Panáček v reality show

Jste to, co jíte (7.6.): Boj s nadváhou i psychikou (15.díl, 6. série) + rekap

7. Červen 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=4635 w=420]

Překladatelka Tatiana (36) má jeden velký problém – velké pozadí. Co dělat, když je velký zadek středobodem celého vašeho života? Táňa to vyřešila přihláškou do pořadu Jste to, co jíte!

Tatiana a její vleklé problémy

Volyňská Češka Tatiana (36) žije s manželem a dvěma dětmi ve Velkých Popovicích. Momentálně je na mateřské dovolené a rodina je celý její svět. Od mládí byla holka „krev a mlíko“, potýkala se sice s nadváhou, ale vysloveně obézní nebyla. A k tomu byla pohledná a muži se za ní otáčeli. Pak ale během podnikání, kdy měli s manželem obchod s potravinami, nabrala 20 kilo. Už tenkrát Táňa uvažovala o tom, že by navštívila doktorku Kateřinu v její ordinaci. Nakonec nenašla odvahu a hubnutí pod dohledem odborníka odložila. Plánovala mateřství, a tak si říkala, že až potom.




Tatiana: 36 let, 169 cm, 114 kg, přes boky 140 cm[singlepic id=4636 w=420]

Tatiana má čtyřletého chlapečka a dvouletou holčičku a po druhém porodu si se svou postavou už vážně neví rady. Při 169 cm to dotáhla na 114 kilo a připadá si ošklivá. Vyzkoušela už v životě všechny možné „zaručené“ diety a prášky. Prý pochopila, že tudy cesta nevede, a už nějaký čas se snaží jíst „zdravě a vyváženě.“ Hubnout se jí přesto nedaří. Od porodu holčičky má navíc problémy s páteří a kvůli bolestem zad a kyčlí se nerada hýbe. Dobře si uvědomuje, že je to špatně. Nerada se na sebe dívá do zrcadla, trápí ji, jak teď vypadá, že má velký zadek, ztrácí chuť do života, včetně toho sexuálního, upadá do depresí. Ty však nepovažuje za tak podstatný problém, aby situaci řešila s odborníkem. Kromě špatné životosprávy má tedy na její nadváze velký podíl také její nevyrovnaná psychika.

Motivace

Chce konečně zhubnout! A udržovat si váhu celoživotně pomocí životního stylu. Kvůli dětem, které chce uchránit od nadváhy i kvůli manželovi, kterému se chce líbit. A tak se nakonec rozhodla se do pořadu Jste to, co jíte přece jen přihlásit.

Trest za porušení režimu

Coby pomyslný „bič“ pro případ nedodržování předepsaného režimu si na sebe Tatiana vymyslela, že překoná svou hrůzu z hadů a nějakého se dotkne.

Nový stravovací režim bude pro Táňu radost dodržovat. I když se ji manžel pokusí nalomit, Táňa nepovolí. Bohužel ji zaskočí nemoc, která ji na několik týdnů znemožní pohybové aktivity. Podaří se Táně zhubnout, i když se nebude moci hýbat? Postačí změna jídelníčku a stravovacích návyků? A proč na závěr dojde Petr Havlíček k názoru, že výsledek mohl být lepší, než je?

Tatiana jde do boje

Obvod boků 140 cm a 114 kg. To je startovací váha a míra Tatiany. Do pořadu se přihlásil i její manžel, ale nakonec před kamerami hubne jen ona. Už na castingu neuniklo pozorné výběrové komisi, že její manžel je pěkný sukničkář. Dříve se otáčeli muži po jeho ženě, ale nyní ztloustla, sedí doma s dětmi, on už prý nemusí žárlit. I když ho do pořadu nevybrali, slíbil manželku podporovat.

[singlepic id=4669 w=420]

Kontrola zásob

Kulaťoučká kuřátka připomínají Kateřině tlustého člověka, ale dostala milost a v lednici mohla zůstat. Vypadá to, že tady není moc co vyčítat. Vídeňské párky mají sice 85% masa, ne svaloviny, proto obsahují tuku víc než je vhodné. Zdravé párky neexistují. Ochucovadla z fast foodu jsou prý manžela, ale vhodné rozhodně nejsou. Celá rodina se v těchto zařízeních ráda a často stravuje. Potraviny s vysokým obsahem cukru, jako jsou třeba zavařeniny, džemy, piškoty, ty musí z jídelníčku také zmizet. A nejlépe u celé rodiny.

Stůl hrůzy

Jídla vypadá hromada, ale je ho málo a navíc, když chybí pohyb, tak Tatiana tloustne. Nadbytek přepalovaných tuků se také podílí na přibírání na váze.

