Panáček v reality show

Ano, šéfe 2011: restaurace Scandinavia / Černá kočka, Svitavy (1. díl)

2. Září 2011 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

„Vy jste ta nejhorší kombinace, jakou si může majitel přát. Moc toho neumíte a ještě na to serete. Skončíte jako blbý vařečky s bolavejma nohama a zkurvenejma žaludkama“ Zdeněk Pohlreich v restauraci Scandinavia / Černá kočka, Svitavy

Po 464 dnech se na obrazovky TV Prima vrací pořad Ano, šéfe. Ve čtvrtek 1.9.2011 ve 21.20 začalo vysílání poslední (údajně, ale víte jak, peníze jsou mocné papírky) 4. řady. V prvním díle se Zdeněk vypravil do restaurace Scandinavia / Černá kočka ve Svitavách, která během natáčení změnil interiér i název. Mladý majitel, který v malebném městě vlastní ještě jeden, ovšem prosperující podnik, si kousek od náměstí stěžoval na malou návštěvnost a velkou konkurenci. Večeře jsou opravdu rodinné, vydají tu tak čtyři až osm porcí. V čem byl zakopán pes? V kuchyni? V poloze, v interiéru či v cenách? Přečtěte si rekap od Koce.




Den první, co má Scandinavia společného se Skandinávii?

A je to tu. Po bezmála roce a půl se včera večer vrátil na obrazovky televize Prima Zdeněk Pohlreich. V prvním díle plánované poslední 4. řady se vypravil do restaurace Scandinavia ve Svitavách. Po povinném hledání restaurace, ve spolupráci s místním obyvatelstvem, se Zdenek dopracoval až před Scandinavii, kterou si před časem vzal majitel (seřizovač strojů) do pronájmu. Zdendu poněkud překvapila výzdoba restaurace. Nejen, že ho zarazila výzdoba venkovní – tři sobi a modrý vstup, ale i vnitřní výzdoba, kterou okomentoval slovy – „Tady snad vrcholí lyžařská sezona“. Majitel byl při představování problémů podniku evidentně nervózní.

Při čtení jídelního lístku zaujalo Šéfa několik pokrmů – staročeská vepřová kotleta, středomořské Caprese a kuře Tandori. Přišlo mu divné spojovat tyto pokrmy se severským laděním restaurace. Jako první dostal sprdunk číšník, který ho velmi familiárně požádal o přednesení své objednávky. Zdenek následně zhodnotil číšníkovo vystoupení slovy – „Když mně bylo jako jemu, tak jsem se ještě bál černýho kafe, ale chová se ke mně jako by jsme byli nějaký kamarádi“. Objednávku – zapečené Tagliolini s kuřecím masem, bujon s vařeným hovězím a zeleninou (vzdáleně to připomínalo TafelSpitz), Čertovskou pochoutku a hermelín v bramboráku – okomentoval kuchař v kuchyni slovy – „Samozřejmě si dal ty největší sračky co tu máme“. Jeden z kuchařů byl překvapen objednávkou. Očekával výběr lepších a kvalitnějších jídel (pozn. – Kdybyste ty „sračky“ neměli na jídeláku, tak si je nebude objednávat pánové). Kuchař Tomáš na kameru sebevědomě prohlásil, že nevaří špatně a tento pořád berou jako možnost nalákat lidi/reklamu.
Při ochutnávce si Zdeněk jen povzdechl a prohlásil bujón za výborný způsob jak prodělat peníze (originální TafelSpitz, který bujón vzdáleně připomínal, je podáván jako hlavní chod a cena 36,- Kč je proto nesmyslná). Hermelín v bramboráku, rozhodně za umění nepovažuje. Čertovskou pochoutku označil za pokrm vhodný do asijského bistra. Tagliolini jsou rozvařené a tak velký poměr masa k těstovinám je pouze česká specialita. Za nejlepší jídlo označil bujón, který ale rozhodně není polévka, jak mají uvedeno v jídelním lístku (kuchaři v kuchyni spekulují, jak s pomocí reklamy v televizi nabídnou polévku za 70,- Kč).

Dnešní díl Ano, šéfe si můžete z archívu prohlédnout pod tímto odkazem.

