Panáček v reality show

Jste to, co jíte: od 11. září na Primě

3. Září 2006 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

Televize Prima startuje novou reality show! Od 11. září se na televizních obrazovkách objeví pořad Jste to, co jíte. V něm se představí lidé, kteří mají problémy s nadváhou a ve společnosti dietologa a psychologa se pokusí zhubnout.
Jste to, co jíte je česká verze podle britského formátu You are What you eat televize Channel 4, která už vysílala tři série tohoto úspěšného pořadu o hubnutí. Asi nejznámější je díl, ve kterém radí průvodkyně pořadem Gillian McKeith britské vítězce pěvecké show Pop Idol 2 (SuperStar) Michalle McManus.

V reality show Jste to, co jíte diváci uvidí příběhy konkrétních lidí, zjistí, že i v této oblasti souvisí všechno se vším, přesvědčí se o důležitosti a síle motivace a pevné vůle i o tom, jak může člověk změnit svůj život pouze tím, že se vzdá některých zamilovaných pochutin a upraví svůj životní styl – i když to rozhodně není jednoduché. Průvodcem pořadu i účastníků bude specialista na hubnutí, který pomůže těm, kteří se naší reality show budou chtít zúčastnit, na jejich nelehké cestě ke změnám.

Reality show Jste to, co jíte bude nejen skutečným zápasem o každé kilo, ale ukáže nám i mnoho zajímavých lidských příběhů. V novém pořadu Televize Prima se objeví čtrnáct odvážných, kteří se poperou sami se sebou.

I na Slovensku bude show o hubnutí

Reality show o hubnutí připravuje i Slovenská televize pod názvem SuperTelo, která je podle licence The Biggest Loser (vysílá NBC). Ve které soutěží 14 tlouštíků (7žen a 7mužů) v domě, kde hubnou pod dohledem dietologů, psychologů a trenérů – a to dost drsně, a podle toho kolik procent ze své hmotnosti ztratí, jsou postupně každý týden vylučování a na vítěze čeká výhra ve výši 250tis. USD, ve druhé sérii zhubnul vítěz o skoro 50% své původní hmotnosti.
– videoupoutávka na třetí sérii / nbc.com

Rozhovor s průvodkyní pořadem MUDr. Kateřinou Cajthamelovou

Proč jste se přihlásila na casting do pořadu Jste to, co jíte?
To byla velká legrace. Vlastně jsem se ani nepřihlásila, ale oslovili mě.

Po několik týdnů se teď budete objevovat na televizních obrazovkách, nemáte z toho obavu?
Kdybych z toho měla obavu, tak do toho nejdu. Neřeším to. Říkám si, že to dělám kvůli těm lidem, protože mě z lékařského hlediska zajímají jejich příběhy. Chci jim pomoci.

Jste lékařka, jakou máte specializaci?
Jsem internista se specializací psychosomatické nemoci. Nadváha je velice komplexní záležitost, která má s psychikou co do činění.

O co se v pořadu Jste to, co jíte budete nejvíce snažit?
Prioritou je to, aby si lidé uvědomili, co řeší svým přejídáním. Aby byli v konečné fázi spokojení, nemuseli se celoživotně hlídat a ovládat.

Lidé budou chtít zhubnout. Jak vypadá takové zdravé hubnutí?
Hubnutí je stejně jako přibírání velmi individuální. Záleží na tom, jestli hodně jíte nebo špatně jíte a podobně. Musíte najít příčinu toho všeho. A hlavně! Zdravé hubnutí je spíše o centimetrech, ne o kilogramech!

Proč je v Čechách tolik obézních lidí? Hodně jíme? Nežijeme zdravě?
Jsme severní stát, takže se v zimě hodně najíme. Také máme tradiční tučná a kalorická jídla. Velkou část obezity dělá i alkoholismus.

