Panáček v reality show

ESC CZ 2023: Pět finalistů pro živé finále!

16. Leden 2023 | napsal(a): | reality show: Eurovision Song Contest

escz 2023 finZapište si do deníčku datum 30. ledna. Tehdy se totiž historicky poprvé uskuteční živé národní kolo, během kterého vybereme českého účastníka letošního ročníku Eurovision Song Contest. Vybírat budeme z pětice Maella, Markéta Irglová, Pam Rabbit, RODAN a Vesna

Česká televize odvysílá národní finále v pondělí 30. ledna od 21:00, sledovat ho bude možné v iVysílání nebo přes oficiální YouTube kanál Eurovision Song Contest. Také proto bude přenos hlavně v angličtině. Hlasovat se bude přes aplikaci, přičemž větší váhu budou mít zahraniční diváci (70 %), zbylých 30 % připadá na české publikum. Na výsledky si budeme muset týden počkat, vítěze se dozvíme až 6. února.

Finalisté

Maella

Mladá zpěvačka a skladatelka žije střídavě v Praze a Londýně. Ve svých textech klade důraz na niterní prožitky, které balí do osobitého hudebního žánru na pomezí alternativního popu a rhythm and blues. Maella patří mezi několik českých zpěvaček, které se objevily na newyorkském Times Square. Její nejnovější song nese název Tudu Tudu Tu a právě s tím by se mohla letos zúčastnit.

Markéta Irglová

Česká zpěvačka, skladatelka a herečka, která v roce 2007 se svým tehdejším partnerem Glenem Hansardem obdržela Oscara za titulní píseň Falling Slowly k filmu Once. V té době žila v Irsku, od roku 2012 pak žije na Islandu, kde se svým manželem vychovává již tři potomky. Mluví plynně islandsky a v loňském roce se dokonce pokusila reprezentovat Island na Eurovizi, když se účastnila islandského národního kola. Její pokus však skončil už v semifinále. Vloni v létě vydala nový single s názvem My Roots Go Deep.

Pam Rabbit

Poprvé se Pam Rabbit v roce 2019 pokusila do Eurovize probít s písní Easy To Believe, skončila ale na čtvrtém místě. O rok později přišla s písní Get Up, brala ale poslední místo. Jak se jí povede tentokrát? Pam Rabbit, vlastním jménem Pamela Narimanian, je zpěvačka a skladatelka s arménskými kořeny. Před rokem vydala své debutové EP s názvem Mom, I’m Lost. Jedna z jejích nejnovějších písní nese název stuck in the cloud. Brzy má vydat nový single Ghosting, což bude pravděpodobně ten, se kterým hodlá uspět letos.

RODAN

RODAN, vlastním jménem Rodan Tuka, je mladý zpěvák a skladatel z Neratovic. Česká média ho přirovnávají ke zpěváku Passengerovi, především díky jeho specifické barvě hlasu. V roce 2020 vydal debutový single s názvem Gone, o dva roky přidal debutové album Glasses Off.

Vesna

Vesna je dívčí kapela zpěvačky a textařky Patricie Fuxové. V listopadu 2018 Vesna vydala debutovou desku Pátá bohyně, za kterou získala nominaci Ceny Anděl na Objev roku. Na albu vyšel mj. i společný duet Patricie a Vojtěcha Dyka.V desce Anima si skupina utvrzuje své místo na popové scéně, přičemž si zanechává pro ni charakteristickou folkovou duši a snovost. Pro Vesnu je příznačná silná vizuální stránka, která se zračí i v jejich nápaditých kostýmech. V kapele dále hraje Bára Šůstková, Olesya Ochepovskaya, Markéta Vedralová a Tereza Čepková. Vesna zpívá výhradně v češtině. Asi největším hitem této skupiny je píseň Morana z roku 2017.

Jak se vám letošní výběr líbí? 

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Eurovision Song Contest

Diskuze k článku

Počet komentářů: 1
1
Vicky
Reagovat

Tak nakonec představené písně ve většině lepší než tyto, jenom Maella by se mi asi líbila původní ;-)

Přidat komentář