Majitel si pozval Šéfa, protože je jeho podnik každý měsíc ve ztrátě (až 20 tis. Kč). Za jednu z velkých chyb majitele, označil Šéf ponechání starého provařeného jména restaurace. O svých kuchařích si majitel myslí, že vařit umí. Ještě upozornil, že ve Svitavách je asi 80 hospod a tudíž velká konkurence.

Návštěva a kontrola kuchyňského zázemí proběhla s nepřekvapujícím výsledkem. V ledničce mají místo 16 °C a rozhodně ne deklarované 4 °C. Zdeněk se zaujetím prohlédl zeleninovou oblohu, zamrazené předpřipravené potraviny a polotovary už ho nemohli překvapit. Kuchaře podezíral pouze z toho, že v pultovém mrazáku uskladňují bramboráky/hliněné holuby pro sportovní střelbu. Majitel se snad při prohlídce ani jednou nezastyděl. Toho Zdenda označil za ne sebevědomého a nejslabšího člena podniku, se kterým ostatní cvičí. Kuchař Filip si myslí, že vaří správě a jen to lidi neberou.

Ještě před ukončením prvního dne Zdeněk personál včetně ne sebevědomého majitele ujistí, že „tenhle pořad neslouží jako jednoduchá a laciná reklama podnikům, kde jsou všichni geniální a jejich jediný problém je ten, že tam nikdo nechodí. Protože jedno německé přísloví tvrdí, že „ti dobří mají sezonu pořád“. Za domácí úkol dal vymyslet nové jméno pro restauraci. Majitel v kuchyni pronese poznámku – „Tohle bylo schválně, jen nás chtěl vyprovokovat. Zdenek si při loučení ještě všimne, jak špatně je to vedeno, když je v sobotu venku vystaveno páteční menu.

Den druhý, WTF vejce Benedikt?

Hned ve dveřích zadal Šéf kuchařům (Filip a Tomáš) za úkol uvařit snídaňové jídlo. Filip má uvařit omeletu a Tomáš vejce Benedikt. Tomáš straší kolegu, že nejspíš nejsou vejce a Filip běží do šatny pro Zdendovu kuchařku. Kuchaři se poté Zdendovi přiznají, že mají nejspíš jen 4 vejce. Tomáš ještě dodal – „Nechci házet machra a nevím, co jsou to vejce Benedikt“.

Zdenek jim proto ukázal, jak se mají správná vejce Benedikt udělat (toustový chléb, šunka, ztracené vejce a holandská omáčka – shodou okolností měli soutěžící v nejnovější epizodě Mastercheffa za úkol uvařit vejce Benedikt) a omeletu.

Následovalo další podrobnější šmejdění po kuchyni, kde Zdeněk objevil nádhernou vychytávku líných kuchařů (aby nemuseli kuchaři pokaždé hledat lžíci na červenou řepu, měli ve víčku zavařovací sklenice díru, aby se dala sklenka zavřít i se lžící uvnitř). Ještě jednou se snažil Šéf apelovat na kuchaře krásným proslovem – „Vy jste ta nejhorší kombinace, jakou si může majitel přát. Moc toho neumíte a ještě na to serete. Skončíte jako blbý vařečky s bolavejma nohama a zkurvenejma žaludkama“. V rámci šmejdění proběhla soutěž ve hledání nejsmradlavějšího masa v ledničce (vyhrálo kuřecí). Majitelova reakce na vyhozené maso se Zdendovi nezdála a výraz majitele označil -„Čumí, jak Bulhar do mlátičky!“, „ Kouká na mě jak pětikilovej datel!“, „ Já bych ho nejraději tou lyží přetáh, aby se netrápil.“ Za další domácí úkol dostal majitel určit šéfkuchaře.

Majitel ještě Zdendovi ukázal svojí druhou prosperující restauraci. Tam Zdenda pochválil interiér. V druhé restauraci jde z 80% pizza a pivo. Jen tak mezi řečí se Šéf optá, jestli už majitel vymyslel nové jméno pro restauraci. Ten by posnik nazval Coolna Exklusive. Podle Zdendy má být jméno krátké a úderné.

