Panáček v reality show

Manželské etudy po dvaceti letech: Mirka a Antonín

10. Leden 2006 | napsal(a): | reality show: Manželské etudy

Jako čerstvě vdaná paní nemohla jsem odolat a zajásala nad dokumenty Heleny Třeštíkové Manželské etudy po dvaceti letech. (Praktické informace a kapku historie doporučuji zhlédnout na stránkách České televize).

klikněte pro větší obrázekklikněte pro větší obrázekklikněte pro větší obrázekklikněte pro větší obrázek

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980-1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999-2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality.

V letech 1980-1986, kdy vznikaly první díly dokumentu, jsem ještě tahala kačera a je kladem celého projektu, že i my nezkušení můžeme zhlédnout i tyto části manželského života jednotlivých párů. Zato v druhé fázi (roky 1999-2005) sledování jejich životních cest, radostí a starostí už můžeme najít paralely s vlastním životem (aspoň v tom oblečení :)

První díl mi bohužel unikl. Zato druhý mě nadchnul a už mám program na pár příštích nedělních večerů :) Mirka a Antonín na mě od začátku působili jako pár sešitý horkou jehlou, marně jsem hledala, co mají společného – kromě zadělání na miminko. Otřásla jsem se při představě sedmnáctileté Mirky, jak se vzdává života diskotékové holky a míří po hlavě do mateřství, života mezi čtyřmi stěnami a péčí o manžela, co by se taky ještě rád bavil. Jejich řešení vojny, zda ano, jestli pomůžou žaludeční vředy, jestli to tam Mirka vydrží, nebo uteče pod jiná ochraná křídla (důvěra v ní nebyla Tondovo silnou stránkou :). Starosti s bydlením u rodičů, málo peněz, nuda a chuť si ještě užívat. Takhle poznamenány byly jejich první roky. Je jim ovšem ctí, že přes veškerá nedorozumění, neuchylovali se k rozvodu, ale snažili se najít v sobě tu náklonnost, která je na začátku svedla k sobě. Ovšem, zasmála jsem se – Tondovo sádrový krunýř mě dostal, byť škodolibě :)

A pak najednou došlo k proměně – nejen barvy – vztah Mirky a Tondy vyzrál. Určitě jim pomohlo realizovat se v práci, být úspěšný, moct si dovolit nákladnou rekonstrukci bytu, vlastní podnikání, dovolené podle přání. Přišlo mi, že je na nich znát, jak dobře už se znají – své klady i zápory – a dovedou je brát s humorem.
Samostatnou kapitolou pro mě jsou jejich drahé dětičky – Lucka a Tomáš. Kluk mnoho prostoru neměl, dozvěděli jsme se o něm, že má rád počítače a docela by se mu hodilo, kdyby mu tatínek naplánoval budoucnost – čti donesl mu všechno až pod nos.

Tahle chuť organizovat a řídit a linkovat se mi zdálo jako výchovný nezdar Mirky a Tondy – a neméně byl znát aji u Lucky. Velmi reprezentativní dívka, u které jsem nepochybovala o její lásce k manželovi (vypadlo mi jméno) a synovi Patrikovi – ale nepochybovala jsem také o její náročnosti na peníze. Přesto stěžování „mladých“ na peníze, na nudu na mateřské, nezájem o dění kolem sebe – přesná kopie jejích rodičů.

P.S.: Ano víme, že Manželské etudy nejsou reality show, ale s realitou člověčí si hodně pohrávají a celkově je to zajímavý cyklus, který si jistě zde najde místo, když druhá řada Výměny manželek se zatím připravuje :) – SUNíčko

související články

Manželské etudy po dvaceti letech (2/6) / czech-tv.cz
diskuze Výměna manželek dočasně tématicky věnovaná Manželským etudám / lapiduch.cz

Manželské etudy

Diskuze k článku

Počet komentářů: 17
Reagovat

Co se těch peněz týká, tak mně to také překvapilo. Jak stále ten mladý pár mluvil jak jich málo má, ale měl vcelku drahé auto a dovolená do Dominikánské republiky také asi nebyla nejlevnější. Na co přesně si tedy stěžovali? Že se mají zle? To snad ne :)

2
ajda
Reagovat

Měla jsem pocit, že si stěžovali na úplně všechno. Místy jsem je nechápala, pro jistotu jsem si to pustila znova a jen se utvrdila v tom, že jsou totálně nespokojení, celé roky…….a asi navždy, se vším, s každým. Je mi jich líto.

