Panáček v reality show

Jste to, co jíte VI.: Sourozenecký tandem (4. díl, 22. 3.)

23. Březen 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=3843 w=420]
V dnešním díle nás čeká hubnoucí dvojice sourozenců. Jitka (49) váží kolem 90 kg a měří 163 cm. Její bratr Petr (45) se svými 173 cm to dotáhl skoro na stovku. Oba bývali aktivní sportovci, věnovali se gymnastice a narůstající pneumatika kolem pasu jim začala překážet.

Sourozenci Jitka a Petr

Jitka se snaží moc nejíst, s manželem ale provozuje restauraci, klasické kuchyni se tedy nevyhne. Kvůli své nadváze čelí ponižujícím urážkám svého manžela-alkoholika. I když vypadá velmi optimisticky, bere antidepresiva a trápí ji nulové sebevědomí. Má tři dcery, kvůli kterým by ráda udržela rodinu pohromadě. Doufá, že když zhubne, nadávky přestanou a vztah s manželem se zlepší. A když ne, alespoň bude mít sílu od něj odejít.




Petrr provádí výškové práce a jistící pás ho tlačí na břiše, nadváha mu překáží tedy hlavně v práci. Dodnes ho totiž při výběru potravin nezajímalo nic víc, než jen jak to chutná, kolik to stojí a jak je to rychlé. Má už také vyšší tlak, špatné jaterní testy a vysoký cholesterol. A k tomu poprsí, které by mu mohla závidět kdejaká slečna, která tzv. zdědila prsa po tatínkovi. Není se čemu divit, když doslova ujíždí na čínských instantních polévkách. Večer, když ho kolem desáté honí mlsná, si dá klidně něco sladkého nebo kousek uzeniny.

[singlepic id=3842 w=420]

Trest za porušení režimu

Oba sourozenci slíbili, že když nebudou zdravý režim dodržovat, dají svůj měsíční plat na charitu. Přitom ani jeden rozhodně nemá na rozhazování.

Tříměsíční cesta za štíhlejší postavou

Petr: 173 cm/ 95 kg
[singlepic id=3856 w=420]

Jitka: 163cm/ 92kg
[singlepic id=3857 w=420]
Petrovi vadí břicho při práci. Jitce její nadváhu předhazuje hlavně manžel. Pro sprosté urážky nejde daleko. Je pro něj běžně tlustou sviní. Když zhubla, bylo to lepší, ale po třech letech má kila opět zpátky. Podle manžela už to ani horší být nemůže.
Oba sourozenci se ohání svým sportováním v mládí. Podle fotek však se sportem sekli minimálně před třiceti lety. Takže stesky po tehdejších postavách jsou mimo mísu. Jitka má tři dcery. V roce 1989 přišla o dítě a tehdy začaly její psychické problémy a přibírání na váze. Manžel je alkoholik, neklape jim to 10-15 let. I dcery by raději viděly, kdyby ho matka opustila. Ta si však myslí, že když zhubne, bude vše v pořádku.
Účast v hubnoucím pořadu vidí oba jako jednu z posledních šancí, jak se zbavit přebytečného tuku. Petr Havlíček i doktorka Kateřina váhají, zda je mají do programu zařadit. Nakonec svolí, ale moc optimisticky se netváří. Jitka užívá antidepresiva, nebude to jednoduché.

Důvody obezity

Jitku údajně vykrmuje manžel ve své restauraci, kterou si zřídil přímo v domě, kde bydlí. Ona mu chce dokázat, že si váží jeho práce a jídlo poctivě konzumuje. Jemu je nějaké její uznání volné. Tvrdí, ať si žere, nebo nežere, je mu to jedno. Velkou měrou se na její nadváze podepisuje psychika. Jitce slíbily podporu dcery, ale od manžela ji čekat nemůže. Dcery by byly rády, kdyby se matka hlavně zbavila otce, on je největší přítěž.
Petr bydlí v Praze, stravuje se po hospodách a dojídá se do doby, než jde spát. Manželka je ochotná ho podporovat. Výsledky vyšetření ukázaly, že má zvýšené snad všechny sledované hodnoty.