Jmenování šéfkuchaře bylo velmi nesmělé a Zdenda se jen chytal za hlavu. Na jejich předávací etudu prý budou po mírné vypilování jezdit zájezdy. Potom se Zdendovi nelíbila domluva o sestavení jídelního lístku. I způsob vaření staročeské vepřové kotlety se mu zdál podivný. Přes všechny výtky si kuchaři udržují výbornou náladu. Zdeněk doufá, že se jim minimálně v noci bude blbě spát. Filip je naštvaný a demonstrativně spálil Šéfovu fotografii.

Ano, šéfe, zátěžový test ve Svitavách fakt nedáme, den 3.

Zpočátku dne domluvil pro osazenstva obou restaurací vzájemný fotbalový zápas, aby mezi ně vnesl týmového ducha. Majitel se pořád nedokáže rozhodnout na názvu a jeho blekotání označil Zdeněk za příliš dlouhé na název.

Za základ pro povznesení restaurace Šéf označil – pořádné porce, čerstvé suroviny a jednoduché vaření. Bude se snažit kuchařům ukázat jak jednoduše vařit. K obědu mají kuchaři připravenou hrachovou polévku, brkaši s holandským řízkem, koprovou omáčku s vařeným hovězím. Šéfovi se nezdá ani cena za nabízené menu – 65,- Kč. Podle něj je nejlepší reklama šuškanda o tom, že se lidi v jejich restauraci báječně najedli.

Je hned poznat, že podnik není připraven na velký počet lidí. Navařená jídla brzo dojdou. V podniku se dle slov Zdendy – „Nakupuje 18 krát za den.“

Zdenda kuchařům ukazuje jednoduchý způsob vaření, důležitost časování jednotlivých úkonů a ochutnávání. Mladému kuchaři se líbí vůně nově vařených jídel. Mamka jednoho z kuchařů na Zdendovi vyzvídá, zda to on strouhal sýr. Na to odpovídá – „Já, když si sáhnu na eidam, mám ekzém.“ Stávající kuchyni označuje za východoněmecké gastronomické porno 70 let.

Ano, šéfe: 4. den ve Svitavách, nyní už u Černé kočky, nebo ne?

Mezi natáčením třetího a čtvrtého dne uběhl týden, během kterého osazenstvo zvelebovalo exteriér a hlavně interiér restaurace. Přes všechnu snahu majitele vidí Zdeněk pořád mnoho nedodělaných detailů. Podnik změnil jméno na Černá kočka. Vysvětlení k výběru názvu se Šéfovi moc nezdá. Šéfkuchař prosí Zdenka, zda by mu nepomohl s tvorbou jídelního lístku (zda pomohl či ne se nedozvídáme). Následuje největší „ne propagace“ restaurace v dějinách Svitav. K posouzení jídel pozval Zdeněk slavného svitavského šéfkuchaře Václava Šmerdu, kuchaře roku 1996. Pan Šmerda smutně přiznává, že by si ve Svitavách asi těžko vybral z nabídky restaurací. Má menší připomínky k dochucení nabízených jídel.




Návrat do Svitav po měsíci, co na to šéf?

Při poslední návštěvě se odehrává na Svitavském náměstí trh. Zda bude mít dostatek lidí v blízkosti restaurace vliv na obsazenost se ještě uvidí. Šéf je zmaten venkovní prezentací restaurace. V okně je nápis Černá kočka a nad tím je pořád reklamní poutač Scandinavia. Majitel si stěžuje na pomalou práci firem, kterým zdala některé úkoly (podle mě čeká, až mu pivovar doručí nový světelný poutač se změněným názvem a rozhodně se mu nechce platit nový ze svého). Restaurace je vcelku zaplněna. Zdendovi vadí umístnění příboru na stůl, kde to může každý ošmatávat.

Z objednaných jídel má Šéf dobrý pocit. Majitel vidí největší změny v kuchyni. Podle Zdendy se měla největší změna udát s majitelem. Největší problém do budoucna vidí v majiteli. Pro kuchaře je udělení samolepky velmi důležité.

Milovníci českého jazyka budou moci nevypípané verze shlédnout na http://www.anosefe.cz

Znáte restauraci Scandinavia ve Svitavách, máte osobní zkušenost? Určitě se o ni podělte s ostatními formou komentářů. Děkujeme.

