Panáček v reality show

Ano, šéfe IV (4. díl): Restaurace U sv. Filipa a Jakuba, Arbesovo náměstí, Praha Smíchov

24. Září 2011 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

Kousek od sv. Filipa a Jakuba jsem měl dva roky kancelář a byla to moje vůbec nejbližší hospoda spolu se sousední “Čínou.” A stejně jsem tam byl za celou dobu obědvat jen sedmkrát. A to vůbec ne proto, že by bylo špatné polední menu, ale vinou naprosto amatérské obsluhy, která byla návštěvu od návštěvy horší a horší.

Poněkud jinak vidí svou restauraci oba majitelé. Jim přijde vše naprosto v pořádku, akorát už půl roku řeší údajnou nevraživost mezi kuchařkou a nevyučeným kuchařem. Jakmile šéf spory uhladí, nikdo ze zaměstnanců neodejde a hospoda si udělá bezbolestnou reklamu, bude vše ráj. Jenže…




Jenže problém, tedy ten opravdový problém je odhalen hned při prvním posezení s oběma pány. A tady se s Pohlreichem naprosto shoduji. Problém je v jejich naprosto nedostatečném vedení vlastního kšeftu. Možná z lenosti, možná z vyhoření, určitě však z nezájmu o jeho denní, chcete-li rutinní, fungování.

Při první, zkušební návštěvě obsluhuje šéfa sympatická a celkem profesionální slečna. Něco, co se mně samotnému nikdy nepoštěstilo. Co však bylo pro podnik naprosto typické tehdy a evidentně i nyní je čekání na jídlo. V době oběda pro většinu z nás nepřekousnutelná závada.

Frankfurtská polévka dorazila po půl hodině od usazení a testem v pořádku prošla, jen s poznámkou “nic pro žlučníkáře.” Tři čtvrtě hodiny po polévce je servírován i zbytek objednávky. Fazolové těstoviny, segedín, hovězí pečeně, špíz “Kohoutova ostruha,” Chřestýší oprátka a smažený korbáčik.

Při ochutnávce si přisednou i oba majitelé. Nevím kdo z pánu vymyslel tu pohádku o dvou znesvářených výborných kuchařích, ale záhy toho zřejmě litují oba dva.

Neumět si poradit s personálem prostě dost dobře není možné. Stejně tak se těžko obhajují vyjímečné kvality kuchyňského personálu někomu, kdo v rukou třímá dvě divně vypadající smažené tyčinky.

[singlepic id=2462 w=420]

A bude hůř. Vychválit kuchaře v podniku, kde už podle bordelu před vchodem máte tušení, co bude asi uvnitř, se prostě nevyplácí. Ve finále stačí odtáhnout jednu starou, takřka nefunkční lednici a ostuda je na světě. Tentokrát nebyl kuchyňský humus tak všeobjímající jako posledně v Sedmém nebi, ale spíš ukrytý na místech, kam se léta nikdo nepodíval. Nicméně stejně jako v předchozím podniku je podmínkou pokračování generální úklid.

[singlepic id=2463 w=420]

Vybavení kuchyně je také kapitola sama pro sebe. Lednice od Coca Coly plná knedlíků jistě udělá radost jejich nealko cesťákovi. Věže z mikrovlnek, nefunkční lednice. Rozhodně žádný kuchařův splněný sen. Spíš někam do stánku.

Majitel Jakub k tomu celkem obstojně hlásí (“Je tu holt dlouhodobá špína, která je z provozu vzniklá”) a další z perel přichází záhy po odhalení nepořádku směrem k osazenstvu kuchyně –  “Dokonce jsem nechtěl abyste uklízeli, ale kontrolovali, že je uklizeno.”

Pokud se s Matoušem Petráněm aka Matesolou, autorem tohoto rekapu, chcete poznat osobně a zjistit něco o jídle, provozu restaurace, víně apod. Určitě vás rád přivítá na jednom ze svých gastroseminářů.

Den druhý na Arbesáku v Restauraci U sv. Filipa a Jakuba

Je jakžtakž uklizeno a natáčení pokračuje. Aby majitelům došlo o čem práce v jejich podniku je, jsou přiděleni na střediska. Vyučený Filip do kuchyně a hláškař Jakub na plac. Kuchyně dostane navíc za úkol vymyslet tématický “spešl” na večerní promítání hokeje. Plac má pro změnu vymyslet, jak se ho výhodně zbavit.

Kuchařskýmu, který tíhne spíš k placu se do práce za sporákem moc nechce a klidí se raději do kanceláře.

Následuje klasické měnění lístku s vyhazováním nesmyslných a redukcí nadbytečných položek. Vše směrem ke klasickému, dobře prodejnému sortimentu pivnice.

Vtipní majitelé vymysleli na hokejový večer jako specialitu opečené brambory na kolečka, se slaninou a cibulkou. Ufff.