Lustrace zásob

Kontrola lednice proběhne u Jitky v Nebuželech. Petr si tam své zásoby dovezl z Prahy. V Jitčině lednici toho moc není, a to co tam Kateřina najde, je pořádně staré a občas plesnivé. Zhruba šestileté kompoty a džemy tam dávno nemají co dělat. Jitka nevěří, že prošlé potraviny jsou škodlivé, zatím to vždy přežila.
[singlepic id=3858 w=420]
Petr si hlídá cholesterol, ale podle jeho jídelníčku to tak nevypadá. Petr Havlíček z jeho potravin není nadšený. Šunka má jen 80%, měla by mít min. 95% svaloviny. Jinak si kupuje vodu. Ani klobásy, sekaná, syrečky, taveňáky a uherákové snacky tady nemají co dělat. Jedinou zdravou pochutinou je filé bez přidané vody.

Stůl hrůzy

Jitčin stůl není hromada zapáchajících potravin, ale pěkně nachystané porce den po dni. Jak se týden krátí, jídla ubývá a mění se skladba. Lahůdka pro Jitku, hrůza pro doktorku – chléb s majonézou. Ta jí tak nezdravá nepřipadá, ale opak je pravdou. Doktorka se snaží na porcích vysvětlit, jak je důležité neubírat množství, neměnit složení. Nedostatek bílkovin se projeví hladem, nedostatek sacharidů způsobí ztrátu energie a chuť na sladké.

[singlepic id=3859 w=420]

U Petra je to šok. Převaha čínských polévek a 21 chlebů. Strava je jednostranná, chybí zelenina, kterou má ale Petr jinak velmi rád. Oba sourozenci jsou velkými fanoušky majonézy.
Petr je také milovník čínských polévek, konzumuje je pravidelně, nakupuje je po desítkách. O zdravém jídle nemůže být řeč. Polévka plná chemie dokonce vyvolává u některých lidí alergii.

[singlepic id=3860 w=420]

Syndrom čínské restaurace
Jako syndrom čínské restaurace se označují potíže, které někteří strávníci těchto zařízení pociťovali po čínském jídle.
Projevy: Lidé s tímto syndromem trpí bolestmi hlavy, zrudnutím kůže, pocením, bušením srdce a někdy i bolestmi na hrudi. Někdy se vyskytují neurčité vjemy zprostředkované nervovým systémem, jako je například brnění či svědění okrajových částí těla, pocit tlaku na tvářích, ztuhnutí čelisti apod. Někdy vznikne záchvat dušnosti ne nepodobný astmatu.

Poměr surovin ve zdravé a v čínské polévce je 4 : 22
[singlepic id=3862 w=420]

Hromada zdravých potravin – společná pro oba sourozence

Není to pro 3-4 osoby, jak se domnívají. Je to vše jen pro ně dva.
Petr tam má překvapení. Když tak miluje instantní polévky, může vyzkoušet zdravou sušenou instantní polévku.

[singlepic id=3861 w=420]

Sportem ke zdraví a štíhlé linii

Martin Šťastný provedl měření a zjistil, že má Petr svalovou nerovnováhu na levé polovině těla, zapadá mu levá noha, má tam špatnou oporu. To způsobuje bolest v koleni. Má také oslabené břišní svaly. Právě na tyto partie se zaměří při doporučování vhodných cviků. Bolest nohy odstraní terapeutické cvičení s propriorecepční destičkou. Musí ho provádět 6x denně. Další cviky bude provádět s balančním polštářkem nebo balónkem. Petr slibuje cvičit poctivě.
Posilovací táhla mají pomoci Jitce zpevnit tricepsy a břicho. Konečně pořádný dárek. Oba dostávají svůj rotoped.

Petrovo nakupování

Petr nám dokazuje, jak se naučil správně nakupovat. Tvrdí, jak vše studuje, zvládá složení, ale zní to hodně naučeně a nevěrohodně.