3
shulek
Reagovat

=== Ivana a Pavel

Info o prvnim dilu z webu CT

Pavel s Ivanou žijí se synem Dominikem a dcerou Růženkou stále ve stejném malém bytě v Nuslích. Pavel má množství koníčků a ten největší, kulečník, se mu stal i povoláním, protože provozuje luxusní pražskou kulečníkovou hernu a organizuje různé soutěže a exhibice. Kulečníkem se zabývají i obě děti: Dominik (18) a Růženka (11). Pavel stále hraje amatérsky divadlo ve témže souboru jako před lety a dokonce mají na repertoáru mnoho let i tutéž hru Baladu pro banditu. Pavel hraje i fotbal, jezdí na motorce a nově začne i s golfem. Ivana je „manažerkou“ rodiny, stará se o domácnost, o všechny členy rodiny, doprovází dceru na krasobruslení i tance a v tom nalézá svou seberealizaci.

## Muj komentar

Prvni cast – sedel sem u ni jak prikovanej:) Ivana a Pavel se vzali velmi mladi, nemeli vlastni byt, tak provizorne bydleli u maminky Ivany a rekonstruovali byt po babice. Tedy hlavne Pavel, ktery to delal po odpolenich, kdyz prisel z prace. Takovym litemotivem bylo neustale ujistovani Pavla a Ivany, ze priste uz budou ve vlastnim, ale jak vime skutecnost je jina. I po trech letech a s malym Dominikem bydleli stale u maminky. Bylo videt, ze vsem uz to leze na nervy a radi by tuto situaci nejak resili. Trestikove se podarilo dostat z obou manzelu velmi intimni odpovedi, zvlaste ve chvilich, kdy Ivana byla s ditetem v matcine byte a Pavel se snazil srekonstruvat jejich nastavajici domov. Bylo nadherne videt, jak se meni jejich postoje v case. Napriklad Ivana nejdrive prijimala v pohode, ze Pavel ma svoje konicky a ze po praci hned jde pracovat na byt a domu tak prichazi pozdeji. S postupem casu vsak bylo videt, ze ji to cim dal tim vice chybi. Pokud se nepletu, za celou dobu nepadl ani naznak o rozvodu, ale presto bylo videt, ze maji mezi sebou problemy, casto kvuli vecem, ktere se jim nedari ovlivnit (pomala rekonstrukce bytu)

Druha cast – zklamani:( Misto dalsiho sledovani vztahu mezi Ivanou a Pavlem jsem sledovali vycet Pavlovych podnikatelskych aktivit a jeho uspechu a konicky jejich dcery Ruzenky. Ivana se v druhe casti temer neobjevovala:( Podle meho nazoru nedoslo k provazani obou casti dokumentu, tak jak je to patrne v druhem dile Mirka a Antonin. Byla to velka skoda, protoze kdyz jsme Ivanu a Pavla opousteli na konci prvni (cernobile) casti, byl jejich vztah tak 50:50 rozchod a setrvani. Bohuzel, druha cast nam neprinesla rozuzleni:(
P.S. Ten byt v Nuslich, je ten, ktery Pavel opravil:)
P.P.S. Omluvte pripadne chyby, ale tento dil bezel uz vic jak pred tydnem a tezko se mi vzpominalo, pokud me nepresnosti nekdo opravi, budu rad.

