Panáček v reality show

Manželské etudy po 35 letech: Zuzana a Vladimír Gdovínovi

17. Leden 2018 | napsal(a): | reality show: Manželské etudy

me4

Jediný pár z Manželských etud, kdy při svatbě nebyla partnerka těhotná. Zuzana (23) a Vladimír (21) jsou oba stavaři a přestalo je bavit, že jim druzí organizují život, proto se rozhodnou pro svatbu a tím i nový životní začátek. První dcera se narodila až po třech letech manželství. Pár bydlel u rodičů a svépomocí si stavěli byt. Vladimír touží být slavný fotograf a manželka ho zatím v jeho snech podporuje. Po změně režimu odjíždí Vladimír sám do Ameriky. Postupně se jim narodí tři dcery, o které se stará Zuzana, on se pořád honí za svými vizemi. Každá bohužel končí krachem, podobně jako jejich manželství.

Po 20 letech

Těsně před začátkem natáčení, se Vladimír vrací po několika letech z New Yorku, kde se snažil uplatnit jako fotograf. Podstatně starší, ale pořád s hlavou v oblacích. Zuzana na pár let odmítá natáčení, teprve po dalších letech od rozvodu souhlasí s dalším vystupováním v pořadu. Dcery rozvod rodičů chápou. Vladimír neustále rozjíždí nové a nové projekty, žádný však nekončí vytouženou slávou a úspěchem, spíše naopak. Po rozvodu končí jako bezdomovec, ve společném bytě si dobrovolně zrušil trvalý pobyt.

Po 35 letech

Jak se vyvíjel dál život fotografa, který vše obětoval svému snu? Co jeho rodina?
Oficiální stránky – Manželské etudy po 35 letech

Měla jsem v plánu vložit videa předchozích dvou dílů, které nejsou v archivu k dispozici, ale bohužel, zrovna tento pár je totálně neviditelný, vše smazáno. Pokud bude někdo v hledání úspěšnější, budu ráda za odkaz. Ale musí jít o video z YuoTube, tam je uveřejnění i na jiných stránkách povoleno.

Společnost Produkce Třeštíková připravuje nové příběhy Manželských etud. Zde malá ochutnávka.

Zdroj: ARCHIV POŘADŮ ČT2, youtube.com

Celou sérii Manželských etud Zuzany a Vladimíra sledujte dnes od 20 h na ČT 2. Repríza tamtéž další den od 11h.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Manželské etudy

Diskuze k článku

Počet komentářů: 78
2
Viki
Reagovat

po prvním díle:
Teda když jsem tu holku viděl makat na stavbě, ještě k tomu v únoru, tak jsem se úplně zhrozil. Takových holek do nepohody moc není. Akorát jsem pak nepochopil, v čem vlastně bydlí? Původně jsem myslel, že si staví vlastní dům, pak jsem měl dojem, že bydlí v paneláku nebo dokonce ve staré zástavbě (Třeštice bohužel opomněla ukázat jejich bydliště z venku, proč asi?).
Jinak jsem nepochopil důvody jejich poštěkávání, ani u jednoho z nich. Ještě bych bral, že v prvním roce se lidé navzájem obrušuji, ale ono to trvalo pořád. Tam zřejmě bylo něco, co ani Třeštice nepobrala. Holka byla přitom hodně tolerantní, když jej vlastně živila – ono fotografování ani v době komunismu nebyla nijak levná záležitost, pokud se člověk nezaměřil pouze na rodinné fotky.

Reagovat

Zaseklý gramofon a přežvykující seladon v jednom. Prodává údajně drahé fotky a přitom nemá ani na vlastní pronájem. Žádná změna ani po 35 letech. Plány, sny, vychloubání, a ona ta hvězda z Ameriky je ve finále ráda, že ho dcery nechají bydlet u sebe. V jednom záběru tvrdí jak je za vodou, po chvilce škemrá u matky o azyl. Má tolik kamarádů, celebrit a nikdo ho nechce. Bohém, ale poslouchat ho až do konce bylo utrpení.
Zuzana má můj obdiv.

4
JanaH
Reagovat

No… tentokrát dávám za jedna Zuzaně, a to ve všech třech dílech.
V prvním se mi moc líbilo, jak ti dva spolu fungovali. A byt si vybudovali parádní, na tehdejší dobu.
Ve druhém mě znova šoklo (a taky rozesmálo), v jak neskutečného snoba se pan fotograf proměnil po návratu z jůesej. Naučil se jinak mluvit, jinak chodit, jinak smát… nedokončené ateliéry a projekty… dokola omílané tytéž zábavné historky, vlivní kamarádi… (kde jsou dneska?). Ten pohodový kluk byl fuč.
Zůstala povrchnost. A přešla s ním do třetího pokračování.

5
JanaH
Reagovat

@Ajda: fakt jsem neopisovala! :-D

Reagovat

@JanaH: :D
Ještě dodám, že mě štval jeho vybraný slovník. IV. cenová, žádná kavárna, kde pravidelně zahříval židle. „Kámoš“ starosta a on je bezdomovec! Fascinující, obdivuje kapitalismus, nic u nás není jako v Ňúúúújorku, ale o byt bez hanby žádá jako za socíků, vůbec se nestydí ze sebe udělat sociální případ. Pět minut slávy a on z toho žije třicet let.