Psychookénko

Spouštěčem stresu byla v roce 1989 ztráta dítěte. Manžel alkoholik, 15 let problémů. S takto nezodpovědným partnerem si pořídila tři dcery, které jsou jí oporou. Věří, že po zhubnutí urážky ze strany manžela přestanou, ale doktorka je skeptická. Každý je odpovědný za svůj osud sám, platí to i pro Jitku.
[singlepic id=3863 w=420]
Manžel to vidí po svém. Jeho žena „žere“ vše a pořád, podobně jako její bratr. Všechny stresy zajídá. Žena se mu fyzicky nelíbí, častuje ji sprostými urážkami. On prý pro Jitku také není dokonalý a oplácí mu to.

Po čase – Jitce manžel vyčítá jídlo, které si připravuje samostatně podle plánu. Petr má problémy dodržovat časové rozestupy mezi jídly.

Vaření s Petre a Robertem

Saláty se připraví dva. Jeden s ančovičkami a jeden bez nich.
[singlepic id=3864 w=420]

Bramborový salát – dietní verze

Suroviny:
brambory 0,5kg, černé olivy 150g, česnek 3ks, filátka ze sardelí, 50g kapary, ocet 0,5dcl, olivový olej 2lžičky
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce v páře. Oloupeme a pokrájíme na kostičky. Smícháme s pokrájenými olivami, česnekem na plátky a kapary. Z ančoviček slijeme olej a přimícháme do salátu. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.
[singlepic id=3865 w=420]
Chuťovky
Salát můžeme použít i jako základ chlebíčků.
Nasucho opečené plátky baget potřeme salátem a ozdobíme dle chuti, např: šunkou, sýrem, cherry rajčátkem, mrkví, klíčky.

Přepadovky doktorky Kateřiny

U Jitky dopadla kontrola bez problémů. Našla si novou práci v Praze, ale to ji nebrání chystat si jídlo sebou. Cvičí, vidí výsledky. Má víc energie, necítí únavu. S bratrem je to horší. Jídlo podle Jitky snad dodržuje, ale se cvičením je to horší.

Jak dopadl Petr? Daleko hůř než jeho sestra. V práci nemá žádné jídlo, vše si prý teprve koupí, samozřejmě, je to výjimečná situace. Ve stravním plánu se neorientuje. Nezná doporučené dávky ani složení. Všeho má mít prý 80 gramů. Jak jogurtu, tak brambor – u obou je to špatně. Takový jogurt se ani neprodává, má mít 120g. Brambor dokonce 270g. Snídaně byla špatně, měl mít něco zcela jiného. Nic nezná, nic nedodržuje, ale klidně se hádá a je ochotný vsadit svůj pupek, že má pravdu.
Večer jí ovoce, chvilku před spaním. Poslední jídlo má předepsané dvě hodiny před spaním. Skoro necvičí. Rotoped ignoruje, ostatní cviky provádí 10 minut cca 4 x týdně.
Kateřina nevidí výsledek – chybí krabičky, nápoje, necvičí. Je jí jasné, že jí málo. Nesportuje, tipuje, že pokud hubne, ztrácí svalovou hmotu.

Finále po třech měsících

Petrovy výsledky jsou katastrofální. Zhubnul 1,5 kg. Z toho je kilo svalů a půl kila tuku (43g týdně).
Špatné zdravotní testy se nezlepšily, dokonce má i ochablejší svalstvo než dříve.
[singlepic id=3869 w=420]
Nikoho, kdo jeho pojetí změny stylu sledoval, nepřekvapí tento výsledek. Necvičil, ubíral si jídlo a nedodržoval složení. Jak taky mohl, když bylo vidět, že se ve stravním plánu skoro neorientuje. Hodně nevěrohodně v této chvíli působí jeho dřívější naučená přednáška při nakupování. Zapírá, co tvrdil při přepadovce, nechce ustoupit. Chtěl být chytřejší než naši odborníci a dopadl hodně blbě.

