Panáček v reality show

On the Lot: 1.část – Spielbergem snadno a rychle

23. Květen 2007 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

V úterý 22.května odstartovala v televizi FOX dlouho očekávaná reality show On the Lot, za níž stojí tři slavná jména: Steven Spielberg, Mark Burnett a DreamWorks. Tentokrát se prostřednictvím televizní soutěže nehledají nejlepší zpěváci, tanečníci, kuchaři, módní návrháři nebo topmodelky, vše se bude točit kolem filmového průmyslu. V následujících 13 týdnech se ve skupince začínajících filmařů bude hledat nový talentovaný hollywoodský režisér. Hlavní výhrou je exkluzivní pracovní smlouva v hodnotě 1 miliónu dolarů se studiem Dreamworks, v němž může vítěz natočit svůj vlastní film.

Tato show se ale nesnaží napodobit The Apprentice, Steven Spielberg zde nehledá svého učedníka. Spíše to bude probíhat podobně jako American Idol (SuperStar). Do soutěže se přihlásilo přes 12.000 filmařů z 33 zemí celého světa, kteří poslali castingové komisi vlastní krátké filmy (podmínkou byla maximální stopáž 5 minut, všechny snímky se daly prohlédnout na oficiálních stránkách). Z této masy přihlášek byla vybrána semifinálová skupina 50 soutěžících, kteří byli pozváni na natáčení do Los Angeles. Většina z nich pochází z USA (pouze dva jsou z Velké Británie) a téměř polovina je přímo z Kalifornie a pracuje ve filmové branži.

Těchto 50 semifinalistů uvítala v historickém hotelu Biltmore tříčlenná porota, která bude v prvních dvou dílech postupně vybírat finalisty. V porotě se objevily samé známé jména: režisér Brett Ratner (např.Křižovatka smrti, Červený drak, X-men 3), rezisér Garry Marshall (klasika Pretty Woman, Nevěsta na útěku, Deník princezny) a herečka Carrie Fisher (kdo by si nevzpomněl na její roli princezny Leii v Hvězdných válkách). Po krátkém úvodu soutěžícím zadali první úkol: vyzkoušejí si, jak to chodí na schůzkách s producenty. K dispozici dostanou jeden z pěti předdefinovaných stručných námětů na film, který se mají pokusit rozpracovat do kompletního příběhu pro film a tento příběh druhý den před porotou během dvou minut odprezentovat. K dispozici bylo následujících pět námětů, soutěžící si ovšem nemohli nijak vybrat, nalezli je schované pod svým sedadlem:

1) Flákač si z hecu pošle přihlášku do CIA a ke svému překvapení je přijat.
2) Muž se dívá na televizi a ve zprávách najednou uvidí svou fotku, že je hledaný pachatel.
3) Myška je polapena a odvezena do pokusné laboratoře a musí naplánovat svůj útěk.
4) Kněz nalezne dívku svých snů těsně před tím, než má být vysvěcen.
5) Bedna určená pro tajnou vojenskou základnu je omylem doručena rodině na předměstí.

Okamžitě po přečtení zadání mohli soutěžící začít pracovat a kameramani je sledovali na každém kroku, někteří pracovali společně a někteří se s nápady mořili v hotelu dlouho do noci. Druhý den ráno předstupovali po jednom před porotu, která mezitím na plátně shlédla ukázku z jejich krátkého filmu. Podobně jako v SuperStar si štáb vybral některé výrazné postavy, jejichž osud sledoval. Někteří byli seběvědomí, ale při prezentaci příběhu ze sebe nevypravili ani slovo nebo jejich příběh byl naprosto ubohý, takže dostali od poroty studenou sprchu a bylo jim jasné, že asi skončili. Jiní ale při prezentaci přímo sršeli energií, jejich příběh byl promyšlený, takže porotci prohlásili, že by jejich film klidně začali okamžitě točit.

Po skončení všech prezentací se konalo hned první vyřazování, které probíhalo opět ve stylu SuperStar: porota si na jeviště zvala soutěžící po skupinkách podle jejich námětu, vždy přečetla jména těch, kteří udělali krok dopředu, a pak oznámila, kdo postupuje a kdo v soutěži končí. Hned zkraje tak bylo vyřazeno prvních 14 soutěžících.

Na zbývajících 36 filmařů ale nečekal žádný odpočinek, ihned dostali další zadání: mají 24 hodin na to, aby vymysleli, natočili a sestříhali 2,5 minutový krátký film na téma „Příliš málo času“. K dispozici dostanou techniku, dva herce a předem vybrané tři lokality pro natáčení. Aby to měli jednodušší, mohli pracovat společně ve trojicích, každý režisér natočí vlastní sekvenci v jedné lokalitě. Utvoření trojiček bylo čistě na soutěžících. Jak jsme ale viděli, práce ve trojicích nebyla zrovna jednoduchá, každý filmař měl trochu jiný pohled na to, o čem by jejich scénář měl být, nebyla nouze o hádky, protože nikdo ve trojici se navzájem dosud neznal a neviděli ani ukázku ze své dosavadní tvorby. Všechny trojice pracovaly hluboko do noci a od rána se rozjely natáčet. Opět jsme mohli sledovat, jak to v některých týmech skřípe, když měli tři režiséři odlišné názory. A aby toho nebylo málo, problémy vznikly i tehdy, když se na jedné lokalitě ve stejný okamžik sešly dva štáby a navzájem se při natáčení rušily. Jak to všechno dopadne, to si musíme počkat do druhého dílu, který se vysílá mimořádně už tento čtvrtek.

Pokračování příště.

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 1
1
E.T.
Reagovat

Tak tohle je konečně po dlouhé době něco zajímavého!

Přidat komentář