7
JanaH
Reagovat

@Ajda: a dalších třicet bude.
Četla jsem názory, kde vyčítali Standovi hračičkovi, jaký že má to jeho kutění a vymýšlení smysl. No velký, jak se později ukázalo. Zrovna tak bylo vyčítáno Pavlovi, že se věnuje kulečníku. Prej sobci atd. Oba si nenechali vzít své koníčky, ale na rozdíl od pana ameriky něco dokázali a v pohodě je ty jejich koníčky živí a určitě netratily ani manželky, pokud ještě manželkami byly. Co světoborného dokázal jůesej, krom velkohubých řečí se sklenkou červeného v jedné ruce a doutníkem ve druhé?
Přitom se mi v první části fakt líbil, byl takový jakože fajn zapálený…

8
Marcela
Reagovat

Dvěma slovy:MISTR SVĚTA 😯

9
Viki
Reagovat

@Ajda: Stejně je mi divný, z čeho vlastně celou tu dobu tady žil? Nějaké ty věci asi prodat musel, ale z filmu to poznat není..
@JanaH: Nu, jak jsme všichni viděli, manželky těch koníčkářů to viděly poněkud jinak.
Z tohoto dílu jsem opravdu hodně rozpačitý, skoro jsem nepochopil, o co v něm šlo. Tahle Zuzka byla sice dobrá, úplně mě šokovala v roli stavebnice, ale něco mi na ní přesto nesedí. Ale zase sama dobře vychovala tři dcery, to je fakt dobrá.

10
Ester
Reagovat

A co mi ještě přišlo u člověka v jeho věku spíš trapné, byla ta jeho sebelítost (že by ji v něm vyvolával alkohol?) a několikrát opakovaná věta o tom, jak matka nechtěla, aby se narodil atd.

11
Ajda
Reagovat

@Viki: Možná ti na Zuzaně nesedí ta její samostatnost, praktičnost, nefňukala, makala. Ono jí nic nezbývalo. Jestli jsem to dobře pochopila, tak ona studovala vysokou školu stavební (později mluvila o návrhu prodejny), bydleli u rodičů a ti je zřejmě dva roky podporovali, ona asi i stipendium. On mi přišel nedostudovaný, neustále toužící po FAMU, ale líný se připravit na přijímačky, což by znamenalo nafotit spoustu věcí a čekat, zda ho vůbec pozvou do dalšího kola. Bylo krásně vidět, jak on u práce nepřemýšlel, musela mu připomínat maličkosti, ale podstatné.
On určitě něco i nafotil, ale sotva to pokrylo náklady, vždyť neměl v 55 ani na nájem bytu. Prodal fotku za cca 50 tisíc, ale to nebylo pravidelně a co to dnes v Praze je? Dříve fotil propagační věci na zakázku. V současnosti podle jeho fb pořádá fotografické workshopy. Také si na fb stěžuje, jak překroutili slova o sebevraždě.

12
anonym
Reagovat

Ajda a JanaH už vše popsaly a dokonale. Jen bych přidala, že zmizet do vysněné Ameriky a nechat doma ženu a tři děti je skutečně obrovská zodpovědnost.
Starý chlap a nemá na pronájem bytu a otravuje dcery a matku, čert ví, jak se kdy k matce choval, že pomocnou ruku nepodala.
Sebestředný sobec. Pořád mám dojem, že dokonale zženštilý týpek, kdyby si na sebe navlíkl sukni, ani bych se nedivila. Možná i tam bude nějaký jeho problém.
Ani jednou neřekl, jestli jak a v čem pomohl dcerám, ženě, jen já a já a já.
Celý život žít z toho, že fotil nahou Švandovou a Kuklovou? Úžasná kariéra.

14
JanaH
Reagovat

Ještě bych podotkla, že z mého pohledu Zuzana Vladimíra docela dlouho v jeho snech podporovala a někdy ho na kameru až skoro omlouvala. Trpělivosti měla hodně, naštěstí pro ni jen do určité míry.
Úsměvný moment byl, když se pan fotograf sešel po premiéře třetí části se dvěma zatím neodvysílanými dvojicemi. Ti vypadali, že nevěří vlastním očím a uším. :-)

Když se vrátím k Zuzaně od hračičky Standy z minula, ta byla schopná aspoň malé sebereflexe, když na jednu z otázek režisérky odpověděla, že „to podělala“.
Kdežto Marcela nebyla schopná nikdy ničeho krom pobírání alimentů, dávek, výtěžku sbírky a bombardování Třeštíkové telefonátama. Taková ukňučená figura si nezaslouží špetku mého soucitu.

15
ola
Reagovat

Všichni kritizujete, ale zkuste si promítnout, jaký film by byl o vašem životě. Byla by to zábava pro druhé to sledovat? Třeštíková za vámi dorazí jednou za rok a zeptá se: Tak co, co je u vás nového? A teď dělejte něco, co třeba děláte, když tady nejsem. no a vy před kamerou povídáte, a jakože děláte, že něco děláte. To by byla zábava, že?
No a ti aktéři se s tím nějak vyrovnávají.

16
Ajda
Reagovat

@ola: A proč VY kritizuje diskutující? V čem jste tedy VY lepší??? Tak napište vlastní pohled, chvalte, prostor je otevřený každému názoru. Ale tato diskuse není o diskutujících, ale o pořadu. Mimochodem, ti aktéři to točili dobrovolně, to vám asi uniklo.

17
Viki
Reagovat

@Ajda:
Víš, zjistil jsem, že jakmile to člověk nesleduje opravdu bedlivě, tak má z toho hokej. A notně k tomu přispívá Třeštice, která titulkuje velmi zvláště (např. „o půl roku později“ – kruci, to je opravdu informativní, když nevím, odkdy později) nelokalizuje momentální děj (viz kino v Jihlavě) a mnoho věcí ani neukáže. Ti dva si přece postavili dům – nikdy jej neukázala (to Stanislavův domeček ukázala při každé příležitosti). V 1. díle aspoň na chvíli ukázala hotový vnitřek, pak už nikdy. A vrchol všeho, vůbec jsem nepochopil, jestli spolu ti dva žili a jak, kde. Patrně žili spolu v jednom bytě, akorát zřejmě už ne jako manželé v pravém slova smyslu. Nějak náhodou jsem pak pochopil z nějakého titulku, že se Zuzka rozvedla na konci 2. dílu, tj. v r. 2005, následně se přestěhovala k „příteli“ (kruci, to je ale novořeč), kde to následně zřejmě skončilo klasicky (tj. trvalo to do doby, než se jí „přítel“ nabažil), a náš čerstvý houmelesák se usalašil v jejím bytě (v jejich bytě) s dcerami. Pak byl zřejmě odstěhován, když se Zuzi vrátila – nevím kdy a nepochopil jsem, kam se odstěhoval. Akorát mě mátlo, že měl zřejmě exkluzivní byt ve středu města, tak to musel přece jen něco vydělávat.

