Panáček v reality show

Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS

středa 20:20 na TV Nova a TV Markíza

Hlas ČeskoSlovenska: rozhovor s Jakubem Pohle

20. Květen 2012 | napsal(a): | reality show: Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS

[singlepic id=4486 w=420]
Merťas vám ve velkém rozhovoru představuje Jakuba Pohle aka Jacky. Všichni ho známe z působení v soutěži Hlas Československa. Jakub poodhalil zákulisí soutěže, své pocity, ale zdaleka rozhovor není jen o Hlasu. Jakub totiž zpívá v kapele Christmas, o které se také něco dozvíme a shlédneme i pár ukázek.

Kubo, je ti 21 let a jsi z Malachova, podle netu z relaxačního ráje, téměř ze středního Slovenska. Co tě přimělo se přihlásit a vážit tak dlouhou a trnitou cestu do komerční pěvecké show? Proč Hlas?

V prvom rade by som poznamenal, že Malachov je totálne na strednom slovensku, nie takmer. A prečo hlas? Pôvodne som do toho ani nechcel  ísť, po mojej nie veľmi dobrej skúsenosti so superstar, ale dotlačila ma tam moja kapela, s vidinou lepších koncertov, festivalov a lepších zárobkov čo sa muziky týka.  Dá sa v podstate povedať, že som sa tam zapredal, nakoľko som tam išiel kvôli peniazom, aby sme nemuseli s kapelou rieši´t otázky existenčného typu a nemuseli na niektoré koncerty cestovať stopom, lebo na cestu jednoducho nemáme.




Jak jsi se přihlásil? Jaká byla cesta do výběru naslepo? Šel jsi rovnou do studia nebo probíhal předcasting?

Prihlásil som sa cez  tzv. Skauta. To boli ľudkovia, ktorí vyhľadávali dobrých spevákov a lanárili ich do Hlasu. Najprv bol takzvaný predkasting, na ktorom som našťastie uspel. Myslím, že som spieval Living on the prayer od Bon Joviho.

V dotazníku pro Hlas ČS jsi uvedl, že zpíváš už sedm let. Jaké to bylo přijít na výběr naslepo před persóny českého a slovenského hudební průmyslu? Měl jsi trému?

Na výbere naslepo to bolo v pohode, produkcia bola ku mne strašne milá, každý sa při mne zastavil pokecať. Trému som nejako neriešil. Prvý krát v živote som trému zažil až cez súboje v rozstreli, nakoľko som absolútne rozstrel nečakal a uznávam, že som vtedy rozstrelový song zaspieval tak o triedu horšie, jako Martin Truhlář. Pepa to ale videl po svojom… asi našťastie pre mňa.

V castingu naslepo jsi zpíval song od Bon Joviho jménem Always. Byla to tvoje osobní volba nebo, jak se všude spekuluje, musel sis vybrat z předem daného seznamu?

Ten mýtický zoznam naozaj existuje. Máš tam asi nejakých 150 pesničiek, z ktorých si si mohol vybrať, v rámci možností. Priznám sa, že na prvom mieste som mal, pre niekoho možno prekvapivo,Loves Divine od Seala, ale ten song sa mi spieva ozaj dobře a sedí mi. Nakoniec som ale dostal Always od Bon Joviho, čo je neskutočná morda na techniku a výraz a dlho, konkrétne celý mesiac až do výberu naslepo som sa s tým pasoval, no nakoniec to vyšlo presne jako som chcel. Úprimne povedané, nemyslel som si, že sa mi otočí aj niekto iný jako Pepa, a keď sa otočila Dara a neotočil sa on, mal som celkom „naděláno v trenclích“,ako sa vraví u vás.

Při castingu otočila jako první svoje křeslo Dara. Bylo na tobě vidět, že jsi měl radost. Dovedl by sis představit spolupráci právě s Darou?

Jako som napísal vyššie, asi by to bola ťažká spolupráca, nič proti nej, vidím na nej, že ju môj prejav aj muzika baví, ale sme žánrovo veľmi odlišní.

Křeslo nakonec otočil i Pepa Vojtek, to byla jiná káva, že?

Nuž, s Pepom som si jako s jediným vedel predstaviť spoluprácu a koniec koncov sme si naozaj sadli jako ľudia. Mám pocuit, že sa vo mne možno trošku aj vidí. Milé.

Kolik času jsi mohl strávit se svým koučem? Když se ohlédneš zpět, bereš spolupráci s Pepou za plodnou? Předal ti nějaké rady, nasměroval tě nějakým směrem, dal ti kontakt na producenty? Nebo je kouč v show jen loutka?

