Panáček v reality show

Manželské etudy po 35 letech: Zuzana a Stanislav Čeřovských

15. Leden 2018 | napsal(a): | reality show: Manželské etudy

ME3

Zuzana a Stanislav byli nejmladším párem z celé série Manželských etud. Brali se již v osmnácti letech, Zuzana měla před maturitou a byla těhotná. Stanislava čekala základní vojenská služba. Ona i po narození dítěte bydlela u rodičů. Po manželově návratu z vojny se konečně přestěhovali do vlastního bytu a začali si zvykat na společný život. Narodilo se druhé dítě.

Po dvaceti letech

Soužití je celkem poklidné, ale najednou přichází rozvod, zhruba pět let před natáčením druhé části. Standa je velmi aktivní, naučí se perfektně německy, živí se technickými překlady a zabývá se svými koníčky. S novou ženou postaví nízkoenergetický dům. Syn Honza (18) je stejně činorodý jako otec. Zuzana se s dětmi bydlí na malém městě, uklízí v lékárně, sleduje seriály a stará se o děti. To je její celý svět a více ke spokojenosti nepotřebuje.
Stanislav žije v Praze, vystřídal několik partnerek a poté se znovu oženil. Děti mezi dvěma životními modely postupně volí cestu aktivity a činorodosti, opouštějí malé město a vrhají se do víru složitého života v Praze. To se nelíbí Zuzaně, odmítá další natáčení.

Jak se vyvíjel jejich život dál? To nám odhalí třetí část časosběrného dokumentu Manželské etudy po 35 letech. Zuzana i nadále natáčení odmítá, uvidíme zřejmě jen otce se synem.

Oficiální stránky série Manželské etudy – Zuzana a Stanislav

Sledujte dnes večer od 20 h na ČT 2, v archívu je třetí díl 15 dní.

Manželské etudy


Manželské etudy po 20 letech

Zdroj: ARCHIV POŘADŮ ČT2, youtube.com

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Manželské etudy

Diskuze k článku

Počet komentářů: 54
2
Viki
Reagovat

Ajdi, především velké díky za videa.
Až nyní jsem si u prvního dílu povšiml, že ten Standa celou tu dobu od svatby svou ženu v podstatě ignoruje: tam není nic, co by dělal pro ni, pro děti, pro rodinu. Na chodu té rodinu se fakticky nepodílel. A jak jsem si všiml, tak nám vůbec neukázali jeho nynější rodinu, asi to bude stejný. Kluk je dost po něm, tak jsem náramně zvědav na dnešní trojku, jestli to pořád ještě táhne s tou děvenkou z 2. dílu (taky ji nějak nepustil ke slovu).
Zuzka byla vyloženě krasavice, divím se, že toho nevyužila a nenašla si někoho více všímavého. Nyní nám trochu ztloustla a to je problém. Také mě zaráží, že má maturitu a dělá přitom uklizečku. To si přece jenom měla umět najít něco jiného, kde by byla mezi lidmi (a hlavně chlapy).

3
Ludmila
Reagovat

Když se vdávala byla opravdu hezká. Zarazilo mě, když jsem tam teď viděla (asi) její matku, jak šla nakonec do její podoby. Byla mladá, ale už jako mladá hodně neakční. Oni jsou prostě každý z jiného těsta. Vdávala se v 18, když děti odrostly, byla ještě mladá nato, aby šla v životě dál. Jenže to prostě v sobě nemá.

4
Ludmila
Reagovat

Abych Zuzanu jen nekritizovala. Ona je prostě taková domácí. Se Stanislavem se k sobě nehodili. Tím neříkám, že je Zuzana špatná. Mně třeba lidé jako ona nejsou blízcí, ale to neznamená že je to špatná žena. Z toho jejich spojení vidím jedno pozitivum, mají chytré děti. Stanislav je svůj, už před lety s mi líbil, že je to chytrý kluk. Manželské spojení s ním, asi není pro každou ženu, zas na druhou stranu je mi sympatické, že je to člověk, co dokáže přemýšlet dál za horizont.

Reagovat

Děsivé bylo, že Zuzana si s manželem neměla co říci, žádné společně zájmy a pak si najde přítele a zase tvrdí, jak je nic nespojuje. Už tehdy si na vše stěžovala, dnes musí být na dobu ještě více naštvaná. Ani ty seriály už nejsou co bývaly :D

Standa velký celoživotní hračička, jen ty jeho vynálezy jsou nějak nepotřebné a druhá žena vypadá ještě trpělivější než ta první.