[singlepic id=4670 w=420]

Zdravý stůl

Spousta zeleniny, z té má trošku obavy. Musí také přidat pohyb, jenom zdravá strava nestačí.

[singlepic id=4672 w=420]

1. – 4. týden

S vervou se vrhla do změny stravování, ale sklátila ji nemoc. Uzdravení je v nedohlednu, musí pomoci doktorka Kateřina. Lékařská přepadovka rodinu moc nenadchla. Kvůli nemoci je v domě neskutečný nepořádek, omlouvá se Tatiana. Manžel se do pomoci v domácnosti evidentně nezapojuje. Stravování se snaží dodržovat podle plánu, ale cvičení musela vynechat.

[singlepic id=4663 w=420]

6.týden – kontrolní měření

Tatiana pět týdnů marodila a Petr Havlíček je zvědavý, jak se to podepsalo na jejím hubnutí. Po kontrolním přeměření a zvážení má překvapivé výsledky. Přes boky neubyl ani centimetr. Obvod břicha je o 6 cm menší a zhubla 4 kg tuku. Protože má zrovna menstruaci, zadržuje prý až 2 kg vody a tím pádem tuku ubylo nakonec celých 6 kg, což odpovídá i úbytku v centimetrech z obvodu břicha. Jídlo si neubírala a je to poznat.

8.týden – konečně cvičení

Konečně je zdravá, může začít s pohybem. Jelikož se jí tuk ukládá hlavně na bocích, nejlepší pohybová aktivita je chůze.

[singlepic id=4660 w=420]

Nechybí ani několik dárků od sponzora, které jí pomůžou v boji s nadváhou.

[singlepic id=4661 w=420]

9.týden

Dříve cvičila nepravidelně, nyní nastala změna. Pokud to počasí dovolí, chodí i 2 x denně na procházky, jinak využívá domácí pomůcky a rotoped. Podporu od manžela čekat nemůže. On je prý normální člověk, a nebude se omezovat nějakými krabičkami. Normální člověk podle něj jí kolik chce a kdy chce. Odmítá pochopit princip pravidelného stravování, on má svoji pravdu. On je tedy normální, Tatiana ne, ta chce zhubnout. Jí krabičky neomezují, na systém si zvykla a vyhovuje jí. On upřednostňuje nadále „normální“ jídlo, tedy to s fast foodu, nebo restaurace. Nevěří, že někdo se takto stravuje celý život, přijde mu to nenormální. Manžel „ví“, že je to celé o psychice. A zrovna ta jeho manželce i díky jemu dělá pěkné problémy. Nelehké dětství, stres z podnikání, dva porody rychle po sobě a k tomu všemu deprese. Nechyběly ani myšlenky na sebevraždu. Odborníky nevyhledala, se vším se snažila vyrovnat sama.

Vaření s Petrem Havlíčkem

Tatiana je milovnicí sýrů, proto jí Petr jako překvapení zařídil exkurzi do sýrárny.
I smaženýá sýr lze udělat dietně, musíte však vlastnit multifunkční chytrou troubu, se šestým smyslem a funkcí crisp, značky Whirlpool Jet Chef.

[singlepic id=4668 w=420]

Smažený sýr

Suroviny: Sýr 20%, strouhanka z celozrnného pečiva, mléko, vejce, brambory, tatarka, zelenina.

Postup:
Nejdříve dáme vařit brambory ve slupce. A to buď klasicky v hrnci, nebo 10 minut na páře v troubě Jet Chef. Poté si obalíme sýr a začneme tím, že ho na 1minutu necháme namáčet v mléce, pak ho obalíme ve vajíčku a naposled ve strouhance. Sýr opečeme bez tuku opět v troubě Jet Chef a to tři minuty z každé strany, při použití funkce crisp. Přidáme lžičku tatarky a zeleninu dle chuti.

Havlíček talíř až na brambory vymetl, Táňa nevypadala, že by si pochutnala, porce se sotva dotkla. Osobně troubu mám a věci se strouhankou, smažené na sucho mi z ní nechutnají. U jídla dojde opět na probírání jejího psychického stavu. Manžel jí nepomáhá, nemá to v životě jednoduché. Tatiana věří, že to zvládne sama, ale Petr by problémy nepodceňoval a pomoc psychologa by na jejím místě vyhledal.

11.týden

Psychologa Táňa odmítá, Kateřina se jí rozhodla pomoci sama. Přepadne je zrovna u rodinného grilování. Manžel prozradí, že Táňa poctivě dodržuje pohyb, chodí pěšky a jezdí na rotopedu. Jelikož spolupracuje, dostane od Kateřiny dárek – poukaz na lymfodrenáže.