Jitka se snažila a je to poznat. Zlepšila se ve fyzických testech, zvýšené zdrav. testy má v normě, ubyla i kila. Za tři měsíce ztratila 6,5 kg, z toho je 6 kg tuku.
[singlepic id=3866 w=420]
[singlepic id=3867 w=420]
[singlepic id=3868 w=420]

Trest
Odborníci vyhráli sázku, Petr by měl odevzdat jeden měsíční plat. Nakonec se trest změní. Rotoped je Petrovi k ničemu, bude zabaven a věnují ho dětskému domovu v Pyšelech.

Jitka zvítězila a čeká ji ještě jedna odměna. Návštěva kadeřnictví a odborná péče z rukou účesové mistryně Ireny Vavruškové. Tady platí – méně je někdy víc. Přetupírovaný rozcuch a černý lak na nehty nejsou zrovna lichotivý výsledek. Naštěstí vlasy se dají spláchnout a účes na „hladko“ bude i díky melírování pro Jitku lichotivější.
[singlepic id=3870 w=420]

Hubnoucí dvojice to zvládla na 50%. Jitka zvítězila, Petr totálně propadl. Podle zpráv v bulváru, Jitka hubne úspěšně dál, ke dnešnímu dni má dole 8,5 kg. Bohužel, manžela se zatím zbavit nedokázala.

[singlepic id=3871 w=420]

Zdroj obrázků : PR odd FTV Prima, archiv iPrima.cz

Související články

JTCJ: Jitka zhubla, ale nenašla odvahu opustit manžela tyrana/Ahaonline.cz

<

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 21
1
anja
Reagovat

antidepresiva zpomalují metabolismus, takže jsem zvědavá jak to doktorka u Jitky vyřeší

Reagovat

1- na to jsem taky zvědavá.

Tahle dvojice je dobrý vzorový příklad. Nadváha, špatná životospráva, paní na prahu menopauzy…

3
Anna
Reagovat

Také jsem na prahu menopauzy a chtěla bych zhubnout.Když vidí,jak někteří lidé tento pořad zneužívají k obohacení a nedodržují to co je jim naordinováno a ještě se ke všemu kolikrát rozčilují že jim je odepíráno to i ono tak televizi vypínám.

Reagovat

Jak jsem se na díl těšila, tak jsem docela zklamaná.

Podle titulky v bulváru se paní rozvádí, ale článek zatím chybí.

5
okkvp
Reagovat

Neviděla jsem začátek, ale taky se mi to zdálo nějaké divné, nějakou bulvární masáž jsem četla už před. Manžel sice vypadal na ne moc jedlý kousek, a ta závěrečná pochvalná líbačka se mi nezdála nijak moc povzbudivá a upřímná, ale těžko soudit. Přechytračujícího bratra moc nepotrestali – imho tam někdo vytušil, že jako dvojice mají větší šanci se dostat do tv a bratr chtěl hubnout jen na oko.

6
LadyXL
Reagovat

Viděla jsem cca druhou půlku.Ale u toho bráchy se aspoň pro diváky ukázalo,jak si nemůže nikdo přehazovat a zmenšovat porce či vůbec skladbu jídla. I když to jeho povídání mi přišlo jak nadiktované produkcí. Z jeho ústo to znělo vyumělkovaně,byť to byla pravda. Ale síla byla,jak lhal do poslední minuty – neřekl jsem, neřekl…(na pupík).
Jí přeju,aby si vyřešila situaci doma a bude jí určitě líp. Vím sama,jak moc pomůže o nějaké takové situaci si promluvit s někým nezávislým a ujistit se např.,že „vina není na mé straně“.

7
kanárek
Reagovat

Taky to mohlo být úplně jinak a pán jel jen podle vzdělávacího scénáře :-) Díl, kde ženská je v hubnutí úspěšnější ještě chyběl, ne?

8
siki
Reagovat

Pani Jitke fandím, na konci bol z nej úplne iný človek – skrásnela hodne. A má zlatú dcéru, naozaj oporu – úplný rozdiel oproti minulému dielu, kde som toto čakala od matky. A na toho chlapa sa snáď už teraz vykašle, má určite na viac.