Anketa pro diváky a čtenáře zároveň



Související odkazy

– oficiální web Restaurace Scandinavia ve Svitavách
Kdo chce druhým svítit, musí sám zářit, poučuje hospodské Polhreich / iDNES.cz
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: Češi, jezte si, co chcete! / Blesk.cz
Ano, šéfe: fotka Pohlreicha stržena kuchaři a spálena / Panáček v RS

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 43
1
Honza
Reagovat

Neprosperuje páč je to debil.Vsadim se ,že v jídelnim lístku nemá nic ze Skandinávie,jen takový ty kontinentální sračičky,v nápojích nemá skandinávskýho kromě Absolutky taky nic,čepuje nějakou eurosračku jako třeba Plíseň Ukrutnej nebo Starosramen a přitom by stačilo mít švédský zázvorový pivo norskej Norgorden(vynikající!!!) z českejch Svitaváka mít propagaci a při stavění jídelního lístku číst Děti z Bullerbynu a mít po ruce Google.Je to vocas!!!

2
Kocovina
Reagovat

Už se těším na první díl jak malej Jarda … // Honzuv komentar +1, pobavil :)

3
Maxx
Reagovat

Těším se na to jak na východoněmecký porno!

4
Honza
Reagovat

3-to snad každej.

5
koc
Reagovat

skoda ze Prima nestreamuje :( .. uvidim az z archivu

6
Honza
Reagovat

Nuda nuda.Český hospody nepotřebujou Zdeňka(stejně jako parlament),ale bazuku.Co ty kreténi jako chtěli?Co je to za klauni?Ale ukázky z příště slibujou fuckt solidní vypatlance a v hospě budou mít Starobrrrrrno.Vsaďte si! :-))))

Reagovat

Honzo (6), jj, namachrovaní, pořád srandičky a přitom gastro nulové. Fakt netuším, za co očekávali hvězdičku.

Jinak na této 4. řadě Ano, šéfe lze poznat, že to točí jiný štáb. Má to jiný rytmus, ne tak akční, a docela mně sedí. Přijde mně více edukativní, podobně jako slovenské Ano, šéfe.

8
okkvp
Reagovat

týjo, návštěvní kniha plná viagrového spamu je hvězdná :-)))))

Reagovat

okkvp (8), věřím, že se těm webovkám určitě věnuje od rána do večera, nebo alespoň do toho oběda :)) O mnohém to vypovídá. Najdi tam někde zmínku o Černé kočce. Díky tomu jsem však narazil na web nějakého podniku v Praze Karlíně, nemusí být vůbec špatný :)

BTW: Kaťák ze Svitav http://www.flickr.com/photos/lokon/5822424012/ :)

10
okkvp
Reagovat

9 – já ti nevím, vypadá že drží nějakou asketickou dietu tož možná ani neobědvá

11
koc
Reagovat

mensi promo rozhovor se Zdendou byl i ve VIP zpraach z 1.9 – cas 7:15 – http://prima.stream.cz/vip-zpravy/609941-vip-zpravy-1-9-2011

12
LadyXL
Reagovat

Ano webovky jsou silně aktuální…, jako je akční jejich šéf… Možná už zapomněl, že je vůbec na netu má :-)).
Jinak kdyby jim dal hvězdu, tak degraduje všechny předešlé hospody, co kontroloval… Ti kluci byli vyučení? To i zapálení amatéři umí víc. Už mi tam chyběla jen slavná UHO …. Že já neumím Benediktínské vejce, je normál, ale aspoň jsem o něm slyšela (i díky Gordonovi…). Zkrátka, jak tihle kluci mohli dostat výuční list a ještě si pak myslet, jací jsou mistři? Řekl jim to dobře – tohle není pořad o propagaci podniku, kde se jakžtakž vaří… Nevím,já tam chodit na jídlo, tak asi časem jednak mám problém s žaludkem a pak si časem asi už nic nevyberu, protože mi přijde, že polední menu mají složené pořád dokola ze stejných jídel. Ten bramborák vypadal děsně!
p.s. to byl ten podnik, co rozpoutal tu aféru s neuhrazeným účtem?

