Panáček v reality show

Talentmania 8. semifinále: Finálová čtyřicítka je kompletní

31. Říjen 2010 | napsal(a): | reality show: Talentmania

Tak nám v Talentmanii skončila semifinálová kola a v tuto chvíli už známe všech čtyřicet soutěžících, kteří se utkají v kolech finálových. Trochu mám pocit, že většinu těch nejlepších čísel si Nova a Markíza nechávaly do pozdějších desítek, protože zatímco v těch dřívějších všechny válcovali jasní favoriti jako Matúš Pišný, Patrícia Janečková, Alena Smolíková a Keysi nebo Tobiáš Košír, tak minimálně dvě poslední desítky byly slušně nadupané. Včera večer jsme tak viděli osm velmi dobrých a jen dvě vyloženě slabší vystoupení. Pojďme si opět připomenout, jak včerejší večer probíhal.

1. duel: Rinceoiri vs. Mr. Popp

Na tanečních skupinách v Talentmanii se mi líbí jejich pestrost. Vedle moderních hiphopových formací jsme viděli i několik scénických souborů a také pár zástupců folklóru. A zatímco český folklór příliš nemusím, tak ten irský naopak vyloženě můžu a taneční skupina Rinceoiri předvedla vynikající a profesionální vystoupení, kterému se nedalo nic vytknout. Říkal jsem si, že by bylo nespravedlivé, kdyby po tomto výkonu nepostoupili, hlodal ve mně však červík pochybnosti, že by si puberťačky mohly protlačit do finále svůj potenciální idol. Naštěstí Desider Agóč alias Mr. Popp předvedl velmi slabé a amatérské číslo, které bylo jen slabým odvarem oproti tomu, co ve stylu electro boogie předvedli v minulých kolech Matúš Pišný a Hybrid´s Crew. Dežo určitě nějaký ten talent má, ale souhlasím s Paľem Haberou, že by měl vyhledat nějaké odborné vedení, protože z odkoukávání pohybů z internetu se electro boogie doopravdy nenaučí. V této soutěži to pro něj tedy byla zasloužená červená stopka a z postupu do finále se tak oprávněně radovali Rinceoiri.




2. duel: Duo Ogor vs. Axel Artist Dance Company

Druhý duel byl mimořádně vyrovnaný a také to byl duel jedné velké smůly. O tom, že zvítězí Duo Ogor, jsem byl přesvědčen už od okamžiku, kdy v medailonku ukázali miminko a potvrdili, že jsou harmonická rodinka. I po jejich vystoupení, které si vysloužilo standing ovations, jsem si říkal, že jejich soupeř bude mít proti nim jen malou šanci. Ovšem hadí žena Katarína Sebestyénová z Axel Artist Dance Company, kterou si mnozí diváci určitě pamatují ze Slovensko má talent, předvedla naprosto srovnatelné vystoupení, pro mě osobně ještě možná o trochu variabilnější než její soupeři. Katarína je ale smolařka, které zřejmě není dáno dostat se do finále. Už v SMT předvedla, že ve svém oboru je špička, ale bohužel proti sobě měla „černou a bílou perlu“ Gyöngyi Bódišovou a Henrietu Vrábelovou. Přestože obě vystoupení hodnotím jako absolutně vyrovnaná, dal bych za sebe přednost právě Kataríně, protože pomalou akrobacii máme v konkurenčím Talentu (duo Dae Men, které se předvede v jedné ze tří posledních desítek), zatímco jinou hadí ženu v ani jedné soutěži nemáme. Nicméně hlasy diváků rozhodly o tom (nejspíš právě na základě životního příběhu), že do finále se podívá Duo Ogor.

3. Free Voices vs. Michal Kindl

Třetí duel byl pěvecký a nabídl zajímavé střetnutí dvou bývalých účastníků SuperStar. Semifinalista SHS3 Filip Lenárth se se svou vokální skupinou Free Voices představil už na začátku roku ve slovenském EuroSongu a včera jen opět dokázal, že pokud mu (a celé skupině) něco nechybí, tak je to smysl pro humor. Čert vem ladění, Free Voices nabídli maximálně zábavný mix hitů od Queen, Pink Floyd, Bon Jovi a Lady Gaga, jehož leitmotivem byl internetový megahit Ievan Polkka a Filip jej okořenil i rapem ve finštině. Filip navíc opět ukázal, že se rád sází (už v SuperStar se vsadil, že pokud postoupí do semifinále, tak se vykoupe ve fontáně před Národním divadlem, což také udělal) a spolu se svým kolegou s kapely se vsadili, že pokud postoupí, tak budou celý den chodit v ženských šatech. No, to jsem na to tedy zvědavý. Jejich soupeřem byl zpěvák Michal Kindl, který v Česko Slovenské SuperStar skončil v divadle (a jak jsme se včera dozvěděli, bydlel na pokoji s Martinem Chodúrem) a i do semifinále Talentmanie postoupil díky hlasujícím divákům na internetu. A ukázalo se, že je to jen další z průměrných a ničím zajímavých zpěváků. Navíc zřejmě nesledoval soutěž Elán je Elán, kde tutéž píseň (Ja viem z pera Vaša Patejdla) rovněž u klavíru úžasně vystřihl Otto Kollmann, který tuto píseň věnoval své manželce. Oproti Ottovu mimořádně emocionálnímu podání byla Michalova verze jen velmi slaboučkým odvárkem. A v ladění na tom oproti Free Voices nebyl aspoň podle Paľa o nic líp a protože diváci mají radši zábavu než koncentrovanou nudu, tak do finále zcela jednoznačně postoupili Free Voices. Mimochodem, jak Richard Genzer zmínil Michalovu podobnost s ministrem dopravy Vítem Bártou, tak já jsem si zase všimnul podobnosti mezi jednou z tanečnic z Rinceoiri a Bártovou manželkou Kateřinou Klasnovou, takže by to Michal s touto tanečnicí mohli také klidně dát dohromady.