18
Viki
Reagovat

Koukám, že Vladimír je ve všeobecné neoblibě, ale v čem se až tolik lišil od těch předchozích dvou? Tak jo, nechával se živit manželkou, ale soudím, že v době, kdy byla na mateřské, tak je musel živit přece on. Nevím, jak se věnoval rodině, to Třeštice neukázala, pravda je, že se nakonec přiznal, že tu jejich výchovu nějak minul (ale kolik takových otců je, resp. vzpomenou si po létech, jak a v čem se jim věnovali?). S tou Amerikou opravdu ujel, ale podle všeho měl představu, že tak za ním rodina přijede a budou tam bydlet (aspoň to někde říkal). Jenže se holt notně přecenil. Celkově mám dojem, že jak tam tak tady nemohl uspět, protože být na volné noze a nepatřit do nějaké skupiny lidí, co spolu mluví a dohazují si navzájem kšefty, tak nemá šanci. Jak je známo z naší historie, u nás si neškrtli ani vyložení géniové (a tím Vladimír rozhodně není) – Mucha, Destinová, Kubín, nakonec i Martinů, Janáčka taky tady kavárna nesnesla a i Kundera se proslavil jinde. Já Vladimíra beru jako člověka, kterému se nevydařily jeho projekty a podle mého ani nemohly. Ale to těm dvěma předchozím přece taky.

19
Viki
Reagovat

@Ajda:
Co se týče mého hodnocení Zuzky, to se mýlíš. Zuzka mě fascinovala od chvíle,kdy jsem ji viděl za tou míchačkou (doufám, že to nebylo jen aranžmá). Pak tím, jak makala – zřejmě pracovala i doma a vlastně i dotovala zálibu svého chotě – to jsem si říkal, že už přehání, ale byla to její věc. Všiml jsem si i toho, jak byla praktická (to mi připomínala mou ženu). Prostě celkově působila v 1. díle nesmírně dobře (v těch dalších také, ale tam už nebyla moc vidět). Mně ale v 1. díle nesedělo, že se tam tak poštěkávali a já nechápal, proč. Přišlo mi, že vyskakuje kvůli blbostem – to je tak všechno, co jsem proti ní měl.

20
Ajda
Reagovat

Oni stavěli byt, zaznělo to tam několikrát. Byt svépomocí, tehdy běžná věc, ale je v jejich vlastnictví. Mělo to trvat půl roku a ve finále Vladimír budoval dva roky. Po rozvodu ho nechal ženě, přihlásil se na radnici a chtěl byt po státu. Super, to asi viděl v Americe. Tam co vydělal, zřejmě investoval do zázemí, on nikdy nebyl nohami na zemi. V tom bytě žije jedna dcera dodnes. Zuzana bývalá na chalupě, nejdříve hlavně když byla na mateřské. Chalupa asi její rodiny, později tam zaznělo, že pečuje o babičku.
Jj, musí se pořádně sledovat, já to viděla už kolikrát. V čem nám vadí víc Vladimír než Stanislav? Tlučhuba, žije ze staré slávy a na prahu důchodu bydlí střídavě u některé z dcer. Ještě že má tři. Co vydělal rozházel, dcery studovaly na soukromé škole, ale bydlely doma, to školné nebylo asi tak závratné. Rozjížděl jeden projekt za druhým, všechny krachovaly. Ateliér v Celetné musel stát pořádný balík i v té době a zase nic. Jinak nechápu, proč pořád píšeš Třeštice, přijde mi to zbytečné, protože její práce je fajn a dokumenty má zajímavé. U Gdovína mi vadilo, jak používal Švandovka, Hrubeška, velký frajer v reálu hulvát.

21
Viki
Reagovat

@JanaH: To jsi tu sebereflexi špatně pochopila, ona tím myslela, že si špatně vybrala, ne to, že si to zavinila svým chováním. Svým způsobem má pravdu: po shlédnutí dosavadních dílů musím konstatovat, že všichni ti mládenci se vymykají průměru. Většina tehdejších mládenců se po svatbě plně věnovalo rodině, a to i při ponechání si vlastních koníčků. Kdyby si vybrala někoho právě z té většiny, byla by nejspíš domácí puťkou, ale ne takovou rezignovanou troskou. Prostě měla by pořád svůj cíl, zde pečovat o manžela, o domácnost.

22
JanaH
Reagovat

@Ajda: ke tvé předposlední větě… protože Mikeš? Nebo možná proto, že napsat Třeštíková je o dvě písmena delší?
Taky jsem to viděla v průběhu let několikrát, až na třetí pokračování. A i když je k dispozici, znova mistra fotografa nedám… stačilo.
Mně tedy připadají titulky naprosto jasné a přehledné.
A co se tak ke mně dostalo o Mirce a Tondovi, to bude taky zajímavé.

23
anonym
Reagovat

Dneska jsem se podívala na třetí část znova. Některé věci mi napoprve unikly.
Nějak nejde mít v oblibě chlapa, který vidí jen sebe, nic pro rodinu neudělá, naopak, není schopný si pronajmout ani bydlení a je pro něj jednodušší střídat dcery. Navíc se mu nedaří ani profesně, to, že jednou za čas prodá fotku? Prodlevy mezi prodejem budou asi dost velké, v opačném případě by se neopomenul pochválit.
Je škoda, že nebylo vidět jeho byt, anebo jsem nezaznamenala. Podivný pocit z jeho chování ani žena ani muž mám pořád. Možná proto, že jednoho čtyřicátníka ani muže ani ženu mám za souseda a je to v chování, gestech, mluvení, oblékání nemlich to samé.
Pokud Třeštíková titulkuje „o rok později“, tak je to prostě o rok později, než bylo psáno předtím. Ono je třeba dobře koukat na obrazovku :-)
Zuzana byla pořád tolerantní, svým způsobem možná Vladimíra obdivuje? Ke konci mi připadala hodně unavená, čas se na ní taky podepsal.

