Panáček v reality show

Mladší o pár let 2: Únavový syndrom na kráse nepřidá (4.díl)

30. Leden 2011 | napsal(a): | reality show: Mladší o pár let / 10 Years Younger

[singlepic id=1211 w=420]

Vypadat, a hlavně cítit se, znovu o něco mladší a svěžejší by si přály dvě zdravotní sestry Julie Hovorková a Ivana Šustrová. Obě mají za sebou boj s únavovým syndromem a tato nemoc na nich zanechala nesmazatelné stopy. Podaří se jim díky péči odborníků a nové vizáži začít také nový život?

Julie i Ivana spoustu let tvrdě pracovaly a své práci obětovaly vše, dokonce i zdraví a psychickou vyrovnanost. „Chtěly jsme být perfektní a jít ostatním vždy příkladem, až jsme se z toho zhroutily a na dva roky se odepsaly,” přiznávají obě smutně. Dnes se totiž potýkají s únavovým syndromem. Jak dokáže tento stav ovlivnit zdraví a vzhled jedince? A co si pod tím představit?
„Když je duše nemocná, nejdřív to dá najevo tělo,” popisuje Ivana, která je v této oblasti paradoxně proškolená. Únavový syndrom ji nakonec docela vyřadil z běžného pracovního života, stejně jako její dlouholetou kamarádku Julii.
Právě kvůli ní se Ivana rozhodla také podstoupit proměnu vizáže – chce své přítelkyni pomoct k novému začátku. Sama o sobě si myslí, že poradit se vzhledem ani nepotřebuje. Potvrdí jí její domněnku, že je vše v pořádku, také odborníci?




Uzavření se před světem se na dámách těžce podepsalo. Přestaly se o sebe starat a ztratily motivaci ke změně. Bude omlazovací show právě tím správným vykročením do budoucna?

[singlepic id=1212 w=420]

Julie Hovorková se cítí docela dobře, přihlédneme-li k tomu, že trpěla únavovým syndromem a syndromem vyhoření. Nyní má pocit, že se jí daří život popostrčit někam jinam. Pracovala 8 let jako ergoterapeut (specializace na starší – práce se seniory postiženými Alzheimerovou nemocí). Nyní se doma stará o zvířátka, která ji drží nad vodou. Je většinou sama, děti jsou už dospělé a manžel často pracovně pryč. Julie se nejprve domnívala, že ji shora uvedená nemoc na vizáži příliš neovlivnila. I když jí bylo zle, nedala to na sobě znát. Později však, když byla 2 roky v domácí léčbě, už skutečně hodně zestárla. Doma jí kleslo sebevědomí, přestala chodit ven, líčit se a starat se o sebe. Přiznává, že měla dokonce myšlenky na sebevraždu. Byla zvyklá na to, že si vše zajistí vlastními silami, se nedokázala vyrovnat s tím, že se náhle cítila neschopná. Motivaci k vyléčení však stále má a pořad Mladší o pár let proto bere jako opravdovou šanci k lepší budoucnosti.

[singlepic id=1213 w=420]

Ivana Šustrová se zdá být celkem v pohodě. Jezdí na kole, bruslích, chodila plavat, dobíjí se sluníčkem a novou prací. Pracuje ve stavební firmě na počítači. Řídí tuto firmu ekonomicky a administrativně. Je po čase v řídící funkci. Svou povahou je Ivana temperamentní a tvrdí, že je workoholik. Bez práce prý nemůže být, pracuje s plným nasazením. Naštěstí dnes nemá takovou zodpovědnost, jakou měla v nemocnici. Ale musí se neustále hlídat, aby se její stav opět nezhoršil.
Domácí léčení a uzavření před světem se také na Ivaně těžce podepsalo. Doma chodí v teplákách a i do města se přestala hezky oblékat. A přitom v minulosti to bylo právě opačně. Ivana byla ráda středem pozornosti a dělalo jí to vždy dobře. Choroba ji však uvrhla do zapomnění a samoty. Nemoc brala jako trest za to, že se dostatečně nevěnovala své rodině a moc pracovala.
Její běžný den vypadá tak, že si ráno ráda pospí, pak si dá kávu, kouří cigarety (až 25 denně). Pracuje z domu u počítače, platí účty, vyřizuje firemní agendu. Má flexibilní pracovní dobu.
Do pořadu Mladší o pár let se rozhodla jít zejména kvůli Julii, která na ni spoléhá jako na motivaci. Ivana jí chce pomoci.