Nesmyslný nápad je zamítnut a pokračuje se směrem k neprodaným karbošům , “pukům” od oběda.

Způsob, jakým připravil ono speciálo majitel Filip, jasně prozradil, že toho v kuchyni nikdy moc nenastál. Nakonec se s šéfovou pomocí podařilo proměnit “puk” v normální prodejný artikl.

[singlepic id=2464 w=420]

Třetí den na Arbesově náměstí v Restauraci U sv. Filipa a Jakuba

Další den vezme Pohlreich Filipa do výborného řeznictví přes ulici na nákup ledvinek a žebírek.

Po běžném obědovém kšeftu, který odvaří šéf společně s týmem je vydáno nějaké finální resumé . Nevyhovující nádobí (moc velké talíře vzhledem k porcím), špatná komunikace placu s kuchyní a příliš rozsáhlá polední nabídka pro jednoho kuchaře a pomocnou sílu.

Být v US nebo UK verzi, tak v této fázi sledujeme proměnu hospody přes noc na zcela nový podnik. Jenže jsme u nás, tak jediné co od produkce hospoda dostane jsou tři dny na nápravu svépomocí.

Den čtvrtý v pražském podniku U sv. Filipa a Jakuba

Hospoda voní o trochu lépe, do kuchyně přibylo něco polévkových misek a menších masových talířů a nové menu se tak nějak řeší.

Jinak průběh čtvrtého dne je s tím předchozím jak přes kopírák. Hostům na kameru chutnalo a jediné zpestření je Luděk Sobota s manželkou, který přišel se svým nervózním žaludkem na rozlučku s jednou z položek starého menu, “Chřestýšovou oprátkou.” Jen pro upřesnění, divné masové nudličky se sýrem zvané oprátka, byly společně s místním “Kaťákem” jakýmsi pilířem předchozí nabídky.

Pro mě osobně je největším zadostiučiněním poslední posezení s oběma majiteli. “Máte hospodu uprostřed Smíchova, choděj vám tam lidi, ale vy na ně s prominutím prostě serete.”

Sám bych to neklasifikoval lépe.

[singlepic id=2465 w=420]

Den kontrolní a Matesolovo ohlédnutí

Z poledního meníčka namátkou vybraná kachna, guláš a žampionový krém nemají chybu. V kuchyni je čisto a po malém fórku s odchodem je předána samolepka s jednou hvězdou.

Na to, že restauraci znám a na tento díl jsem se vysloveně těšil, jsem se při sledování nudil až hanba. To v žádném případě není chyba Zdeňka a ani vybrané restaurace, to jen se produkce od počátku vysílání nepohnula ani o milimetr. Jednou bych poslal nějakýho TV šéfa pro změnu na ně. Co by jim asi řekl?

“Máte dobrej pořad, sleduje ho mraky lidí, ale vy na ně s prominutím tak trochu serete.”

Nezaplacený PP vám v Ano, šéfe trpět nebudeme :)

[singlepic id=2466 w=420]
[singlepic id=2467 w=420]

Ano, šéfe archív 4. řady 2011

[singlepic id=1852 w=420]

Epizoda č.Restaurace, Město
01Scandinavia / Černá kočka, Svitavy
02Bohéma, Brno
03Sedmé nebe, Plzeň

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
okkvp
Reagovat

:-))

2
Kapi
Reagovat

Zvlastni hospoda se zvlastne „labutimi“ majiteli a kucharem…

3
Sima
Reagovat

Tenhle díl mě vůbec nebavil. Ani ta hospoda nebyla ničím zajímavá, ani lidi v ní… Takový nějaký nijaký to bylo. Matesola to tím závěrečným citátem vystihl přesně :)

4
rafles
Reagovat

Tentokrát se Pohlreich držel zpátky. Napočítal jsem jen 60 „volů“.

5
free
Reagovat

Paní Dáša,kuchařka která vaří srdcem a myslím že to vaření má zmáklý,za necelý měsíc jedu do Prahy a určitě si tam zajdu.Nevíte někdo kde přesně se nachází to řeznictví?:)

7
free
Reagovat

Díky moc..:)

8
honza
Reagovat

Tady se začali mazat diskuze?A tak jo.Gambrinus je sračka!!!!!!!!!!!!!!!!

9
free
Reagovat

Proč sem taháš pívo…je to přeci o žrádle:)

10
honza
Reagovat

9-k dobrýmu jídlu snad patří i dobrý pití ne?

11
okkvp
Reagovat

8,9 – nic se nemazalo, jen jsi posledně psal pod upoutávku (autor SUNíčko)

12
ROMERO
Reagovat

Prosím o info,jak se menuje písěn,čas 41:41

13
pan X
Reagovat

8,Honzíku zajímalo by mne jaké pivo teda piješ? když ti nej pivo co se v Čechách vaří nechutná…

Přidat komentář