Panáček v reality show

Jste to, co jíte (19.4.): Matka + dcera = 228 kg! (8.díl, 6. série) + rekap

19. Duben 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=4141 w=420]
Že láska prochází žaludkem, se snaží Anežka (64) dokazovat celá léta. Z lásky k rodině, dobrému jídlu i vaření zadělala sobě i svým blízkým na nejeden problém. Do pořadu Jste to, co jíte, se přihlásila spolu se svou dcerou Janou (30).

Anežka(64)

Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly – tak přesně tohle úsloví vystihuje paní Anežku z Chocerad. Myslela si, že soustavným podstrojováním, vyvařováním „poctivých“ tučných domácích dobrot, pečením sladkého a pravidelným pořádáním rodinných žranic, při kterých se stoly prohýbají, a alkohol teče proudem, dělá pro své milované to nejlepší. Jenže si neuvědomila, že tak v podstatě páchá pomalou, dokonalou „hromadnou vraždu“ celé rodiny.




Sama dnes musí užívat 12 prášků denně: na srdce, na tlak, na cholesterol, na nervy. Doporučení lékaře nesolit, držet dietu, hýbat se atd., totiž nikdy nebrala vážně. Buď je nedodržovala vůbec, nebo jen chvíli a částečně. Už je na tom bohužel zdravotně tak špatně, že naši odborníci Petr Havlíček a Kateřina Cajthamlová jsou rozhodnuti vzít do pořadu maximálně dceru Janu. Mají obavy, že Anežka už jejich systémem účinně hubnout nemůže. Místo toho by měla konečně začít poslouchat a dodržovat rady svého lékaře. Nezmění nakonec svůj názor?

Anežka 164 cm/130 kg + Jana 160/98 kg.[singlepic id=4142 w=420]

Jana (30)

Jana je vdaná, má osmiletého syna a společně se svým manželem bydlí v domě s maminkou Anežkou. Dbá na své jídlo, při nákupu poctivě čte etikety a miluje tanec. Přesto se jí hubnout nedaří a kvůli tloušťce už nezvládá ani milovaný valčík. Má kromě obezity rovněž zvýšený cholesterol, tuky v krvi, a spolehlivě kráčí ve stopách své mámy. Přála by si na konci pořadu obléknout své oblíbené společenské šaty, ve kterých odtančila svůj první květinový ples a má na ně báječné vzpomínky.

Trest za porušení pravidel

Jako „bič“ si Jana určila, že když nezhubne nebo nebude dodržovat předepsaný režim, milované šaty vlastnoručně rozstříhá!

[singlepic id=4185 w=420]

Hubne celá rodina

O pořádání rodinných žranic je zmínka výše, podobně jako o špatném zdravotním stavu maminky. Nedodržuje doporučení lékaře, hodně solí, zda ji přijmou do programu, to se musí naši dva odborníci teprve rozhodnout.
Anežka má zvýšený cholesterol, zvýšenou kyselinu močovou, zvýšené hodnoty krevních tuků a kreatinu (ledviny nepracují, jak mají).
[singlepic id=4186 w=420]
Jana má lehce zvýšené jaterní testy, lehce zvýšený cholesterol, podprůměrná fyzická kondice.
[singlepic id=4187 w=420]

Kontrola lednice a ostatních zásobáren

Celý tento díl je divadelní představení početné rodiny. Malý vnuk hraje hlavní roli. Lednice mají tři.
Co ukrývají? Potraviny plné cukru a tuku, což má osmiletý Matěj vzorně naučeno. Štrůdl, paštiky, marmelády, nekvalitní uzeniny, sýry, kvanta cukru, sladké čaje, ztužené tuky, uzené ryby… 1-2 vejce denně nevadí ani při zvýšeném cholesterolu. Tolik potravin, jako v této rodině doposud za šest let natáčení nikde jinde neobjevili. Ze tří plných lednic je nakonec jen jedna, plná schválených potravin.
Celou rodinu vykrmila matka, dcera ani pořádně vařit neumí. Jediní, kdo si zachovávají své štíhlé postavy při pobytu v této rodině, jsou zeť a snacha. Zbytek rodiny svolí, že by se pokusili podobně jako Jana „najet“ na zdravější styl stravování. Maminka je nakonec po velkých obstrukcích také přijata. Musí vše konzultovat se svým lékařem. Obě obdrží stravovací manuál a zbytek bude na jejich pevné vůli.

Stůl hrůzy

Anežka má hromadu jídla objemnější než dcera, ale s energetickou hodnotou jsou si rovny.
[singlepic id=4188 w=420]

Zdravý stůl – ukázka správného stravování

Potraviny na stole jsou určené k týdennímu stravování jedné osoby. Chybí tam oproti předchozím návykům hlavně tuky a rychlé cukry.
[singlepic id=4189 w=420]

3.týden – přidáme pohyb

Kdo jiný než Martin Šťastný by je měl naučit správně hýbat. Pro správné spalování tuků, je důležité dobře dýchat. Jinak je snaha zbytečná. Oběma nalepil nad břicho kinezio tejp. Ten jí pomůže podpořit funkci bránice. Ještě naučit pár cviků a můžou denně cvičit. Na řadu přichází dárky – cvičební tyče, se kterýma je naučí cvičit jednoduché sestavy. Nechybí ani sporttestery na kontrolu tepové frekvence a cvičební podložky.

