampus, tavené sýry, džusy, ochucovadla, pizza, kakaový nápoj…

Stůl hrůzy

Opět nevzhledná hromada kdečeho, ale podle Kateřiny je jídla málo. Blanka vidí hlavní chybu v konzumaci bílého pečiva, což Havlíček označí za totální nesmysl, hlásající celá řada hubnoucích. Pečivo má minimum tuku, ale hubnoucí má na těle tuku naopak přebytek, takže pečivo rozhodně není hlavním škůdcem.

[singlepic id=4722 w=420]
[singlepic id=4723 w=420]

Zdravý stůl

Tentokrát obsahuje velké množství ovoce a zeleniny. Vedle změny stravování bude muset myslet víc na sebe a lépe si zorganizovat svůj čas. S doktorkou Kateřinou si dokonce sepsala denní plán, kde přesně stojí, kolik času věnuje na přípravu jídla, kolik spánku, v kolik hodin přestane pracovat atd. Při jejím povolání – pojišťovací agent neboli finanční poradce bude dost zajímavé končit v 19 h, když to potenciální klienti dorazí z práce a možná by i měli chuť si poslechnout její nabídky.

[singlepic id=4724 w=420]

„Hlavně se budete muset odnaučit, že tohle je nějaká dieta. To není dieta, to je zdravý stravovací režim. Na doživotí,“ upozornila Kateřina paní Blanku.

Týden první a hned začneme sportovat

Jako vánoční dárek dostala trekkingové hole, ale neumí je správně používat. Od toho je zde Martin Šťastný, aby ji vše vysvětlil a naučil. Nechybí ani vyšetření svalové hmoty. Výsledek – oslabené zadní svaly celého těla a problémy s levou nohou. Podle toho jí sestaví cvičební plán. Nechybí ani dárek od sponzora – eliptická trenažér (orbitreck). Blanka má problémy s kyčlemi, cvičení na tomto stoji ji dvakrát nevyhovuje, používá ho omezeně. Opravdu to byla správná volba?

Třetí týden – pečení

Nákupy s Kateřinou nezačínaje zrovna nejlépe. Blanka nestihla oběd. Dnes se bude péci, musí si nakoupit suroviny. Místo mouky použijí ovesné vločky. Doktorka tvrdí, že žitná mouka neobsahuje lepek, což je pěkná blbost. Lepek obsahuje, ale v menším množství, proto hůře kyne.
Dnes bude péct Kateřina svůj starý rodinný recept a Robert se pokusí o odlehčenější verzi. Doktorka si celou dobu bude prosazovat, že ten její recept je lepší, i když kaloricky zvítězí Robert. Tvrdí, že její postup je jednodušší a výsledek zdravější. Je lepší dát 4 vejce, nebo vejce a jogurt? Posuďte sami. Opět dárek od sponzora, kterému nadšeně dělá reklamu Kateřina – mixér od Zepteru MixSy.

[singlepic id=4725 w=420]

Recept – Muffiny od Kateřiny

Suroviny na 12 porcí: nastrouhaná jablka 250g, ovesná mouka 60g (rozmixované vločky), ovesné vločky 60g, vejce 4ks, vlašské ořechy 60g – rozmixovat na prášek, třtinový cukr 60g, prášek do pečiva 1ks, kakao 3g.

Postup:
Mouku, vločky, jablka, vlašské ořechy, cukr kakao, žloutky a prášek do pečiva smícháme. Z bílků si vyšleháme sníh a jemně promícháme s těstem. Vymíchaným těstem plníme formy na muffiny a pečeme 25minut na 180°C.
Zdobíme ovocem.

[singlepic id=4726 w=420]

Recept – Muffiny od Roberta

Suroviny: 60 g rozmixovaných ovesných vloček + 60 g vloček v celku, prášek do pečiva, 60 g másla, 60 g třtinového cukru, 150 g bílého jogurtu, 1 ks strouhané jablko, kůra z citrónu, 1 ks vejce.

Postup: Cukr umícháme s máslem a žloutkem, přidáme vločky s práškem do pečiva, jedno strouhané jablko a okořeníme citrónovou kůrou. Na závěr lehce vmícháme sníh. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut ve formě na muffiny.

Robertovi, podobně jako divákovi je jasné, že vítězkou bude Kateřina a její výživové hodnoty. Měla jsem dojem, že Blance chutnal víc muffin od Roberta, jen neměla odvahu to přiznat. Kateřina nechala Robertův dotaz, zda menší množství bílkovin je na závadu bez odpovědi.