13
koc
Reagovat

12 – ne ten bude priste .. z Brna

14
okkvp
Reagovat

12 – jéz, jéz

15
koc
Reagovat

hmm .tak omyl .. mas pravdu (a okkvp) bylo to ve Svitavach .. z Brna byl clanek pana co se ucastnil nataceni

16
LadyXL
Reagovat

Mimochodem, postava pana majitele mne od jídla silně odrazovala :-)). Řezník a „hostinský“ má být kus chlapa, tak to mám zafixováno… Tenhle by mi vizáží pasoval maximálně do vegetariánského bufetu :-D

17
dainio
Reagovat

Nevím, co to mělo být jako za majitele. Působil naprosto vlažně. Žádný respekt. Laxnost. Pak ať se nediví, že ti kuchtíci s ním mluví, jako s nějakým kámošem od „piva“. Navíc samotní kuchaři stáli za velké ho***. Pořád si jen dělali srandu. Chtěli se jenom zviditelnit v tv, svými ustavičnými nadávkami a výbuchy trapného smíchu. Um pražádný. Jídla na nic. A to si jako věřili na nálepku ? Jsou normální ? Zdenda už upustil od té akčnosti, kterou najel v prvních dvou sériích. Aspoň, že mu ty hlášky zůstali. Celkově to byl koukatelný díl. Natočený v jiném stylu.

18
Katynka
Reagovat

Ten jejich šéf byl hlavně úplně mimo, choval se, jakoby mu bylo jedno, co s tou restaurací je. Myslel si asi, že to půjde bze něj. Ale to je omyl, jaký je šéf, takový je kolektiv a výsledná práce. Tak to je. Vidím to i u nás. Šéf nadává, že tam není respekt, důvěra a komunikace, ale sám nedělá ani jedno – člověka přehlíží, nikomu nevěří – jen pomluvám, no a při rozhovoru se ani ze židle nezvedne a do očí nekouká vůbec, takže mluvíte s jeho zády, když něco chcete. Takže takhle ne – šéf má být ten, kdo jde příkladem a tak to dopadlo i s tou restaurací – majitel to má na háku, personál to má na háku a jeden člověk z davu sám nic nezmůže.

20
koc
Reagovat

19 – az sem se divil kdyz sem to rano videl .. to muselo byt same pipani ne ?

21
Bobby Brown
Reagovat

koc – já v archivu žádné pípání neměl, tam to bylo in natura

22
koc
Reagovat

21 – ja taky ale kdyz sem to videl tak sem si rikal ze z telky muselo znit to pipani strasne :)

23
Bobby Brown
Reagovat

Tak se potvrdilo to, co se čulo už při aféře nezaplacených účtů, o které zde psal SUNíčko. A ještě měli pan majitel a Kačena odvahu to tady na Panáčkovi obhajovat.

V řízení podniku naprostý chaos, či-li řízení žádné. Podle toho také personál vypadal. Všechno totál na háku a česká klasika – chyba není u nás, my jsme kanóni, chyba je v zákaznících, že sem nechodí. Pohlreicha jsme pozvali, aby jako ve Svitavách koukali, že u nás byl. Dá nám placku a ti zabednění zákazníci začnou chodit. Hlavně nic neměnit v tom našem zaběhnutém chlívečku. Kvůli tomu jsme tě Zděndo nezvali.

Pan majitel mne tam opravdu bavil. Dobrý „kuňka“. Toho bych měl na háku taky.
Jen mi není jasné, kdo byla ta Kačena, která se tak ohrazovala proti SUNíčkovu článku.

24
Jackolo
Reagovat

Sledovanost Ano, šéfe byla 870 000 diváků se sharem 28 %. V cílovce D15-54 byl share skoro 34 %.

25
Honzad
Reagovat

24: solidní, řekl bych.
Jinak už tady bylo asi o restauraci vše zmíněno, já k tomu dodám jen zopakování jedné ze Zdeňkových hlášek- „Čumí do toho jako Bulhar do míchačky!“ :-)

26
Anonymní
Reagovat

nazdarek vsem
koc, prosim te, kde najdu ten vcerejsi dil? nejak se mi nedari :-/ diky moc

27
Belisana
Reagovat

koc sorry, zapomnela jsem se podepsat
a samozrejme HNE, jakmile jsem sem napsala, jsem to nasla, takze se jdu podivat :-)))

Reagovat

Anonymní (26): Pozor, sice to pise, ze pristup odepren, ale jde to normalne pustit
http://www.iprima.cz/videoplayer/163249

Edit: Aha priste si nejdriv prectu prispevky a pak to sem teprve dam :D

29
Belisana
Reagovat

RadstaR kazdopadne diky :-) uz jsem se podivala, moc povedenej dil :-))) akorat ze ted mam hlad

30
Kapi
Reagovat

Zajímavý díl jen díky těm exotům co tam byli. Jinak chaotické režie a nepřehledný střih celkem (ve smyslu navazností)
Zdeněk měl pár dobrých hlašek- ale všechny byly jen ty spontánní. Ty předem připravené ze šuplíku moc šustily papírem.

