Panáček v reality show

Nedělní svět: Helena Třeštíková – Nechci dávat návod na život

22. Leden 2006 | napsal(a): | reality show: Manželské etudy

S Helenou Třeštíkovou o Manželských etudách, hyenismu a kverulantství

Dokumentaristka Helena Třeštíková se vrátila k tématu, které rozpracovala v 80. letech: sledovala osudy šesti párů a záznam bez komentáře zpracovala do filmu Manželské etudy po dvaceti letech.
Závěr si každý musí udělat sám. „Odnesla jsem si osobně poznání, že když v životě něco získáme, zároveň ztrácíme. Člověk nemůže chtít všechno, být ženatý nebo vdaná a zároveň si udržet nezávislost a svobodu. Kdo tohle pochopí, žije se mu lépe,“ říká režisérka ojedinělého cyklu, který můžeme sledovat v neděli večer na ČT2. Přečtěte si rozhovor s Helenou Třeštíkovou o Manželských etudách

P.S.: Nezapomeňte, dnes večer je další díl Manželských etud a to od 20:00 na ČT2.

související články

Manželské etudy po 20 letech – Zuzana a Stanislav (4/6)
Manželské etudy po 20 letech: Marcela a Jiří (5/6)

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Manželské etudy

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
PJR
Reagovat

Tento pořad považuji za největší a nejlepší reality show, ikdyž v uvozovkách, která kdy byla na našich obrazovkách. Je krásné pozorovat jak jsou lidé odlišní, jak si někteří jen stěžují, jak někteří umějí využít příležitost apod. Díky za tento pořad.

2
Dana
Reagovat

Neviděla jsem včerejší díl. Najde se někdo, kdo ho tady zhruba převypráví?

Reagovat

Dana, buď já nebo janule během dneška či zítřka. Holt práce je přednější :)

4
Anonymní
Reagovat

Já bych ho klidně převyprávěla, ale zjistila jsem, že neumím být nestranná. Hlavně když mě jeden z manželů vytáčí po celou dobu sledování tohoto dokumentu. Včera to byla 100% paní Zuzana.
PS : nejsem SUNíčko ale Kocour

5
Toony
Reagovat

Kocour: objektivita neexistuje – každý má nějaký názor, teda doufám :)

6
Helen
Reagovat

Paní Zuzana vytáčela i mne. Už se těším na rekapitulaci.

7
:-/
Reagovat

to Anonymous:
Ano, ta Zuzana byla po těch 25 letech zapšklá: byla to, už v roce 1999, taková ta „zapšklá plnoštíhlá vrba“, sledující telenovely, čtoucí Blesk a stěžující si na všechno kolem sebe – na lidi, na dobu aj., ale jde tu o to, že v letech 1981-1986 to byla ona ona kdo, ač rovněž mladá, držela toho blbečka, kterej vůbec tehdy nevěděl čí je, nad vodou; opakuji, to byl blbeček, kterej si lepil letadýlka, sestrojoval nesmysly, a s kamarády chodil do dílny i o víkendu, kdy přijel za rodinou (kterou nebyl leta schopen zabezpečit) jednou týdně domů. Načež náhle nám z něj vyrostl intelektuálek a posléze intelektuálek-manager typu „co ví co chce“ a tu svou ženskou sprostě zazdil, místo a by ji uctíval a ovíval jak Madonnu. Kdo mu umožňoval to, aby so mohl dělat víc co chce než 15letej teenager, kdo pracoval na dvou frontách, aby se blbeček mohl patlat dalekohledech a tehdejších pseudopočítačích? Ona. Jak se jí odvděčil? ….
Tento názor zastávám přesto, že jsem chlap, a rád bych věděl, co je za ženskou nick „Anonymous“, pravděpodobně se jedná o nějakou „moderní personalistku“, co bez Carnegieho nedá ani ránu. Radši bych si ho nechal useknout, než tohle ženský za těchto okolností a s touto histrorií udělat.
To, že ona neumí před kamerou mluvit, a že si tam vylívá upřímně a tím i neomaleně nebo pavlačově srdce a to, že on tam do kamery hovoří rádoby ve stylu něco mezi Bémem a Unií svobody a z toho druhá odmocnina krát Carnegie („Zdena měla stejné šance jako já, nyní zahořkla“ apod.), to je možná mediálně pěkné, ale v kontextu toho všeho mně je z něj na zvracení.
On se zmohl ve vztahu vůči ní jedině na to, že ji oplodnil, pokud vůbec tehdy při svém stupni debiliuty věděl na co to, kromě TESLA HI-FI sluchátek“, má. On je její duševní a psychický „vrah ze zadu“. Nevydržel v žádným zaměstnání, v žádným podnikání, hlásá panesmysly co si kde přečetl a jednou mu to vše dojde. Jak by se mohla najít skutečná ženská, která mu fandí, to je mně záhadou. :-/

