Panáček v reality show

Ano, šéfe 2015: Grand Restaurant pana Septima, Poděbrady (rekap)

9. Říjen 2015 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=11285 w=615]

„Nejdelší reklamní spot, co jsem kdy viděla!“ – čtenářka Ananas

Propánajána, co jsem to viděl? Jsem na drogách já, nebo tvůrci pořadu Ano, šéfe? Kam se poděl můj oblíbený pořad s lysohlavým odborníkem, který jezdí do českých restaurací napravovat nešvary? A proč místo Ano, šéfe! vysílali nějakou psychedelickou záležitost Davida Lynche? Obvykle si tu hraju na odborníka (kterým nejsem a jen to před vámi předstírám, ale to je jedno) – ovšem tentokrát se musím zeptat já vás: Dával vám tento díl Ano, šéfe nějaký smysl? Nebo jste, stejně jako já, strávili celou vysílací dobu střídáním zkratek OMG a WTF?

Začnu takhle – bratři Kotasové jsou známí podnikatelé z Nymburska, kteří v gastronomii podnikají už dlouho. V Nymburce na náměstí provozují pizzerii Castello, v nedaleké Sadské pizzerii La Barca, před časem vařili klasickou českou kuchyni v restauraci Postřižiny (nyní má objekt v nájmu jiný majitel a provozuje tam Hotel Grand) a před rokem otevřeli v Poděbradech podnik Septime. Jiří je opravdu šikovný kuchař a když je zrovna v kuchyni on, tak z ní proudí dobře udělaná jídla – jakožto Nymburák jsem s jeho jídly měl tu čest poměrně často. Bohužel jej trochu brzdí určitá zabedněnost až “česká zaprděnost”, trochu “kolotočářský” vkus a také maloměšťácká snaha dělit lidi na “lepší a horší hosty” a toužit po tom, aby ti lepší chodili k němu a ti horší ke konkurenci. Nevím ovšem, jestli jej v tomto směru netlačil majitel objektu, v němž si Kotasovi restauraci pronajali. Protože ve zbývajících dvou podnicích mají Kotasovi cenovou politiku vstřícnou “běžným” hostům (tj. žádné hraní si na extra nóbl podnik s vysokou gastronomií a ještě vyššími cenami).

Pomoc nebo reklama?

Nevím, zda mají Kotasovi na Primě nějaké známé, ale Jiří se nedávno prezentoval v pořadu Prostřeno a nyní jsme jej mohli vidět v Ano, šéfe, kde otvíral nový podnik. Zdeněk Pohlreich byl k tomuto otevření přizván. A z toho vyplývá průser celého dílu – nebylo to nic jiného než reklama na nový podnik (před rokem to byla reklama lokální – “přijďte na otevření, bude tu Pohlreich!”, nyní globální – “přijeďte do Poděbrad, hele co tu máme!”). Protože to, aby Pohlreich jel k dlouholetému poměrně úspěšnému gastronomickému podnikateli zrovna ve chvíli, kdy otevírá zbrusu nový podnik, je fakt jedno velké WTF.

Už samotný začátek – uvítání šéfa “doma u maminky” bylo bizarní (hrůzostrašná záliba maminky v Rebornech a dalších strašidelně vyhlížejících panenkách), vytahování dobrot z domácí udírny mělo u diváků evokovat pocit “a takhle dobře se o nás postarají v restauraci a možná to i z té domácí udírny vozej do restaurace”.

Podlidi nechceme

Následoval přesun do restaurace “těsně před otevřením”. Odehrál se první z momentů, kdy Zdeněk Jiřímu něco vytknul – určité kastování hostů (“horší hosty tu nechceme, chceme, aby k nám chodili ti lepší, ti nóbl”). Ale nemůžu se zbavit pocitu, že v rámci tohoto hodinového reklamního šotu to byla spíš taková povinnost. “Hele, Jirko, já tě jako za něco zjebu, abych vám pak tu hvězdu nedal úplně zadarmo.”

Otevření restaurace byla přehlídka bizáru. Kankán, rudý koberec (po čase provlhlý, špinavý, hnusný), místní nostalgik, recitující protikomunistickou poezii… a paní, která neustále chodila za Zdeňkem, tu pro radu, tu pro podpis, tu se stížností, byla opět jak z Lynchova filmu, jen jí dát do náruče poleno. Scéna, kdy kamera pomalu odjíždí a paní strnule stojí zády ke sloupu, to dorazila.

Lehká kuchyň? Prdlajs. Narveme jim panděra!

