Panáček v reality show

Manželské etudy po 35 letech: Pavel a Ivana Halámkovi

10. Leden 2018 | napsal(a): | reality show: Manželské etudy

ME

V roce 1980 byla režisérka Helena Třeštíková oslovena Krátkým filmem ke sledování několika manželských párů od momentu jejich svatby po dobu šesti let. V roce 1986 byl dokončen první díl projektu Manželské etudy. Projekt zaznamenal velký divácký úspěch, časosběrný pořad byl novinkou. Během let 1999 až 2005 vznikly Manželské etudy po 20 letech. A do třetice všeho dobrého, máme tady pokračování po 35 letech.
Prvním párem, který začala režisérka sledovat, byli Ivana a Pavel Halámkovi.

Promo – co nás v nové sérii čeká

Ivana a Pavel

Jeden z mála párů, který měl vlastní bydlení už před svatbou. Byt po babičce dlouho rekonstruovali, proto ze začátku bydleli u rodičů. Narodil se jim syn a později i dcera. Už v té době se Pavel projevoval jako sobec, péči o rodinu ponechal na manželce a sám se věnoval svým koníčkům fotbal, hokej, amatérské divadlo. Na kameru umí vše krásně komentovat a zdůvodňovat. Holt vždy se cítil jako pan „Dokonalý“. Ivana ho ve všem podporovala, na jeho přání nepracovala a zajišťovala celé rodině dokonalý servis. Dcera se věnuje závodnímu tancování a maminka ji vzorně doprovází na každý trénink i soutěž. Po revoluci se koníčky Pavla změní v jeho hlavní zaměstnání, provozuje kulečníkovou hernu a střelnici pro lukostřelbu. Je potřeba podotknout, že podniky, které Pavel provozuje mu nikdy nepatřily, vždy tam pracoval jako provozní. Obě děti se kulečníku také věnují a tatínek začíná pořádat společenské akce, kde předvádí i své potomky.

Po čase se manželství rozpadá, zatím se nerozvádí, dál žijí spolu v jednom bytě, ale každý má nového partnera. Ivana přes internetovou seznamku poznala staršího přítele, za kterým dojíždí na víkendy a žijí v maringotce. On se stará o vyřazenou vojenskou techniku, je to vlastně takové soukromé muzeum. Pavel má přítelkyni, rovněž Ivanu, provozní v jeho kulečníkového podniku. Manželka Ivana u Pavla v podniku z nouze jednu dobu uklízí, později pracuje jako prodavačka v elektru. Poslední zhruba tři roky se syn ani jeho rodina s otcem nestýkají. Pavel tvrdí, že nezná důvod. Dcera Růžena se vdává a vyučuje tanec. Je z ní mistryně republiky i světa v tanci u tyče – pool dance.
Na konci natáčení jsou manželé už rozvedeni a dcera čeká první dítě.

V archivu ČT lze sledovat Etudy po 35 letech, bohužel, předchozí roky nejsou k dispozici. Video lze přehrát pouze 14 dní po odvysílání. Všechny díly by ale neměl být problém najít na www.youtube.com.

Stránky pořadu Manželské etudy

Zdroj: ARCHIV POŘADŮ ČT2, youtube.com

Pořad se vysílá vždy v pondělí a ve středu od 20 h na programu ČT 2.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Manželské etudy

Diskuze k článku

Počet komentářů: 10
1
Viki
Reagovat

Tak jsem náramně zvědav na nynější skoro koncový stav. Bohužel si moc nepamatuji předchozí životy dotyčných párů (vyjma té nešťastnice, co jí tragicky zahynula dcera), takže se v tom obtížně orientuji. Nicméně si pamatuji, že se mi Ivanka moc líbila a byla to tuším ona, co bulhařila na stavbě, což mě fascinovalo. O to víc nechápu, že se jí ten její debil tak vzorné manželce nevěnoval, ale navíc ji ještě v podstatě opustil.

Reagovat

@Viki: Díly se dají zpětně najít. Tato Ivana rozhodně nic nestavěla, nejvíc si ji pamatují díky větě: „Zase máme nového partnera!“ Tím myslela tanečního partnera dcery. Na přání manžela nepracovala, starala se o rodinu. V článku je v kostce celých 35 let.

3
Viki
Reagovat

@Ajda: Ahoj Ajdi, dnes se dívám na Marcelu a zřejmě jsem v pondělí prošvihl začátek, viděl jsem jen polovinu toho nejnovějšího dílu (celý jsem jej pak shlédl na webu ČT), kde jsem zabrousil i archivu, kde sice mají starší díly uloženy, nicméně už jsou zablokovány. Jestli jsem to dobře pochopil, tak to teď telka vysílá všechny 3 díly naráz (soudě podle Marcely). Tak se holt nedá nic dělat. Přitom je zvláštní, že si toho mládence pamatuji podle vizáže, dokonce snad i tu jeho kulečníkovou hernu. Akorát si nevzpomínám, kdy si vlastně našel tu jinou Ivanku, ale snad už v tom 2. díle, ne? Pořád se mi to ještě plete s tím mládencem, co fotil Švandovku do Playboye, měl tuším dalekohled a bydlel snad po odchodu od ženy v maringotce.
Jinak ta původní Ivana je pořád ještě kočka, já nějak nechápu chlapy, co mají doma poklad a tak nějak si to neumí považovat. Vždyť ta „náhradnice“ je jakoby té původní z oka vypadla, tak je blbej. Kdyby tam měl nějakého blonďatého kocóra zvící 30 let a 45 kilo, tak budiž, ale tohle?

