Panáček v reality show

Jste to, co jíte (31.5.): Hubnutí nerozlučných kamarádek (14.díl, 6. série) + rekap

31. Květen 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=4573 w=420]

Eva (25) a Petra (25) jsou mladé a neustále unavené. Proč? Místo sportování se přejídají a únavou usínají kolem 21h. Eva drží diety od čtrnácti, Petra si s hubnutím hlavu neláme a jí prakticky pořád. Nezdravý životní styl se podepsal na jejich postavách, a proto se rozhodly pro změnu. Přihlásily se do Jste to, co jíte.

Kamarádky od dětství

Eva a Petra bydlí ve Valašském Meziříčí ve stejném panelovém domě. Ve svém volném čase se dívky věnují kulinářským hodům, sejdou se u některé z nich v bytě, kde připravují hromady jídla podle nových receptů. Jejich specialitou jsou tučné pochoutky, které zalévají dobrým vínkem. Ani jedna z nich nesportuje, dřív chodily alespoň na procházky, ale dnes se nehýbou vůbec.




Dívky přitom mají rozdílné stravovací neřesti – Eva miluje sladké, Petra si nedokáže představit život bez masa! Jak to souvisí s jejich náturou? Proč si vystresovaná Eva dává sladkosti, a Petra je naopak velká pohodářka?

Eva 168 cm/107 kg a Petra 168 cm/85 kg [singlepic id=4574 w=420]

Kalhoty rozhodly – chce to změnu!

Administrativní pracovnice Eva při výšce 168 cm váží 107 kg a vedoucí potravin Petra při stejné výšce 85 kg. Děvčata jejich nadváha trápí. Obě sice mají krásné partnerské vztahy a kila jim nepřekážejí, ale začala jim vadit neustálá únava a je jim nepříjemné i to, že se nadměrně potí a zadýchávají. Hlavně zjistily, že už se nevejdou do svých oblíbených kalhot, a to rozhodlo, že s nadváhou začnou něco dělat. Rády by se proto naučily zdravě vařit a doufají, že kalhoty opět obléknou. Naši odborníci zjistili, že Eva, která je daleko silnější, jí méně než štíhlejší Petra. Společně však požívají nekvalitní jídla plná tuků, a to se musí změnit.

Trest za porušení pravidel

Obě dívky se bojí výšek, proto si na sebe jako bič vymyslely, že pokud nebudou dodržovat režim předepsaný našimi odborníky, skočí padákem.

Jedna ráda maso, druhá je na sladké

Eva je vdaná, staví s manželem dům a různé diety drží už od puberty. Petra má rok nového přítele a za tu dobu nabrala. Hubnout nikdy nezkoušela. Zdravě se nejí ani v jedné rodině.

Eva / Petra[singlepic id=4600 w=420]

Kontrola lednice v obou rodinách

Ještě že máme dva odborníky. Každý kontroluje jednu z holek. Petr Petru a Kateřina Evu. Ta se Kateřiny bojí, ale je to zbytečné.
Zásoby Evy: Pomerančový sirup pomeranče neviděl, obsahuje jen aroma. Mandarinkový kompot – příliš sladký, i když celkem kvalitní.
Zásoby Petry: Paštika i šunková pěna obsahuje sádlo = nasycený živočišný tuk. To je přesně to, co má všude na těle, takže není potřeba ho ještě přidávat. Etikety nečte, řídí se podle toho, jak jí to chutná. Ve stejném duchu radí i zákazníkům.

Stůl hrůzy

Dnes je rozdělený na dvě části, každá z holek má tu svoji. Štíhlejší Petra sní za týden až o čtvrtinu nebo třetinu víc než Eva, ale kvalitou jsou na tom stejně. Obě se stravují hrozně, samé nekvalitní potraviny. Stůl obsahuje to nejhorší, co jde koupit. Hromada tuků, vydávající se za maso.

[singlepic id=4601 w=420]

Eva hladoví, i když se cpe nezdravým jídlem. Množství je menší než u Petry, ale tělo hromadí zásoby právě kvůli hladovění. I proto se cítí unavená.

Zdravý stůl

I když mají obavy, jak vše správně zvládnou, nemusí se bát. Dostávají manuál, jak cvičit, jak se stravovat, je už jen a jen na nich, aby se se vším úspěšně popraly.

