Panáček v reality show

Mf Dnes: Marcela Haverlandová: Já to neštěstí přitahuju

11. Únor 2006 | napsal(a): | reality show: Manželské etudy

V jejím životě dopadlo všechno špatně. A díky dokumentu Heleny Třeštíkové MANŽELSKÉ ETUDY PO DVACETI LETECH se o tom dozvěděl celý národ. Marcela Haverlandová teď ví, co je to štěstí v neštěstí.

Na kalendáři v kuchyni má u data 29. ledna napsáno: Nahrát Manželské etudy po 20 letech. NEDÍVAT SE! Osud Marcely Haverlandové ten nedělní večer viděl víc než milion diváků. Ona ne. Nedoporučili jí to lékaři, ale ani ona sama nechtěla vidět poslední roky a dny života své dcery, která těsně před koncem natáčení dokumentu tragicky zemřela. Sešly jsme se v panelákovém bytě v Českém Brodě, kde žije se synem Tomášem. Tvrdí, že tenhle trošku rozjívený šesťák je jediný důvod, proč ještě žije. Manželství se jí dávno rozpadlo. Další muž, otec Tomáše, ji opustil a pak zemřel. Před pár dny dostala urnu s popelem dcery. Při povídání často pláče. Tomáš nosí kapesníčky. Jako by byl zvyklý…

Kolik cizích lidí vás dnes zastavilo a oslovilo? pokračování rozhovoru s Marcelou Haverlandovou, účastnicí Manželských etud. Rozhovor se nejspíše po víkendu přesune do bezplatného archívu Mf Dnes.

související články

Bankovní účet pro Marcelu z Manželských etud po 20 letech objeven
Manželské etudy po 20 letech: Marcela a Jiří (5/6)
Šest párů, šest osudů slovy Heleny Třeštíkové / mfdnes.cz
Realita místo reality show (rozhovor s Helenou Třeštíkovou i o Marcele) / Lidové noviny

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Manželské etudy

Diskuze k článku

Počet komentářů: 22
1
Jirkazz
Reagovat

Nejdřív jsem si myslel, že jsem to špatně pochopil. Ale Marcela skutečně nedala svému bývalému manželovi vědět, že mu umřelo (jediné?) dítě. Tomu řikám ženská nenávist až za hrob. Když si pžedstavím, že se to třeba dozvěděl až v TV z toho dokumentu… Nevim co bych na jeho místě dělal. Ale asi bych byl hodně naštvaný na Marcelu. Děs běs. Té bych tedy přispět nedokázal.

2
Jitushka
Reagovat

Jirkazz: Vždyť v rozhovoru je, že mu poslala parte, ale on se neozval.

3
Jirkazz
Reagovat

Ve filmu i rozhovoru je, že mu poslala parte na nějakou adresu, se kterou si nebyla jistá. A na logickou námitku Třeštíkové, proč mu prostě nezavolá – nebo nenechá jiné ať mu zavolají, řekla že nechce, že se nestaral.

4
Helena
Reagovat

Vždyť se nestaral. Staral se jen o to, kdy holka dostuduje, aby přestal platit alimenty. Na den přesně.

5
Janucha
Reagovat

Ja jsem v dokumentu postrehla, ze mu nechce volat, protoze se nim nechce mluvit. Nebylo to prvoplanove, ze by mu nechtela dat vedet, co se stalo jejich dceri. A v jejim psychickem stavu se ji opravdu nedivim, ze s nim nechtela mluvit.

6
potkan
Reagovat

já zas nevím proč by měla paní Marcela dávat POVINNĚ vědět, že umřelo jeho dítě když se nezajímal ani o to jak JEHO dítě žije…

7
Alena
Reagovat

Včera jsem poprvé zhlédla etudy Marcela a Jiří.Do té doby jsem jen čerpala z novin a čekala jsem srdceryvný příběh osudem těžce zkoušené ženy, připravila jsem si kapesníky.Opravdu.Neuronila jsem ani slzu.Vážení přátelé ( a věřte, že vím, o čem mluvím, jsem 2* rozvedená, bydlení porůznu ,syn s LMD, hodně podobné jako M.atd),, mě bral čert.Co třeba nějaká rekvalifikace, proč nepracovala, proč spoléhá jen na pomoc státu a k tomu vedla i dceru.Všichni nám ubližují, zasedli si na ní.Proč se kupříkladu nevzdá cigaret,k teré si tak hojně obě kupovali ze sociálních dávek? Smrt je samozřejmě hrozná v každém případě, o tom není sporu.Ale jinak ? žádná lítost, jsme přece sami strůjci svého osudu..pasivně sedět a čekat co mi kdo dá…skoro 10 let nepracovat..čemu se tedy potom diví ? že nemá peníze ? já bedu na 16ti eltého kluka alimenty o 200,- menší než ona… Jsem velice zklamaná z nesmyslné reklamy, která se kolem toho rozvinula, ale každopádně dokument je perfektně udělaný.