Zdeněk kritizuje záměr provozovatelů dělat francouzskou kuchyni. Už jen proto, že to, co je na jídelním lístku, je zčásti španělské, z větší části italské. A tím, že italskému jídlu dáme název obsahující nějaké francouzské město, z toho francouzský pokrm neuděláme. Kotas si také nedal říct ohledně lehčího provedení pokrmů. A nelze se divit – on má zkrátka zkušenost, že lidi si do jeho restaurací choděj narvat pupíky k prasknutí a že když někam naleje kýbl smetany, tak to většina konzumentů chválí. Podobný konflikt musí řešit spousta restauratérů – na jednu stranu by měli svoji gastronomii povznést na vyšší úroveň a vařit lehčeji a tak, jak se to dělá i ve světě, na druhou stranu spousta českých Pepíků chce mít na talíři tu výkrmnou hmotu, po jejímž snědení se z restaurace horko těžko odvalí. Kotase do jisté míry chápu, že na základě zkušeností to měnit nechce – když občas zavítám do Castella či La Barky, tak vidím tu záplavu hostů, která netouží po moderní kulinařině, ale po “hlavně ať je toho moc, moc, moc!” Ale pokud chce Kotas svoji restauraci prezentovat jako moderní a světovou, Zdeňkovy rady by přijmout měl. Včetně rady “jeďte na gastrovýlet do Itálie.”

Do Itálie?

Moment, proč do Itálie, když mají francouzskou restauraci? Inu, v pořadu to vůbec nezaznělo pořád se mluvilo o Francii a pak nejdnou o Itálii, ale předpokládám, že Zdeněk Kotasovcům doporučil, aby zůstali u svého kopyta. Z dalších dvou (a někdější třetí) restaurací mají zkušenost s českou a italskou kuchyní, v Septimovi mají pizza pec, tak proč nedělat raději to co umějí a v čem mohou být konkurenceschopní.

Není za co nadávat

Po měsíci se Zdeněk vrací do restaurace, poprvé snad za poslední tři sezóny se vrací i prvek “někdo ze štábu udělá objednávku, aby nevěděli, že je to pro Zdeňka”, nicméně celý tento díl je tak habaďůrovitý, že mám trochu tendenci tomu moc nevěřit. Zdeněk si pochutnává, chválí Kotasovu kulinařinu, dokonce si stýská, že se nekoná nic, za co by mohl nadávat. Tak bratry vyplísní alespoň za to, že ještě pořád nejeli do té Itálie a připomene to kastování zákazníků. Pak udělí jednu hvězdu, nad kterou Kotasové trochu ohrnou sosáky, pošle Kotasovic mamince další panenku do sbírky a tradá pryč. Režisér si ještě natočí s bratry Kotasy pár záběrů typu “děláme, jako že nás žádná kamera netočí a bavíme se, jako kdyby nás k tomu nikdo neponoukal” a také zmizí. Jeho reklamní mise byla splněna.

 

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 31
1
Monis
Reagovat

Tak to mi stačilo. „Rádoby Septim“takhle uráží lidi idiot jeden. Co si o sobě mysí. To jsem zvědavá jak daleko kam s takovou dojde….

2
okkvp
Reagovat

šiš, matička za okny pěstuje reborny, pan majitel korunovanej intěligent a kamarád místní mafián – Poděbrady jsou od teď konečně světový

3
Monís
Reagovat

No děsný. Těším se, až o nich uslyšíme v krimi-zprávách. Typovala bych je na to. Ta paní s brýlemi tomu dala korunu :-D

4
Scalex
Reagovat

@Monís: Kotasovci provozují tři podniky, z toho dva už řadu let. V Nymburce mají Pizzerii Castello, v Sadské Pizzerii La Barca a teď v Poděbradech toho Septima. A krom toho mají stavební společnost. Ovšem 300 metrů od Septima je Café Oliver, což je echt francouzská restaurace a myslím, že to byl další důvod, proč se nakonec na francouzskou kuchyni vyprdnuli a dělají českou a italskou všehochuť.

5
okkvp
Reagovat

@Scalex: ta stavební firma by mě zajímala

6
Lady XL
Reagovat

Tak já nevím pane rado…. Ach jo, urážky lidí hned na začátku, žádost o dobré hodnocení hned na začátku, kulturní vložka v podobě opilé návštěvnice… Kam se ten pořad ubírá? Vše mi přišlo jak blbě zrežírované divadlo. Zdenda jim chvíli vyká, pak, když se zapomene, tak tyká. Jsme tlačeni k tomu, že máme očekávat velký výbuch kuchyně, ale to se nekoná, protože vařit celkem umí (i když na to ten komik nevypadá). Dokreslené bláboly majitelů, kteří jako neví, že je snímá mikrofon atp.
Prostě jen reklama podniku, mimochodem pak bylo řečeno – „maliny mi neberte, na ty mi sem chodí důchodci…“
Zdendo, Zdendo, kam jsi duši dal…. :-(.