Reagovat

@Viki: O nevěrách a nové Ivaně zaznělo až v posledním díle. Fotograf se jmenoval Gdovín, ti teprve budou. Všechny starší díly jsou na youtube bez problémů k přehrání. Já jsem hodně zvědavá na Strnadovi. Na Vinohradech je pořád na baráku jejich reklama. Je super, že dávají celou řadu za sebou. Repríza v tv je druhý den kolem poledne na ČT 2.

5
Karya
Reagovat

@Viki:
oni dávají vždy všechny ty díly po sobě, to je na tom to super. Já si to teda dost pamatuju, musím paní Třeštikovou obdivovat. A navíc fakt toto dlouhá léta řešit je opravdu obdivuhodné.
U tohoto dílu mě napadlo to samé, co Vás. Naprosto jsem nepochopila, proč Pavel si Ivany neváží, starala se o rodinu, on měl prostor a její toleranci v podnikání a v tom co ho baví. Cokoliv si umanul, to si mohl splnit. A Ivana byla hodná, přející a nikdy mu neodporovala.
Ale na jednu stranu mi bohužel bylo jasné, že takový playboy to asi nezvládne vydržet a bude nevěrný. A přitom jsem tomuto páru fakt fandila a líbili se mi.
A naprosto nepochopím, proč ta jeho milenka byla jak přes kopírák jeho ženě? Fakt mě napadlo to samé, co Vás. Jak její ségra. Ani se nedivím, že se na něho jeho syn zlobí.
Na druhou stranu musím zase ocenit to, že si nedělali moc naschvály a snažili se spolu vycházet.

7
Viki
Reagovat

@Karya: co se týká nevěry, tak oni to mají chlapi trochu jinak. Ženské se v takovém případě prostě urvou a pálí mosty, nenávidí všechno minulé, manžela pak nejvíc (většinou pak po půl roce zírají, že je ten nový měl jen na chvíli). Chlapi se do rozbití rodiny nehrnou, zejména mají-li děti. To leda v případě, že se jim blíží padesát a lovnou (resp. je lovne) nějakou mladou štíhlou štramandu. Většina z nich sice chápe, že je chce hlavně očesat a že jim bude nevěrná či od nich uteče, ale tak nějak jim ten mazec za to stojí, že si jako ještě užijí. To ale zjevně není případ Pavla. Možná vesele zahýbal, ale pak skončil dost divně.

8
Karya
Reagovat

@Viki:
Ono to spíše bude o tom, že chlapi neradi pálí mosty, protože mají rádi to své jisté. Chtějí vzrůšo, ale na to manželka nemá čas, protože se stará o děti, domácnost, pere a žehlí jejich spodky a vaří jim večeře. To milenka je nachystaná, v pohodě, usměvavá, navíc má tělo mladé a chtivé. Ale po x letech soužití toto moc zkloubit nejde. Takže chlap si chce nechat svou jistotu, kdy má veškerý servis a přitom si nechá milenku, kde má to své ego posílené, jak potřebuje.
O ničem jiném to není.
Zatímco žena přeci nebude poskytovat servis dvěma chlapům, no ne?
Já nevím, ale toto mi fakt vadí. Jeho žena se o vše starala, měl zázemí a děti vedli oba dobře a on se odmění tím, že si užije jinde. To je na facku a je mi jedno, že toto dělá každý druhý chlap a že k tomu mají přírodní pudy či co.
Je to hlavně smutné, bezohledné.
Sice osobně mám k nevěře a životu jiný postoj a asi bych se nehroutila, ale dříve to bylo jinak a je prostě vidět, tak ten rozdíl vypadal a jak ženy dopadaly. Zatímco muž má na čem stavět, má vybudovanou pozici v práci, nějaké finanční prostředky a hlavně má i své koníčky, protože si prostě ani po narození svých dětí neuspořádal priority jinak a vždy sebe staví na první místo, tak žena, pokud je doma, tak nic takového vybudovaného nemá, protože na to nemá čas a prostor. A to se pak začíná nový život hůř.

9
Viki
Reagovat

@Karya:
Nu, k tomu se nedá nic moc dodat, je to přesně tak, jak píšeš. Akorát mi není jasný, jaký servis (milencovi) poskytuje ženská, co pořídí milence. Může to přece dělat stejně jako ti chlapi – a podle mého to spousta ženských i dělá. Doma mají dodavatele peněz a venku ten správný sex. Myslím si, že tomu tak bylo i v minulosti, akorát že rozvody tenkrát nebyly fakt v módě, tak to nebylo vidět.
Jinak si ale myslím, že muži a ženy si nemají co vyčítat, oba jsou na tom s nevěrou zhruba stejně. Pokud jde přímo o opuštění, pak jsou muži velkorysejší a rozhodně to nepřipravují léta s tím, že nečekaně nechají po sobě úplně prázdný byt, shrábnou všechny peníze, případně vyženou manželku z bytu (oni také těžko mohou dokazovat, že je manželka bije, týrá apod.).
Ještě drobnost: mám takový dojem, a nejsem v tom sám, že pokud je chlap hodný a ženu si chová jako v bavlnce, tak s ním ženská zachází strašně a posléze jej odkopne, zatímco hulvátů se jejich partnerky drží jako klíšťata. Praxe to jen potvrzuje – nakonec to uvidíme na jedné ze zdejších dvojic (muž vořech, na kterém jeho nespokojená choť štípe dříví a soustavně poštěkává). Myslím, že to je jediná dvojice, co se nerozvedla.

10
Ajda
Reagovat

@Viki: Nerozvedli se Strnadovi a Tonda s Mirkou.

Přidat komentář