24
Viki
Reagovat

@Ajda: Jasně, stavěli byt, to jsem pochopil. Trvalo to dva roky (to není moc). Člověk by čekal, že jej divákům ukáží, zde marně. Navíc v jedné části ukázali výhled, který měli mladí z okna – a to mi přišlo, že bydlí ve sklepním bytě ve staré zástavbě. Tak buď jsem něco špatně viděl nebo pochopil. A stále tu je otázka, proč dům neukázali, proč neukázali interiér, když všude jinde to bylo běžnou součástí pořadu.
Jinak ale díky za vysvětlující komentář, protože jsem byl z nich úplně dezorientován. Třeštici neřeš, to je jen moje zkratka, stejně jako když nepíši Zuzana ale jen Zuzi, To nemá z mé strany shazující podtext.

25
JanaH
Reagovat

@Viki: ano, pochopila jsem to tak, jak jsem to napsala a tys to pochopil jinak. No a? Přesné znění otázky už si nepamatuju, abych ocitovala a hledat se mi to nechce.
Moc dobře taky nevyznělo, když titulovala bývalého manžela pan Čeřovský… asi jako když Vladimír mluvil o Zuzaně jako o exce…

@anonym: něco málo z jeho bytu bylo vidět… pak stál (s vínkem a cígem) na balkóně a čekal na konec světa. :-)

26
Viki
Reagovat

@anonym: asi se zde projevuje moje profese anebo počínající senilita a nesoustředěnost, ale nepočítat s tím, že když někde napíšu „11. února 2012“, že to mnoho lidí přehlídne nebo vzápětí zapomene, je pro mě znak neprofesionality. Protože pak veškeré odkazy typu „o rok později“ jsou k ničemu. To se dá použít v knize, kde si to zájemce zpětně nalistuje, ale ne v pořadu, který nejde zastavit a vrátit se zpět. A to by paní režisérka, zejména pak dokumentaristka, měla vědět.

27
anonym
Reagovat

@JanaH: Tak to jsem propásla, ale po třetí bych ho už taky nedala :-)
Vínko bylo nedílnou součástí jeho šatníku :-)

28
Ajda
Reagovat

Z toho co jsem si načetla jinde, tak se jednou za půl roku, za rok ozval štáb, filmoval se jeden den a zase prodleva. Titulky je potřeba sledovat, hlavně v trojce jsou i vysvětlující maily. Bylo vidět, že dostali holobyt, hrubá stavba, dva roky dodělávek bylo až dost, on asi víc mluvil, než dělal. Bydleli u rodičů, nic ho nenutilo pohnout zadkem.
Byt v jedničce ukázali, potom bylo potřeba se chlubit ateliéry, výstavami, starostou, herci atd., co doma? Zuzana si chránila soukromí, z chalupy známé zahradu a psa. Dcery se už ve dvojce vyhýbaly natáčení, proto chyběly záběry v bytě.

29
JanaH
Reagovat

@Viki: z bytu bylo vidět v první části dost. :-) I proto jsem nahoře psala, že na tehdejší dobu parádní. Ve druhé části natáčení v bytě odmítli.

@anonym: no… i tak jsi odolnější, mně fakt jednou stačilo. :-D

30
anonym
Reagovat

@Viki: V každém případě to není chyba autora, že někdo něco přehlídne. Ostatně, mluvené slovo zase můžeš přeslechnout, vlastně nevím, co bys jako asi tak chtěl? Ještě je jedna možnost, lze si vše nahrát a potom pomalilinku pouštět :-D Ale zase by mohl nastat problém, že zapomeneš, kde jsi to nahrál.

31
Ajda
Reagovat

@Viki: Titulky k dokumentu patří, režisérka předpokládá, že divák je gramotný. Navíc se linou od prvního dílu, takže divák o nich ví a má si je pohlídat. Nebo pustit znovu, i Gdovinovi jsou ke stažení na známém místě. Podivné, že jako jediný pár nejsou volně na youtube.

32
Ajda
Reagovat

@anonym: @JanaH: Opisujeme? :D

33
anonym
Reagovat

@Ajda: Trochu ano :-)

34
JanaH
Reagovat

@Ajda: třeba jsme trojjediná. :-DD

35
Floretta
Reagovat

Mne pobavila i hláška že mám dnes svátek,a lidi samozřejmě nedělaj nic jinýho.než že mi blahopřejou.Hroznej chvastoun,totálně bez peněz,nejen že nemá kde bydlet,evidentně nemá na nic, jeho postesknutí na údajnou přítelkyni,Ty jsi nevzala benzín?Nebo cviličku nato,To víno platím ze svího,je mi blbý,když za mnou přijdou jim nic nedat.Takže pane starosto a ostatní,příště občerstvení sebou.