[singlepic id=4602 w=420]

Týden třetí – cvičení

Dříve u sebe navzájem vařily, nyní cvičí. Jedna na stepperu, druhá na crossovém trenažeru. Nechybí ani rotoped. K tomu si místo hodování přibraly pohyb na čerstvém vzduchu. Chybí jim finance na sporttester. Nemusí šetřit do prasátka, zachrání je Martin Šťastný. Vedle rad ohledně cvičení od něj dostávají jako dárek kompresní kalhoty, „hůlky“ na chůzi v terénu a každá také sporttester.

[singlepic id=4603 w=420]

Recept – Hříbkový krém

Suroviny: hřiby 300g, brambory 200g, zeleninový vývar 1l, smetana 1dcl, šalotka 100g, máslo.

Postup:
Šalotku pokrájenou najemno orestujeme na másle, přidáme hřiby, brambory na kostičky a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme 20 min a pak vše rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu.

[singlepic id=4604 w=420]

Nástěnkářky

Nové recepty si fotí, z druhé strany obrázku je napsané přesné složení, už jen chybí, aby holky vydaly vlastní kuchařku. Hubnutí hrou!

Týden osmý – Přepadovka

Kontrola u Evy v práci dopadla na jedničku. Měla tam nachystáno jídlo, vše jak má být. Dokonce se pochlubila, že dnes používá třikrát větší talíře než dříve.
Stejně výborně dopadla přepadovka i u Petry, která ví z hlavy přesně, co snídala, svačila, co bude mít k obědu. Složení, gramáž, všechno perfektně zná.

Malé školení ohledně tuků

[singlepic id=4605 w=420]

„Husí, vepřové sádlo vyřadíme rovnou, je to živočišný tuk, má vysoký podíl nasycených mastných kyselin – těch špatných, které se právě ukládají. Způsobují kardiovaskulární nemoci, vysoký cholesterol a také cukrovku. Na rozdíl od nenasycených, těch chudých, pro nás pozitivních, které by měly tvořit většinu tuku, který zkonzumujeme,“ vysvětluje Petr Havlíček. Další na řadě jsou transmastné kyseliny v tucích. I ty vedou ke kardiovaskulárním problémům. „Když si budete vybírat tuky rostlinné v tuhé formě, tak je třeba sledovat obsah transmastných kyselin, který by měl být pod 0,5 procent, tedy pod půl gramu ve sto gramech,“ říká Petr. Nejhorší jsou podle něj ztužené tuky, které mají úplně sněhově bílou barvu, kdy tuk vzniká hydrogenací a transmastných kyselin je tam 30 až 40 procent.

Finále

Hubnutí dopadlo pro obě účastnice velmi dobře. Petra čte etikety, orientuje se ve složení.
Eva zhubla 11 centimetrů přes břicho, 3 centimetry přes boky a shodila 9,5 kila – z toho 8 kila tuku. Eva také přestala hladovět a přestala mít chuť na sladké. Je veselá, není unavená. Mám pocit, že opticky přes boky je to více než tři centimetry. Na začátku pořadu neoblékla kalhoty, nyní bez problému. Zhubnout jen to co uvádí, pochybuji, že by se do nich dostala.

[singlepic id=4606 w=420]

[singlepic id=4607 w=420]

[singlepic id=4608 w=420]

Petra zhubla 13 centimetrů přes břicho, 10 přes boky, shodila 12 kilogramů – z toho 8,5 kila tuku.

[singlepic id=4609 w=420]

[singlepic id=4610 w=420]

Možná proto, že holky byly celou dobu v pohodě, vysmáté, poslouchaly rady, jim naši odborníci na konci ani slovem nevyčetli ztrátu aktivní hmoty, což by jindy asi jen tak bez povšimnutí neprošlo.
„Dopadlo to skvěle, předem jsem věděla, že tady to půjde a holky dosáhnou úspěchu,“ hodnotí výsledky doktorka Kateřina Cajthamlová. Spokojený je i Petr Havlíček, hlavně s tím, že už na pohled je vidět rozdíl na postavách před hubnutím a po něm.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 37
1
Franta
Reagovat

Držím holkám palce, hlavně to chce trpělivost. Sám jsem shodil 25 kg, tak vím, o čem mluvím. Chce to menší porce 5x denně s co nejmenším obsahem tuku. Rovnice je jednoduchá, je třeba více energie vydat než přijmout. Franta http://www.bembeci.com.