Po príchode na súboje som bol trošku prekvapený. Myslel som si, že kouči s nami budú drilovať spev, techniku a podobne, ale potom mi to docvaklo. V tej fáze uź sme všetci, Možno s výnimkou Allana Tuscanyho (nech sa na mňa nikto nehnevá), vedeli spievať. Takže úlohou koučov bolo v podstate nás len trošku lepšie nasmerovať a predávať nám skúsenosti z biznisu a všetky Pepove rady sú naozaj neoceniteľné.

V souboji ses mi zdál hodně nervózní. Bylo to tak těžké vystoupení?

Ono ten Guns nebol veľmi ťažká pesnička, navyše mi to sadlo do štýlu, ktorý spievam dlhé roky, čo bolo možno trošku nefér voči Liborovi, ktorý sa v tom trošku strácal a až tak mu to nesedelo, ale popasoval sa s tým jako chlap a urobili sme spolu podľa mňa poriadnu show. Prezradím, že sme mali na súbojoch jako prví standing ovation. A to bol naozaj dobrý pocit.

První živák sis pořádně užil. Dalo ti pódium možnost se vyřádit? A co diváci v hale? Byl cítit zájem nebo se nudili?

Na živákoch to vie slušne źiť, len musíš zo seba vydať všetku energiu ktorú máš a ísť úplne na dno svojich schopnost´i. Naživo sa nedá nić spraviť na polovicu. Je to akési perpetuum mobiler, ty odovzdáš všetku svoju energiu ľuďom a ľudia ti ju vracajú späť dvojnásobne, aby si im ju vrátil štvornásobne. A  tak dokola. V tej chvíli nevnímaš kamery, vnímaš len ten prúd energie, ćo v celej sále kulminuje… a ak sa ti to podarí dobře, je to neopakovateľný zážitok.

Song na první živák sis vybral sám? Měl jsi u jiné varianty?

Poslali sme zoznam songov a z toho vybrali jeden. Jako perličku poviem, že som tam mal dokonca aj Die For Metal od manowar, trošku recesia.

Ve druhém živáku jsi zpíval Tublatanku a hned v první větě si vynechal text. Nerozhodilo tě to po zbytek vystoupení?

Ani nie, nerozhodilo. Tublatanku mám rád od malička, jedná sa o moju srdcovú záležitosť a nejaké NANANANANA mi predsa nepokazí pocit z toho, že spioevam před tolkými ľuďmi věc, ktorú milujem.

Myslíš, že Tublatanka byla dobrá volba pro komerční show?

Hmm… dobrá voľba. Ja si za tou Tublatankou budem stáť do konca života, aj keby okrídlené fialové žaby padali a hlásali koniec světa do troch hodín. Myslím, že to bola asi najrýchlejšia a najtvrdsia věc, ćo sa vôbec v takýchto sú´tažiach spievala a to, že som si taký song do telky presadil, to mi nikto nevezme.

Jak se ti zpívalo s Leonou Machálkovou. Mohl sis duet vybrat nebo ti parťáka přidělila produkce?

Z produkcie mi zavolali, či nechcem spievať Crying jako duet a ja som na to okamžite kývol. Aerosmith milujem, Steven Tyler je velký pán. Mne sa spievalo dobře, ale myslím, že Leone ten song moc nesadol a moc si s ním nevedela rady. Ale to je len taký moj súkromný subjektívny postreh, niekto to možno videl ináč.

V rozstřelu jsi zpíval Poker Face. Proč rocker zpívá song od princezny popu?

Priznám sa, chcel som si absolútne vystreliť z ľudí, čo sa mi podarilo vo väćšej miere jako som dúfal. Ja mám Poker Face spravený v tejto verzii strašne dlho, produkcia z toho bola nadšená a dokonca ani nikto z Koučov, ani Pepa, nevedel, čo mám jako rozstrelový song. Bolo to prekvapenie asi pre každého a bola fakt prča sledovať všetky tie prekvapené tváre.

Ďalśí dôvod bol vystreliť si z „náročného“ diváka při obrazovke. Chcel som vedieť, či si niekto všimne, že celú prvú slohu a kúsok druhej spievam sprostosti a text neriešim. Nikto si to nevšimol a ja som sa na tom potom na hoteli výborne zabavil. Dokonca som za Gagu dostal aj standing ovation. Za ten text, ćo som tam ale spieval, by som do seba tak maximálne hodil zhnitú paradajku. Ale tento môj malý súkromný úlet mi vyšiel a ani dokonca vy na Panáčkovi, ste nič nespoznali. :D

Ve druhém živáku jsi měl malou slovní přestřelku s Leošem Marešem. Byl to výsledek něčeho jiného nebo jen aktuální záležitost?