9
Fanky
Reagovat

To fakt nechápu, když můžu něco sežrat obzvlášť při dietě tak to sežeru a ne že si budu změnšovat porce…. boha jeho :)

10
kanárek
Reagovat

9
To už je dietářský způsob myšlení…radši si ubrat, taky je to pohodlnější (nemusíš to kupovat, vážit, připravovat a ještě ušetříš čas, kdy se to jídlo žvýká :-))

11
Ajda
Reagovat

Než vlezla do kadeřnictví, vypadala normálně, nějaký zástřih a oživení její vlasy potřevovaly, ale ve finále mi připomínala ruskou turistku. Dorazil to černý lak na nehty.

12
okkvp
Reagovat

11 – jak JSSS – moderní design aka radí vám Marianne jak se zařadit do stáda. Ještě ji měl obléknout Petrklíč
Už podruhé vlasy vypadaly jak spálené chemlonky po domácím odbarvení a přepálené trvalé.

13
anja
Reagovat

11 – 12 no jo, s tím tupírováním a rozcuchem kapku přestřelili, ale když to paní trochu slehne, protože má rovné vlasy, tak to nemusí vypadat špatně

podle mne ten její bratr musel konzumovat i další jídlo mimo plán, kdyby si jen ubíral jak říkal, zhubl by víc než kilo a půl

14
Ren.
Reagovat

Paní vypadala po proměně děsně. Ona sama byla taková myška, natupírovat ji jako fúrii, to je děsně seksí! A černý lak…. Přitom jí by stačila barva, zastřihnout a vyfoukat (rozhodně ale hladké vlasy) a pěkně namalovat. A je taky rozdíl, když ji ukazují nalíčenou bez brýlí, jak jakože prokoukla. Hlavně, když ty brýle nosí celodenně.

15
Mystery
Reagovat

Sleduji při vaření, jsem zatím v půlce, ale jestli to tu Jitko čteš, utíkej od toho sprostýho namachrovanýho hovada! Je to smutné, když dítě řekne, že si přeje, aby máma našla sílu od táty odejít, tak tu sílu prosím najdi.

17
Bobby Brown
Reagovat

13 – Přesněji řečeno zhubl půl kila, pohubl kilo.

18
Bobby Brown
Reagovat

K pořadu:
Paní nechť zdrhá od toho vola co nejdřív, jinak se vrátí do starých kolejí a bude to ještě horší.
Bratříček alibista jak prase a ještě se hádá. Tyhle borce mám rád v pracovním prostředí – ‚nevím, ale budu oponovat, protože mě to baví‘. Střelit do hlavy!
Jsem rád, že darované vybavení i odeberou, pokud si to nějaké prase nezaslouží. To mají u mě plus.
Nevím jak to tam mezi sebou mají, ale takhle se chovat kterýkoliv ze dvou mých švagrů k mým sestrám, tak mají zlomenú sánku.

Jak jsem Dr. Kateřinu ze začátku nemusel, ten její učitelský přednes, tak postupem času se do ní zamilovávám.
Jednak je (byť obarveně) do zrzava, druhák má velmi dobrou figuru. Zejména nohy má luxusní. To by jí mohly mnohem mladší holky závidět.
Asi přestanu sportovat, vyžeru se a nechám se od ní léčit. Jak nemusím dominy, tak od té bych si nechal i napráskat. ;-)

19
AlaAlau
Reagovat

okkvp: Tak tady se důrazně ohrazuji. V Marianne jsem fakt takové příšerné a nemoderní účesy neviděla. Nevím, kdy jsi naposled Marianne četla, ale tohle teda není fér ;)

20
chleba s máslem
Reagovat

Na paní Jitce je těch šest kilo fakt vidět! Moc jí to přeju. Účes opět nic moc (proč proboha nevymění kadeřnictví?), ale make-up moc pěkný. Nejdůležitější je, že sama Jitka se cítí dobře a jak říká atraktivně.
Jen by ještě měla najít sílu odejít od toho vola.

21
Hmm
Reagovat

Takového manžela bych tedy nechtěla, nepodpoří, pije :( Paní to zvládla a celkem jí to slušelo na konci, až na ty vlasy.

Přidat komentář