Panáček v reality show

Eurovize 2016: Přehled 2. semifinále a finalistů! Pár silných favoritů v přehledu průměru…

11. Květen 2016 | napsal(a): | reality show: Eurovision Song Contest

dami_euro

V předchozím článku jsme si představili všechny účastníky 1. semifinále, kde se ukázalo, že se i v různých částech Evropy dá vytvořit zajímavá hudba. Dnes si představíme příspěvky ve 2. semifinále a přidáme k tomu i šestici států, která postoupila do Finále přímo. V 2. semifinále nebude chybět ani zástupce Austrálie, která se soutěže zúčastní letos podruhé. Reprezentovat ji bude vítězka australského X Factoru Dami Im. Druhé semifinále se odehraje 12. května. Kdo postoupí? Posuďte sami, všechny zbývající písně najdete uvnitř článku.

2. semifinále

(Seřazeno podle pořadí, v jakém interpreti vystoupí)

1. LOTYŠSKO

Justs – Heartbeat

Druhé semifinále začíná tak trochu exkurzí do temných klubových zákoutí, kam nás svými prvky vede lotyšský příspěvek od zpěváka Justs. Dle mého by se to po menších úpravách v klubech mohlo chytit, ovšem pro soutěžní účely tomu chybí větší hitovost a gradace. Na úvod druhého večera bych si představoval větší vypalovačku.

 

2. POLSKO

Michał Szpak – Color Of Your Life

Naši severo-východní sousedé posílají do Stockholmu stříbrného finalistu X Factoru 2011 Michala Szpaka, který si dokonce ve finále střihl duet s britskou vítězkou Alexandrou Burke. V písni Color Of Your Life příchází s osvědčenými recepty. jak napsat líbivou popovou mid-tempo baladu. Za mě lepší průměr.

3. ŠVÝCARSKO

Rykka – The Last Of Our Kind

Zpěvačka Rykka pochází původně z kanadského Vacouveru, nyní ovšem pobývá ve Švýcarsku. Píseň Last Of Our Kind napsala s kanadskými producenty přímo pro Eurovizi. Zámořský „vliv“ je na písni slyšitelný, drží se pravidel pro hit, je to ovšem pěvecký projev samotné zpěvačky, co dělá píseň zajímavou.

4. ISRAEL

Hovi Star – Made Of Stars

Israelský zpěvák Hovi Star se kromě zpěvu věnuje také dabingu animovaných postav do hebrejštiny. Made Of Stars je piano balada, která přímo útočí na slzné kanálky posluchačů. Aby z toho Hovi vymáčkl co nejvíce, bude se muset předvést s velkolepým živým vystoupením.

5. BĚLORUSKO

IVAN – Help You Fly

Help You Fly od Bělorusko-ruského zpěváka IVANa má zapamatovatelný refrén s hitovým potenciálem. Zde bude více záležet na působivosti živého vystoupení, podle mého je zkrátka píseň charismatičtější než sám její zpěvák a to nikdy není dobře.

6. SRBSKO

Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter)

Sanja Vučić a její kapela ZAA před svou nominací nebyli v Srbsku příliš známí. Jejich Goodbye (Shelter) je balada, která je dělaná pro silné hlasy, jako má právě Sanja. Přes klidný začátek píseň postupně graduje. Jediné co mi dělá starost je podivný pódiový projev Sanjy, až moc přehrávaný a teatrální. Také doufám, že maskéři ve Stockholmu odvedou lepší práci.

7. IRSKO

Nicky Byrne – Sunlight

Zdá se, že Irsko se podobně jako UK (níže) vydalo cestou nejmenšího odporu a do Stockholmu posílají rozjuchaného Nickyho Byrnea s písní Sunlight. Tento příspěvek, neurazí, bohužel ani moc nenadchne. Píseň jakoby byla napsaná pro boyband, jde z ní cítit pozitivní nálada, ovšem nemá v sobě to něco, co člověka nadchne nebo by přinutilo si píseň poslechnout znovu. Popová jednohubka, která nejspíš soutěží pouze prosviští.

8. MAKEDONIE

Kaliopi – Dona

Makedonie trpí podobným syndromem jako San Marino. Výběr Makedionie sice není ani zdaleka takový bizár, ale pojí je laciná produkce z minulého století a nemoderní koncept. Vzhledem k tomu, že většina diváků ani nebude vědět, o čem píseň pojednává, ji činí ještě vzdálenější postupu.