[singlepic id=4662 w=420]

Tyto masáže jí pomůžou rozpohybovat lymfatický systém, se kterým má problémy, což je vidět i na tvaru její postavy. Nedávná účastnice, která měla podobné problémy, absolvovala i návštěvu lékaře tyto masáže překvapivě nedostala. Konečně ji začal podporovat i manžel. Snaží se jí pomáhat, aby měla dostatek času na pohyb. Dokonce změnil názor na dodržování stravovacího režimu a systém chválí.
Další dárek – nový účes a líčení od odborníků.

[singlepic id=4671 w=420]

Finále

Přes boky má dole čtyři centimetry, přes břicho osm, váhový úbytek je 5,8 kilogramů. Zhubla pouze tuky, což je ideální.

[singlepic id=4664 w=420]

[singlepic id=4666 w=420]

[singlepic id=4667 w=420]

Přesto si Petr Havlíček myslí, že to mohlo dopadnout lépe. Domnívá se, že je Tatiana poznamenaná mnoha dietami, které už zkusila, a také velice špatně reaguje na stres. Doktorka to vidí podobně: „Myslím si, že její největší problém bude psychika. A s návštěvou psychologa podle mě nesouhlasí hlavně manžel. Já si myslím, že si Tatiana nese problémy z minulosti, které by se tím mohly vyřešit. Často opakujeme, že hubnutí začíná v hlavě. Takže pokud se Taťána rozhodne, že návštěvu psychologa nepodstoupí, tak nevidím v jejím hubnutí dlouhodobý efekt. A obávám se, že při problémech najede do původních kolejí.“

Na závěr se Tatiana překoná a dotkne se hada. Není slizký, je teploučký.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 21
1
Anonymní
Reagovat

Tohle není 120 kilo ani náhodou, ta má míň.

Reagovat

1,
myslíšm, že se Havlíčkovi porouchala váha?

3
sigi
Reagovat

největším nepřítelem téhle sympatické paní je její manžel, bohužel …

4
Pista Hufnagel
Reagovat

Tiez myslim.. do riti, bud ma 80 a oni zlu vahu alebo kosti z ocele a svaly jak sumo.

5
chleba s máslem
Reagovat

Divnej díl… nelíbil se mi. Je jasný, že té paní by nejvíc pomohl psycholog, pak by šlo všechno mnohem líp. A její manžel je trouba, s ničím jí nepomoh, kašlal na ni, prej že věčný probírání psychických problémů nemá s hubnutím nic společnýho. To je přece základ! PSYCHIKA JE ZÁKLAD. Je mi Taťány líto, škoda, že si nenechá pomoct

Reagovat

Včera jsem to viděla – slyšela jen jako kulisu, ale paní mi přišla mluvou i výzorem jako Ruska. Zaujal mě nepořádek v bytě, a taky bych jí nedávala do ruky rtěnku. O hubnutí se dozvím víc, až si to v klidu pustím znovu.

7
Mamka
Reagovat

Správný postřeh, paní měla přízvuk jako Ruska nebo Ukrajinka. I vizáž. A manžel – mluvil občas taky trochu s přízvukem, jestli jste si všimli. Nevím ale, jestli to třeba jen nepochytil od ženy.

8
anja
Reagovat

6, 7, paní je volyňská češka, po Černobylu se přestěhovali z Ukrajiny zpátky do Čech

9
Ren.
Reagovat

Neviděla jsem to celé, přízvuku jsem si taky všimla. A ano, nedávat jí do ruky rtěnku, vypadala jak Marfuška. Manžel byl tak na pár facek, kdyby normálně přiznal „otravovalo by mě chystat si krabičky každý večer, jsem na tohle lempl“ tak ho chápu. Ale ty kecy o tom, jak ji to hrozně omezuje a jak je nesvobodná….ach jo.

10
anja
Reagovat

tak jsem to teď sjela celé, i když teda už mě ten seriál v poslední době moc nebere

ad rtěnka – paní je po obličeji moc hezká, to až na konci ji tak zřídil vizážista, namaloval jí na červeno rty a natočil vlasy, vůbec jí to neslušelo

ad manžel – byl tam ukázaný jak tam remcá nad kdečím, ale ve skutečnosti se mi jevil jakože podpora pro Táňu je, když s ní překonává ty její deprese, které mívá několik let. S těma krabičkama a přesným časem jídla měl imho pravdu, omezuje to člověka, ale když to Táni vyhovovalo a je to jediný způsob jak hubnout, tak to se nedá nic nědalt a nakonec to pán i uznal. Mně se ten chlap zdál v pohodě a paní se snad s depresemi už taky vypořádala, takže okej

11
anja
Reagovat

jo a konečný výsledek nějakých pět kileček za tři měsíce je fakt už k smíchu, Chris Powell by z Táni za tu dobu dal dolů 30

12
L.
Reagovat

To je porad dokola, fnukani, lenora, mindraky, hledani pricin.

