Panáček v reality show

On the Lot: 3.část – Stane se z této show propadák?

3. Červen 2007 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

Po odvysílání prvních tří dílů nové talentové show On the Lot zřejmě přibyly vrásky na čele producentů Marka Burnetta a Stevena Spielberga. Diváky ani kritiky toto hledání nového hollywoodského režiséra nějak moc nezaujalo. Premiérový díl sledovalo 8,5 miliónů diváků, a to přesto, že se vysílal na televizi FOX ihned po skončení finále American Idol. Pondělní třetí díl sledovalo jen 2,9 miliónů, a to už dělá starosti i FOXům. Rozhodnutí na sebe nenechalo dlouho čekat, struktura show se změní a od 5.června se bude vysílat jen jednu hodinu týdně.

A není se čemu divit, show se změnila v nudnou kopii American Idol. Přitom první díly vypadaly nadějně, 50 semifinalistů plnilo zajímavé úkoly, například museli během 24 hodin vymyslet, natočit a sestříhat krátký film. Na konci minulého dílu dostali další zadání: měli jednu hodinu na to, aby s opravdovým hollywoodským štábem natočili jednu stránku filmového scénáře. A upoutávky na další díl slibovaly hodně zajímavé situace. Jenže 3.díl začal asi 15 sekundovým sestřihem a suchým oznámením, že porota na základě splnění tohoto úkolu rozhodla o vyřazení dalších šesti semifinalistů a vytvořila tak definitivní seznam 18 finalistů! Co to mělo jako být?

Všichni finalisté se mohli vrátit domů a dostali další úkol: během necelého týdne vymyslet a natočit krátký film v délce 1 minuty. Tématem tohoto týdne byla komedie. Hotový snímek pak přivezli do Los Angeles na předvedení porotcům a živému publiku. A o tom byl celý pondělní dvouhodinový díl (nazvaný Filmové premiéry). Každý soutěžící se nejdříve představil v předtočeném medailonku, pak diváci na plátně shlédli jeho krátký film, tříčlenná porota (herečka Carrie Fischerová, režisér Garry Marshall a režisér DJ Caruso) snímek zhodnotila a moderátorka Adrianna Costa televizním divákům přečetla telefonní čísla, na kterých mohli pomocí SMS pro tento film hlasovat. A tak to šlo dál.

Jak se ukázalo, natočit komedii v délce pouhé 1 minuty bylo pro některé soutěžící opravdu těžký úkol. Jedním z prvních zábavných snímků, kterým obecenstvo nadšeně tleskalo, byl Spaced Out o dopravním policistovi, který na silnici zastaví létající talíř, přinutí vystoupit dva ožralé ufouny, kteří ho ale v průběhu kontroly pozvrací. Zato další soutěžící si mysleli, že dobrou komedií je film, v němž se buď prdí, nebo močí v jedoucím autobuse do kelímku od kafe. Porotci z těchto prvoplánových vtipů nebyli moc nadšeni a čekali nějakou propracovanější komedii.

Například takovou, jaká byla ve snímku Lucky Penny (chlapík nalezne na zemi minci pro štěstí, která mu ale přinese sérii nepříjemných situací) nebo Check Out (žena při průchodu letištním detektorem prožívá erotickou fantazii). Jenže pak přišel na řadu Zach Lipovsky, na jehož talent jsme upozorňovali už v minulém článku. A opět nezklamal. Jeho groteska Danger Zone nahlédla do prostředí jedné laboratoře, v níž nešikovní vědátoři spustí dominový efekt nešťastných nehod. Zajímavostí bylo, že celá scénka byla natočená v jediném nepřerušovaném záběru, kdy kamera udělala obrat o 360 stupňů, a akce v pozadí byla doplněna o vizuální efekty. Jak Zach prozradil, kvůli složitosti koordinace jednotlivých akcí se celé natáčení muselo opakovat dokonce 46x. Obecenstvo v sále i porota byla z tohoto snímku právem nadšená.

