Panáček v reality show

ESCZ: V národním kole vybíráme zástupce pro Eurovizi

22. Leden 2020 | napsal(a): | reality show: Eurovision Song Contest

ESCZ2020

V pondělí začalo národní kolo, ve kterém o místo v letošní Eurovizi bojuje 7 písní. Hlasovat můžete v oficiální eurovizní aplikaci, každý má jeden hlas. Na základě diváků a poroty bude vítěz oznámen 3. února. Nepropásněte svou šanci a pomozte vybrat letošního účastníka, v aktuálním našlapaném ročníku bude rozhodovat každý hlas.

Všechny písně ve zkratce

We All Poop

Nově vzniklá pop-rocková skupina se skládá ze čtyř členů – Jakub Božek (hlavní zpěvák), Vojtěch Božek (basová kytara), Šimon Martínek (kytara) a Michal Jiráň (bicí).

Pam Rabbit

Zpěvačka, textařka a tanečnice Pam Rabbit, vlastním jménem Pamela Koky, bojuje o Eurovizi už podruhé, ještě předtím se jí ale účastnila po boku Mikolase Josefa jako vokalistka.

Barbora Mochova

Také Barbora se o účast v Eurovizi prala už loni a stejně jako Pam skončila na společném druhém místě, podle poroty dokonce vyhrála (stejně jako Lake Malawi).

Karelll

Zpěvák a skladatel Karel Peterka je v českém národním kole poprvé, ve své kariéře ale plánuje velké věci, podařilo se mu například spolupracovat s lidmi, kteří pomáhali třeba Adele. jeho cílem je prorazit ve světě, i proto píše písně výhradně v angličtině.

Benny Cristo

Zpěvák, tanečník, herec a sportovec Ben Cristovao hodlá využít své popularity a probít se do Amsterdamu. Díky SuperStar má velkou základnu fanoušků a daří se mu vyprodávat své koncerty, včetně O2 arény.

Elis Mraz ft. Čis T

Zpěvačka a skladatelka Eliška Mrázová se v roce 2014 dostala do semifinále Hlasu a vyhrála Českého slavíka v kategorii objev roku. Spolu s ní o Eurovizi bojuje Čis T (Čistychov), městský hip-hopový umělec z Bratislavy, který má na kontě už přes 500 písní.

Olga Lounová

Olga Lounová je úspěšnou českou zpěvačkou, skladatelkou i herečkou. Olga spolupracovala s Xindlem X, Karlem Gottem nebo P!nk.


Hlasování končí 2. února. Aplikaci naleznete zde pro iOS nebo pro Android.
Ke komu míří váš hlas?

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Eurovision Song Contest

Diskuze k článku

Počet komentářů: 28
1
88
Reagovat

Letos nevím, pro koho hlasovat. Ne že by všichni byli špatní, právě naopak. A naše selekce je prozatím vysoce hodnocená i po Evropě. Česko začíná být v soutěži oblíbené a Evropa náš výběr ostře sleduje. Výhodou je, že se můžou do hlasování zapojit i oni, což je od pořadatelů podle mě dobrý krok.
Nicméně pokud půjde o hlasování Čechů, myslím že je jasné, že to vyhraje Ben, má největší fanouškovskou základnu. Zbytek hlasů se rozdělí mezi ostatní. Škoda.

2
Slávek
Reagovat

Dokážu si tam představit většinu písní, snad krom Bena…

3
Ter.
Reagovat

Ta Lounová je fakt děsná vtěrka. „Spolupracovala“ s Pink = předskakovala jí, k velký „radosti“ fanoušků. „Spolupracovala“ s Xindlem = píchala s ním. „Skladatelka“. OMG

4
Filip
Reagovat

Elis ma jednoznacne sanci v pripade nizke konkurence i na celkovou vyhru. Byla by chyba neposlat tam zrovna ji.

5
Lukša
Reagovat

Bohužel jsem nedal na první dobrou (což je u eurovize nejdůležitější) a nehlasoval po prvním poslechu. Takže teď čekám na akustické verze prezentované na FB a už teď tuším, že AWP po poslechu můj hlas nepůjde, naopak Pam Rabbit u mě stoupla.
A je opravdu dobře, že hlasuje celá Evropa, jinak by Bena pouze jeho čeští fans do soutěže protlačili. Náš výběr sledují opravdu všichni, stačí mrknout na YouTube a tu hromadu reakcí a názorů.

6
WAP
Reagovat

Samozrejme, ze nas vyber sledujou vsichni, je to nejsledovanejsi show na svete po olympiade a fotbalu. Nejaka Superstar nebo Talent jsou proti tomu nic. Nejvetsi sance maj We All Poop, ceska a pritom skvela verze Twenty One Pilots, a Ben, kterej dela moderni hudbu a skvelou show. Belgie uz poslala Hooverphonic, konkurence bude tvrda, ale ta nase skupina ma velky sance.

7
Prochor
Reagovat

@WAP: Jsem zvědavý na švédské národní kolo. 1.2. začíná Melodifestivalen.