To bola aktuálna záležitosť. Ja mám Leoša strašne rád, je asi najpohotovejší moderátor u nás v Československu, hrabe sa na neho možno Pyco a Marek Eben, aj keď ten druhý je trošku iná liga. Třeba si uvedomiť, že Voice, je v prvom rade show, až potom súťaž a ja som ćlovek, čo povie čo ho prvé napadne.

Dokážeš ty sám vymezit neboj pojmenovat to, proč jsi v soutěži skončil tak brzo? Já ti přál delší cestu.

Jako povedal Pepa, rock n roll nemá na ružiach ustlané.

S kým ze soutěžích ses nejvíc skamarádil?

Stretol som kopec skvelých ľudí. Malú Aničku Veselovskú beriem jako moju sestru. Markétu, Barboru a Kristínu úplne žeriem, ale najviac som sa zblížil (bez dvojzmyslov, na indulonu a vazelínu som alergický) s Danom Mrózekom. Je to skvelý chalan s dobrým srdcom a rocker jako sviňa, aj keď, má ešte trošku rezervy.

Komu bys přál výhru v soutěži a proč?

Najviac by som ju asi prial Danovi. Myslím, že on by ju vedel zužitkovať asi najviac. Mňa by asi napríklad výhra zabila a upil by som sa k smrti za 50 000 eur do týždňa.

Když se celkově ohlédneš za svým působením v soutěži, jsi se sebou spokojený? Změnil bys něco?

Ono takto, James Hetfield raz povedal „ Akonáhle ste so sebou spokojní, ste úplne v prdeli“. Ja so svojim vystúpením spokojný niesom. Nerád sa počúvam a nerád sa na seba pozerám. Je mi to divné. Ja proste niesom narcis. V telke hlavne vyzerám jako kosatka zo Zachráňte Williho 21. diel -Willy ide na mars.

Co produkce a celý štáb Hlasu? Jednali s vámi korektně nebo jste jen televizní kusy masa?

Jednali s nami konkrétne. Produkcia funguje skvele. Aspon voči mne. Občas som mal pocit, že som taký produkčný maznák.

Jak bys ohodnotil úroveň Hlasu ČS? Od roku 2004 se objevilo na českých a slovenských obrazovkách skoro dvanáct pěveckých show. Dokáže Hlas některým z nich konkurovat?

Myslím, že Hlas je o 1000 percent lepší jako akákoľvek spevácka súťaž čo tu bola. Všetko sme hotoví speváci.

Přihlásil by ses znovu?

Znovu asi nie. Stačilo. Niesom z tých, ktorí za každú cenu potrebuj´u svoju tvár vidieť v telke alebo v novinách. Rozhodne nechcem vymetať talentové súťaže. Chcem preraziť s vlastnou muzikou.

Co momentálně Jakub Pohle dělá? Je v Praze se show nebo doma na Slovensku?

Doma som nebol skoro 4 mesiace. Nebol čas. Akurát dneska sa pripravujem na koncert, teším sa na mojich chalanov a myslím, že po dnešnom večeri budeme vyzerať jako kombinácia Robinsona a Bolka Polívky.

Kde a kdy vznikla tvoje přezdívka Jacky? (Píšu to správně? J)

Áno, jako jeden z mála to píšeš správne. Prezývka Jacky vznikla, keď som začínal s muzikou a dala mi ju podľa koňa, na ktorom som jazdieval v jednom tábore m oja vtedajšia priateľka. Rád by som podotkol, že prezyvku Jacky mám hlavne preto, aby mi ľudia nekomolili priezvisko. Číta sa to Póle. (ale niekto to dá aj skvostne typu –  Pohľe, Poľe, Pouhle apod. )

[singlepic id=4485 w=420]

Jsi členem hudební skupiny Christmas. Můžeš čtenářům Panáčka kapelu představit? Kolik máte členů, co hrajete, máte už své cd, jak a kdy jste dali dohromady, vezmi to pěkně od podlahy.

Teraz by som si dovolil citovať portál Bbonline.sk ktorí o nás napísali článok. Je to najviac výstižné a čitateľom to priblíži aj naše chápanie muziky jako takej: „CHRISTMAS je slovenská štvorčlenná glam rocková kapela, ovplyvnená hair metalom 80tych rokov. Miešaním tohto štýlu s modernými prvkami a im vlastnými prísadami, sa im podarilo priniesť glam rock na slovenské pódia v novom rozmere. CHRISTMAS sa vyznačujú neuveriteľnou energickou (kontroverznou) pódiovou show, ktorou privádzajú rozvášnený dav do divokého tranzu.“

Před kolika lidmi nejvíce jste hráli?