Nakopat je do prdele, zaprahnout je a makat, makat, makat!

Jako tisice jinych lidi doma…

13
Markéta Hrodková
Reagovat

Měl bys vědět, že tuk je lehčí než svaly, takže nemůžeš říct, že 120 kilo nemá ani náhodou, prostě má vyšší podíl svaloviny, než někdo jiný se 120ti kily a vyšším podílem tuku, kdo vypadá silnější. Váha není směrodatná

14
chleba s máslem
Reagovat

Viděla jsem pořad Vítejte v novém těle a to se s Jste to, co jíte vůbec nedá srovnávat.
Samozřejmě že ti účinkující z obou pořadů mají různé podmínky. (Vítejte v novém těle – hubnou opravdu extrémně obézní, hubnou celý rok, první tři měsíce s nimi cvičí jejich trenér, nechodí do práce).
Ale: trenér klade obrovský důraz na pohyb, je tvrdej. Kdežto JTCJ to na mě v poslední době působí jako taková prča, všechno je strašně happy, doktorka se furt rozplývá. Je fajn, že v každým díle řeknou něco o potravinách, jejich složení atd. Ale chtělo by to víc pohybu, nutit ty lidi víc sportovat, dát si nějaký reálný cíle. A né vymýšlet přihlouplou šou.

15
Bobby Brown
Reagovat

14 – Neřekl bych, že trenér v VVNT klade menší důraz na stravu oproti JTCJ, ale ten pořad je trochu dramatičtější a tak to rvaní při cvičení je pro ten pořad mnohem více atraktivnější. Stravu tam Chris Powell vyžaduje velmi přísně, bez toho to prostě nejde. Akorát to v tomto typu seriálu nemá takový prostor jako to cvičení, kde se lidé potí, naříkají, dřou, pláčou atd.
JTCJ je pochopitelně především o stravě – však se ten pořad tak jmenuje. Cvičení tam hraje druhé housle a ano, není tam ten extrémní přístup ze strany „rádců“ nového životního stylu. Je to zde spíše „hozeno“ na samotného hubnoucího, jak se k tomu on postaví.

16
jája
Reagovat

Paní měla kdysi psychické problémy. Je už nyní natolik silná, aby jí jejich zveřejnění v celostátní televizi neublížilo?? Tento díl se mi nelíbil.

17
chleba s máslem
Reagovat

15 – já neříkám, že ten americkej pořad neklade důraz na stravu, to vůbec ne.
Jen bych uvítala a pro samotný účinkující by to určitě bylo strašně důležitý a přínosný, aby měli k dispozici na ty tři měsíce nějakýho trenéra, kterej by s nima aspoň 3x týdně cvičil a honil je. Protože bez toho to je u mnoha z nich jen takový šolichání.

18
Bobby Brown
Reagovat

17 – OK, ale tohle je holt pořad „Jste to, co jíte“, takže to s tím trenérem tady nikdy takto nebude. Je to jiný koncept. Musel by se změnit.

19
chleba s máslem
Reagovat

18 – já chápu, jak to myslíte. Jenže hubnutí je o jídle i o pohybu. A doktorka s Havlíčkem to taky furt zdůrazňujou. Jenže chyba je, že o tom v některých dílech spíš jenom mluví. Já neříkám, že to musí bejt extrémní jako v tom americkým pořadu, ale nějakýho parťáka by ti hubnoucí potřebovali. Když jsou na to sami, je to někdy strašně těžký. Zvlášť u tý Taťány z posledního dílu. Kdyby dostala někoho k sobě, šlo by jí to líp.

20
Ajda
Reagovat

V JTCJ jde spíše o to, aby si hubnoucí osvojili změnu životního stylu a dodržovali pravidla po zbytek života. Což se nesetkává s úspěchem, sama Cajthamlová uvádí dlouhodobou úspěšnost tohoto pořadu jen u 10% účinkujících. V americké verzi jde o show a bylo by zajímavé vědět, kolik jich po skončení drilu sklouzlo zpátky do starých kolejí.

21
aurrua
Reagovat

@Bobby Brown: …a především by na to musely být peníze, což v českých podmínkách nejsou. Pořady se tu vyrábí cca za 1/4 nákladů oproti USA a dalším zemím.:(

Přidat komentář