8
Klára
Reagovat

:-/ – souhlasím s vámi. Mě bylo Zuzany líto celou dobu, i v té černobílé části: sama na dítě, manžel jezdí na víkendy, chová se jako puberťák bez závazků, ani neuměl říct co mají společného mimo dítěte, mohlo mě trefit kdykoliv se tam objevil s motorkou nebo svýma hračičkama….. Zuzana mohla manželství v klidu ukončit po narození syna Honzy a ani by nepostřehla, že o něco přišla… V jejím životě by se nic nezměnilo, jen by přestal jezdit ten podivín, co s ničím nepomohl… Vždyť i o synovi mluvil Stanisalv jen v souvisloti s jeho znalostmi PC… Mimo realitu. Doufám, že s tím novým přítelem se má Zuzana lépe!

9
Anonymní
Reagovat

Naprosto souhlasím, mě z něj bylo šoufl celý ten čas, co jsem se dívala. Ten manžílek od počátku založil rodinu jaksi omylem, dál provozoval své zájmy a koníčky, na rodinu nebral ohledy. Typický záběr, ona máchá ručně prádlo bez automatické pračky, on se dívá do hvězd a jezdí na motorce. Opravdu rovné podmínky pro osobní rozvoj. Paní je zatrpklá, kdo by nebyl, jak začal být úspěšný, odkopl rodinu a jestli je pravda, že se moc nestaral a děti nevzal ani na dovolenou, všechny starosti spojené s chodem rodiny a výchovou nechal na ní, a začal nový život. Nakonec, když už děti jsou vychované, vystudované se zajímá. Kdo se o ně celou dobu staral, určitě není jednoduché vychovat děti jako samoživitelka. Nevím, možná film neukázal všechno a je zkreslený, mě ale vychází paní Zuzka jako oběť naprostého egoisty, který se neohlíží na nikoho. Ona je zatrpklá, kdo by nebyl, během výchovy dětí a starostí s domáctností žena nemá tolik příležitostí k profesnímu vývoji, nakonec zůstane s minimální mzdou sama, o dospělé děti se najednou zajímá tatínek, v malém městě lépe placenou práci nesežene, utíká se od reality k seriálům. Ve filmu nebylo řečeno, jak moc a zda vůbec se pokoušel zlepšit život všech, ne jen svůj, bylo vidět, že se ani neměli nějak moc rádi, když se brali, nechápu, proč měli další dítě. On si nakonec našel jinou ženu a rodinu nechal svému osudu. Doufám, že její děti nakonec ocení toho, kdo je ve skutečnosti vychoval a nedají na hezká slova svého povedeného tatíčka.

10
tri8
Reagovat

můžete napsat synáčkovi … cerovsky@jcsoft.cz … at se třeba stará o maminku když to jeho infantilní fotřík nedokázal ….

pokud teda nebude zrovna montovat procesor, protože obě děti bohužel zdědili víc po tatínkovi …

jsem chlap .. mám rodinu a dvě děti, kdybych se choval jen z 5% jak ten pán v tom dokumentu tak by mi bylo samo ze sebe blujno …

holt zjistil ze má v šourku spermie příliš pozdě … škoda té paní, bylo mi ji líto …

11
tri8
Reagovat

můžete napsat synáčkovi … cerovsky@jcsoft.cz … at se třeba stará o maminku když to jeho infantilní fotřík nedokázal ….

