Panáček v reality show

ESC 2022: Grand finále (#WeAreDomi)

14. Květen 2022 | napsal(a): | reality show: Eurovision Song Contest

esc 2022 final

Jestli se vám ve čtvrtek nechtělo čekat na české trio, tak si to dnes můžete vynahradit. Skupina We Are Domi totiž dokázala s přehledem postoupit a pro finálový eurovizní večer si vylosovala účast v první části. A zatímco druhé semifinále zakončovali, finále dva Norové a Dominika Hašková otevřou. Jak se Česko letos umístí a kdo celý ročník vyhraje sledujte na ČT2 od 21 hodin.

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Eurovision Song Contest

Diskuze k článku

Počet komentářů: 28
1
Prochor
Reagovat

Jestli Domi vyhraje, bude poprvé ESC v ČR. Nejspíš v O2 aréně v Praze.

2
Lukša
Reagovat

@Prochor: Domi nevyhraje, ale nejblíže k titulů má Ukrajina (neuvěřitelných 60 %!). Já tedy doufám, že vyhraje nějaké opravdu hodnotné číslo a nebude se hlasovat jen ze solidarity. Já budu dnes fandit Švédsku, Cornelia je v odhadem mimochodem aktuálně druhá s 11 %, nevadilo by mi ani UK (10 %). A hlavně prosím ne titul pro Itálii (5 %) (která naštěstí už absolutním favoritem na výhru není). Česko momentálně na 14. místě.
Ale pokud Ukrajina vyhraje, tak se velmi pravděpodobně bude Eurovize konat jinde. Takže ano, O2 aréna by to mohla být, jen by se museli nabídnout a vláda s Prahou by museli dát dohromady nějakých 300 milionů korun.

3
Tomáš
Reagovat

Přiznám se že kapelu We Are Domi jsem neznal a jen tuším že ta Dominika Hašková je asi dcerou slavného hokejisty a možná byla i kdysi v Talentu a to ani nevím jistě jestli je to fakt ona. Ale vystoupení se mi kupodivu líbilo, myslím že to měli povedené. Není divu že jsme postoupili, v té bídě tam byli zástupci ČR jedni z nejlepších. Ještě jsou mými favority finští Rasmus, ti mají výhodu že jsou dost provaření ale může to být zároveň i nevýhoda. Dál se mi líbili rockeři z Bulharska ale ti do finále nepostoupili. A ani ten švýcar není špatný. Celkově mi to ale přijde slabší ročník než loni. Určitě nevyhrajeme ale Top 10 by byla obrovský úspěch. Na výhru vidím Ukrajinu – ze solidarity jak už tu někdo psal. Přitom jsou tam podle mě rozhodně lepší čísla. Ale bylo by zajímavé jestli by se ESC opravdu konal na rozbombardované Ukrajině, zvlášť pokud náhodou ještě pořád bude zuřit válka. To si vůbec neumím představit.

4
Prochor
Reagovat

@Lukša: ESC sice stojí hodně ale určitě se na tom podniku dá vydělat. Na své by si navíc přišli hoteliéři a restaurace v Praze. Jenom ta nešťastná doprava v Praze a do toho ještě Baranďák. Ale pravděpodobnost, že by se ESC konal v Praze je malá.

5
Tomáš
Reagovat

Nevím přesně jak dlouho dopředu země vybírají své zástupce ale docela nechápu proč se stále neúčastní Slovensko a proč neposlali na Eurovision vítěze poslední SS Pavlovčina, s tím by měli fakt velkou šanci a hravě by zválcovali i nás. Tak třeba příští rok, snad to tam někoho napadne.

6
Lukša
Reagovat

@Prochor: Jasně že se vyplatí, jen je těžké to politicky protlačit.
@Tomáš: Česko letos bylo mezi prvními a reprezentanta jsme vybrali už v prosinci. Slovensko nechce, protože peníze. Vyslání reprezentace něco stojí, stage a všechno okolo si platí jednotlivé státy, takže prostě Slovensko stále nedošlo k závěru, že se jim to vyplatí.