7
Honza
Reagovat

Jak už padlo v diskuzi idnes, Kotas byl spatřen v Prostřenu. Možná toho už obrazil víc a včerejší AŠ bylo jen dalším oblázkem.
…iprima.cz/prostreno/soutezici/jiri-kotas

V Poděbradech chyběl pouze proslulý polabský veterinář Hugo Myslík, který vynalezl elektrický ohradník a plnotučné mléko. Jinak svou broučkiádu natočil Remunda celkem slušně.

8
Ivca
Reagovat

Ten bracha provozovatele byl jasnej kokainista:-) vyhublej,tiky,salvy smichu…a myslite,ze na zacatku,jak ta babka tam jezdila s kocarem po zahrade,ze tam chovala nejakou tu panenku?:-)))

9
Kami
Reagovat

Ach jo, neupiram nekomu, ze umi varit nebo se snazi mit pekny podnik. Ale tahle „francouzska“ restaurace s peknym interierem naprosto postradala francouzsky styl a smrnc. Logo a obrazy absolutne nekorespondujici s interierem a myslenkou (noóbl franc. rest), stejne tak hudba – proc tam nehraje francouzska klasika (potichu), proc si na oteviracku nepozval radeji nejakou sansonierku, nedali si tu praci aby tam meli nejake krasne kridlo, ktere by mohli vecer vyuzit pro zivou hudbu..
Majitel na me sice pusobil, ze mu na podniku zalezi a chce ho mit pekny a cisty, ale jeho sebepropagace a „vlezdoprdelismus“ me celou dobu vytacely.

10
okkvp
Reagovat

Vzhledem k osobním vazbám na lokalitu jsem se se zájmem podívala (pobavila), ale o to víc valím oči, kam až Ano šéfe dokráčelo.

11
prumerny.spotrebitel
Reagovat

Kami protoze je to kolotocar .d

12
Scalex
Reagovat

@Kami: ten podnik vlastně ani nezačal být francouzský. Byl to asi původní úmysl, ale vzhledem k existenci nedalekého (mimochodem dost úspěšného) Café Oliver se na to nejspíš vyprdli. Současný jídelníček Septima je česko-italský, což provozovatelům jde, protože už dvě další italské restaurace provozují.

13
M.
Reagovat

V díle to zaznělo – celý ten provoz je příliš maloměšťácký. Byli jsme tam náhodou týden před vysíláním hledaje podnik na celovečerní posezení. Cedule Grand Restaurant Septime a opravdu pěkně vypadající restaurace nalákala na francouzskou notu. Škoda, že jsme minuli Café Oliver – děkuji Scalex za tip na příště ;-)

Septime byl zklamání už po vstupu, pocit nedůvěry – podnik prázdný, veřejné řešení provozních detailů a zaučování nové číšnice rušilo (zřejmě příprava na nápor po odvysílání?), pan Septime by určitě neběhal za barem a po podniku s batůžkem. Nevhodné sklo, studený talíř na kterém omáčka okamžitě vychladla. Kdyby se to jmenovalo U Kotase, určitě by dojem byl lepší než si hrát na nejlepší (Grand) restauraci a s odkazem na něco, co pak vůbec nedává smysl.

Co jsem čekal? Prostředí francouzské restaurace a v menu alespoň částečný odkaz na film – jasně, nečekám kachnu po rouensku :D Ale scéna s vejci mimosa nebo br. nákyp je nezapomenutelná, dále třeba králík? To ten film páni šéfové neviděli? nebylo by lepší v peci místo pizzy péct vlastní bagety, Tarte Flambée nebo zkusit Tarte Tatin?

Jinak tento díl byl takový nějaký divný, nemohu se zbavit dojmu, že Šéf se hodně držel zpět? Ze začátku mluví o fr, restauraci, v druhé půlce už pořád mluví o itálii a název podniku raději neřeší (jako jindy). Těším se na rekap, Scalex zdá se má místní znalosti :-)

14
Lukša
Reagovat

Zatím asi nejhorší díl této řady, jako bych ani nekoukal na Ano, šéfe! Za vše mluví reakce Poděbraďáků: https://www.facebook.com/mestopodebrady/posts/1191566147526079

15
Petr Staníček
Reagovat

@Lukša: Ne z této řady. Tohle je nejhorší díl vůbec! Vůbec nechápu, co za krávovinu jsem to viděl. Skoro jako by to byl nějakej Pohreichův kamarád a on mu sice trochu s nevolí, ale přijel udělat reklamu. Tam bylo špatně úplně všechno.

16
okkvp
Reagovat

@M.: tak přes název podniku nejede vlak. To je nápad pana majitele (Louda) a tím pádem svatý i pro nájemce Kotase

17
Ludmila
Reagovat

@Kami: Přesně, také mě zarazilo, že ve francouzské restauraci je při slavnostním otevření hudba jak z českého candrbálu, chyběl tomu šmrnc. Navíc bylo trapné neustálé omílání politiky. Tohle nebyl dobrý díl.