pokud teda nebude zrovna montovat procesor, protože obě děti bohužel zdědili víc po tatínkovi …

jsem chlap .. mám rodinu a dvě děti, kdybych se choval jen z 5% jak ten pán v tom dokumentu tak by mi bylo samo ze sebe blujno …

holt zjistil ze má v šourku spermie příliš pozdě … škoda té paní, bylo mi ji líto …

12
Jan Čeřovský
Reagovat

Původně jsem neměl v úmyslu se k těm komentářům nijak vyjadřovat, ale když už mne výše uvedený tri8 kontaktuje sám a uvádí mail v diskusi (není to nic tajného, ale stejně mi to přijde hrubé), tak sem něco napíšu.
Ano, se spoustou těch vašich názorů nelze než souhlasit. Nebojte se, děti moc dobře vědí, kdo je vychoval (máma a prarodiče) a váží si toho. Máma se má s novým přítelem lépe a i k tomu moři se konečně podívala. Asi by byla celkem ráda (opravdu HODNĚ se bála toho, jak bude na záznamu vypadat), že nepůsobí jako pitomec, který si za vše může sám. A to je asi tak vše. Na případné (rozumné) dotazy milerád odpovím. Lidem, jako tri8 odpovídat nebudu, protože mi přijde spíš jako „voayer“, který si na Etudách léči svou závislost na BigBrothera a Vyvolené a chybí mi pohled do cizího soukromá. A pokud koukal dobře, mohl by alespoň urážet pořádně, já se nestarám o hardwareové záležitosti :o) Je mi celkem líto, že na netu se i ze slušných lidí stávají vulgární hovada.

13
Jan Čeřovský
Reagovat

Pár překlepů a čárek blbě… no snad to snesete :)

14
Kocour
Reagovat

Když se tak zastáváte paní Zuzany…..
……pokud vím, tak u máchání prádla to byla ONA, která prohlásila, že ať si je manžel raději u švagra v dílně, protože neví, jak by jí doma mohl pomoct. A že by bylo asi hloupé, kdyby seděl vedle ní v koupelně a díval se na to, jak ona máchá prádlo.
Každá jiná by se alespoň pokusila domluvit svému mladému a dětinskému chlapovi, že v manželství prostě nejde, aby jeden makal a druhý si jen „hrál“, ale ona nic.
Prostě 20-ti letému chlapovi sotva docvakne samo, že jeho role otce není jenom v tom, že nosí domů peníze, ale že je třeba rovným dílem se podělit o práci v domácnosti a o starání se o děti.
A to nemluvím už ani o tom, že ačkoliv byla paní Zuzana ze své role matky dost frustrovaná, tak si nechala „udělat“ další dítě a to poměrně za krátkou dobu ( dost pochybuju o tom, že jí manžel do dítěte přemlouval, ten měl jiné hračky a zájmy ).
Příjde mi tudíž dost nefér obviňovat ze svého zpackaného života pouze svého muže, který ze začátku určitě neměl ani potuchy o tom, jak je Zuzana ve vztahu nespokojená a jak jí její role matky a hospodyňky těžce neuspokojuje.

15
Jan Čeřovský
Reagovat

Jendo, je prima, že se k této diskusi vyjadřujete osobně, mě vaše máma vůbec nepřipadala jako pitomec , naopak ,v odvysílaném příběhu mě více negativně vyšel Váš táta. Myslím naopak, že toho dokázala docela dost, vychovala dvě prima děti. Ale z pár záběrů vytržených z kontextu lze těžko zcela objektivně soudit. Vaše maminka může být na vás oba pyšná. Přeji jí hodně štěstí a také Vy a Vaše sestra se mějte hezky. Lenka

16
Jan Čeřovský
Reagovat

Příšerně napsaný web, člověk ani neví, kdo ten příspěvek vlastně píše %-) Vyjadřovat se k diskusi osobně je často jediná cesta, jak zastavit příval spekulací, urážek a podivných názorů :) Protože, i když ten dokument považuji za VELMI povedený, stále jde jen o sestřih a hrubý obraz. Realita je, naštěstí, mnohem složitější :)

Přidat komentář