[singlepic id=4727 w=420]

Týden šestý

Blanka dodržuje režim, cvičí, dokonce i hubne. Ukazuje nám mega tričko, o kterém tvrdí, že už ho má velké. Je to nesmysl, protože střihově jde o hodně volnou halenu, kterou musela mít velkou i před začátkem změny režimu. Kalhoty i sukně potřebují pásek. Stres i komplexy jsou prý pomalu minulostí.

Týden osmý – nesmí chybět Petra Řehořková

Další známý sponzor – Petra Clinic. Pravidelný divák už ví, že zde se provádí zázračné hubnutí pomocí přístrojů, nebo cvičíme v různých podtlakových strojích VacuShape. Dnes se bude řešit Blančino břicho a jak jinak než novinkou posledních měsíců – zmražováním tukových buněk. Kryolipolýza v tomto zařízení stojí běžně 8 900 Kč jedno ošetření.

[singlepic id=4728 w=420]

[singlepic id=4729 w=420] Nasátý tuk po ošetření

Za dva týdny proběhne přepadovka, se kterou je Kateřina spokojená a nebude potřeba plnit trest. Syn zhubnul 2 kg.

Změna vizáže

[singlepic id=4730 w=420]

Finále

Na závěr ji čekalo ještě jedno překvapení – krátký odpočinek v lázních Bělohrad.
Blance se po třech měsících podařilo zhubnout sedm kilogramů, z toho 6,6 tuku. Přes boky zhubla 5 centimetrů a obvod jejího pasu se zmenšil o 9 centimetrů. Bohužel, nikde nezaznělo, kolik vlastně má obvodové míry, pouze o kolik je zmenšila. Celkově se mi zdálo, že měli na každého účastníka jiný „metr“. Někoho potupně ukazovali ze všech stran, jiný se tam v prádle sotva mihnul, což byl i případ Blanky.

[singlepic id=4731 w=420]

[singlepic id=4732 w=420]

„Odložila jsem kalhoty a začala jsem nosit šaty. Díky tomu, že se mi podařilo několik centimetrů ubrat, se konečně zase cítím jako ženská,“ pochvaluje si změny Blanka.
Petr Havlíček, který jí zpočátku moc nadějí nedával, je spokojen: „Mezi ženami se hodně traduje, že v tomto období už s váhou ani s postavou nelze nic dělat a je nutné se s tím smířit. Blanka jasně dokázala, že s tím něco dělat lze a úspěšně. Důležité je, že dokázala přepnout v hlavě, uvědomila si sebe sama, že se o sebe musí začít starat a že žít se dá i po padesátce.“

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
anja
Reagovat

ty tresty, to je trapárna

2
Anonymní
Reagovat

Prosím, může mi někdo vysvětlit, kolik těch luštěnin má člověk sníst. Vždy je tam to jídlo na týden a tam spousta pytlíků s luštěninama, to asi nesním ani za rok. Když si uvařím 10 dkg čočky, mám z toho asi 320 dkg vařené čočky. Z toho si dělám třeba čočkový salát a mám jej na 3x, takže toho půlku vždy vyhodím. Vůbec ty velikosti porcí moc nechápu. Jednou se mi zdá, že ten člověk jí moc a pak zase se mi zdá ta porce malá. Tady ta paní ty porce neměla moc veliké, před tím paní měla k obědu třeba přílohu 3 brambory, to mi zase přijde moc. Sním tak 1 -1,5. Tak stále nevím. Dík za případné vysvětlení.

Reagovat

2 – luštěniny jsme tu už dříve řešili, a i mně přijde nemožné, všechny ty pytlíky za týden sníst. Ale asi se jim nechce odsypávat to množství, co mají určené, takže jim zbyde i na další týdny. Já bych měla problém i se zeleninou, ovoce by mi možná pochybělo.

Odborníci na výživu doporučují, abychom jedli vyváženou stravu obsahující:
■ 50-55 % celkové energie ze sacharidů, včetně cukrů
■ 30-35 % celkové energie z tuků, včetně nasycených mastných kyselin
■ 10-15 % celkové energie z bílkovin
Například průměrně aktivní žena s denní energetickou potřebou přibližně 2000 kcal (8400 kJ) by měla konzumovat 250-275 g sacharidů, 65-75 g tuků a 50-75 g bílkovin.