8
eve
Reagovat

A změnilo by se něco, kdyby mu vědět dala? Když se nezajímal do teď.

9
Petr
Reagovat

Myslím si,že její postoj plně chápu.Proč by s ním měla mluvit?Písemná zpráva o úmrtí je plně dostačující.Proč by měla mluvit s člověkem,který ,v dokumentu to bylo velmi dobře vidět,se nedokáže postarat o rodinu!!!Pod vlivem matky si nechá odejít ženu i s dítětem.Nepřišlo mi,že by mu to vadilo!

10
Anonymní
Reagovat

Je mi paní Marcely nesmírně líto, přeji jí hodně sil a zdraví.
Doufám, že se z toho časem alespoň trochu dostane, a určitě bude vnímat opět krásy života.
To, že kouří škodlivé cigarety, je škoda, ale je to její rozhodnutí, já si myslím, že jí to asi pomáhá k už tak těžkému životu. Snad někdy najde sílu se těch cigaret vzdát.
Hodně sil paní Marcelo!

11
Anonymní
Reagovat

Musim říct, že tenhle díl mě dostal. Musim na to pořád myslet…Když sem viděla, co všechno se paní Marcele stalo, tak mi došlo, že vůbec nemám právo si pořád na něco stěžovat.

12
ferencwarosz
Reagovat

życiowy film, piękny choć historia straszna, trzymam kciuki za Marcelę i Tomasza

13
Marie
Reagovat

tak vazeni!Ti co si tady stezuji, ze nedala tomu nezajimajicimu se otci vedet, chtela bych videt vas v tehle situaci, je to neuveritelny, jak jste lidi v Cesku omezeny, hlavne aby se vam darilo dobre, ostatni narok nemaji, ze?! Je to ubohy, ta zenska si prodelala peklo a vy mate tu drzost neco na tomhle osudu kritizovat???!!! Nazor, ze se spolehala na stat a vedla k tomu i jeji dceru-madam, tak se pozastavte nad svym zbedovanym zivotem a pak otvirejte pusu a konstatujte zivoty ostatnich, jo?!Ubohy, ubohy…Pani Marcela delala vzdy vsechno tak jak to od ni zivot ocekaval, jak ji co prislo do cesty, se vsim se porvala – kazdy druhy by si to uz hodil, ona se nevzdala a dokazala prijmout pomoc…Vzpamatujte se lidi!!!A budte trochu soucitny, nemyslete jen a jen na sebe a negativni stranky zivota ostatnich-je to smutny cist si ceske komentare, vzdycky se zaraduju, ze moji pratele soudnost maji.

14
renata09
Reagovat

Pani Marcela je lharka,Pan Jiri nevedel o tom ze jeho dc era Ivana je mrtva.parte sice dostal ale,tyden po porbu Proc konecne nerekne pravdu,jak to vsechno bylo.A prestane obvynovat ostatny.Vynu 0a ona sama.Na tom ze Ivana neni

15
Luki
Reagovat

Renato, předtím než budete někoho obviňovat ze lhaní, naučte se česky …obvynovat ostatny… a Vynu 0a ona sama.Na tom ze Ivana neni, to snad nemyslíte ani vážně?!

16
Jana
Reagovat

Paní Marcelce přeju, aby už konečně měla klid a žila spokojený život s Tomáškem. Je to strašné, co se stalo její dceři, byly na sebe velice vázané. Já si to nedovedu vůbec představit, že by se mi něco podobného stalo. Ještě že má Tomáška, který je jí jistě oporou. A snad už má pokoj od toho psychopatickýho dědka, který jí ke konci filmu neustále prozváněl telefonem. Kde mohl získat její telefonní číslo??????? Paní Marcelko, přeji Vám a Tomáškovi hezký podzim 2010, ať si spolu žijete tak, aby vám bylo fajn.

17
tereza
Reagovat

S Ivanou jsem chodila do školy a to co mi povídala o svojí matce nebylo zrovna hezký.Nesuďte a nekomentuje to co vidíte jen v tv,protože o životě těchto lidí víte h….