36
Ludmila
Reagovat

Je pravda, že zrovna tenhle pár jsem pořádně neviděla ani jedničku ani dvojku. Nicméně asi se nezařadím do party, která Vladimíra nesnáší. Stejně jako jsem se zastávala Stanislava, chtěla bych se zastat i Vladimíra. Pokud bych si měla vybrat, byl by mi bližší Stanislav. On je přeci jen víc do běžného života. Má svoje koníčky a sny, zároveň dokáže žít i běžný život. Vladimír je jiný. On je v podstatě opravdu umělecká duše, která lítá v oblacích. Jako partner do běžného života samozřejmě nepoužitelný. Zas na druhou stranu, on si šel si za svými sny. Myslím že se mu i splnily. To sice není úplně kompatibilní s rodinným životem, ale to je úděl umělců. Že není zajištěný na stará kolena, no kolik umělců bylo. To není o pravidelném příjmu každý měsíc 15. na účet, zároveň k tomu patří bohémský život, jednou prostě prachy jsou a jindy ne. Pokud by všichni slavní umělci žily klidný rodinný život, nejspíš by se z nich slavní umělci nestali. Jeho bývalá žena byla super. No, nicméně bylo vidět, že prostě k umělcům inklinuje, ať už Vladimír, nebo nový přítel. To, že mi žijeme běžné životy jinak, nemusí znamenat, že jejich život je špatný. V podstatě, dnes kolikrát původní manželé spolu nejsou schopni ani komunikovat, no a oni ano. Vladimír vzal svůj díl viny na sebe a manželce nechal byt. Kolik mužů by to udělalo? Ano, jeho projev zněl jako od seladona, no je umělec, to k tomu prostě patří.

37
Ludmila
Reagovat

Vau mám tam hrubky, prosím neřešit :))

38
anonym
Reagovat

@Ludmila: Píšeš, že manželce nechal byt. Jenže on jí nechal i tři děti. Přijde mi to normální, nebo měla jít bydlet s dětma na ulici?

39
Ludmila
Reagovat

@anonym: No a kolik manželů nechává manželkám byt, obvykle se všichni soudí i o vidličku

40
JanaH
Reagovat

@anonym: přesně tak, navíc měl aťas, no ne?

41
Viki
Reagovat

@Ludmila: asi jsi to vystihla nejlíp, neuměl jsem to tak podat. Ale přesto takové lidi rád nemám. A abych pravdu řekl, úplně nejmíň se mi líbila ta občasná nóbl parta kolem něj a takové ty jakoby slavnosti, kde si hráli na velký svět. Brrr…

42
anonym
Reagovat

@Ludmila: No a kolik tatíků zmizne do Ameriky za svým snem a nechá ženě tři děcka na krku?
Ještě, že se o byt netahal, ztratil by i poslední kousíčky sympatií, pokud nějaké získal :-)

43
anonym
Reagovat

@JanaH: Asi tak, nemluvě o tom, že se stejně do toho bytu pořád cpal, vždyť nebyl schopný mít ani pronájem, bivakoval u dcer. Taková navoněná bída, by řekla moje babička :-)

44
JanaH
Reagovat

@anonym: kdybych chtěla být důsledná, tak bych připomněla, že ty jeho aťasy měly určitě větší cenu, než třicet let starý byt. A kdyby se se Zuzanou nedohodli, že ona s holkama si nechá byt a on aťas, tak by jí ještě musel doplácet, protože SJM. :-D

45
Ludmila
Reagovat

@anonym: asi jsem divná manželka, nikdy jsem manželovi v jeho plánech pokud jde o kariéru nestála, pravda byl jen v republice, nejel do Ameriky, ale ani proti tomu bych nebyla no a přesto jsme pořád spolu. Je to o tom jak jsem psala i u Standy, když se i druhý dokáže realizovat, tak jde všechno.

46
Ludmila
Reagovat

@Viki: Tak s tímhle souhlasím. Když jsem tam tu partu viděla, nebylo mi nejlíp. Ale i to k téhle profesi patří, proto nemůžu být umělec.

47
Ludmila
Reagovat

@JanaH: PS jestli jsem dobře pochopila byt byl vlastní, aťasy pronájem

48
Ludmila
Reagovat

@anonym: A to jsem zvládla vychovat 3 děti 38, 25, 17, pracovat, vystudovat při zaměstnání 2 vysoké školy a jídlo se u nás nenosilo odněkud, ale vařím a ráda

49
JanaH
Reagovat

@Ludmila: to jsem teda nepostřehla a hlavně nepředpokládala. V tom případě je ještě větší mimoň. Protože cpát nemalé prachy za několik rekonstrukcí (ve druhé části) do cizího, by nikdo jiný nemohl.
Mám zato, že pronajatý byl pouze ten poslední, kde i bydlel, než se přehlásil na radnici pro nedostatek financí na nájem.
Ale rozváděli se a rozdělovali děti a majetek už 15 let před tím.

50
Ludmila
Reagovat

@JanaH: Tak je možné že mi něco uniklo, zas tak poctivě jsem nesledovala. Zas ale nemluvilo se o tom, že by aťas prodal, já to pochopila tak, že ho pustil jako pronájem.

51
JanaH
Reagovat

@Ludmila: ten poslední určitě.

52
anonym
Reagovat

@Ludmila: Jestli jsi divná manželka neposoudím, ani nechci, ale když s láskou v srdci si ponecháš péči o tři děti, manželovi necháš byt, aby se měl kam vrátit, případně ho mohl výhodně prodat a dopřeješ mu několikaletý pobyt v Americe pro budování kariéry, z které máš jedno velké nic a vše bez nároků na alimenty, tak klobouk dolů. A ještě se budeš sama realizovat.
Jen by mě zajímalo, jak víc se má realizovat žena s třema dětma, než chodit do práce, starat se o tři děti a domácnost a ještě podporovat drahého za velkou louží.

53
Ludmila
Reagovat

@anonym: viz můj komentář 48 víc k tomu nemám co dodat, s manželem jsme pořád,dnes už je zase doma a vrací mi co jsem já dala do něho

54
anonym
Reagovat

@Ludmila: Tak už vím, ještě by mohla studovat. Vždyť píšu, klobouk dolů.

55
Ludmila
Reagovat

@anonym: studovat by samozřejmě nemusela, ale i při 3 dětech a práci zbývá čas na koníčky, že já studovala, to byl zas můj koníček. Na druhou stranu, proč si tedy pořizovala 3 děti s chlapem který byl evidentně mimozemšťan.