Doteraz asi najviac tak 600.

Dostali jste se na největší hudební festival na Slovensku, na TopFest. Byla to složitá cesta? Už se připravujete?

Bola to veru tŕnistá cesta a trošku s s nami aj povitierali anus. Ale sme spokojní za to, že tam môžeme hrať a ak všetko pekne klapne, máme pre návštevníkov pripravené nešpecifikované prekvapenie.

Jak vidíš budoucnost Christmas? Máte naději se prosadit? Pomůže kapele tvoje zviditelnění? Co vůbec říkají kolegové na tvé působení v soutěži?

Tak všetci by sme budúcnosť Christmas videli najradšej v Madison Square Garden, prípadne vo vypredanom Wembley. Ale to je asi utópia. Kapele zviditeľnenie pomohlo. Konečne si môžeme dupnúť, aj ćo sa ceny týka.

Kdy a kde můžeme Christmas v nejbližší době slyšet? Chystáte se i na koncerty po ČR?

Plánujeme české turné, určite budeme v lete minimálne dvakrát v Prahe, vidím to na Vagon, Exit, alebo Rrock café. Chceli by sme Čechy otáčať často, nakoľko tam máme väčšiu fanúšikovskú základňu jako na Slovensku. Proste budeme hrať a hrať a hrať a možno nás práve to v spojení s množstvom chlastu všetkých zabije keď budeme mať 27.

Až skončí humbuk kolem soutěže, co bude Jakub Pohle dělat? Jak vypadá tvůj normální život?

Chystám sa v lete na nejakú dovolenku. Bolo a bude toho ešte veľa, ale chcel by som bzť aspoň týždeň při mori, aby som sa zrelaxoval. Nakoľko som momentálne asi dva mesiace single, asi by sa patrilo nájsť si nejakú milu dobrú ženštinu (variť vedieť nemusí, navarím si sám) :D Proste budem krať až do Skakavenia.

S Jakubem rozhovor proběhl v elektronické formě. Musím říct, že Jakub je super člověk. Upřímný, vtipný a pohodový. Z naší veškeré komunikace jsem získal tenhle dojem. Kéž by takových Jakubů bylo víc, ale to by bylo všechno moc ideální. Čtenáře bych chtěl zejména nasměrovat na ukázky songů kapely Christmas, protože minimálně pro mě je to živá kapela, ač možná krapet extravagantní, která nejde v žádném mainstreamu. Christmas dělá svoji muziku a dělá ji dobře. Jakub má výrazný a rozpoznatelný hlas, který se v kapele neztratí a za zády ho skvěle podporuje kapela. Přes veškeré klady se bude Christmas těžko prokousávat do podvědomí. Konzervativnímu Československému divákovi a posluchačovi nemusí být kapela tím pravým ořechovým, kde si řekne, že mají ránu. Ovšem než někdo bude vynášet takové soudy měl by znát, co kapela hraje a že jejich zjev jasně odpovídá stylu hrané muziky. Na Slovensku už nějaké stopy kapela udělala. My v Čechách jsme stále tabula rasa. Panáček se snaží prázdnou plochu trochu popsat. A Jakube, ještě jednou díky za rozhovor.

Pár odkazů na závěr rozhovoru

Oficiální stránka kapely Christmas http://bandchristmas.com/

Oficiální kanál na YouTube kapely Christmas http://www.youtube.com/user/ChristmasBandSVK

Nejnovější videoklip kapely Christmas

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
pimpa
Reagovat

Hezký rozhovor, Jacky mě moc potěšil upřímností a rozumnými názory.
Tak ať se daří, Jakube!

2
Fanda
Reagovat

Měl bych kontakt na Honzu Dandu,když by o to byl zajem

3
Belisana
Reagovat

ano, Jacky je zlaticko, muj nejoblibenejsi soutezici. Tak at se u dari!

4
Fery
Reagovat

Bylo by možné udělat i rohovor s Kristinkou Zakuciovou, líbila se mi nejvíce, takže by mě moc zajímalo jak to prožívala a co teď dělá…

5
Janette
Reagovat

4: jj, mě by taky zajímala Kristína Z., byl by možný rozhovor?

6
Anta
Reagovat

Jakub je fajn kluk a rozhovor byl taky fajn.
Taky by mě zajímal rozhovor s Kristínou Z.

7
jab
Reagovat

Přidávám se ke kolegům nade mnou – taky bych rád rozhovor s Kristínou Z. :-)

Přidat komentář