[singlepic id=1232 w=420]

PROMĚNA JULIE A IVANY KROK ZA KROKEM

Únavový syndrom a syndrom vyhoření, to jsou problémy, které potkaly Julii. Vše obětovala práci ergoterapeutky v LDN a tyto diagnózy byly výsledkem dlouhodobého přetěžování. Vše začalo únavou, nechtělo se jí vstávat, budík a představa práce v ní vyvolávaly zvracení. Padala na ulici i doma, nechtělo se jí mluvit ani se známými, celkově upadala do depresí ze své neschopnosti. Nebyl to žádný virus, jak se domnívala, ale začátek dlouhodobých problémů. Neminuly ji ani myšlenky na sebevraždu. Doposud není zcela zdravá.
Syndrom vyhoření postihl i zdravotní sestru Ivanu, je na tom však lépe než Julie, začala opět pracovat, ale v jiném oboru než před onemocněním. Příznaky u ní byly podobné jako u Julie.

Skleněný box

[singlepic id=1218 w=420]

Julii hádali kolemjdoucí 51 – 52, 52, 60, 50 let. Skutečnost – 45 let.

[singlepic id=1217 w=420]

Ivaně tipovali 58, 52, 50, 51, 58 let. Skutečnost – 51 let.

Zkrášlování začíná

Jak jinak začít než sérií různých vyšetření a testů, včetně genetických konzultací s MUDr. Monikou Koudovou, která výsledky svého bádání oběma ženám sdělí později v Síni pravdy.
Podstoupí i vyšetření přístrojem Bodystat, který diváci pořadu Jste to, co jíte dobře znají. Zjišťuje se jím poměr svaloviny, tukové tkáně a vody v těle. Podstoupí také denzitometrii. To je zobrazovací metoda, která měří hustotu kosti a používá se k diagnostice a sledování léčby osteoporózy. Ta je hned po kardiovaskulárních onemocněních druhý nejzávažnější zdravotní problém naší populace a jedna z nejčastějších příčin fraktur u starších lidí, zejména u žen po menopauze.
Neminou je ani zákroky plastické chirurgie na Klinice GHC Praha. Původně je měli podstoupit v jeden den, Ivana však nastydla, a proto jako první podstoupí zákroky Julie. Provede je primář kliniky plastický chirurg MUDr. Miroslav Krejča Ph. D. Na celkový facelifting obličeje tentokrát nedojde, není důvod. Nejvíce trápí Julii oblast očí, ta se upraví operací horních a dolních víček. Tuk, který odstraní z váčků pod očima, použijí jako výplň nerovností v obličeji. Tuk, ukládající se na podbradku vytváří druhou bradu, což se bude muset odstranit liposukcí.

[singlepic id=1219 w=420]

Operaci může ohrozit posudek jiných lékařů, které primář požádal o konzultace. Julie totiž plánovala spáchat sebevraždu. Výsledek pohovorů je takový, že operace naopak může její psychický stav zlepšit, a proto už nic nebrání jejímu provedení.
Zákroky proběhly zcela bez komplikací a Julie necítí skoro žádnou bolest. Druhý den ji propouští do domácího ošetření. Je plná optimismu a nemoc jakoby ustupovala do pozadí. Důležité je to, jak bude proměna pokračovat a hlavně její výsledek, to je pro Julii velká motivace k chuti do života.