9. LITVA

Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night

Příspěvek Litvy je na tom mnohem líp. Jedná se o hit na první dobrou s výrazným refrénem a melodii. Text je sice hodně klišovitý a hlodal ve mě takový pocit, že jsem tu melodii a prvky někde už slyšel, nicméně při troše štěstí by si to své posluchače najít mohlo. Konkurence zase taková v druhém semifinále není.

10. AUSTRÁLIE

Dami Im – Sound Of Silence

Pravidelní čtenáři Panáčka jistě znají korejsko-australskou divu Dami Im, která v roce 2013 triumfovala v australském X Factoru a od té doby se těší velké popularitě. Pro Eurovizi povolala autory, kteří stojí za jejím vítězným singlem Alive a udělala dobře. Song sám o sobě má hymnický charakter, nechybí tedy silný refrén a údernost. Austrálie má tento rok velké (a reálné) ambice dobít celou Evropu.

11. SLOVINSKO

ManuElla – Blue And Red

Zatímco do 1. semifinále vneslo country Nizozemí, do toho 2. jej vnáší Slovinsko a zpěvačka ManuElla. Když jsem Blue And Red slyšel poprvé, napadlo mě, že si pro ni ManuElla snad jela přímo do Nashvillu. Jde o příjemný country-pop, píseň má líbivou chytlavou melodii, jen text v refrénu mohl být trochu sofistikovanější.

12. BULHARSKO

Poli Genova – If Love Was A Crime

Poli má taky z pěveckých soutěží jisté zkušenosti, ovšem oproti ostatním účastníkům ne jako soutěžící, ale jako porotkyně. Na její soutěžní písni spolupracoval stejný tým, který spolupracoval s takovými formáty jako Jennifer Lopez nebo Britney Spears. Vzhledem k tomuto faktu se divím, že písni schází větší hitovost a produkčně se taky jistě dala zvládnout lépe.

13. DÁNSKO

Lighthouse X – Soldiers Of Love

Už jsem se bál, že nepřijde žádný boyband a je to tu. Kdyby se skupina přejmenovala na Klíšé X, bylo by hned všem jasné co čekat. Jedno velké klišé, od textu až po hudbu. Už chyběla jen synchronizovaná choreografie.

14. UKRAJINA

Jamala – 1944

Ukrajinská produkce se písní 1944 pustila na tenký led a stejně jako Austrálie s údajnou reklamou na FaceTime, si musela svůj příspěvek obhájit. Píseň totiž pojednává o deportaci krymských Tatarů v roce 1944, kterou nařídil Stalin, spousta diváků si zkrátka dala 2 a 2 dohromady a uznalo, že jde o jasnou narážku na současnou situaci na Krymu. Vzhledem k tomu, že do soutěže protest songy a reklamy nepatří, musela se celá záležitost řešit. Pořadatelé nakonec uznali, že pravidla porušena nebyla. K songu samotnému, co se týče hudby, tak se citelně vymyká oproti zbytku použitím nezvyklých nástrojů. Píseň má hutnou temnou atmosféru, celkově velmi zajímavé. Jedinou výtku mám k hlasu zpěvačky, který mi místy nezní příjemně. Nicméně jistou šanci na umístění song má, a to hlavně díky zajímavé kompozici.

15. NORSKO

Agnete – Icebreaker

Zpěvačce Agnete bylo teprve 21 let a už má za sebou téměř 10 letou kariéru v showbusinessu. Její song následuje trendy velkých popových písní, jakoby song vypadl přímo z pera Sii, lehká inspirace Chandellier jde dokonce slyšet. Agnete ale bohužel není Sia a tak výsledný dojem z výrazově plochého projevu není nejlepší.

16. GRUZIE

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold

O překvapení 2. semifinále se postarala Gruzie. Gruzijská skupina se zavřela do své laboratoře (studia) a výsledek? Ten se povedl hodně. Kdy by čekal, že právě Gruzie přijde s kvalitním brit-popem, podobnou věc bych čekal klidně i od takových Muse. Žádný velký hlas, ale ledabylý punkový projev. Obzvláště energická je druhá polovina písně. Těžko říct, jak song přijmou díváci, jelikož styl není pro každého a taky se nejedná o hit na první dobrou.