56
anonym
Reagovat

@Ludmila: Tak nevím, mimozemšťan nebo umělec? Už se v tom kapku ztrácím. V každém případě se mi vůbec nechce pátrat, zda děti pořizovala ona nebo on, nebo oba.
Za vším stojí žena :-)))

57
Ludmila
Reagovat

@anonym: pokud žena nechce neotěhotní, to dnes ví i 15 leté holky a mimozemšťan s umělcem jedna duše jsou

58
JanaH
Reagovat

@Ludmila: ale nebyl. Aspoň do návratu z NYC. Já jsem o něm, krom kritických, utrousila i nějaké ty pochvalné komentáře. A holky si pořídili (oba) ještě před Amerikou.

59
Viki
Reagovat

@Ludmila: ad 48: to teda klobouk dolů (co to bylo za školy?) A proč ty děti s takovým odstupem, teda smím-li se ptát? Na tohle bych si netroufl ani já, a že jsem si troufal dost.

60
Ajda
Reagovat

Byt, který stavěli byl v té době zřejmě družstevní a později byl možný převod. On budoval několik ateliérů, i když nájem, pokaždé velkolepá rekonstrukce. Nájem v Celetné byl vždy závratný. Navíc peníze požíraly jeho neúspěšné projekty. Žena měla na krku výchovu, složenky a podporování a chápání bohéma. Jistě, z jeho příjmu šlo něco i do rodiny, ale jak mnoho to bylo? Šest let v Americe, letenky, náklady, rozhodně potřeboval prvotní investice, trvalo než se zavedl, měl prestižní adresu, opět peníze jen pro něj. Hodně fotil Ivetu Bartošovou, tím se nějak zapomněl pochlubit, ale kolik mu asi platila? Proto to, že nechal byt ženě a třem dětem, je pro mě zcela logické, snad přímo povinnost, žádné obětovaní rodině.

Nenapadlo vás, že měl i dluhy a mohli ho dohánět věřitelé? A co nevěry? Nic nemám, vychloubám se na každém kroku, ale nový byt chci od státu. Klidně si tipnu, že si vyčůraně myslel, že když nechá byt rodině, zruší trvalý pobyt, jeho známosti mu pomůžou a tvrdě narazil na realitu. Je blbost omlouvat jeho nezodpovědnost uměleckou duší, ne všichni jsou automaticky na stará kolena bezdomovci. Umí šetřit a ti méně placení mají i civilní zaměstnání. On hlavně byl i komerční fotograf, na zakázku fotil pro zadavatele produkty.
Zuzana vychovala dcery v duchu – táta je umělec, musíme ho tak brát a nic od něj nečekat! I proto mu pořád dokážou pomáhat. Nebyl zvyklý na roli otce, titul dědeček ho přímo děsí.

Když se nad tím párem zamyslíte, tak na začátku párkrát zaznělo my, ale potom jen já, já, já…! A potom titulek, že projekt nedokončil.

Nemám ráda škatulkování podle vlastního života. Každý to má jinak, hlavně každý má vlastní zodpovědnost za svůj život.

61
Ajda
Reagovat

Protože ne každý máte FB, tady je vyjádření Vladimíra přímo z jeho vlastního profilu, raději pokud by mě chtěl nazval zlodějem, uvádím zdroj: FB Vladimír Gdovín

Copy (bez úprav):

Manželské etudy – Gdovin sebevrazda?

Celej den mě dnes kontaktovali různě lidi, že prej jsem chtěl spáchat sebevrazdu a, že to píšou v dnešním Blesku a zejtra to bude v Manzelskejch etudach v televizi.

To mě fakt „pobavilo“. Tak ještě to není venku a už to jede….

Nevím kde to autorka, údajně nějaká Eliška Vinterová, vzala, když to ještě nevysilali, ale podle obsahu vykradla, co mohla včetně FB. Hodně blbý, protože to ukazuje, že je líp držet hubu, stejně jako za totace. Takže se tu vůbec nic nezmenilo…

Za mých času, když jsem dělal novináře, jsme vždycky s tím člověkem mluvili…

Tahle zlodejka musí být i supr fízl, když má takový informace.
Sám pořádně nevím jak to tam vlastně je, ale tahle ví o mě asi všechno?

Je pravda, že když mi matka řekla, že mě nikdy nechtěla, hodně mě to vzalo a měl jsem co dělat abych se s tím popasoval, ale, že bych kvůli tomu a ještě v tomhle věku pachal sebevrazdu?

Bohužel, já si sám z těch „etud“ pamatuju jen ty titulky „nedokončil“
Taková věta v titulku takovyho bijaku působí sama o sobě dost tvrdě, protože je stroze faktická! Nic méně; v rámci Toho dokumentu, pravdiva.

Btw. Výraz „nedokoncil“ určuje rozdíl mezi profesionálem a amaterem, kde amatér si něco nedokončit, dovolit může, ale profesionál nemůže. Osobně se povazuju za profika, ale ne, za jakychkoli okolností, což je jediný „alibi,“ který si my profesionálové mužem dovolit Emotikona smile:-)

Tak jsem teda opravdu zvědavej co z toho vyleze a jestli budu moc vůbec na ulici, když i „novináři“ tady vo mě vědí víc než já sám Emotikona smile:-)
No, ještě, že mám ty další životy… jen se bojím abych nemusel pod tlakem takových „lidi“ urychlit odlet…

Vy, co tady zůstanete – Bděte! Protože v této zemi se nectí už vůbec nic.
Škoda, a smutno…

62
pimpa
Reagovat

Já se tentokrát zdržím komentáře na aktéry tohoto dílu, protože vše už tu bylo napsáno, jen se přidám k názoru, že i já bych uvítala přesnější datování titulků, vždyť prosté datum by řeklo opravdu víc než „o tři měsíce později“. Nesleduju obrazovku nepřetržitě a pokud mi uteče první přesný termín, pak se už nechytám. Jo, je to můj problém, uznávám, ale rozčiloval mě ještě manžel – dyslektik, který nestíhal číst a neustále otravoval …“co tam bylo napsaný?“ … :D a sám nevěděl, kam to časově zařadit.