Ivana v Síni pravdy

Byl u ní nalezen zvýšený cholesterol, hlavně frakce LDL, tedy ten „špatný“. Hned v počátku došlo k zaléčení, takže hodnoty by se měly vracet k normálu. V rodině je zvýšený výskyt nádorových onemocnění – karcinom tlustého střeva, plic, štítné žlázy a prsu. Rodiče byli silní kuřáci, stejně jako Ivana. Díky tomu detoxikační enzymy fungují na velmi nízké úrovni. Je u ní deficit několika dalších enzymů, které se týkají likvidace volných radikálů a zamezují tak možnosti vzniku nádorového bujení.
Vizualizace, jak bude vypadat za dvacet let, pokud na sebe nechá volné radikály působit.

[singlepic id=1220 w=420]

Ivana se zbavila nachlazení a nic nebrání tomu, aby i ona mohla podstoupit plánovanou plastickou operaci. V jejím případě to bude úprava horních a dolních víček a odstranění tukových prolapsů pod očima. Jako psychická podpora ji doprovází Julie.

[singlepic id=1221 w=420]

Zákrok proběhl i u ní bez komplikací, Ivana má strašnou chuť na cigaretu. Druhý den odchází domů. Manžel je zvědavý, jak vypadá a výsledek operace pár hodin po zákroku komentuje slovy, že třicetiletá blondýna z ní nebude. Ivana mu vysvětluje, že až opadnou modřiny a vyndají jí stehy, bude to vypadat lépe než nyní. Manžel moc nadšeně nevypadá, počká si na výsledek. Má před sebou pravidelnou terapii u psychiatra. K němu se dostala díky své nemoci a ne zcela dobrovolně. Postupně se uvolnila a terapie přinesla výsledky. Po týdnu jí vytáhnou stehy, oči jsou ještě oteklé, ale Ivana vypadá spokojeně.

Julie v Síni pravdy

Má genetické dispozice k obezitě. Hrozí jí rozvoj cukrovky II. typu. Pokud v nadváze zůstane, může nastat zvýšení krevního tlaku – hypertenze, kardiovaskulární syndrom a celé dohromady to může vytvořit dispozici pro metabolický syndrom.
Vizualizace, jak bude vypadat za dvacet let, pokud nebude dodržovat doporučení lékařů.

[singlepic id=1222 w=420]

Po celou dobu proměny se pokožce obou žen věnuje dermatoložka MUDr. Nina Koutná. Ivana obdrží malou dávku botulotoxinu do partie čela, kolem očí a kořene nosu. Dávce botulotoxinu neuniknou ani její rty. Dále obdržela hyaluronovou výplň hlubších vrásek nosoretní rýhy a i na čele.
Julie také neunikla botulotoxinu a u ní proběhla i karboxyterapie. Je to nová metoda založená na léčebných účincích oxidu uhličitého. Má ozdravné a omlazující efekty na kůži. Oxid uhličitý je injekčně aplikován pod kůži, kde působí na lepší prokrvení a regeneraci tkáně.

Zubaře se nebojíme!

Jako jedny z mála účastníc pořadu Mladší o pár let se zubaře vůbec nebojí. Nemá k tomu ani jedna důvod, protože mají chrup v naprostém pořádku. Jsou důkazem toho, že když se chce, tak není důvod chodit bez zubů a vymlouvat se na strach. Odstraní jim zubní kámen a zuby vybělí. Ivana má trošku vychýlenou dvojku, z estetických důvodů jí stomatolog MUDr. Abdi Adeeb zhotoví celokeramickou korunku.

[singlepic id=1223 w=420]

Stříháme, barvíme a oblékáme, finále je za dveřmi

Julii kadeřník zahustil vlasy světlými pramínky, které vytvořily melír. Lehkým přelivem podtrhl její přirozenou barvu a vlasy vypadají zdravě a jsou krásně lesklé. Má alabastrovou pleť s pihami, proto jen lehký make up a jemné líčení očí.
Ivaně ponechal kadeřník vlasy delší, ale vytvořil místo ježka, kterého dříve ráda nosila, sportovní, provzdušněný „rozcuch“. Líčení je výraznější hlavně u očí.
Ve finále sklízí obdiv a uznání rodinných příslušníků, manžel Ivany je ze své „nové“ manželky dojatý skoro k slzám. Výsledek této proměny můžete posoudit na následujících obrázcích.