18
M.
Reagovat

@okkvp: Tomu rozumím. Nerozumím ovšem tomu, co si přesně nájemce Kotas představoval, že udělá s restaurací tohoto jasně daného názvu. Já jsem zkrátka příliš kritický fanoušek tohoto filmu, proto mi vadí doslovné zneužití legendy ;-) a možná díky tomu jsem ovlivněn a chybí mi alespoň nenápadný odkaz na film v menu. V Grand Restaurantu Septima se podával Evian, v Poděbradech kohoutková za 27Kč :D :D :D

19
okkvp
Reagovat

@M.: Imho si pan provozovatel a šéfkuchař akorát mnul spokojeně ručičky, že se chytl u takové podnikatelské persony, jako je pan majitel a jak mu to teď bude sypat i u té správné lepší klientely. (pan Louda tam měl ve zvyku pořádat mnoho svých „VIP“ akcí). A jak někdo pravil na fcb – poděbradská smetánka ráda smetánku. Akorát na základě poznatků místních znalců je správné znění „podebradská“ a „smetánka“. A proto je tam stále převážně pusto prázdno.

(navíc tam do jisté míry zřejmě funguje i to, že u místních už pan majitel (objektu) nemá zdaleka tak zářivé jméno, jako před lety)

20
Bobby Brown
Reagovat

K tomuto dílu jen toliko: jdu blejt…

(edit admin: až jsi z toho spadl do koše)

21
Ludmila
Reagovat

Díl byl divný, poprvé se mi stalo, že jsem měla chuť to vypnout, prostě se tomu nedalo věřit, francouzská restaurace ani náhodou, možná jiná s jiným názvem, třeba tam vaří chutně, ale tohle prostě nebyla Francie, navíc ta politika a nabubřelé kecy, ne tohle byl opravdu špatný díl, nejhorší díl

22
anonymous
Reagovat

“někdo ze štábu udělá objednávku, aby nevěděli, že je to pro Zdeňka”
– A navíc tam už v kuchyni byl, když to připravovali (třeba i podruhý nebo potřetí, pokud záběry opakovali). Komedie.

23
Ananas
Reagovat

Nejdelší reklamní spot, co jsem kdy viděla!

24
JanaH
Reagovat

Bohužel se ukázalo, že ty minulé debilní díly nebyly náhoda a v trapárnách se pokračuje.

25
Samuell
Reagovat

Tak tohle snad ne.
Hřebíček do rakve mého oblíbeného pořadu.
Přemýšlím jestli se toho Pohlreich účastní dobrovolně:)
Ananas: Přesně vystiženo.

26
Lenka ☺
Reagovat

Ananas: přesné :-)
Jana H.: souhlas!
Tenhle pořad jde do kopru… Čím dál víc :-)
A díky za trefný a výstižný rekap – kdybych jen četla a nekoukala, ušetřila bych čas. Shlédnutí tohoto dílu je fakt ztráta času.

27
JanaH
Reagovat

@Lenka ☺: v díle s kuchtíkem, co vlastně ani nebyl kuchtík, dostal Šéf pěkný kamenický výrobek, byl na něm jako živý. :-)
Možná by bylo na čase jej použít a zapálit svíčku. Dřív, než ztratí i skalní příznivce.
Ale radost z toho opravdu nemám.

28
D.Tichá
Reagovat

Nemohu uvěřit, kam pan Pohlreich klesl. Tento díl byl obrovský trapas. Ale naproti tomu , díky tomuto dílu vím, že tuto restauraci nenavštívím i kdyby to bylo zadarmo. Ti majitelé jsou burani, kteří nevytáhli paty za humna / aspoň to vyplývá z tohoto dílu/a o francouzské gastronomii nevědí nic, navíc pohrdají lidmi, kteří nemají to štěstí a nejsou zbohatlíky jako oni. Pan majitel Louda je prototyp českého podnikatele a když jsem ho viděla na obrazovce tak jsem se přesvědčila, že názory poděbraďáků na něj jsou asi oprávněné.Bratři Kotasové nemají úroveň. Nemůžou překročit vlastní stín. Tento pořad jim velice ublížil. Mnoho lidí zhnusil. A ty panenky za oknem a všude možně působí nechutně až hororově.

Reagovat

@Ivca: založeno na této pár let staré zprávě o nálezu v jejich pizzerii? :-) http://nymbursky.denik.cz/zlociny-a-soudy/nb_kokain.html

30
Paul Collins
Reagovat

Čuráci dopadli, jak měli. Už je zavřeno. Kokoni vymrdaní.

31
karel
Reagovat

..ted jsem udelal supr objednavku..lidi na urovni..honorace.. Boze muj tj debil tj debil

Přidat komentář