Je lepší, když se k hubnutí odhodlá skupinka lidí nebo pouze jednotlivec?
Obecně je dobré, když si člověk najde skupinku lidí se stejným problémem. Poté je fajn, když komunikujeme i s těmi, kteří už své přebytečné kilogramy zahodili.

Jaký druh cvičení je na hubnutí nejlepší?
Každý typ obezity potřebuje jiný druh cvičení. V porovnání s minulou generací se hýbeme velmi málo. Přitom někdy stačí jen vynechat výtah nebo jízdu autem.

S čím mají obézní lidé v pořadu zpočátku největší problémy?
Hlavní je, že rádi jedí. Mají rádi určitý typ potravin – většinou nezdravý. Také nejsou zvyklí pravidelně jíst.

Jakými vyšetřeními musí před začátkem hubnutí projít a proč?
Nejdříve musí na preventivní vyšetření, které určí, zda nemají cukrovku, poruchu štítné žlázy a podobně. Poté je čeká vyšetření, které určuje množství aktivní tělesné hmoty, tuku a vody v těle. Z toho se vypočítá, kolik potřebují energie k tomu, aby udrželi v normálu životní funkce. Nakonec je čeká výkonností test.

Co liposukce?
Liposukci doporučuji na závěr diety. Až když člověk dohubnul a docvičit, může si „doupravit“ postavu třeba liposukcí.

Škodí při dietě alkohol?
Pokud chce člověk efektivně zhubnout, musí detoxikovat organismus. Ze začátku určitě doporučuji abstinovat.

Jak se počítá nadváha?
Úplně nejjednodušší výpočet je následující: svou tělesnou hmotnost vydělíte kvadrátem výšky v metrech. Pokud máte index 19 – 25 kg na m čtvereční, jste v normálu. Do 30 je to nadváha, nad 30 obezita.

Zdroj: TZ Prima TV

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 8
1
ZZtop
Reagovat

Ach, jo chudáci lidi, kteří se přihlásili – dostanou asi pořádnou sodu, tedy asi jenom tu sodu

2
Iveta Kalčíková
Reagovat

Dobrý den, pořád ráda sleduji,mám podobný problém se synem,ráda bych paní doktorku někde navštívila,pokud to jde. Mému synovi je 13 let,má 100kg a 184cm,je nešťastný,ale nemá vůli,ráda bych mu pomohla.Hledala jsem na internetu,ale marně.Obracím se na Vás s prosbou o kontakt,pokud to půjde.Předem děkuji za odpověď. Iveta Kalčíková

3
Jarka
Reagovat

Dobrý den.
Chtěla bych zhubnout o deset kg ale nevím jak na to.Nechala jsem si udělat Body- vyšetření že mi podle přístroje zjistili, kolik mám % tuku a vody v těle ale neporadili mi dietu na moji postavu.
Předem děkuji

4
Vendy
Reagovat

Dobré ráno.
Potřebovala bych poradit, jak zhubnout cca 15 kg. Vím,, že máte vlastních pacientů hodně, mohu oslovit někoho z Vašich kolegů v Plzni? Děkuji za kontakt.

5
Ilona
Reagovat

Dobrý den,

velmi zdvořile Vás žádám zaslání kontaktu na paní doktorku Cajthamlovou.
Předem děkuji.

6
Jásir
Reagovat

Zajímám se o typ odštavnovače,používaného v pořadu.Chtěl bych Vas požádat o sdělení typu a ceny.Předem děkuji za rychlou odpověd.

7
Lucie
Reagovat

Dobry den,manzel si dal predsevzeti ze zhubne.Chtela bych mu k tomu napomoc.Libi se mi Vas porad mate svou ordinaci kde bychom Vas mohly navstivit?A jestli se vysetreni popripade plati .Napiste mi prosim na meil dekuji Vendolska

8
Ivana
Reagovat

Chtěla jsem se zeptat jestliby bylo možné náky kontakt na paní doktorku potřebovala bych zhubnout a nedaří se mi to a dost se trápím mám zdravotní problémy.Předem děkuji

Přidat komentář