Hospoda stršná- jako její vedení. nezasloužili si hvězdu ani náhodou a to i když odečtu snahu postprodukce z toho vyždímat to nejhorší. Tam je prostě vidět, jakým stylem a za jakým účelem je ta restauracka vedena.

31
koc
Reagovat

pro porovnani sem si pustil par dilu ze 3 serie a je ta zmena znat .. malo pouzvaji rozmanitejsi hudebni podkres .. nedky uplne zbytecne prohazujou posloupnost zaberu .. skoda .. ale i tak je to dobre

32
Belisana
Reagovat

jojo, pisnicky mi taky chybely, ale Zdenecka ja proste zeru :-D

33
Sima
Reagovat

Banda v kuchyni k zulíbání, opravdu. A navíc „akční“ majitel – scéna, ve které jmenoval šéfkuchaře, mě asi bude strašit ve snech.
Ale Zdeněk v nejlepší formě :)

34
Maxx
Reagovat

Tak on ten majitel měl podle mě i nějakou vadu řeči a možná díky ní získal v dětství komplex a od té doby se stydí veřejně mluvit. Samozřejmě, že by pak neměl vést hospodu, zvlášť, když jsou slabé i jeho manažerské schopnosti, ale myslím si, že tam bude nějaký psychologický blok…. Tak to je jen takové zhodnocení čistě dle mého úsudku.

35
Eva
Reagovat

Nejde mi to spustit, hlásí to PŘÍSTUP ODEPŘEN. Máte někdo podobný problém? Nebo vám to jde v pohodě? Díky za pomoc!

36
koc
Reagovat

35 – jde to normalne ale nekdo psal nahore ze mu to taky pise a i presto to spustil
http://www.iprima.cz/anosefe/epizody – tady mi to normalne jde

37
alic
Reagovat

na zkouknito je video také

38
alic
Reagovat

jinak jsem koukala na obě řady Masterchefa a když to člověk porovná – tam amaterští kuchaři s vášní, tady „profi“ kuchaři co ani neznají recept na vejce Benedict a vaří jen se samými prášky apod..:/

39
free
Reagovat

Majitel restaurací…Trošku mimo dění..kuchaři celkem v pohodě..věří si a to je dobře.Byli ovlivnění natáčením a věřím že to trošku více zapůsobilo na jejich chování….Uvidíme…

40
Lucka
Reagovat

ja jsem ve Skandinavii jedla, jeste kdyz to melo stareho majitele… byla to dobra hospa, jidlo bylo dobry, porce velke.. dali se tam delat i oslavy na celkem slusne urovni.. od te doby, co to ma tento novy, jsem tam nebyla, ale povest to ve meste nema nejlepsi… nejlepsi hospa ve Svitavach /co se jidla tyce/ je U Zvonecku ;) asi 20 m od Skandinavie.. to bych videla jako docela dobry duvod, proc k nim nejit.

Reagovat

Lucko (40), díky za komentář. A v té původní Scandinávii dělali něco ze Skandinávie, nebo proč ten název?

42
Lucka
Reagovat

SUNíčko: nechci kecat, ale pokud si vzpominam dobre, tak to se Skandinavii vzdycky melo spolecnou jenom tu vyzdobu.. zadne extra skandinavske menu tam nebylo. Ale aspon varili pozivatelne veci ;)

43
Hannah
Reagovat

Fajnie by było jak by na tego update zrobili taką niespodziankę i nprwpzyr:ócili stare biomy. Według mnie jedyne co mogli by dodać to żeby ten nowy mog był w jakis podziemnej światyni lub cos w tym stylu,no bo jak sam widziałem Witcher atakuje wszystko co sie rusza,więc jak by miał latac po normalnym świecie to by go po prostu niszczył. :/

Přidat komentář