[singlepic id=1224 w=420]

[singlepic id=1225 w=420]

[singlepic id=1226 w=420]

[singlepic id=1227 w=420]

[singlepic id=1228 w=420]

[singlepic id=1229 w=420]

[singlepic id=1230 w=420]

[singlepic id=1231 w=420]

[singlepic id=1233 w=420]

[singlepic id=1234 w=420]

Kontrola po pár dnech

Obě o sebe dbají a cítí se skvěle. U Julie to vypadá, že dokonce nastoupí po měsících boje s únavovým syndromem do zaměstnání ve svém oboru.

[singlepic id=1235 w=420]

V minulém díle měla na závěr Sabina otřesný účes, tentokrát nádherné šaty.

[singlepic id=1236 w=420]

Můj pohled na proměnu

Obě ženy opravdu omládly. Hlavně u Julie nastala velká změna. K oblečení mám výhrady, hlavně červené paleto Julie byla dost katastrofa, ale naštěstí to bylo jen kvůli natáčení. Změna účesu Julii omladila, konečně vypadala na svůj věk. Také Ivaně proměna prospěla, i když tato paní měla jiskru už před ní. Stačila operace očí a změna účesu. Obě ženy měly udržovaný chrup, proto nepůsobily od začátku zchátralým dojmem, ale jen velmi unaveně a povadle. V druhé řadě zatím nejlepší proměna.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Mladší o pár let / 10 Years Younger

Diskuze k článku

Počet komentářů: 21
1
Sima
Reagovat

Na tyto dvě dámy jsem opravdu zvědavá, vypadají moc sympaticky. Konečně snad někdo, kdo si pomoc zaplacenou Primou opravdu zaslouží a nebude fňukat, že nedostal nový kozy, s prominutím…

Reagovat

Projelo mně hlavou, když jsem si tento článek prohlížel v mobilu. Potažmo úvodní stránku Panáčka a viděl jen tu úvodní fotku a ještě si nestihl přečíst text, kdo bude aktérem další výměny – hm, matka a syn. Ooops. Fotky mohou být velmi matoucí.

3
anja
Reagovat

obě docela sympatické baby, dokonce chrup mají v pořádku, to je div… ale nevím, jestli po minulých dílech mám náladu sledovat, ledaže bych se večer hryzla nudou :))

4
Miloš Michal
Reagovat

Myslím, že je super ,že pomáháte lidem.Pro lepší vzhled.Je mně 50l a možná začnu o změně uvažovat. Lidé které jsem viděl.Opravdu po zmeně super!!!

5
Mari
Reagovat

ráda bych se s kamarádkou přihlásia do pořadu Mladší o pár let.Můžete mi prosím poradit ?Děkuji Mari

6
RAINMAN
Reagovat

Sabina měla pěkné šaty.

7
Lea
Reagovat

Julie vypadala na 45 staře a měla otřesné brýle. Tipuji, že je vytáhla jen na natáčeni :-) Ivana měla pořád i potom dost vrásek a strašně protivného manžela. Proměna jim určitě prospěla.

8
Petra
Reagovat

Včerejší proměna se mi líbila, jediné co bych vytkla bylo oblečení. Nejdřív bylo zmíněno, že paní Ivana je jasnej sportovní typ a pak na ní navlečou pouzdrové šaty. Nechci tím rozhodně říct, že by jí neslušely. Jen se mi v té černé košili a klasických riflích, které měla na konci pořadu, líbila milionkrát víc.