Reagovat

Na ofiku je recept na muffiny pouze ten od Kateřiny, přitom mně se ten Robertův líbil více, už pro ten jogurt místo tolika vajec. Taky ho používám a těsto je krásně vláčné.
Celkově mi to pečení přišlo jako pořádná komedie a Kateřina jak malé děcko, co neumí prohrávat.

5
jana anonymní
Reagovat

Ajdo, díky za odpověď, ale stále nevím, kolik dkg té uvařené čočky můžu sníst třeba k obědu, jak na to počítání mám přijít? Třeba je-li to někde pořádně vysvětlené. Hledala jsem, ale všude je ten návod tak nějak složitý nebo to neumím pochopit.

6
Lea
Reagovat

Jano, na potravinách máš vždy tabulku hodnot ve 100 g a pokud máš nervy na vážení a počítání u všeho co za den sniš, tak, abys to trefila na hodnoty, co jsou v tabulce od ajdy. Já používám na flora.cz e-kalkulačku. Vybereš potravinu, zadáš gramáž, a hned vidiš nutriční složení.

7
jana anonymní
Reagovat

Děkuji, vyzkouším a uvidím. Ale asi to bude větší dřina, než to samotné hubnutí.

Reagovat

Jano,
Lea to vystihla. Kolik čočky sníst? Já bych snědla na kolik mám chuť a poctivě spočítala kolik kterých to obsahovalo živin, a zbytek dne se snažila sníst zbytek, tak, aby to tvořilo doporučené denní spotřeby. Nic jednoduchého to není, ale ta kalkulačka na Flora.cz je opravdu dobrý pomocník, spočítá to za tebe. Kdysi jsem to zkoušela a poctivě vydržela asi tři dny :-))
Možná by ti vyhovovaly jako pomocník tyto stránky http://www.stobklub.cz/sebekoucink/

9
Agg
Reagovat

Pokud mate „chytry telefon“ doporucuju aplikaci Kaloricke tabulky (jde to i na netu: kaloricketabulky.cz, ale v telefonu to je trosku praktictejsi) kde si pekne prehledne zadate co ste snedli nebo si to naplanujete dopredu a hned vidite kolik co ma kalorii, kolik to dela v celkovym mnozstvi denniho prijmu, kolik mate sacharidu, bilkovin a tuku… jinak by se mi s tim pocitat nechtelo, ale tohle je vazne celkem dobra cesta ;)

10
anja
Reagovat

achjo, to jsme dopadli, když ani u hubnutí se neobejdeme bez všech možných píčovin jako jsou různé kalkulátory na webu a chytré mobily……. probůh, když jdu redukovat váhu, stačí mi snad můj mozek a základní informace o potravinách – když moje váha se dva týdny ani nehne, tak asi bude něco špatně, ne? uberu si v jídle ještě víc tuků a jednoduchých cukrů (tzn sladkého) a přidám více pohybu……. než se furt někde toulat v mobilech a na netu, není lepší se snažit poznat svoje tělo? to je tak složité vidět, že když moc jím a málo se hejbu, že tloustnu?

a zase v pořadu to samé – jen s tím rozdílem, že babě se rozsvítilo až v padesáti

a zase to samé – ubohých 6 kilo

11
anja
Reagovat

za tu dobu než něco najdu na netu a spočítám, anebo než si vykomunikuju s mobilem deset deka čočky, si radši oběhnu barák, že :)

12
Anonymní
Reagovat

7 – zkus STOB tam mají i přesně některé výrobky, na kalorie sere pese, ale GI a tak ti to přesně řekne

13
jana anonymní
Reagovat

To Anja,
není to tak jednoduché, jak se zdá. je mi 52 let a celý život se hýbu, vždy bylo vše Ok. V 50ti jsem dostala hyperfunkci štítné žlázy a pak hypofunkci, teď se vše ustálilo, ale 3 kg jsou tady a na břichu. Hýbu se víc, než každá druhá žena. Hýbu se opravdu denně a dost ( denně velmi rychlá chůze se psem – 1 hod, 2 x týdně pillates, crosstrenažer, plavání, kolo, lyže, víc to fakt nejde.) Jídlo hlídám celoživotně, ale teď nic nepomáhá. proto jsem se začala zabývat výpočtem toho, co sním, a zdá se mi, že jím sice kvalitně, ale právě málo. Na tabulky jsem koukla a taky se mi nechce to přepočítávat, ale buď si nechám kila nebo to zkusím.
Jinak díky

Přidat komentář