7
Prochor
Reagovat

@Tomáš: Máš pravdu protože Pavlovčin je přesně ten správný týpek pro ESC. Ten mohl mít úspěch.

8
nofux
Reagovat

@Prochor: samozřejmě se na poradatelstvi vydělá….Lisabon před pár lety tímto získal 100 tisíc turistů navíc kteří tam kvůli Eurovizi přijeli a třičtvrtě miliardy korun v celkovém zisku

9
Bezík
Reagovat

Projíždím opět zrychleně, co už bylo, sračky, sračky, sračky. Ovšem letošní sračkokrálové jsou Moldavci, to asi nemůže nic překonat :-D :-D

10
Monika
Reagovat

Líbilo se mi Švédsko nejvíc a nejmíň Moldavsko, jinak naše hrůza pěkně hoří u odborné poroty není divu. Nechápu, že tam neposleme někoho kdo umí aspoň výborně zpívat a může získat hlasy odborníků.

11
Monika
Reagovat

Tak skvělý, zaslouženě jsme za tu hrůzu úplně vyhořeli. Já vůbec nechápala, že vůbec postoupili do finále, už to bylo neuvěřitelné. Pět bodů od diváků je ostuda, snad už konečně pošleme někoho kdo umí zpívat a ne podřadné zpěváky.

12
Tomáš
Reagovat

Tak bohužel sem se nemýlil. Samozřejmě to vyhrála Ukrajina a nikdo mi nevymluví že je to proto že je tam válka a lidi hlasovali ze solidarity. Čili letos to vůbec není vítězství o hudbě. Škoda že nevyšlo vítězství chlapíkovi z Velké Británie, tomu jsem fandil až do poslední vteřiny a tajně doufal. Ten byl dnes nejlepší ze všech, tentokrát mě výsledek vážně hodně zklamal ale dalo se to čekat. Vzhledem k současné situaci neměl proti ukrajincům nikdo šanci.

13
nofux
Reagovat

Skvělej vítěz, byli favoriti na vítězství ještě před tím než začla válka a to proto, že to je dobrej song s dobrým vystoupením. Ukrajina je asi nejkonzistentnější země v Eurovizi, každý rok má jeden z nejlepších songů a taky podle toho vypadají jejich výsledky. Gratulace. Česku se moc nedařilo, bohužel, startovní pozice je prostě vždycky nevýhoda – málokdo se z prvních pozic dokáže dostat do top 10, za posledních 10 let se to povedlo snad jen jednou. Každopádně se nemají za co stydět. V semifinále jsme skončili na 4. místě se 125 bodů od diváků a 102 bodů od porot.

Výsledky hlasování Česka:
Semifinále – diváci
12 🇷🇸 Serbia
10 🇫🇮 Finland
8 🇪🇪 Estonia
7 🇵🇱 Poland
6 🇸🇪 Sweden
5 🇦🇺 Australia
4 🇷🇴 Romania
3 🇮🇱 Israel
2 🇲🇰 North Macedonia
1 🇮🇪 Ireland

Semifinále – porota
12 🇸🇪 Sweden
10 🇲🇰 North Macedonia
8 🇦🇺 Australia
7 🇪🇪 Estonia
6 🇧🇪 Belgium
5 🇬🇪 Georgia
4 🇦🇿 Azerbaijan
3 🇵🇱 Poland
2 🇫🇮 Finland
1 🇲🇹 Malta

Finále – diváci
12 🇺🇦 Ukraine
10 🇷🇸 Serbia
8 🇲🇩 Moldova
7 🇵🇱 Poland
6 🇪🇸 Spain
5 🇸🇪 Sweden
4 🇪🇪 Estonia
3 🇳🇴 Norway
2 🇬🇧 United Kingdom
1 🇫🇮 Finland