63
Viki
Reagovat

@pimpa: Díky !

64
anonym
Reagovat

Byt byl hrubá stavba. Veškeré vnitří vybavení od omítek dělali svépomocí, jen jim to trvalo víc, než postavení celého baráku. Nebyli kamarádi a příbuzní na pomoc, nebo nebyly peníze?
Pokud jsem se dívala dobře a pamatuju si, tak roky, než dodělali byt, tak žili u jeho matky, takže vztahy se pokazili patrně až později. Pokud myslel 30 let jen na sebe a matce následně zavolal, že potřebuje někde bydlet, 30 let se na matku slušně řečeno vykvákl, nedivím se, že ho odmítla a vzhledem k jejímu věku se dá i pochopit, že nevybíravě. Možná je už paní na jiné koleji. Telefonem řešit přistěhování je dost podivné.

65
anonym
Reagovat

@pimpa: Taky by tam mohly být titulky pro neslyšící a znaková řeč. Paní Třeštíková si vybrala tento formát a myslím si, že je třeba respektovat, nebo přepnout na jiný kanál. Všem se vyhovět nedá a mně se nezdá, že by dokument byl nečitelný nebo nesrozumitelný.

66
anonym
Reagovat

@Ajda: Zuzana byla víc než tolerantní, nevím, co jiného by pro něj měla ještě udělat. On byl a je sebestředný, sobec, náfuka.
Je pravda, že v prvním dílu dokumentu byl docela sympatický mladík. Ale pak to šlo fofrem jinam.
Pokud má jeho bývalá žena Zuzana momentálně problémy, nedivím se, možná by i ráda dohnala mladší léta a ono to už nejde, jsou už i jiné starosti, které přicházejí s věkem, tohle všechno je o psychice.

67
pimpa
Reagovat

@anonym: No jasně, a proč ne? :D
Nikdo nezpochybňuje srozumitelnost a formát dokumentu a nevím, proč mě hned odkazujete na jiný kanál, prostě jsem si jen posteskla, že tentokrát to s tím časem trochu zmatené bylo. Mea culpa, příště holt neodtrhnu ani na vteřinu zrak od obrazovky, abych byla v obraze. U předchozích dílů bych řekla, že to bylo srozumitelnější.

68
Ajda
Reagovat

@anonym: Já bych řekla, že žili u jejích rodičů, vyskytoval se tam tatínek a on ho neměl od devíti let a o dalším nemluvil.

69
anonym
Reagovat

@Ajda:
Mně se zdálo, že to byla jeho matka, já nevím, mohla mít přítele? Zuzana o ní mluvila tak, že to vypadalo, že nežijí u jejich rodičů. Mohu se plést, ale tak se mi to pozdávalo.

70
anonym
Reagovat

@Ajda: A ještě malý postřeh, tato paní seděla na svatbě, když se vzájemně krmili polívkou vedle Vladimíra, tam sedává nebo dřív to tak bylo, matka ženicha. Dokonce říkala něco jako „když já jsem tě krmívala“… já si to teď, ten začátek, pustila znova. Ale mohu se plést.

71
Ludmila
Reagovat

@Viki: No v první chvíli se mi nechtělo odpovídat, protože to je moje soukromá věc. Zas na druhou stranu se nemám za co stydět. první dítě je z manželova prvního manželství, které jsem vychovala (rozvod nebyl kvůli mně), já měla s otěhotněním problém. Další dvě děti jsou vlastní. Pracovala jsem vždy, mateřská nemateřská. přijít domů a lehnout si k tv by mě nebavilo( ale to je na dlouhé povídání). Ráda jsem třeba jezdila na běžkách, pak jsem měla těžký úraz kdy to na běžkách nešlo. Holka začala lyžovat, tak jsem si po 30 letech pořídila sjezdové lyže a začala s ní jezdit. Když začala jezdit na inlainech , tak jsem si je pořídila taky, předsi kolem ní nebudu jen běhat. Je to prostě o přístupu. Pracovala jsem na celý úvazek a v sobotu vstávala v 5. Sedly jsme na kolo a jely na zimák bruslit, po zimáku si jely zaplavat. Pokud tě zajímají moje školy, je sociologie a sociální práce a sociální politika. Ráda sice počítám, ale i ráda čtu. No a taky mám ráda tradice i cestování, což souvisí i s vařením. Takže s radostí vařím. Jak říkám, všechno jde, jen umřít se musí. Určitě nejsem dokonalá, ale ve své podstatě spokojená.

72
Ludmila
Reagovat

@anonym: Zuzana byla určitě nadprůměrně tolerantní, a to se mi na ní právě líbilo.

73
Ludmila
Reagovat

@Viki: Proto třeba nechápu Standovu bývalou manželku, nejspíš proto, že jsem tolerantní jako Vladimírova bývalá.

74
Viki
Reagovat

@Ludmila:
To ale snad nebylo o toleranci, ale o postoji k životu, ochotou se vypořádat s problémy. Zuzka II se prostě starala od samého počátku s velkou dávkou samostatnosti a zřejmě dost dlouho Vladimíra dobrovolně podporovala. Pak jí zřejmě došlo, že až tak blbá být nemůže a rozhodla se pro jinou variantu života (jak jsem ale vyrozuměl – díky Ajdě – tak už dlouho před rozvodem si každý žil vlastní život, i když bydleli v jednom bytě).
To Zuzana I byla holt taková pipka, zvyklá dělat to, co jí řekli. Měla o manželství běžnou představu většiny dívek, že se bude starat o manžela, děti a domácnost, manžel ji bude živit a budou spolu žít šťastně až do smrti. No a když to nedopadlo podle jejích představ, tak se jí zhroutil svět a ona nevěděla, co má dělat (to ať je ráda, že jí zůstal byt). Navíc se změnila doba, najít zaměstnání byl problém, a co se týká sbalení jiného mužského, na to nemá schopnosti a asi ani zájem.
V každém případě odsuzuji všechny tři chlapy, že opustili své ženy. Kdyby to byly hysterky či nějaké fúrie, budiž, ale tyhle holky nebyly špatné. A zazlívám Janovi, že aspoň za matkou nezajíždí, protože matka se neopouští.