4
Lenka
Reagovat

Taky se mě zdálo, že druhá část je skoro celá o Pavlovi. Dokonce se mě vloudila myšlenka, zda to není důsledek osobnějšího vztahu s p. režisérkou a tak trochu i reklama pro jeho aktivity. Taky by mě zajímal komentář maminek tanečních patnerů jejich ambiciózní dcerky. Ale jinak , tyto dokumenty si nahrávám, vdávala jsem se ve stejném čase jako protagonisté, a člověch chtíc-nechtíc rekapituluje i svůj život.

5
Klára
Reagovat

Shulek, Lenka: Máte pravdu, já ani nepostřehla, co vlastně Ivana dělá, jaké má zaměstnání, jestli je v domácnosti…. Přitom jsem čekala až se konečně objeví a řekne něco o sobě…

Lucka s Martinem vypadali jako pár, co potřebuje minimálně 50 tisíc měsíčně, domácnost pěkná, auto drahé, takže taky nechápu jejich stížnosti na peníze….

Moc zajímavý cyklus tyhle etudy.

6
malinka
Reagovat

dovolim si nesouhlasit s vyzralosti vztahu antonina a mirky. lidi, co jsou spolu jen ze zvyku, by imho spolu byt nemeli. podle me ty lidi nemaji nic moc spolecnyho (krome deti) a jsou spolu jen prave kvuli detem. to mne osobne prijde HODNE malo.

jejich potomci (resp. dcera) maji pohled na zivot a soucasnej svet mnohem racionalnejsi a vyzralejsi nezli oni pred 25 lety. nicmene urcita skromnost by jim jiste neskodila.

suma sumarum: jedna se o vybornej dokumentarni cyklus. kam se hrabou „reality show“, tohle je opravdovej realnej zivot!!!

Reagovat

malinka, ad tvůj poslední odstavec) proto si našel cestu i na Panáčka v reality show, zkrátka tento cyklus stojí za diskuzi a tedy i za publikování malého shrnutí. Souhlasím, leckterá reality show je oproti tomu více než nekoukatelná.

8
Anonymní
Reagovat

Ne Toony, ale Magda (SUNíčko, nejde mi to přihlásit se :))
Malinko, po pětadvaceti letech je to, myslím, normální. Jistě, něco jiného je to v začátcích, ale po takové době – nevypadalo to, že by se prostě úplně ignorovali. Myslím, že se oba relativně snaží to trochu oživovat třeba dovolenou. Zase si člověk nemůže dělat plané naděje, že to bude jiskřit do smrti :))) Myslím, že u nich už prostě nešlo o tu románovou lásku – prostě náklonnost, umocněná společnými zážitky, zkušenostmi, starostmi a vůbec.

9
Magda
Reagovat

OK, už to jde :) Snad jsem se vyjádřila srozumitelně. Oni už nejsou jen pár, jsou rodina – mají děti, společně budované zázemí, na kterém jim hodně záleží – a dovedou se spolu zasmát, nevypadalo to, že by si nějak lezli na nervy, dovedou spolu jet na dovolenou a nějak si vyjít vstříc – mě to přijde prostě fajn. Až mi bude padesát, tak to beru :)

10
malinka
Reagovat

magda: no ja Ti nevim. tihle dva lidi se prilis v lasce nemeli ani ve dvaceti. viz napr. natoninova hlaska: „no jeden kamarad se ozenil jeste hur jak ja“ (nebo tak nejak). oni se tehdy vzit MUSELI, rozvody driv nebyly temer mozny, takze spolu radsi zustali. a dnes jsou spolu ze zvyku a z povinnosti. vim , ze tehdy byla jina doba, ale zustavat spolu jen proto, ze ti dva MUSEJ, se mi nelibi…

11
malinka
Reagovat

sun: je dobre, ze jsi to sem zaradil, vsak jsem si v nedeli vecer rikal, ze by stalo za to neco o tomhle poradu napsat! jen tak dal!