8
Lukša
Reagovat

@Prochor: Já vyhlížím norské Melodi Grand Prix 15.2., poslední tři roky byly z pohledu Norska extrémně povedené.

9
Rena
Reagovat

Poslala bych Karllla nebo Elis.

10
Jai Kudo
Reagovat

@Ter.: Ha, s tou Lounovou souhlas. :-) A to ještě taktně zamlčeli její extempore se starým Wronkou. Od něj pak plynule přešla ke XIndlovi :-D A to její šplhání po praktikáblech a zpívání hlavou dolů mě připadá hodně samoúčelné…

11
Jai Kudo
Reagovat

@Filip: Elis mě trochu nepříjemně překvapila tím songem. Ona jinak skvěle zpívá R&B, blues i gospel…..ale ten Mikolas asi vytýčil směr, kterým se dá v takové soutěži uspět. Prostě odrhovačkou. Tahle od Elis je myslím dostatečně blbá na to, aby se tam líbila….

12
Jai Kudo
Reagovat

@WAP: S těma Hooverphonic to je jako fakt? Tak hluboko že by klesli?
btw s tím Benem kterej dělá moderní hudbu si děláte legraci, že? :-D To už radši tu Elis :-D

13
Bezík
Reagovat

@Jai Kudo: Hooverphonic a Eurovize ???!!!! To už se svět fakt pos… keckama napřed ? Doufám, že to je jen nějaká „fake news“ :-D I když nakonec … to by měli Němci odpovědět a vyslat tam Lindemann, na to by diváci Eurovize do konce svých dnů nezapomněli !!! :-D :-D

14
88
Reagovat

Tak presne jak jsem cekal. Narodni kolo vyhral Ben diky ceskym hlasum a zatimco jeho fanousci jasaji, Evropa nechape.

15
Monika
Reagovat

Tak bez prekvapeni jede Ben. Pobavilo me, ze si ted rika Benny Cristo, aby znel vic svetove ne? Stejne to je kazdemu fuk. tahle soutez je stejne bizar, vzdyt tam posilame lidi, kteri nejsou uspesni ani u nas a nezna je 99% lidi. Ten vyber sedmi cisel naprosta tragedie.

16
nofux
Reagovat

@Monika: Opravdu chceš tvrdit, že Bena nikoho nezná? Bena, kterej má na instáči 800 tisíc followerů, na Youtube přes 60 milionů zhlédnutí jen u jeho 3 nejúspěšnějších videí a 10 songů v top 10 oficiální české singlové hitparády?

Benovo vítězství není až tak očekávané. Většina lidí čekala, že ho nepodpoří zahraniční poroty, ale on skončil na 2. místě i u nich. Hodně zahraničních lidí se vzteká hlavně proto, že nevyhrál jejich favorit, to se dalo čekat vzhledem k tomu, jak kladně naše letošní národní kolo hodnotili. Loni se vztekali ještě víc když nevyhrála Barbora, předpovídali nám poslední místa v semifinále a nakonec to dopadlo úplně jinak.

Místo Bena tam klidně mohl jet někdo jiný, ale porota a diváci se neshodli. We All Poop pohořeli u poroty, Barbora Mochowa u diváků.

Já teda zklamanej nejsem, sice bych tam radši viděl We All Poop, ale Ben je taky v pohodě. Je ambiciózní a umí na sobě makat, takže je jasné, že si dá na stagingu záležet.

17
Lukša
Reagovat

@nofux: Benovu píseň jsem měl jednoznačně na posledním místě, ani po tom dvoutýdenním poslechu jsem si k ni nevybudoval žádný vztah, chybí mi v ní větší gradace apod. ALE, po prvotním roztrpčení to beru z jiného pohledu. Očekávám, že Ben zaboduje v tom, kde jindy zaostáváme, tedy na stagi. A do finále se snad prokoušeme.

18
Monika
Reagovat

@nofux: Mluvila jsem obecne k te sedmicce vybranych lidi. Ben je jediny koho lide znaji. Zbytek jsou no name s neuspechy.

19
Honzad
Reagovat

ESC nesleduju nějak podrobně, takže v tomhle docela tápu. Jak to funguje s výběrem soutěžících v jiných státech? Taky se tam stává, že státy reprezentují umělci, kteří nejsou ve svých zemích tolik populární a úspěšní? Když se totiž podíváme na české účasti, tak nás z velkých tuzemských „hvězd“ reprezentovali jenom Kabáti (hrůza), snad by se tam dal zařadit i letošní Ben (protože u cílovky má podobný úspěch jako on jen málokdo), se zahraničním přesahem pak Mikolas. Ale pak spousta dosahem průměrných – Kerndlová, Lake Malawi, Martina Bárta, Noid a Jandová, Gipsy a Gábina Gunčíková (při vší úctě k ní). Jak je to u jiných států?