18
Téra
Reagovat

Pro Terku-to by mě zajímalo co Vám Ivanka říkala. Víte, já sice tvrdím, že nic není tak jak vypadá ale to platí i o tom, že ne vše co Vám kdo řekne je pravda

19
Jana
Reagovat

Paní Marcelko, jestli čtete tyto řádky, tak Vám přeji, abyste žila už jen spokojeným a klidným životem se synem. Vytrpěla jste si toho tolik, že si to nikdo z nás nedovedeme vůbec představit. Snad už teď budete v klidu žít a bude vám se synem dobře. Často na Vás myslím, je mi 41 let, mám 2 děti a tento týden jsem si koupila celý Váš příběh na DVD. Jste neuvěřitelně silná žena, neobviňujte sama sebe, že jste v životě něco nezvládla. Nikdo z nás by nezvládl ani polovinu toho, co jste musela zvládnout vy. Hluboce se Vám klaním. Bydlím nedaleko Dejvic a mám takový pocit, že jsem Vás asi před měsícem zahlédla kousíček od KFC. Doteď mě mrzí, že jsem Vás alespoň nepozdravila nebo nepozvala na kafe. Moc Vás alespoň touto cestou zdravím a přeju, aby Vás v životě potkalo už jen to dobré. Hodně štěstí a zdraví Vám a synovi. Jana od Prahy

20
KRISTA
Reagovat

Alena 2008 – prijde mi spis to ze vam vadi ze netocili Vas… Nekdo si kupuje slatkosti pro radost, nekdo jezdi/lita na dovolenou a nekdo si muze doprat jen cigarety… Sice to neni muj pripad ale vim ze pro nekoho je to jedina radost a „terapie“ kterou si muze dovolit.

Tereza 2010 – Jasne ze nemohla mluvit o mamince jen hezky…byla v puberte a taky se musela sama vyrovnat s tim do ceho se „narodila“ a zila… ale pro nataceni stala po boku maminky a to ji nikdo nenutil…byla to jeji volba. Mam otazku, co jsi delala ty kdyz si ji poslouchala…? Pomohla jsi ji najit brigadu/praci? nebo to bylo jednim uchem tam a druhym ven… Byla si kamaradka nebo jen spoluzacka, ktera se za zady smala co nosi za obleceni?

Vsichni vime ze nic neni tak horke jak se uvari a ze kazdy je stujcem sveho stest a taky na kazdem sproch pravdy troch… ale taky je dulezite vedet ze kazdy si umi poradit po svem. Nikdo nemuze chtit po pani Marcele aby sla na nejake rekvalifikace kdyz je od cca 20let na vse sama a jeji sila neni neomezena a stacila jen na to aby se od rana do vecela sedum dni v tydnu starala o deti a sebe. Vse delala dle svich sil a moznosti… po valce je kazdy general…

Nejsem zadny znalec ale take jsem si prozila sve (mamka samozivitelka,ja a sestra, mamincim obed ze zavodni jidelny jsme dostavali jako veceri v esusech nosenych domu a ja jsem si hrala na frajerhu ze nepotrebuji zimni boty i kdyz byl metr snehu a chodila jsem v platenych teniskach) jsem rocnik 1983 (ivanka 81) takze jsem dospivala ve stejne dobe a moc dobre si to pamatuji. Zamestnavatele ani sami nevedeli koho presne chteji a v te dobe dobra prace byla jen ze znamosti drive za kafe ;) a „poradne“ prace nebylo tolik a organizace na pomoc nezamestnanym a cerstvym absolventum, nevim… spis zadna…

A pokud nekdo zridi bank. ucet pro Marcelku a lide sami dobrovolne posilaji je to jejich svobodna volba, tak nezavidte!!! kazdy ma tu moznost si zridit ucet a pozadat ostatni…

K otci bych se radeji ani nevyjadrovala…. uz v CB snimku je videt jak je omezeny… klidne at me zaluje taky!!!! Nehlede na to, ze mel moznost se vyjadrit sam a odmitnul to!!! to take mluvi za vse….

OMLOUVAM SE VSEM, ZA SVOU CESTINU JSEM DYSLEKTIK
ale presto jsem mela potrebu se k tomuto vyjadrit.

21
Jenda
Reagovat

Kristo, máte naprostou pravdu. Tesat do kamene toto! A paní Marcele mnoho síly, štěstí, peněz a lásky přeji.

22
Milada
Reagovat

Každý si udělá svůj úsudek o osudu a chování hrdinky.To kouření obou žen mi taky zarazilo.Někdo by na jejím místě se stejně rozdanými kartami dopadl lépe,jiný hůře ale ta smrt smaže všechny rozdíly a začíná jiný život pro všechny a je jedno zda v nouzi či blahobytu.Již má paní Marcela tu nejhorší dobu prvního šoku ze smrti dítěte za sebou a má vůli žít i ten svůj smůlovatý život dál.Přeji jí a synovi už jen vše dobré.

Přidat komentář