6
Viki
Reagovat

Abych pravdu řekl, nevím, nad čím mám víc žasnout. První šok – zdevastovaná tvář Stanislava – hm, tak ona léta nepřidají nikomu, ani mně ne. Naprostý zmatek jsem měl v těch ženských: tu jeho Jitku jsem dlouho považoval za jeho matku (kristepane, proč si ti chlapi nakonec berou ošklivější ženské, než měli doma?). To mě dost mátlo, protože v 2. dílu se tuším zmínil, že mu maminka umřela. Občas jsem měl ale hokej i z těch chlapů: nechtělo se mi věřit, že ten obtloustlý mladík vedle Stanislava je jeho syn – teprve na konci dílu, kdy přece jen něco shodil, se začal trochu podobat někdejšímu Honzovi. Občas jsem ale tápal, jestli vidím otce nebo syna. Co se týká jeho Františky, co na to říci? Ta mohutná stokilová (nejméně) matróna, to má být tu štíhlounké tintítko z r. 2005? Skutečně je to ona? Nebo mi nějak ušlo, že si za za těch 5 let našel něco jiného?
Koukám, že se na závěr Třeštíková pustila do politiky – tak tím to rozhodně nevylepšila.

7
Viki
Reagovat

@Ajda:
tak to máš sice pravdu, ale myslíš, že to byla jenom její chyba? Copak Stanislav nějak komunikoval i s tou Jitkou? Fakt je ten, že ta to kompenzovala tím, že si pořídila doma zvěřinec, samozřejmě s mnoha kurníky, kůlnami a tak. Bezva, superekologický dům a vedle toho vesnice první půlky 20. století. To dnešní diváci vůbec netuší, jak vypadá prostor, kde pobíhá drůbež, že se v něm musí chodit jak v minovém poli. Netuší, že slepice či kachny nechodí na svůj záchod. Patrně nikdy neviděli slepičinec.
Ale zpět: myslím, že Standa je jistě velmi kreativní a hodně mimo běžnou populaci, ale současně se prostě nehodí do žádného manželství. Ženu však potřebuje, aby mu měl kdo vyprat, uvařit a tak. Zuzana je trochu pecka, ale s jiným partnerem mohla prožít úplně jiné manželství.

Reagovat

@Viki: Klidně napíšu, že byla. Od začátku nic nemusel, jen se bavil. Její maminka řekla, že je Zuzana odjakživa taková pomalá a to přesně sedělo. Bodejť by nenabrala, když pokaždé tahala jídlo v ešusu, krmí s ním i dceru. Uvařit byla líná? Jediný smysl seriály a časopisy. Já teda takové nebožky nemusím, mě by takový život zabil. Jitku podle vzhledu nesoudím, na Standovi se věk taky už podepsal. Mladá snacha nabrala asi pohodlným životem, překvapila i mladá Zuzana, nuda bez šmrncu. Asi ji matka přitáhla na svoji stranu a tak přestala natáčet taky.

9
pimpa
Reagovat

Mně zase přišlo, že Stanislav vůbec nestárne, netloustne a vypadá pořád stejně – co by za tak husté háro kdejaký chlap v jeho věku dal! A nemuselo by mít ani půl metru! :-)
Mladá paní Čeřovská zcela jistě nebyla ta slečna, která se objevila v druhém dílu, ale krásně se tu potvrdilo to, že syn si vybírá manželku podle matky – zde tedy minimálně vzhledem, povahou asi ne.

10
Bepp
Reagovat

Stanislav je šikovný, tvůrčí, životní optimista a egoista. Na druhou stranu si nemyslím, že by byl úplně konfliktní a že by se s ním nedalo pohnout. Zuzaně nepomáhal, ale ta to po něm nevyžadovala dostatečně důrazně. On je nejspíš takový sociální autista a potřebuje v sociálních vztazích jasnější vodítka než ostatní. Myslím, že se s ním dá žít hezky, ale jedině pokud se ženská sama nějak realizuje, v něčem pro ni uspokojujícím, což jeho nová manželka dělá. Ze Zuzanina stavu bych ho nevinila. Ona byla prostě taková vždy, je to osobnostní rys, už v prvním díle říkala, že je ráda, že neplánovaně otěhotněla, protože v osmnácti nevěděla, co se životem. Takhle to nabralo aspoň nějaký směr. Je ukázkovým příkladem, jak promrhat docela velký životní kapitál – byla velmi hezká, štíhlounká, a téměř jistě chytrá (gymnázium za komunistů nebylo pro průměráky). No a jak skončila… naproti tomu, v epizidě Marcela retardované a opuštěné děcko Tomáš se svým elánem vyhrabalo na výsluní. Tady je vidět, že to hlavní není ani inteligence, ani krása, ale vůle. Pevná vůle. Chuť do života. Rodina syna Honzy se mi líbila, poznámky na jeho ženu kvůli postavě se mi nelíbí vůbec, byla těhotná a pak po dítěti, a i kdyby byla plnoštíhlejší pořád, tak co jako? Honza taky dávno není proutek, nejsou nějak přehnaně obézní, a snad mají na lásku, sňatek a rodinu právo nejen ti s 90-60-90. Škoda, že tam nebylo víc Zuzanky, zajímalo by mě, jak je spokojená.

11
Ajda
Reagovat

@pimpa: Já bych i řekla, že to je pořád stejná slečna. Honza říkal, že láska pořád stejná, určitě by o změně mluvil. Taky mě proměna překvapila, ale rysy tam pořád byly, hlavně styl mluvy.

