Panáček v reality show

ESCZ 2022: Vyberte českého reprezentanta pro Eurovizi!

7. Prosinec 2021 | napsal(a): | reality show: Eurovision Song Contest

escz2022 all7

Z této sedmičky vzejde vítěz, který bude Česko reprezentovat příští rok na 66. ročníku Eurovision Song Contest v italském Turíně. Letos o titul usiluje manželský pár, účastnice X Factoru, neúspěšná finalistka posledního národního kola nebo dcera Dominika Haška.

Novinkou letošního národního výběru je změna hlasování, díky které nemá skoro jisté vítězství ten, kdo je v zemi nejpopulárnější (viz před dvěma roky Ben Cristovao). 50 % připadá na mezinárodní odbornou porotu, ve které zasednou mimo jiné bývalí účastníci Eurovize. Zbývajících 50 % připadne na diváky, tou vítanou změnou ale je, že půlku utvoří čeští fanoušci a druhou půlku fanoušci zahraniční. Hlasovat můžete už teď v mobilní aplikaci Eurovision nebo na webu ESCZ2022.com. Čas máte do středy 15. prosince.

A kdo jsou tedy ti, ze kterých můžete vybírat?

1) WE ARE DOMI

„Lights Off“

Elektro popová kapela byla založena v roce 2018 v anglickém Leedsu. Letos se ale přesunuli do Česka a sídlí v Praze. Hlavními členy jsou Norové a Češka, díky tomu vzniká unikátní mix skandinávského popu a elektro-popu, jehož výsledkem je alternativní popový a podnětný zvuk, který si zachovává zvukovou krásu a citlivost. V čele stojí zpěvačka Dominika Hašková, dcera hokejového brankáře Dominika Haška, jejími kolegy jsou Casper Hatlestad a Benjamin Rekstad. Dominika může být některým známá z 1. řady soutěže Česko Slovensko má talent, kde se dokázala probojovat až do finále.

2) GIUDI

„Jezinky“

GIUDI, vlastním jménem Jitka Moulisová, kombinuje futuristickou elektroniku s melancholickým námětem. Poprvé se objevila v X Faktoru, poté působila v rockové kapele.

3) ANNABELLE

„Runnin‘ Out of F* Time“

Annabelle je mladá zpěvačka a rapperka z Prahy, která studovala hudbu v Londýně. Na svém kontě má již několik písní, nejúspěšnějším hitem je nejspíš Charm. V letošním roce byla nominovaná na cenu Objev roku v anketě Český Slavík.

4) Elis Mraz

„Imma Be“

Elis je jedinou navrátivší interpretkou letošního roku. V roce 2014 se stala Objevem roku v anketě Český slavík. V roce 2020 usilovala o Eurovizi, skončila ale na druhém místě.

5) The Valentines

„Stay or Go“

The Valentines je tříčlenná indierocková kapela z Hradce Králové, členy jsou Jan Doležal, Ondřej Čepek a Matěj Novotný. Kapela vznikla v roce 2017 a zaměřuje se na autorskou tvorbu. V roce 2019 zvítězili v kategorii Startér hitparády rádia Wave.

6) Jordan Haj & Emma Smetana

„By Now“

Česko, Francie, Izrael. Tři domovy a tři zásadní hudební vlivy na tvorbu Emmy a Jordana. Hudebníků, skladatelů a dvojnásobných rodičů, kteří vystupují sólo i dohromady. Mezi jejich největší hity patří duety „No Fire“ a „Lost and Found“. Zatímco Jordan vystudoval činoherní herectví na DAMU a do širšího povědomí pronikl i jako režisér hudebních videoklipů, Emma se na uměleckou dráhu vrhla až poté, co si udělala dva magisterské diplomy z politologie. Příležitostně se věnuje herectví, moderovala Televizní noviny na Nově a později rozhovory pro DVTV. Jordan se kromě popu věnuje i hip hopu, jeho alter ego ProGram vystupuje v projektu Kapitán Demo. V roce 2022 plánují vydat společnou desku a vyjet na evropské turné.

7) Skywalker

„Way Down“

Skywalker je pětičlenná post-hardcore kapela z Prahy, jejímž frontmanem je Jan Kučera. Kapela vznikla v roce 2010, od pop-punkové hudby se od té doby přesunuli k hardcore scéně. Stihli už turné po Evropě a vystoupili i v Kanadě.

 

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Eurovision Song Contest

Diskuze k článku

Počet komentářů: 11
1
Pattrick
Reagovat

LOL :D :D

2
Lucas
Reagovat

Ani jedna písnička mi nepřijde špatná :) nejvíc se mi líbí asi Annabelle a Jordan s Emmou.