4. duel: Jan Weber vs. Tonda a Petr Špatinovi

I tento duel měl zcela jednoznačného favorita. Jan Weber je sice čtyřnásobným mistrem světa ve footbagu, ale já mám v paměti ještě z dob, kdy jsem chodil na gympl, že s hakisakem si kopal každý druhý kluk (jen Honza to dělá na profesionální úrovni). Proti němu nastoupilo velmi silné a orginální číslo, které na sebe upozornilo už během castingů a včera nám Petr Špatina ukázal, že ve hře na skleněnou harfu je skutečná extratřída (a jeho brart Tonda mu zdatně sekundoval hrou na kytaru). Navíc potěšil i porotu – Zdeňku Troškovi zahrál melodii z trologie Slunce, seno…, Paľovi Haberovi jeho megahit Reklama na ticho a Adele čardáš (a po upozornění poroty jako přídavek přidal i Baladu pro Adélku). Ukázal se i jako velký a výřečný šoumen, což mu může být ve finále jen výhodou. Tento duel nemohl skončit jinak než jednoznačným vítězstvím dvojice Tonda a Petr, která se stala i absolutním vítězem celého večera a i ve finále může pořádně zamíchat pořadím.

5. duel: Dance 2XS vs. TS Merci

Poslední diel večera i celého semifinále patřil k těm vyrovnaným a pro mě osobně skončil překvapením. Skupina Dance 2XS jsou ostřílení profesionálové a mohli jsme je vidět například ve 2. semifinále ČHS3, kde tanečně doprovázeli hostujícího Sámera Issu. Aby se odlišili od ostatních tanečních skupin, tak vsadili na humor a zvolili kostýmy důchodců a bláznivou šou. Jejich číslo bylo místy vtipné (a opět potěšili všechny tři porotce a na rozdíl od bratří Špatinových si vzpomněli i na Adelin duet Obyčajné slová s jejím expřítelem Tomášem Bezdedou), ale musím dát Adele za pravdu, že chvílemi to bylo zbytečně překombinované a sklouzávalo to do estrádnosti. Jejich soupeř, romský taneční soubor Merci naopak vsadil na přirozenost a předvedl živočišnou romskou taneční divočinu. Jsou to sice amatéři, ale jejich temperament a energie nějakou technickou taneční stránku absolutně zastínily. Navíc malý František s dudlíčkem musel rozněžnit snad každého včetně mě. Já za sebe bych pro větší živelnost a přirozenost preferoval Merci, hlasující diváci však byli opačného názoru a do finále poslali překvapivě Dance 2XS (možná zahlasoval početný Sámerův fanklub, který si vzpomněl, že tato skupina kdysi dělala jejich miláčkovi křoví).

Moje pořadí: 1.Tonda a Petr Špatinovi, 2.Rinceoiri, 3.Free Voices, 4.-5.Duo Ogor a Katarína Sebestyénová, 6.TS Merci, 7.Dance 2XS, 8.Jan Weber, 9.Mr. Popp, 10.Michal Kindl