A kdyby letos nevyhrál Ben, opět tam za nás míří někdo, koho zná extrémně malé procento Čechů. To sice vůbec nic nevypovídá o kvalitě interpreta, všichni letošní nominanti by byli lepší než třeba extra populární Kabáti, ale intuitivně si říkám, že mi úplně nedává smysl tam vysílat někoho, koho ta samotná země vlastně nezná a neoblíbila si jej. Přijde mi zajímavý právě ten rozměr střetu různých žánrů a kultur, že divák může sledovat, jaká hudba je populární jinde. Ale co o nás vypovídala třeba účast Lake Malawi nebo Martiny Bárta? Z toho důvodu mi přijde vlastně dobře, že tam za nás jede Ben, který má u mladých popularitu vážně obrovskou. Že je ta písnička příšerná, to už je věc druhá, ale v kombinaci s prezentací by to třeba nemuselo dopadnout úplně blbě…

20
nofux
Reagovat

@Honzad: Stává se to, a liší se to země od země, rok od roku. Jezdí tam jak úplný nováčci tak zavedená jména. Loňský vítěz taky nebyl v Holandsku vůbec známý a jeho vítězný song byl jeho debut. Belgie zase letos posílá Hooverphonic.

Mně osobně je jedno jestli toho interpreta u nás někdo zná, hlavní je song a staging. V zahraničí toho člověka nikdo znát nebude, takže co se týče úspěchu tak na tom vůbec nezáleží.
Je fajn, že česká eurovize dává prostor i úplným nováčkům, pomalu se z toho začíná stávat platforma pro zviditelnění bez toho, aniž by člověk musel lézt do talentových soutěží. Což je dobře, protože to časem bude lákat čim dál víc kvalitnějších lidí, kteří nedostávají prostor, který by si zasloužili. Všichni víme jak fungují naše rádia, kde prostor dostávají pořád dokola ta samá jména, i když lidi ve skutečnosti poslouchají třeba něco jiného – Ben je toho dobrým příkladem, toho vám rádia nezahrajou, ale i přesto má větší dosah než ty rádoby hvězdy, které rádia omílají furt dokola. V dnešní době Youtube a Spotify už naštěstí rádia nemají takový vliv. Dobře je to vidět na oficiálních hitparádách – když se porovná žebříček hranosti rádií a česká singlová a albová hitparáda, sestavená z prodejů a streamů, kde jasně dominuje hip hop.

21
Prochor
Reagovat

Berte Bena s optimismem. Větší ostudu než Banga nám už nikdo neudělá. Ale ze Superstar bych tam radši viděl Maškovou i když jí nemůžu vystát. Ale asi by měla úspěch.

22
DJ Vlado
Reagovat

@Prochor: Ze SS bych tam úplně nejradši viděl Emmu, ta má všechny předpoklady být v ESC úspěšná, především Words a loňské Demons jsou hity pro Eurovizi jak dělané :-) Bohužel je to ale nereálné, jelikož Slovensko přihlášené není a za Česko jako Slovenka soutěžit nemůže :-/ Osobně ale nechápu, proč tohle nacionalistické pravidlo, že za každou zemi musí soutěži její občan, zavedli (zvlášť když se ESC pořád tváří, jak je strašně „multikulti“), když to v minulosti nebylo, např. Gott v roce 1968 soutěžil za Rakousko nebo Celine Dion o 20 let později za Švýcarsko (kde nahradila naší Lenku Filipovou), díky čemuž mohou teď Švýcaři tvrdit, že vedle hodinek a čokolády dali světu Celine Dion, protože jinak by jejich největší hudební hvězdou byl DJ Bobo :-)

23
nofux
Reagovat

@DJ Vlado: To ale není eurovizní pravidlo, kdo na Eurovizi může jet je čistě v režii jednotlivých zemí.

Některé země (včetně Česka) mají pravidlo, že je smí reprezentovat pouze člověk s občanstvím dané země (u nás konkrétně to je tak, že alespoň hlavní interpret musí mít naše občanství). Jsou ale země, kde tohle pravidlo nemají – viz. loňské Estonsko, které reprezentoval švédský zpěvák nebo 2 roky zpátky Eleni Foureira z Řecka, která reprezentovala Kypr.

24
nofux
Reagovat

@DJ Vlado: A dobrým příkladem je i Albert Černý z Lake Malawi, který nás reprezentoval loni. Letos je Albert v polském národním kole, takže pokud vyhraje, tak bude reprezentovat naše sousedy :)

25
DJ Vlado
Reagovat

@nofux: Díky za osvětlení :-) Jen by mě zajímalo, co tím omezením ČT sleduje :-/ Že by nějaká slovakofobie? :-O

26
DJ Vlado
Reagovat

Ještě trochu OT, ale přidám svůj nejnovější objev :-) Tahle holčina mě zaujala miliardkrát víc než celá sedmička kandidátů na ESC dohromady, NÁDHERNÝ HLAS !!! https://www.youtube.com/watch?v=8Gnvc8u-IC0

Reagovat

Myslím, že horší písničku jsme ještě v soutěži neměli. Škoda. Poslední dva zástupci působili, že česká repre v této soutěži jde správným směrem.

28
Monika
Reagovat

@SUNíčko: Ale jo meli. za me urcite Kabati se svym primitivnim hospodskym songem, navic v cestine, to byla uplna hloupost. A potom jeste trapnej Gipsy.cz za ne jsem se dokonce i stydela co tam predvadeli.

Přidat komentář