3
89
Reagovat

Ja jsem nakonec team Jizinky a podle poctu zahranicnich komentaru na YT si to mysli i Evropa. Ale ti si kazdy rok mysli neco jineho nez tam CR nakonec posle. Lonsky (predlonsky) postup Bena byl totalni fail hlasovani jeho ceskych fanousku. Kdyby meli zahranicni hlasy vetsi vahu jako letos, nejspis by tenkrat postoupila Elis. Ta mela lepsi song nez ten aktualni, ale i tak by mi nevadil jeji postup ani letos. Emma s Jordanem maj skvely song a vizual, ale rozhodne by nebyl vyherni. Jezinky jsou unikat.

4
Monika
Reagovat

Nechapu jak tam muze byt Jordan s Emmou, totalni antizpevaci, uvedomuji si u nas, ze tam hodnoti i odborna porota? Jinak na zaklade zkusenosti co tam vyhrava mi prijde jednoznacne nejvetsi sance v pripade Giudy.

5
Michaela
Reagovat

Mně se vždy líbila a pořád líbí Dominika Hašková a pak by dávala smysl Annabelle.

Ale nechápu, že z tolika kvalitních zpěváků tam je za ČR takovýto nijaký výběr. Čím to je?

Já bych tam třeba poslala Dominiku z minulého ročníku SuperStar, těch možností je hodně, toto je otřesný výběr.

6
Iv. Sa.
Reagovat

@Michaela:
5
Mám to stejně, ovšem v té druhé části jen za předpokladu že má Dominika ze SS silný a průrazný původní song..

7
Filip
Reagovat

Smetana s frajerem uz z principu NE.

8
Violete
Reagovat

Za mě jednoznačně Elis, ale v Eurovizi by mohly bodovat Jezinky.

9
nofux
Reagovat

@Michaela: Co je na tom otřesného?
Prvně je si třeba uvědomit, že Eurovize není pěvecká soutěž. Já jsem rád, že český ESC tým dává možnost zviditelnění kvalitnějším českým interpretům, které jinak mainstream zcela ignoruje. Radši bych z rádií slyšel věci jako Annabelle nebo We Are Domi než poslouchat tisíckrát denně Marka Ztracenýho a další.

Za mě asi nejlepší výběr od začátku českých národních kol a letos asi i nejvyrovnanější. Jordan s Emmou jsou nejznámější, ale jejich song rozhodně není nejlepší a tak to bude letos s výsledky zajímavé. Dle reakcí nejvíc zaujala Giudi. Mně se taky líbí, vizuálně se s tím dá pracovat nejlíp, nicméně co se týče songu samotného, nejsem si jistej jestli by se v té záplavě desítek dalších neztratil. Každopádně risk je zisk a po letech „safe“ songů by se slušelo nám zariskovat.

Mně se nejvíc líbí We Are Domi – současnej edm pop, naživo ještě lepší jak v studiové verzi. Nic převratného, ale kvalitní a chytlavé to je.
Giudi už jsem zmiňoval a třetí místo Skywalker. Jsem rád, že i post-hardcorová kapela jako Skywalker má o ESC zájem – svědčí to o tom, že už se alespoň mezi interprety mění vnímání Eurovize a přijímají to jako platformu, kde můžou svou hudbu prezentovat 200 milionů lidem. Už teď jim rostou čísla na sítích a dostávají feedback z celého světa.
Vnímání obyč lidí je stále zamrzlé v roce 2007 a musím se tomu smát. Jakmile v národním kole není někdo, koho jim pouští Frekvence 1 nebo Evropa 2 desetkrát denně, tak je to špatně a o soutěži samotné samozřejmě nic neví a dokola omílají klišé, která už přes 10 let neplatí nebo ani nikdy neplatila.

Jedinej song, kterej se mi fakt nelíbí je ten od Elis. Vidím v tom až moc velkej kalkul, každopádně musím uznat, že naživo to umí prodat a snaží se.

10
Lukša
Reagovat

@nofux: Tady se docela shodneme. Velmi slušný finálový výběr, kde má šanci na vítězství více adeptů (a to i díky lepšímu formátu hlasování).

U mě vede rovněž Dominika, super hlas a ideální podpora kluků v pozadí. Na další místo bych dal Emmu s Jordanem, dobře se to poslouchá a postup do finále by nemusel být obtížný. Třetí nejspíš Annabelle, když by to na pódiu rozbalila, mohla by si získat srdce fanoušků. Čtvrtá Giudi, tady bych očekával zajímavou stage performance (že mystično funguje ukázali letos Go_A), zpěvem si ale nejsem úplně jistý. Skywalker a Valentines podle mého nepřináší nic natolik výjimečného, tady bych se postupu přes semifinále v Turíně už hodně bál. A ani u mě nezabodovala Elis, dva roky starý song Wanna Be Like měl pořádný náboj, který by rozpumpoval celou arénu, Imma Be ale postrádá cokoli, co by mne zaujalo.

11
Miš
Reagovat

Všechno dost na jedno brdo, obzvlášť po zvukové stránce. Jordan s Emmou budou mít problém naživo, on zpěvák prostě není. Socky mají ale zmáknuté, je otázkou podle čeho budou lidi víc hlasovat. Za mne We are Domi, Anabelle nebo Elis.

Přidat komentář