75
Nestranny pozorovatel
Reagovat

Ja tu mam trosku problem s urcitou povchnostou, ktore podobne dokumenty produkuju. Ide casto o velmi subjektivny pohlad rezisera, aj ked reziserku Trestikovu uznavam, domnievam sa, ze pri Etudach treba ist trochu do hlbky a tiez nechat hovorit par nezavislych odbornikov do dokumentu. Napriklad pri velmi dobrom dokumente Trestikovej o Lide Baarovej „Skaza krasou“ som uplne postradala pasaz o jej uplnej samote, ktoru zazivala po emigracii a smrti manzela, a ktora pravdepodobne viedla k jej problemu s alkoholom. Privitala by som hlbsiu sondu do duse Baarovej, tiez mi vadilo, ze Baarova len predcitala texty mimo kamery, lebo uz mozno kvoli alkoholu nebola schopna hovorit cesky tak,ako si to reziserka predstavovala. O to viac sa tu naskytuje priestor pytat sa na jej dusevne procesy protagonistky dokumentu, co prezivala v stave uplnej emigracie a nemoznosti vratit sa do rodnej vlasti. Akemu tlaku bola v Nemecku vystavena, aby sa umelecky vyrovnala tamojsim nemeckym hviezdam, ako sa citila vnutorne, ked sa na nu Nemci pozerali ako na metresu Göbbelsa z Prahy. A ked sa teraz vratim k etudam Zuzana a Vladimir, musime si uvedomit, ze sme mali docinenia s modelmi, ktori vtedy mladi ludia zili. Zena bez manzela a bez deti sa povazovala v spolocnosti za menejcennu – model bezdetnej nevydatej zeny nebol v spolocnosti vtedy velmi akceptovany. Preto si zeny vtedy slubovali vela od manzelstva, casto bola vsak realita ina. Podobne aj umelcov, aj ked vnutorne neboli nastaveni na dlhodobe manzelstva nutila vtedajsia doba do snatkov, inak by nedostali ani byt,mozno ani atelier. Tym nechcem povedat, ze Zuzana a Vladimir sa nebrali z lasky. U Vladimira by som sa urcite spytala na to, ako ho zasiahlo tvrdenie matky, ze ho nikdy nechcela, ci to sposobilo smutok a nasledne mozno depresiu, ktora ho brzdi v dnesnom tvorivom procese. Tiez by bolo dobre spytat sa ho na skutocny dovod, preco s nim mama dnes nema ziaden kontakt – mozaika by tak bola ina. Pravdepodobne mali Zuzana a Vladimir asi ine predstavy o manzelskom zivote, tym vsak nechcem nikoho ospravedlnovat. Problem vidim ale aj v spolocnosti, kde v zapadnych spolocnostiach boli napriklad po rozvode zeny, kt. mali deti a nepracovali zabezpecene tak, ze im manzel okrem alimentov platil aj takzvany „Unterhalt“, cize prispevok na zivot zo svojho platu. Takiez maju zeny s detmi a malymi prijmami narok na dobry socialny byt. U nas po revolucii boli zeny odkazane samy na seba, co sme videli ako na priklade Zuzany, ako aj Marcely. Jedna to zvladla, druha nie a Marcely mi bolo po jej zivotnych katastrofach uprimne luto a a pohlad na placucu Marcelu mi na konci dokumentu mi drasal srdce. Je vsak potrebne dnes vychovavat mladych chlapov k tomu, aby citili zodpovednost za rodinu. Preto mi v dokumentoch toho typu chyba odbornik, ktori popise dobu, sociolog napriklad, situaciu zien, taktiez procesy v spolocnosti v tejto dobe z nezavisleho pohladu. V Nemecku si tiez donedavna muz sakramensky premyslel, ci opusti sucasnu zenu a rodinu, lebo sa mu mohlo stat, ze bol po plateni „Unterhaltu“ a alimentov na deti bol financne zruinovany. Druhu rodinu si potom uz nie stale mohol financne dovolit. Ocenujem ale diskusiu a nazorovu pestrost, ktore Manzelske etudy Zuzana a Vladimir na tomto portali vyvolali.

76
Viki
Reagovat

@Nestranny pozorovatel: Tak myslím si, že mladí muži byli vychováváni k zodpovědnosti k rodině ještě právě za starého režimu, stejně jako dívky byly zase vedeny tím domácím směre. Po převratu nový režim nastolil úplně jiné normy, podpseudožvásty o tom, že nyní každý svého štěstí strůjcem, vydal bezbranné lidi na pospas darebákům, vydával zločinecké zákony a celkově nastolil atmosféru dravé sobeckosti. Výsledkem je dnešní sobectví hochů i dívek, projevující se neochotou se brát, mít děti a být aspoň trochu zodpovědný. Samozřejmě, morální normy ze starých časů ještě přežívají.
S tím Unterhaltem je to sice dobrý nápad, ale ne pro Česko. Máme už zkušenosti s ženami samoživitelkami, kolik z nich je skutečně samo? Řada z nich jen zneužívá systém. Pokud by byl zaveden Unterhalt u nás, asi by to znamenalo konec svateb. Při známé vyčůranosti mnohých dívek se by žádný rozumný mládenec neoženil (ostatně, už dnes žije plno dvojic na hromádce). U Němců to jde, protože oni jsou skutečně jiní, něco takového jako „jakoby samoživotelka“ by prostě vůbec nepochopili.

77
Ludmila
Reagovat

@Nestranny pozorovatel: Velmi dobrý komentář

Přidat komentář