17. ALBÁNIE

Eneda Tarifa – Fairytale

Albánská zpěvačka Eneda Tarifa také není pro Eurovizi žádným nováčkem, svou zem reprezentovala již před 13 lety a v mezičase se také několikrát pokoušela kvalifikovat. Povedlo se jí to až nyní s písní Fairytale. Obávám se, že její skladbu šťastný konec nečeká. Píseň nikam nesměřuje a výsledkem je 3 minutová nuda bez jiskry.

18. BELGIE

Laura Tesoro – What’s The Pressure

Teprvé 19 letá rodačka z Antwerp se dá označit za multitalent, kromě zpěvu se věnuje tanci, herectví a moderování. V jejím soutěžním songu What’s The Pressure se odkazuje na své vzory Bruna Marse a Michaela Jacksona. Jedná se o mladistvou funky-popovou záležitost, která lehce navodí pozitivní náladu a zároveň vás donutí podupávat do rytmu. Laura se dle mého nemusí příliš bát, z poslední pozice by měla mít finále téměř jisté.

Osobní Top 10 – 2. Semifinále

2. semifinále nepřináší takovou rozmanitost jako to první a vzhledem k tomu, že více než polovina songů je poměrně průměrná, tak je také těžké tipovat finalisty. Dost možná bude záležet i na aktuálním pěveckém výkonu a show.

1. Austrálie
2. Belgie
3. Gruzie
4. Slovinsko
5. Polsko
6. Bělorusko
7. Irsko
8. Ukrajina
9. Litva
10. Israel

Finále

Kromě velké 5, která má účast ve Finále vždy jistou se připojuje vždy země, která byla vítězná v předešlém ročníku. Tím je Švédsko. Pojďme si představit také finalisty.

1. FRANCIE

Amir – J’ai cherché

Francouzský zpěvák Amir je další z řady, co mají zkušenosti z talentových soutěží, Amir konkrétně z The Voice. Jeho píseň je chytře napůl ve francouzštině a napůl v angličtině, má zapamatovatelnou, a díky popěvku, velmi chytlavou melodii. Nenáročná hitovka, o čemž svědčí také velká popularita na Spotify.

2. NĚMECKO

Jamie-Lee – Ghost

Mladičká školačka z Hanoveru Jamie-Lee má za sebou úspěšný rok, ještě ani nedopadly konfety na zem po jejím triumfu v The Voice a už byla nominovaná do Eurovize. Co se stylu týče, tak je Jamie-Lee mezi všemi účastníky naprostý unikát. Stylizuje se totiž do kreslených japonských postaviček manga. Škoda, že její píseň není tak jedinečná, jako její styl, osobně mě vůbec nezaujala.

3. ITÁLIE

Francesca Michielin – No Degree Of Separation

Francesca Michelin je rovněž vítězkou X Factoru, její první singl byl v Itálii dvakrát platinový. Pro svou účast v Eurovizi zvolila stejnou strategii jako Francie a kromě svého rodného jazyka nazpívala část písně v angličtině. Ovšem nesáhla po taneční věci, ale zvolila klidný rytmus. Píseň je to zajímavá, když ji člověk slyší, ale bojím se, že se na ni hned při dalším vystoupení zapomene.

4. ŠPANĚLSKO

Barei – Say Yay!

Tato kráska z Madridu má za sebou již 15 let v showbusinessu a dvě alba. Eurovizi se rozhodla rozhýbat svým tanečním hitem Say Yay!, který v sobě nese moderní prvky a rychlý taneční rytmus. Pokud se Barei podaří náladu songu přenést i na velkém pódiu je už otázkou. Kažodpádně je to hitovka na první dobrou, šance Španělska rostou.

5. ŠVÉDSKO

Frans – If I Were Sorry

Švédsko soutěž velmi prožívá, pro Švédy je Eurovize něco jako pro Čechy mistrovství světa v hokeji (ne že by Švédi hokej neměli rádi). Každopádně by si nedovolili vyslat do soutěže žádný průměr, zvláště, když je „severský popový zvuk“ nyní tak vyhledávaný. Obhajovat švédský titul bude mladý zpěvák Frans, který nalezl popularitu již ve svých 7 letech, nyní se mu říká švédský Justi Bieber. Jeho If I Were Sorry zní velmi jednoduše, zato není těžké se do songu zaposlouchat. Samotný zpěvák sice není od pohledu moc sympatický, nicméně jeho příspěvek je určtiě zajímavý.

6. SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ

Joe and Jake – You’re Not Alone

Británie dlouho bojuje o lepší umístění v soutěži, osobně nechápu, že když jim každý rok projde pod rukama hned několik nadějných zpěváků z pěveckých soutěží, tak pokaždé vyberou do Eurovize někoho, kdo tam následně propadne. Po šesti letech BBC uspořádala národní kolo, kde mohli o výsledku rozhodnout diváci. Vítězem se stalo duo Joe and Jake. Jejich příspěvek se dá označit za chytlavou popovou hymnu, nicméně hodně generickou. Od Britů bych čekal víc.

Který hit 2. semifinále vás zaujal nejvíce? Jak se vám líbí příspěvky zemí ve Finále? Podělte se o své hodnocení v diskuzi!

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

Eurovision Song Contest

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
Monika
Reagovat

Zatim jsem to jen proletela, ale konecne jsem nasla song, ktery se mi opravdu libi a vydrzela jsem az do konce, dokonce ho jedu uz potreti. Svedsko!! to je parada, ze zacatku jsem si rikala, ze to zas bude nuda a pak se to rozjelo, parada, krasna hudba, chytlava pisen, tohle me bavi hodne. Number one za me.

2
Monika
Reagovat

Potom je fajn i Australie, tohle semifinale je pro me silnejsi, jak Australie tak hlavne Svedsko lepsi nez vsechno dohromady v prvnim semifinale a to mozna jeste budou nejake klenoty ve zbylych pisnich, co jsem neslysela.

3
bezik
Reagovat

Tak jsem to prosvištěl, opět sračky, sračky, sračky, ovšem pozor, šok , Gruzie !!! Tak takhle ano ! O deset zaoceánských parníků před vším ostatním, včetně GG. Neříkám že je to je v kontextu světové produkce nějaký mimořádně originální počin , ale je to moderní, má to nápad, švih, výborně zahrané i zazpívané, velmi dobrý videoklip. Kdyby takhle vypadaly příspěvky jednotlivých zemí to by byla krása ! Proč to v Gruzii jde a jinde ne ? Toť otázka. Gruzínci se evidentně nedrží základního motta „to je blbý, to se bude líbit“ ;-)

4
J
Reagovat

Tak pridam aj ja svoju TOP 5 podla tychto klipov, ale kludne sa to po zivaku moze zmenit, nakolko niektori vedia nazivo prekvapit.
TOP 5 : Gruzinsko, Belgicko, Slovinsko, Australia, Polsko. Keby tak chcelo Gruzinsko postupit, aby to tam vo finale ozivilo. Pesnicka MIDNIGHT GOLD sa mi paci a uz som si ju pustila asi 5-krat. Tak uvidim, co predvedu Gruzinci nazivo.

5
J
Reagovat

Tak este pridam kto sa mi najviac paci z tych 5+1 co postupuju priamo do GF. Tu sa pridavam k Monike. Ten Sved ma velmi peknu piesen. A za nim asi ten Francuz. Uvidime ako sa bude Gabine darit v sobotu. Osobne by som jej priala TOP 3. Ale uz aspon TOP 10 by bol super velky uspech. Predsa len nie vo vsetkych krajinach moze zaujat. O rok by ste mohli z Ciech vyslat na Euroviziu napr. Stepana Urbana s nejakou folk-rockovou pesnickou. To by bola podivana.