Finále – porota
12 🇬🇧 United Kingdom
10 🇸🇪 Sweden
8 🇪🇪 Estonia
7 🇪🇸 Spain
6 🇨🇭 Switzerland
5 🇵🇹 Portugal
4 🇺🇦 Ukraine
3 🇬🇷 Greece
2 🇳🇴 Norway
1 🇦🇺 Australia

14
Prochor
Reagovat

Myslím, že Tomáš má pravdu a šlo o vyjádření solidarity s Ukrajinou, což je ale v pořádku. Jejich vystoupení podle mně nebylo tak úžasné aby bylo nejlepší. Ale dnes jsou důležitější věci než objektivně zjistit kdo je nejlepší ve zpěvu nebo třeba ve sportu.

15
Bezík
Reagovat

@Monika: Jenže o We are Domi se při volbě českého zástupce zasloužila především jakási záhadná mezinárodní porota. Od začátku jsem tvrdil, že to byl z jejich strany jasný odstřel. A byl.

16
Lukša
Reagovat

Sice bych byl raději, kdyby se na 1. místo posunul kdokoli z dalších v pořadí (Sam, Chanel nebo Cornelia), ale i tohle je Eurovize, která se prostě od politiky nedokáže oprostit a s tím musíme žít. Jejich vystoupení bylo na umístění mezi nejlepšími, vítězné „vibes“ ale měla rozhodně větší loňská Go_A.
O propadu Dominiky se už teď hodně mluví, v semifinále 3. u diváků a 5. u poroty, v semifinále jen 5 bodů od diváků (všechny ze Severní Makedonie) a 22. místo. Velká škoda, Dominika sice nenavázala na bezchybný semifinálový výkon (ono taky otevírat Grandfinále není žádná sranda), ale zasloužili jsme si určitě víc.

17
Lukša
Reagovat

@Bezík: Ach Bezíku, zjisti si raději podrobnosti.
Mezinárodní porota tvořila polovinu hlasů a sestávala z 12 členů (Victor Crone, Tix, Maraaya, The Black Mamba, Manizha, Blind Channel, Go_A, Daði Freyr, Gjon’s Tears, Jay Aston, Paul Harrington a Charlie McGettigan). We Are Domi od nich získala 120 bodů (6x 12), druhá Elis Mraz byla až s 92 body druhá.
Od poroty tedy We Are Domi maximum 12 bodů, od zahraničních diváků maximum 6 bodů. Pouze u domácích diváků skončili až 4. a získali tak 3 body, celkově tak s 21 body jasně nejlepší (druhá Elis 17 bodů).
Nevím jak ty, ale já rozhodně nechci dávat mnohem větší váhu domácím divákům. Pak z toho akorát vyleze takový průser jako Benny Cristo, kterému stačilo napsat na instagram „Hlasuj pro mě“ a měl to v kapse bez ohledu na nějakou kvalitu.

18
Bezík
Reagovat

@Lukša: Jaký podrobnosti ? Počty získaných bodů vím, a je naprosto jasné, že to rozhodla právě ta dementní porota. Jména těch lidí mi absolutně nic neříkají, sračkopop nesleduju, koukám že to jsou především bývalí účastníci ESC, takže sračkaři první třídy, ale byl to naprosto jasný odstřel ČR, protože vybrali to nejhorší, co bylo k dispozici. Vybrat bychom si měli jen a jen sami, pak taky můžeme nadávat jen sobě, že jsme případně vybrali blbě. Tohle „o nás bez nás“ je úplně na howno.

19
Monika
Reagovat

Podle mě by zástupce Česka měli vybírat jen Češi, pak je to jen a jen naše odpovednost. My vysíláme zástupce, my si máme zvolit a ne aby do toho kecali jiní. Tak jak to bývalo dřív. Tohle nové pravidlo je zcela dementní.