6.týden – přepadovka

Odehrává se v kavárně. Jana pije vodu. K obědu měla těstoviny, šmakouna, zeleninu, vše je v pořádku. Cítí se skvěle. Mně celá přepadovka přijde jako jedno velké divadlo pro diváka. Nic není hmatatelně dokázáno, ale Jana kontrolou prošla, dokonce už v tuto chvíli jí je odpuštěný trest. Vypadá to, že to berou hodně hopem, protože v tomto dílu je víc „omáčky“, než je divácky zdrávo, ale uznávám, někomu se to může líbit.
Anežku přepadnou doma, nad plným talířem. Kuskus, kysané zelí, cibule, 100 g šunky a doplní to šmakounem. Otřesná kombinace, ale doktorka je spokojená.

9.týden – vaření s Petrem Havlíčkem

[singlepic id=4190 w=420]
V minulých řadách nesměla na scéně chybě šíleně chytrá multifunkční trouba Whirlpool jet chef. Ta umí prý skoro vše a dnes si opět předvedeme její funkci crisp. Uznávám, i já tuto funkci využívám nejčastěji a je výborná.

Klasické řízky v trojobalu a brambory v páře

Vepřovou kotletu zbavíme každého gramu tuku. Strouhanka není z bílého pečiva, ale z celozrnného. Jinak obvyklý postup jako u klasického obalování, jen maso nevložíme do pánve plné tuku, ale na suchý a předehřátý talíř crisp, který je součástí výbavy trouby. Dáme do trouby a z každé strany pečeme zhruba 3 minuty. Samozřejmě používáme funkci crisp.
Brambory uvaříme pomocí funkce „pára“. Rozšťoucháme, přidáme jarní cibulku, zakápneme olivovým olejem a příloha je hotová.
Trouba zůstává rodině jako dárek.

12. týden – FINÁLE

Během tří měsíců celá rodina změnila styl stravování, přidali chybějící pohyb a naučili se i správně nakupovat. Jana začala chodit do tanečních pro dospělé.
[singlepic id=4191 w=420]
Finále je za dveřmi, nesmí chybět zkrášlovací procedury a honem si obléci milované plesové šaty. Já bych doporučovala pořídit si nový model. Je jedno, zda je oblékne, ale svoje už mají za sebou a působí hodně kýčovitě. Jako první bych zahodila otřesné rukavice.
[singlepic id=4192 w=420]
Výsledky se dozvíme cestou na setkání s celou rodinou, které je nachystáno ve velkém stylu. Jedem limuzínou, ale to vše je vedlejší, důležité jsou výsledky. Nejlépe je dokumentují následující fotografie.

Zdroj obrázků : PR odd FTV Prima, archiv iPrima.cz

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
Ksčenka
Reagovat

To jsem zvědavá jak to dopadne- mám stejnou prdel a stehna jak dcera :-).

Reagovat

To uzené, to je nádhera!

3
JM
Reagovat

tak nevím jestli ty šaty neměla radši rozstříhat, myslím že jí vůbec neseděly a nebyly ani hezké ani elegantní
2 – to uzené nemělo chybu!!!
„moje“ trouba opět v akci – asi ty řízky vyzkouším, ale už předem se mi to nezdá, že by se to takhle nasucho povedlo

Reagovat

3 – já mám model před tímto, takže funkce stejné, podoba jiná, ale ač crisp využívám snad nejvíc, ohřev minimálně, tak řízky jedině z pánve :-)
Šaty souhlas, nevkusné. Myslím, že se do nich nasoukala i na začátku, ale byla v nich větší buřt. Cajthamlová to s tou „elegancí“ taky přehnala. Perly, kožešinové boa, rudá mašle a smetanové či stříbrné (až si to budu přehrávat kouknu pořádně) lodičky, dost otřesná kombinace.

5
gaira
Reagovat

to byl milej díl:-))

6
JM
Reagovat

4 – já mám taky ten předchozí model, asi vyzkouším ten řízek 1x pro klid duše…. jinak hemenex v crispi skvělej, brambory už jinak než v páře nevařím, pečený brambory MV+horký vzduch, rýže v páře… prakticky nejmíň využívám mikrovlnku, proto bych jí ani jako samostatnej spotřebič nechtěla

7
mila
Reagovat

tahle rodina byla teda super, porad se usmivali, porad dobra nalada. Nejdriv jsem to pricitala tomu, ze jsou porad v lihu, ale potom, kdyz uz drzeli tu dietu, jsem usoudila, ze proste jsou takovi od prirody :-) Pristihla jsem se, ze se usmivam s nima a timto jim dekuju :-) a drzim palce

8
anja
Reagovat

mně ta rodina teda super nepřipadala. Od začátku do konce se tam obě baby stupidně chichotaly a od začátku až do konce nechutně přehrávaly. Jediné teda plus, že něco tuku zhubly, ale na mne to bylo až příliš snaha o komedii

Reagovat

Mladší jsem snesla, ale ta její matka mi přišla falešná. Komedie s prášky mě bavila. Ty čtyři oranžové byl určitě Detralex, ten se bere jen jako doplněk, klidně mohla mít pauzu v užívání, nebo vysadit. Pokud neměla akutní hemeroidy, tak běžně se na cévy berou pouze dva denné. Kýčovitý závěr mě nebavil, ještě že rekap stihnu až o víkendu, musím se donutit znova si to přehrát.