Po představení všech osmnácti soutěžních snímků mohli televizní diváci začít hlasovat. Napoprvé měli vypadnout hned 3 režiséři s nejnižším počtem SMS. Výsledek hlasování se oznámil v útěrý večer, v živě vysílaném pořadu On The Lot: Box Office. Zbytečně natahovaný hodinový přenos měl naprosto stejný průběh jako American Idol. Soutěžící seděli na pódiu ve třech řadách, podle slov moderátorky v každé řadě seděl jeden režisér, který dostal největší počet hlasů (jeho snímek se umístil v TOP 3), a jeden, který u diváků propadl a musel se rozloučit. Moderátorka u každého soutěžícího znovu přečetla, co o jeho snímku včera řekli porotci, a pak dramaticky oznámila, jak hlasovali američtí diváci (používala přitom úplně stejné fráze jako moderátor Ryan Seacrast).

Do TOP 3 se dostaly snímky Danger Zone (jak jinak), Lucky Penny a Getta Rhoom (což je trochu nepochopitelné). Všechny tři filmy mohli diváci znovu shlédnout. Naopak se soutěží se musely rozloučit dvě režisérky Carolina a Italka Claudia a překvapivě také Phil z Velké Británie za snímek Please Hold… Tím skončil první a také poslední vyhlašovací večer. Televize FOX se rozhodla, že kvůli nízké sledovanosti spojí Filmové premiéry i Box Office do jednoho hodinového pořadu, který se bude vysílat jenom v úterý večer až do plánovaného finále 14.srpna. Pokud se ale sledovanost nezlepší, je tu reálná šance, že bude celá show odpískaná, nebo že se přesune na kanál FOX Reality.

Je to docela škoda, mohla to být zajímavá reality show, pokud by vypadala nějak jako Project Greenlight nebo Apprentice. Diváci by tak mohli sledovat sestřihy, jak jednotliví soutěžící reálně natáčejí filmy a musí řešit starosti s tím spojené. Místo toho jsme viděli jen dva nudné a strašné dlouhé večery, kdy se představily hotové minutové filmy a pak se už pouze zbytečně mluvilo. Nejlepším řešením by bylo, kdyby Zach dostal miliónovou smlouvu se studiem DreamWorks už teď a je to.

Pokračování příště?

videa ke stažení

Všech osmnáct mikrokomedií si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách. Panáček vám doporučuje zejména tyto:
– Danger Zone
– Replication Theory
– Check Out
– Lucky Penny
– Spaced Out
– Please Hold…
– Dance Man

související články

On the Lot: 2.část – 24 hodin
On the Lot: 1.část – Spielbergem snadno a rychle

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 4
1
Ráďa
Reagovat

Některé jsou dobré, třeba ještě „File Size“. Většinou ale dost bída. Jinak třeba „Spaced Out“ je podle mě úplně bez pointy. No a Zack… rozhodně skvělé z hlediska speciálních efektů, ale jinak… Ale to je i profese, „režisér speciálních efektů“, ne? V tom by se mohl uplatnit určitě.

2
TK
Reagovat

Souhlas, u „Spaced Out“ mi taky chyběla pointa, ale americkým divákům stačilo, když se někdo pozvraci na policajta a už se smějí.

Skutečně kvalita těchto snímků byla horší, než těch ve druhém díle. Zajímavé, že když měli jenom 24 hodin, tak dokázali vymyslet lepší příběhy než u komedií, kde na to měli 5 dní. Většina komedií ani moc vtipná nebyla.

Naprosto nechápu, jak se v TOP 3 mohl umístit „Getta Rhoom“, kdo tomu mohl posílat SMS. Možná zafungoval efekt solidarity, když porota režiséra kritizovala, že si dělá srandu z mentálně postižených lidí, tak se diváci postavili na jeho obranu a schválně pro něj hlasovali.

Škoda, že neřekli, jaké bude téma pro další týden, Zach sice může být expert na počítačové efekty, ale jak se mu podaří vyprávět třeba nějaký romantický příběh?

3
kryšpín
Reagovat

Můžu se zeptat, kde si pořady této reality show můžu pořídit? Díky

4
TK
Reagovat

to kryšpín:
celé epizody jsou ke shlédnutí na oficiálních stránkách, ale obvykle bývají blokovány pro IP adresy mimo území USA, takže nám nezbývá než využít torrentů. V případě této show jde ale stejně jenom o představení hotových krátkých filmů, které se dají volně pustit v docela slušném rozlišení rovněž na oficiálních stránkách.

Přidat komentář