2
Katka
Reagovat

Franto, ono tohle „víc vydat než přijmout“ právě u žen moc nefunguje. Ač to zní nelogicky, spousta žen skoro nejí, hystericky sportuje a přesto tloustne. To byl i můj případ.
Měla jsem z hlediska BMI nadváhu cca 5kg, ale váha měla stoupající tendence. A nešlo to zastavit. Sportovala jsem 8-10 x týdně vždy alespoň dvě hodiny, jedla naprosté minimum absolutně zdravé stravy a rok od roku jsem byla o pět kilo těžší. Až na vyšetření u Ing. Havlíčka se ukázal chronický únavový syndrom, dlouhodobá přestresovanost a přetrénovanost (z nadměrného sportu mi hrozily únavové zlomeniny), totální podvýživa organismu, dlouhodobé vyčerpání na hranici kolapsu, hypofunkce štítné žlázy a…… teď se podrž….. TŘINÁCT KILO TUKU NAVÍC.
Musela jsem hodně přidat na jídle (složení ale bylo stejné jako předtím, protože jsem jedla přímo vzorově, jen málo) a hodně ubrat na sportu, začít léčit štítnou žlázu a od půlky února mám skoro deset kilo dole.

3
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Ale kuš, Katko:-))) Dle Vaší teorie by musely všechny ženy, které zakusily koncentrační tábor a přežily, odcházet tlusté jako prase.

4
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Rovnice výdej vyšší než příjem platí prostě pro každého.

5
AAA
Reagovat

Já ty obézní jedince nikdy nepochopím. Když už se takhle někdo utápí v jídle, tak to nechci vidět ostatní oblasti jejich lidského života.

6
AAA
Reagovat

Ne, Katka je takové živé perpetum mobile. Moje babka taky říkávala, vždyť já skoro nic nejím. Ve skutečnosti něco zobala 24×7 :-). Teď už je v pohodě. I klouby méně bolí.

7
L.
Reagovat

Katka, aneb dokonaly sebeklam. Pry 8-10x tydne, minimalne dve hodiny..haha tak a ted jeste o te Cervene Karkulce. Jinak holek je mi samosebou lito, obe jsou moc mile a sympaticke, nehlede na to ze jsou v obliceji pohledne, tim spis nechapu ze se dokazaly vedome prozrat k necemu takhle odpornemu. Mit v 25ti postavu a zdravi matky sve matky je vic nez trestuhodne :(

8
anja
Reagovat

no to jsem ráda, že nejsem sama, komu se ten Katčin komentář zdá poněkud podivný :DD jsem ho četla už dopoledne a byla z něj tak vyvalená, že jsem ani nebyla schopná reagovat……..

9
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Anja, tohle je klasika, výživoví poradci takové báchorky sami vymýšlí, potřebují vnést do problematiky mnoho zmatku, aby z bezradných obézních mohli ždímat prachy. Navíc obézní tohle moc rádi slyší, je to voda na jejich mlýn. Ano, existují individuální rozdíly v rychlosti metabolismu a dalších faktorech, nicméně 95% stále padá na hlavu oné výše zmiňované rovnice. Zajímalo by mě, kdybych se těch, co tvrdí takové bludy, zeptala přímo, zda se domnívají, že když se ke mně nastěhují, budou celý den pod dozorem, 24 hodin, k jídlu dostanou jen dvě vajíčka a dvě rajčata, pak hodinka posilovny, tak naberou? Blbost. To je samozřejmě extrémní a naprosto nevhodný příklad, takhle to být nemá, ale takové „Katky“ přesně tohle tvrdí.

Oběma děvčatům samozřejmě přeji, aby ve svém boji uspěla.

10
anja
Reagovat

Otýlie, podle té Katčiny teorie bys ty už musela být celá polámaná :D

tamtěm dvěma vadí, že se potí a zadýchávají…… heh jak to může vadit? já se ráda potím a zadýchám, za chvíli jdu na to :)

11
Ajda
Reagovat

7 L.,
vidíš, a mně jich líto není. Jak píšeš – vědomě se prožraly! Takže lítost není na místě.

12
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Anja, to já občas i jsem, ale všechno se zahojí a jedeme dál:-)))
Co se pocení týká a zadýchávání, také si toho ráda užiji, ovšem ne při zavazování bot nebo vycházkovém tempu na rotopedu. Zrovna včera jsem viděla chlapíka v posilovně, nebyl vysloveně tlustý, to ne, ale celý rozteklý, kozy větší než já, ruce jako stará Blažková. Seděl na rotopedu, četl u toho časopis, šlapal velmi, velmi pomalu a s nejnižší zátěží, po pěti minutách byl rudý jak rak a potil se neuvěřitelným způsobem. Za nějaký ten čas slezl a šel mávat tříkilovýma jednoručními činkami, kde málem zkolaboval. Podotýkám, že mu bylo maximálně 40. Šílené. Přesně tohle je má noční můra.