6
iVA
Reagovat

LOTYŠSKO – ujde to. POLSKO – nebaví mě to. ŠVÝCARSKO – jako bych to už znala, napsáno podle šablony na „hit“. IZRAEL – ze mě slzu nevymáčkne. Nuda. BĚLORUSKO – není to nejhorší, kupodivu mě IVAN docela bavil. SRBSKO – hrozný ksichty, gesta, všechno mě z ní bolí, včetně uší. Přehrává ve všem. IRSKO – opět jako bych to znala, nic objevného. MAKEDONIE – hraje si to na velkou píseň, hlas není příjemný. LITVA – už mě ta šablona nebaví. AUSTRÁLIE – uznávám kvalitu, ale… SLOVINSKO – country nemusím, Holandsko mě ale bavilo. UKRAJINA – nepatří to tam, lidi si musejí někde odpočinout, ale zajímavý počin. NORSKO – rozpaky. Dobrý? Špatný? GRUZIE – ta punková ledabylost s následným rozjezdem mě bavila. Jednoznačně palec nahoru! ALBÁNIE – nebavilo. BELGIE – holka má šťávu a užívá si to uvolněně. FRANCIE – plnokrevná píseň, zpěvákovi to věřím. NĚMECKO – divné hlasové manýry se snahou o originálnost za každou cenu, a to ve všem. ITÁLIE – mám ráda „přinachlazené“ hlasy, pěkné. ŠPANĚLSKO – není to špatné. ŠVÉDSKO – zajímavé. UK – není to nejhorší, ale nic objevného. Největší stopa ve mně zůstala po GRUZII. Těžké posuzovat, když originální tvůrce byl naposledy Frank Zappa :-) Možná ještě Prince…

7
Prochor
Reagovat

Duševní příprava na dnešní porod ESC – Alice Cooper.
https://www.youtube.com/watch?v=0Hu_mq0Uc0M

8
Monika
Reagovat

Co mate s tou Gruzii :-))) me to malem polozilo, to je hruza hruz, co to tam vubec dela takova alternativa, muceni zive. Do popove souteze vyslat tohle, to snad neni mozny :-))) jako jo k dobru, ze se nesnazili dostat song, ktery zaujme na prvni dobrou, neskatulkovali to do te popove sablony libivosti, ale ten song je otresny…

9
nofux
Reagovat

Gruzie postoupila!!!!! Tak to je šok a nejlepší překvapení co jsem v Eurovizi snad zažil a že jí sleduju dost dlouoho :) Můj největší favorit ve finále – naprostá paráda.

10
nofux
Reagovat

@Monika: Eurovize ale není popová soutěž. To, že tam většina zemí posílá pop je jiná, ale už jsme tam viděli všechno – dubstep, rap, operu, pop punk a i alternativní rockové kapely.

11
bezik
Reagovat

Postup Gruzínců je pro mě velmi příjemným překvapením. Zdá se, že ESC sledují v rámci masochistické průpravy i nějací milovníci hudby, ;-) :D a ne jen běžná subspecie „sračkopopař bezvkusný“ ;-)

12
J
Reagovat

Mne sa vcerajsie vystupenia pacili. Len namiesto Srbky by som tam ja poslala country mazoretku zo Slovinska. Esteze ta Kaliopi sa tam nedostala. Moja TOP 3 zo vcerajsich vystupeni nazivo: Gruzinsko (som velmi stastna, ze postupili aspon to bude vo finale pestre), Belgicko (ocenujem happiness + tanec) a Australia (velmi sa mi pacili saty + sperk na ruke a aj podiova prezentacia).
Na koho sa tesim v sobotu: Gruzinsko, Cesko, Madarsko, Cyprus, Belgicko, Chorvatsko a specialne GG drzim palce na skvele umiestnenie. Skoda, ze pre nu niekto nenapisal skvelu rockovu pesnicku, hoci rockovu baladu. Ked tak vidim ako Gruzinsko postupilo s punkom, tak GG by mozno postupila aj s rockom.

13
J
Reagovat

Tak prave som skukla press conference na internete. A uz som pochopila preco postupilo Gruzinsko. Velmi zaujali v Australii a da sa predpokladat, ze aj v Britanii, kedze Briti hlasovali vo vcerajsom semifinale. Plus vela kladnych ohlasov bolo z Litvy, Lotysska, Ukrajiny a ti vcera vystupovali tiez, takze mohli hlasovat. A dokonca si zacinam mysliet, ze Gruzinci nemuseli postupit ako posledni. Ludia si myslia, ze musia postupit len pop spevaci. Ale taky punk ci indie rock v tej zaplave popu velmi vynika. Takze pri hlasovani kludne mohli nachytat aj od odbornej poroty (a nielen od ludi) dost bodov. Pri predstave, ze Australia im kludne mohla dat plne pocet 12 bodov a z Britanie mohli ziskat 8 alebo dokonca 10 ci tiez 12 + bod sem – bod tam od inych krajin pri scitani to nakoniec mohlo byt napr. kludne piate postupove miesto zo semifinale (ale to je len moj nazor, lebo mne sa to velmi pacilo).

Přidat komentář