20
Tomáš
Reagovat

Já už Česko vůbec neřeším, ano měli jsme být výš ale stejně bychom nevyhráli. Měl vyhrát Sam Ryder, Ukrajina rozhodně vyhrát neměla. Vyšlo mi vítězství se Sobralem a loni Maneskin, těm jsem fandil a letos to nevyšlo, co už no. Ale jsem fakt moc zvědavý na to jak se příští rok bude Eurovision song konat na Ukrajině.

21
jj
Reagovat

Jen něco k hlasování diváků. Ukrajina získala 439 bodů ze 468 možných. Hlasovat pro ni mohlo 39 zemí s výsledkem: 28× první, 8× druhá, 2× třetí (Severní Makedonie a Malta), jednou čtvrtá, nepřekvapivě Srbsko.

22
Tomáš
Reagovat

To hlasování je tak strašně složité že se mi to ani nechce nějak luštit. Každopádně Ukrajina vyhrát neměla, pro mě je vítězem Spojené království.

23
Prochor
Reagovat

Mně tedy (stejně jako komentátora) zarazil někdy propastný rozdíl mezi hodnocením „odborné“ poroty a diváků. Někteří interpreti , které porota vysoce ohodnotila, nedostali od diváků skoro nic. Mimochodem 0 bodů je pro Německo studená sprcha. Kdo by to čekal ?

24
Ally
Reagovat

A nemůže to být tím, že Dominik Hašek není u nás poslední roky zrovna oblíbený, zatím co porota zahraniční to mohla brát jako plus – dcera “národního hrdiny”? Pokud to nejsou úplně nehokejové země ..ale nevím, třeba fakt rozhoduje hudba:)

Jinak z toho co jsem viděla se mi nejvíc líbila .. ta Italka , co byla kdysi v Eurovizi..což by asi nemělo být? :)..ale ok, mám slabost pro Itálii a italštinu
Ukrajinu jsem neviděla, ale pokud nebyli špatní, asi souhlasím, je to gesto a nějaký přesah Eurovize
Proč se to tak jmenuje vlastně ? Nějaká vize..? to by asi odpovídalo té originalitě, někdy za každou cenu…

Tak zase někdy..
PS Jsem přesně čekala takový komentář od Moniky tady :)

25
nofux
Reagovat

Díky bohu za zahraniční poroty a diváky v našem národním finále, protože to by to jinak vyhrávali jen ti nejpopulárnější bez ohledu na kvalitu songu – stalo se tak každej rok. Letos třeba Smetana s Hajem, kteří vystoupili s tou jejich písničkou na Andělech a byl to otřes, kterej by na Eurovizi skončil na chvostu semifinále.

Eurovize vznikla po 2. světové válce jako projekt, který měl zdecimovanou Evropu sjednotit a povzbudit. Pokud teda vyhrála Ukrajina jen díky válce, tak budiž – originální eurovizní myšlenka žije.

26
Prochor
Reagovat

Tohle je docela zajímavé – Rumuni se diví proč jejich hlasy byly přiřazeny Ukrajině: https://www.idnes.cz/kultura/hudba/eurovize-2022.A220516_133752_hudba_ts

27
nofux
Reagovat

@Prochor: Podle informací některých médií se poroty ze 6 zemí v druhém (našem) semifinále dohodly, že budou hlasovat pro sebe navzájem. Pokud se to potvrdí, tak pořadatel zcela správně hodnocení jejich porot anuloval. Idnes takjy nějak zapomnělo zmínit, že Gruzie a Azerbajdžán dali původně nejvyšší počet bodů Ukrajině, ale pořadatel jejich body anuloval a nejvyšší počet bodů z jejich zemí pak putoval do Velké Británie (na základě zprůměrování hlasování porot ze zemí, které historicky hlasují podobně jako tyto dvě). To se ale samozřejmě nehodí, protože lidi chtějí slyšet jak to bylo zpolitizované ve prospěch Ukrajiny.

Přidat komentář