14
macík
Reagovat

to jsem zvědavá na zázračné kalhoty kompresní-od sponzora pořadu-insportline… na svých stránkách nepíšou,že pomáhají hubnoout,jen prokrvovat….

15
Mamka
Reagovat

Tuším, kdo je Katka, protože o svém problému psala jinde. A protože tam nebyla tak anonymní, vím, o koho jde, je to velmi inteligentní a vzdělaná žena a rozhodně si z vás nestřílí, mluví pravdu. Aspoň já jí věřím.
Spousta lidí má tu zkušenost, že začne hubnout, když trochu přidá na jídle. Do té doby se tělo brání, protože se nechce vzdát svých zásob na horší časy. Teprve když pochopí, že hladomor nehrozí, nějaký ten špek pustí.

16
Bobby Brown
Reagovat

Holky jsou po xichtě fakt pěkné, to se musí nechat. Ještě pár kilo dolů a budou z nich kočky. :-)

17
chleba s máslem
Reagovat

Pěknej díl. Skvělý, že holky hubly spolu. Když je na to člověk sám, jde to mnohem hůř.

18
DasaH
Reagovat

to 12: Pán mohl mít taky vysoký tlak a víc prostě nemohl dát, jinak by zkolaboval. Znám to, mám to.

19
anja
Reagovat

12 Otýlie, tak třeba je pán po nemoci a snaží se dostat pomalu do formy. Za pár týdnů se spraví a přidá si zátěž a dobrý. To se může stát každému, úraz, nehoda v autě a kondice je v háji… hlavně že do fitka vůbec došel a na ten rotoped vlezl, teď aby mu to vydrželo

Holky v pořadu sympaťačky, akorát Eva nakonec jen tři cm přes boky? to je dost málo, a divné je mi, jak se teda narvala do těch kalhot, to mi nějak nesedělo

Jinak teda mě dost drtí jak obézní až teprve u toho stolu hrůzy zjistí, jakými svinstvy se cpou a že ta tloušťka je z tučného jídla. Že když mám tuk na talíři, budu ho mít i pak na břichu – to je přece jednoduchá úvaha, na to nemusím mít kdovíjaké ikvé…….. to pak fakt vypadá, že jsme národ vypatlanců jak se tam každej diví, že tuk rovná se tuk

20
L.
Reagovat

15: Netusim kdo to je a nic to nemeni na faktu ze pise blbosti a to predevsim s tim sportem. Samosebou je sport a sport, pokud 8-10x tydne hraje dve hodiny sachy, nebo poker online, tak to chapu. Rozhodne je neuveritelne dogma tvrdit, ze pohybem se nehubne, protoze telo bla bla bla. Naopak pohyb je jediny univerzalni zpusob jak zdrave hubnout. Genetika uz pak jen ovlivnuje jak rychle.

21
ef
Reagovat

Pohyb a hubnutí – jak se to vezme … Všechno závisí na tepové frekvenci. Pokud se pohybujeme v aerobní fázi, tuky spalujeme, ale jakmile přejdeme do anaerobní fáze, spalujeme cukry. V anaerobní fázi zvyšujeme kondici, byť i s nějakým kilčem navíc.
Navíc tělo potřebuje „palivo“, aby mohlo bezstarostně spalovat. Katka psala, že se stravovala správně, ale málo. Logicky si tedy tělo o to víc ukládalo zásoby na horší časy.
Proces hubnutí výrazně ovlivňuje i stres a psychika.

22
anja
Reagovat

furt budeme hledat v hubnutí nějaké komplikace, tři prdele faktorů, fází, frekvencí a kdovíčeho…. a dělat věc tisíckrát složitější než ve skutečnosti je

tak jako je ztloustnout naprosto jednoduché – pravidelně se přežrat a rozválet to na gauči – tak stejně tak hubnutí je jednoduché – nepřežírat se a hýbat se

23
Bobby Brown
Reagovat

22 – já se umím hýbat i na gauči!