Tak máme za sebou všech osm semifinálových večerů a já musím říct, že ačkoliv jsem po katastrofálních castinzích Talentmanii absolutně zatracoval, v semifinále přeci jen došlo ke zlepšení. Scénu mají parádní (doufám, že si ji nechají i pro finále, protože větší už by byla zbytečná a přinášela by větší technické problémy) a zlepšila se i porota. Adela a Paľo dokazují, že jsou opravdu na svém místě a že by se od nich porota jisté konkurenční show mohla jen učit. Zdeněk Troška je sice v porotě pořád za hodného strejdu, ale svým staromódním vkusem dodává porotě na pestrosti názorů. Nejrozporuplnějším článkem poroty je duo Mr. GS, jejichž humor může mnohým připadat jednoduchý a prvoplánový, ale o tom, že jsou zábavnější než Alena Šeredová, nemůže být sporu. Celá show sice spíše pořád připomíná estrádu než talentovou soutěž, ale oproti castingům mi to už tolik nevadí, na čemž mají nemalou zásluhu i soutěžící. Finálová čtyřicítka je celkem silná a pestrá a i když tam pořád zbylo pár slabých článků (přičemž ten nejslabší – postiženého Davídka Dostála – se tvůrci snaží zaříznout tím, že k němu už dnes večer do duelu postavili silný kalibr – mladého stepaře Tobiáše Košíra) a v semifinále zůstalo pár lidí, kteří by na finále měli (ale podle mě nikdo, u koho by to byla do nebe volající křivda), tak se zrno od plev víceméně podařilo oodělit. Ještě přidám svůj tip na destítku superfinalistů (řazeni jsou chronologicky, podle toho, ve kterém semifinále vystoupili):

Patrícia Janečková, Matúš Pišný, Alena Smolíková a Keysi, Tobiáš Košír, Hybrid´s Crew, Two Voices, Vanesa Kokyová, Dominika Puterová, skupina Gesto a Tonda a Petr Špatinovi

Dnes večer nás v Talentmanii čeká první finále a můj tip na postupující dvojici je tím pádem Tobiáš Košír a Hybrid´s Crew (i když je mi líto My Fair Lady Zuzky Polákové, ale holt mezi zpěvačkami jsou v dalších kolech silnější hráčky). V ČSMT podle mě dnes do finále postoupí dva z trojice F Dur Jazz Band, Long Vehicle Circus a sestry Winklerové. Jsem tedy zvědavý, jak moc se moje tipy budou prolínat s realitou.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Talentmania

Diskuze k článku

Počet komentářů: 6
Reagovat

Dneska Zuzka docela fajn, ale nepostoupi. Alespon na to uz nemusim koukat :)

EDIT: Jeste videa na pripomenuti :)
http://www.youtube.com/watch?v=gx4L3sXN81U (23.10.2010)
http://www.youtube.com/watch?v=1eqbD4w19lY (31.10.2010)

2
okkvp
Reagovat

Tak Hybrid´s Crew postoupili, ale o fous (až na hlasy diváků po remíze od poroty), ovšem všechny na počet sms převálcoval Sulej (mně svým zpěvem převálcoval taky, ještě teď dělám brr, au, uf, au, brrrr)

3
Víťa
Reagovat

Sulej – aneb i v Talentmanii máme svého Zázrivého :-))

4
Farinelli
Reagovat

Milan Sulej byl nepřekonatelný. Takovéto vystoupení si opravdu zasloužilo vyhrát. Pokud se někomu nelíbilo a musel při něm vydávat tak přihlouplá citoslovce jako pisatel „okkvp“, mohl přepnout na ČSMT! Tam byly výkony jistě mnohem lepší…

5
mk
Reagovat

Suleje moc nemusím, hlavně ten jeho výraz a gesta při zpěvu mi vadí, ale hlas má, to se musí nechat.

Jinak pro mě jsou zatím největším talentem bratři Špatinovi, skleněná harfa mě dostala.

6
Gusta
Reagovat

Moje dojmy:

1. duel: Rinceoiri vs. Mr. Popp

Irští tanečníci předvedli disciplínu, která dosud ve finále zastoupena není, electro boogie tanečníků je dost a lepších. Rinceoiri byli naprosto skvělí, úžasní, Mr. Popp nepředvedl vůbec nic mimořádného, bylo to velmi amatérské.

2. duel: Duo Ogor vs. Katarína a Axel Artist Dance Company

Obojí naprosto špičkové, sympatičtější mi byla hadí žena Katarína, ale bylo to velmi vyrovnané.

3. duel: Free Voices vs. Michal Kindl

Free Voices skvělí, zábavní, drobné technické nedostatky bych jim odpustil. Michal nic zvláštního, nevýrazný průměrný zpěvák, podal zcela zapomenutelný výkon.

4. duel: Jan Weber vs. Tonda a Petr Špatinovi

Footbag byl sice na velmi dobré technické úrovni, ale není to nic originálního. Tonda a Petr přišli s originálním nápadem hry na skleněnou harfu, takže zcela zaslouženě vyhráli.

5. duel: Dance 2XS vs. Merci

Souboj profesionálního pojetí a nespoutané živelné hravosti. Výsledek duelu je pro mě velkým překvapením, čekal jsem, že ta profesionalita bude působit mírně kontraproduktivně a lidé dají přednost přirozenějšímu pojetí, ale rozhodli přesně opačně. Nicméně i tento duel byl velmi vyrovnaný.

Moje pořadí:
1. Rinceori
2. Free Voices
3. Katarína a Axel Artist Dance Company
4. Tonda a Petr Špatinovi
5. Duo Ogor
6. Merci
7. Dance 2XS
8. Jan Weber
9. Michal Kindl
10. Mr. Popp

Přidat komentář