12
Kocour
Reagovat

No, mě nejvíc zarazilo jejich plánování druhého dítěte. Když měli dceru, tak si Mirka pořád stěžovala, jak se jí stýská po práci a jak druhé dítě už raději ne, pak začali společně přemýšlet o druhém dítěti, ale na Mirce bylo vidět, že se jí do toho moc nechce. A pak najednou šup a dítě bylo na cestě ? Ale proč ? Proč se rozhodli mít další dítě, když ani jeden se nad svou rodičovskou rolí nijak nerozplýval.
Přišlo mi to celé jako rodičovství z povinnosti. První přišlo náhle, tak co už naděláme a druhé prostě proto, abysme zapadli klasické škatulky 4 členné rodiny.
Řeknu jen tolik – ať je jejich dcera jakkoliv náročná, tak její mateřská láska neskutečně převyšuje mateřskou lásku její věčně nespokojené matky.

13
Majda
Reagovat

Kocour, to mi přijde docela zjednodušující – my zas až tak dobře nevíme, jak přesně probíhal ten rok v mezidobí, že :) A antikoncepce může selhat a s mimčem v bříšku už se rozhoduje kapku jinak.

14
karculka
Reagovat

Sleduji etudy pravidelně a chtěla bych jen říct, že mi bylo také líto, že v prvním díle druhé části bylo dáno tak málo prostoru paní Ivaně. Myslela jsem, že to bylo z důvodu, že neměla zájem o natáčení, ale když si vzpomenete, kolik času tam bylo věnováno její dceři, jíž Ivana doprovázela čili byla možnost ji natočit, myslím, že to byl režisérčin záměr. V jednom rozhovoru s paní Třeštíkovou vyplynulo, že jedna z hrdinek uklízela v manželově firmě, ale odmítla, aby se o tom v dokumentu mluvilo, aby nevypadala jako uklízečka, což zatím (zbývá už jen 1 díl) sedí na Ivanu.Tolik jen další střípek do skládačky.

15
Martin
Reagovat

Mirka a Antonín se nakonec i toho vlastního domu snad teď dočkají. Mnohé v tom dokumentu nebylo řečeno a vlastně to souvisí s tím proslovem paní Mirky na zahrádce. Zřejmě se jednalo o nějaký komplikovaný vztah Antonína a jeho rodičů, případně sestry. Relativně movitá rodina vlastnící velké pozemky na lukrativní lokalitě na okraji Prahy vlastně nechávala Mirku a Antonína do dnešní doby vlastnímu osudu a zřejmě jim jejich manželství moc neulehčovala.

Nejsem žádný známý ani soused, tuším, že pana Antonína znám jen od vidění z výstav a výše uvedené je pouze mým dohadem na základě veřejně dostupných dokumentů.

16
Nenka
Reagovat

Paní Mirka mi byla poměrně nesympatická už zamlada, i když tehdy byla vlastně ještě docela… řekněme… roztomilá. Taková sladká naivka. Po dvaceti letech jsem v ní však viděla jednu z těch typických paniček, jež nemám zrovna v lásce… nevím, jak je přesně popsat, takové ty ženské jak podle šablony – krátké mahagonové vlasy, tuna prstýnků a řetízků, rozšafný styl vyjadřování (navíc hlas zvaný mečák), častá nervozita (fakt výhra, mít takovou maminku, která se v můj den svatební nervuje, jak bylo v dokumentu zachyceno, a štěká na všechny kolem! :), zajisté obliba v drbání s kámoškama u kafíčka a dortíčku á la „no to ten můj, to je ale blbec…“ Nepříjemná ženská, vážně nepříjemná. Chlap naopak působil jako pohodář. Dcerku raději nehodnotit, taky jí shůry asi moc dáno nebylo, ale přeju jim všem hodně štěstí, to každopádně… :)

17
zuzík
Reagovat

Děkuji paní Třeštíkové za Manželské etudy. Je to TVRDÁ REALITA života. Všichni si žili svůj život nejlépe, jak uměli. Jsou to pohnuté životy, které se vlastně, kolikrát týkají nás všech.
Paní Třeštíková, jen tak dál a moc se těším na další Vaše dokumenty.

Přidat komentář