24
chleba s máslem
Reagovat

22: naprostej souhlas!

25
anja
Reagovat

23 Bobby, a to tak, že se i gauč hýbe, že jo :)))

26
tom
Reagovat

vi nekdo jak se jmenuje ta pisnicka jak zacina v 45:40

27
ad musica
Reagovat

26 – Adam Lambert – Whataya Want From Me

28
Bobby Brown
Reagovat

25 – sprosťando! :-)

29
Ajda
Reagovat

BB, anja,
tenhle druh pohybu nějak zapomínají doporučovat hubnoucím v pořadu :-))

Nezdá se vám, že Kateřina má nějaké velké břicho? Asi se málo hýbe… na gauči :D

30
tom
Reagovat

27 – diky moc

31
Bobby Brown
Reagovat

19 – Holky, holky… Tak já tady myslím jakože lehké protahování těla + lehké cviky na rozcvičení zápěstí atp. a vy hned hard core na pánevní dno.

Jj, jejího nepevného bříška jsem si všiml na fotce k 11. dílu. Díl jsem neviděl, ale ty fotky mne trochu zarazily. Nevím jak to má Káťa v soukromém životě, ale asi opravdu potřebuje mladého kolouška.

32
Tlustej jako vepř
Reagovat

Nejvíc mě fascinují kecy kuřáků o tom, jak nechápou bla bla. Tlustí taky necháppu, jak můžete pořád kouřit a nepřestat a jde vám to blbě. Vždyť je to tak jednoduchý, že? Típnout. Nebo nežrat. Omg, svatá prostoto.

33
Ajda
Reagovat

http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/73832/jste-to-co-jite-kamaradkam-znicil-porad-vztah.html

A co jejich partneři? Taky jsou nerozluční kamarádi?

Viděli jste v tv Ilonu – naši těhotnou celebritu? Je tlustá jak almara a odmítla říci, kolik už nabrala. Tipuji že rady, které s převracením očí přijímala hodila dávno za hlavu.

34
koc
Reagovat

32 – ja treba prestavam kourit s kazdou vykourenou cigaretou .. ono neni problem to ukoncit ale nezacit za pulhodky znovu ;-)

35
jana
Reagovat

Já Katce věřím. Taky jsme sportovala celý život, nejdřív vrcholově pak po 25 rekreačně – hodně hodin týdně aerobic, spinning alespoň 3 lekce po sobě a nějaké to vytrvalostní běhání a ke zlé stravě jsem měla postavu pohodovou a po 40 jsme musela upravit i stravování a snížit sportování kvůli kloubům. Nyní jím celkem dobře, běhám lehce přes 100 km měsíčně nějaký aerobic a držím se na hranici normální postavičky (ovšem slovanské). Já sice tuku mám málo, zato mám asi o 10 kg více svalové hmoty než je žadoucí, ale kdo má sportovat pod tepovku 140???

36
Mamka
Reagovat

Ono to s hubnutím není tak jednoduché a přímočaré, jak někteří naznačují – nežrat a hýbat se. Opravdu moc záleží na tom, co a kdy člověk jí, a hlavně – každý má jiné předpoklady. Genetika je významný faktor – stačí, pokud naši předci před pár generacemi hladověli a nám se zapíše do genetické informace příkaz – tloustni, kdykoliv to bude jen trošku možné. Toto vše je vědecky prokázáno. Nebo stačí, když matka v těhotenství hladověla. Nebo se nezdravě stravovala. Myslím, že horší pozici mají i ti, kteří vyrůstali na sunaru. Proto mě hřeje u srdce, že po této stránce jsem dětem přichystala lepší startovní pozici. A potom – chronický dietář si zpomalí metabolismus. A s tím se těžko něco dělá, opravdu hodně těžko se zase zrychluje.

37
jarda
Reagovat

36: jezis mamko nekecej a nevymlouvej se , zmena genetiky po par generacich :)))))))

Jen pro informaci nejake zmeny se projevi tak za 10.000 let z te doby mame prizpusobeny mozek a vubec genetiku ….
Vedecky je dokazano prave tohle.

Spravna strava + pohyb = hubnuti , nekomu to trva ale hubne holt to neni o tom ze na mesic prestanu jist , ale chce to zmenit zivotni filosofii.

Přidat komentář