10
chleba s máslem
Reagovat

Co se týká množství jídla na zdravém stole, tak je naprosto vyloučený, aby to snědl JEDEN člověk za JEDEN týden. Myslím si, že pan Havlíček tahá diváky za nos. Tak třeba maso. Takhle z videa samozřejmě není poznat, jaká je jeho hmotnost, ale – jeden plný talíř asi kuřecích prsou, pak dvě králičí zadní stehna, pak tři plátky hovězího, dál ryby, uzeniny (salám). Další věc – asi 10 (pravděpodobně) půlkilových pytlíků příloh (čočka, hrách, pohanka, jáhly…). Pytlík sluneč. semínek. Sýr na talířku a ještě jsem zahlédla balený sýr, jogurty, šmakouny, cottyge, minimálně dvě lučiny, vejce … Velký množství ovoce – banány, spousta mandarinek, nějaký žlutý meloun, jablka, hrušky, kiwi, hroznový víno atd.
Zeleniny je taky strašný množství: brokolice, talíř růžičkový kapusty, talíř mrkve, lilek, rajčata, papriky, cibule, česnek, okurky, pórek, kedlubny.
Já osobně mám ráda ovoce a jím ho, ale že bych za týden snědla tolik jablek, mandarinek a banánů, to ani náhodou. Se zeleninou to samý.
Kdybych tohle všechno měla za týden sníst, tak by mi bylo minimálně šoufl.
Myslím si, že prostě jen musí ten stůl zaplnit, aby to hezky vypadalo.
Jinak chápu, že to musí být i show pro diváky, ale tohle mi docela vadí…

11
okkvp
Reagovat

jo, s těmi léky mi to taky přišlo divné, neviděla jsem začátek – dám si opáčko z archivu a dám si na tu nemoc matky víc pozor. Ad plné zdravé stoly – těch mnoha pytlíků luštěnin jsem si všimla už několikrát a také si říkala, že na týden dost veľa. No, ale zas jsem to nikdy tolik nestudovala – tož nevím zda všechny ty pytlíky jsou opravdu jen luštěniny a ne třeba „zrní“ a nějaké oříšky

12
Ajda
Reagovat

10 Chleba s máslem,
o luštěninách si to říkám stůl od stolu. Je jich zhruba 5 kg + pytlíky se semínky a s instantními polévkami, dávala jsem na ně odkaz u dílu těch dvou sourozenců. Všeho moc škodí a myslím si, že i toto množství se v týdenním jídelníčku vymyká obvyklému množství. Víc mi ale vadí naházený stůl hrůzy. Já uznávám talířkování, pak to vypadá daleko jedleji.
Taky fotky u posledních dílů žádné velké rozdíly před a po neukazují. Mělo by se fotit za stejných podmínek a stejný úhel záběru.

13
Kapi
Reagovat

Tech pytlicku je hodne asi proto, aby to bylo pestre- neznamena to urcite, ze vsechny ty pytlicky musi snist az do dna. Ze by proste mela snist tolik druhu zdravych potravin za jeden tyden.

Me zase vadi, jak za kazdou cenu cpou do kazdeho dilu poucku o tom jak oni to delaji vyborne a ostatni spatne. Je to sice pravda, ze hladovkari to delaji spatne a oni to maji vychytanejsi. Ale to ze tam nekdo z rodiny jako na oko neveri a neuznava a to a pak na konci prozre a mezitim to tam dr. a Uzlicek zopakujou naznakama uz mi pripada vazne moc.

14
Ajda
Reagovat

Kapi,
taky bych to tak viděla, kdyby nehalekali – toto je vaše jídlo na jeden týden.

15
Kapi
Reagovat

14- nikdo jim nemuze rict ze kecaji, protoze svym zpusobem maji pravdu. A zaplacnou se dve mouchy jednou rano – rekne se ze tohle bude tyden „vsechno“ jist a zaroven je to velky sok pro divaky, jakoze takhle bude jen zrat a zrat a pritom zhubne (= emoce za kazdou cenu. neco jako tel. noviny na TV Nova). To navazuje zase na to jak oni pora porad porad opakuji ty sve mantry v ruznych podobach. Ale ty uz nejsou sokujici…

16
Ajda
Reagovat

Nemáte někdo zkušenost s těmi kinezio tejpy?

Přidat komentář