9
anja
Reagovat

tak jo, vcera se mi to i libilo, sice jsem to sledovala jen na pozadí večerních rodinných událostí, ale i tak líbilo :) dvě sympatické ženské, které potřebovaly jen trošku vyladit a rozkvetly obě úplně úžasně

vizážisty už nekomentuju, oblíkání je děs běs skoro vždycky, naštěstí samotné aktérky měly svůj styl a vkus

nebaví mě ta vizualizace „co bude za 20 let“, prognóza podle DNA je zajímavá, ale následné vykreslení obličeje a vyděšené reakce aktérů mně přijdou zbytečně, je to stále stejné klišé a imho to o ničem nevypovídá

10
Sima
Reagovat

Obě se mi líbily, splnily mé očekávání, potěšilo mě, jak byly ke konci obě rozzářené :-) Ale ty zuby, panečku, pak že to nejde, mít v 50 krásný a opečovávaný chrup… Asi díky tomu, že štáb ušetřil tentokrát na zubech, mohl vzít dvě dámy najednou :-) U Ivany měla operace očí zřejmě i zdravotní efekt, za chvíli by přes kůži opravdu neviděla.
Leo, Ivany manžel evidentně v ničem takovém vystupovat nechtěl a štáb ho k tomu dotlačil. Neměla bych mu to za zlé. V porovnání s megaprotivnou Miluší z posledního dílu byl k zulíbání :-)

11
aknadar
Reagovat

Prozatím nejzajímavější díl. Prima konečně vybrala normální ženy, ne zanedbané brikety. Oběma to na konci moooc slušelo,opravdu omládly. A Laurina měla na konci senzační šaty, takové bych taky chtěla!

12
Emilie Volfová
Reagovat

Proměny které jsem dopusud viděla,byly moc zdařilé.všem to prospělo a skutečně omládli!Já obdivuji jejich odvahu,já bych se toho bála i když výsledek je úžasný.Některé ženy byly opravdu zanedbané,hlavně chrup.a to dělá zázraky nemít propadlé rty a tváře.V dnešní době to není zrovna levná záležitost,nové zuby.všem to moc přeji a těším se na další odvážné,Míla

13
vladimíra
Reagovat

Tento pořad je opravdu skvělý,je vidět,že každá žena má tu svou krásu v něčem jiném,neví o tom a vy jí to ukážete.Také bych se ráda přihlásila,ale bohužel nevím jak,poradíte mi děkuji

14
Ajda
Reagovat

Mari, Vladimíro,
o tom, že by se natáčela třetí řada se zatím nikde nepíše. Pokud se chcete přihlásit, musíte sledovat vysílání a stránky Primy, tam bývají upoutávky na aktuální casting. Na tuto řadu se vybíralo někdy v létě a několik měsíců trvalo natáčení.

15
sigi
Reagovat

Ivana sympaťačka, ale Julie, to je nádherná ženská.

Když vidím ty jejich divný manžely, nedivím se, že o sebe ženy nedbají. Snad nespadnou do stereotypu a začnou konečně žít. Julie na zanedbaném dvorku, krmící exotická zvířata (únik od reality) – zahrabání se vypadápřesně takhle :(

16
Bacon
Reagovat

Co tam dělala v 7.47 Eva z druhé řady Hledá se táta a máma??? Nebo to byla jen extrémní podoba? Pochybuju.

17
Ajda
Reagovat

Bacone,
to nebyla Eva a extrémní podobu tam taky zrovna nevidím, jen stejný typ holky :-))

18
Kapi
Reagovat

Taky jsem si rikala odkud je mi tak strasne povedoma…

19
Lea
Reagovat

Točilo se to někdy v létě, Evička byla v té době už těhotná a bylo pak vidět,že slečna je štíhlá a oproti Evě se zdála i vysoká. Tři asi studentky, ale Eva to podle mě nebyla.

20
Bacon
Reagovat

Ano, na dalších záběrech už to bylo víc vidět. Ale na tom úplně prvním je ta podoba fakt veliká :)

21
jířa
Reagovat

Tleskám, tleskám, konečně pomohli někomu kdo za to stál.A takovéto ženy by měli brát ,ne lidi typu předchozích dílů.Toto je na poučení pro jiné , aby si lidi srovnali život a priority.Moc se mi to líbilo a oběma to prospělo.Vyloženě se rozzářili, to,že dobře vypadají je určitě posílí i na boj s chorobou.Veselá mysl půl zdraví.Gratuluji. Beru to jako osvětu, ta operace očních víček mě vzala a moc o tom přemýšlým. Jen doufám, že další díly už nespadnou a budou si držet tuto úroven.

Přidat komentář