12
anonym
Reagovat

@Viki: Zuzana je trochu víc než pecka a určitě by se měla dobře s pánem, který by ve vedlejším pokoji sledoval celý den sport. Ale jen sledoval, ne provozoval, to by už nebylo ono :-)
Už jen pozorovat umývání nádobí byl zážitek, ano, já vím, kamery, ale přesto byl její postup zvláštní, asi jako ona celkově.

Stanislav mi nepřišel, že by byl až tak zdevastovaný, s porovnáním jiných mužů po 35 letech vypadal víc než dobře, pochopitelně, že čas zapracuje na každém z nás, ale zrovna u něj byl čas milosrdný :-)

13
Katynka
Reagovat

Napíši nejdřív něco obecně – zatím byly tři díly, ve kterých figurovali jen dva chlapi, v tom jednom případě byl jen chvíli. Tehdejší doba byla trochu jiná než paní Třeštíková začala tento dokument natáčet a je to krásně vidět i na těch dnešních reakcích.
Dříve byl ten model opravdu více v tom, že žena je doma, stará se o děti a domácnost, muž pracuje a vydělává a doma skoro nic nedělá. Takto to na mě zatím působí a vím, že to tak dříve bylo. Jak tuším Pavel, tak Stanislav jsou velmi slušní a hodní muži, kteří ovšem s příchodem dětí naprosto neslevili ze svých koníčků a ničeho se nevzdali – oba si šolichali to, co je bavilo. Ani v jednom případě jsem nezaznamenala odpověď typu, je to jiné, změnilo se to a tak. Oba řekli, že se nic nezměnilo, že to jede tak, jak to je. Sice oba přiznali, že jejich ženy se o děti starají a o domácnost taky, ale víc nic. Dneska mám pocit, že opravdu to muži o trochu víc vidí a o trochu víc pomáhají. Taky ženy se nebojí více ozvat a o pomoc s dětmi si řeknou. Je tu prostě opravdu progres v tom postavení muže a ženy.
Bohužel obě ženy dopadly tak, že svoje zájmy daly bokem, děti a rodina byli priorita a když nastalo to, co nastalo, tak najednou neměly na čem stavět – jedna bez práce, druhá dlouho bez partnera, obě zájmy skoro nijaké, protože byly zvyklé, že jejich volný čas pohltily děti. Je to škoda. Pořád mi z toho vychází líp ti chlapi, nemůžu si pomoc – ve smyslu, že oni mají výhodu, že když se to nepovede, více se oklepou, mají větší šanci na další rodinu, mají prostor pro svoje hobby, mají na čem stavět a v práci mají vybudovanou pozici.
Přišlo mi, že dříve ty ženy byly i zakřiknutější, proto to potom působí, že se nemohou na vlastní nohy postavit a nebo že to moc nejde k lepšímu. V obou případech mi bylo smutno. Fakt.
Zarazilo mě i to, že v tomto manželském páru pak nebylo ani slyšet o tom, že by se Zuzana zajímala i jako babička. Ano, natáčení má právo odmitnout, ale mohli tam o ní mluvit ne? To mi přišlo taky velmi líto, že se tam o ní moc nezmiňovali, že třeba pomáhá hlídat a tak. To je škoda.

14
Viki
Reagovat

@Katynka:
Musím potvrdit, že oba ti kluci byli slušní (byť slušní kluci neopouštějí své manželky). O Jiřím moc nevíme, ale přišel mi normální. K manželkám se chovali slušně, akorát tam naprosto u obou chyběly nějaké rodinné vztahy (možná je Třešt. jen nenatočila), mně tam scházela jakákoliv komunikace mezi manžely (a ostatně i s dětmi). A jestli ženským něco opravdu schází, resp. jsou na něco alergické, tak je to ignorace ze strany manžela. Dnešní holky by si to asi nenechaly líbit anebo by si našly svého koníčka. Ostatně, ony dnes mají zcela jiné starosti a s vdáváním nespěchaj.
Je sice pravdou, že v 80. letech ještě tak nějak platilo, že muž vydělává a většinu prací dělá doma žena, ale už to zdaleka nebyl ještě těsně poválečný styl, kdy ženy nechodily do práce. Většina žen v 80. letech už pracovala a pak záleželo, jak si to holky doma zařídily. Většina mužských musela makat. Ale zrovna tyhle dvě zřejmě zaváhaly, přitom ti kluci by si nejspíš dali říci.
Protože jsem se ženil ve stejné době, tak jsem to viděl, mnoho novomanželů se zapojilo (nebo bylo zapojeno) do domácích prací. Teda kromě těch, co postavili barák. Tam jsem si spíš všiml, že byly ženský, co se vzorně staraly o výživu stavebníků (a to ještě měly děti), ale i ženský, kterých se ta stavba vůbec netýkala. Tohle měla Třeštice natočit, jak mlaďoši staví sami dům, přičemž ne každý měl od manželky podporu. Poznal jsem i případy, kdy se právě tyhle lenošky trhly a odešly za jiným.
Takže jen k doplnění, už tehdy byli muži, co doma automaticky pomáhali, přece jenom ta gender propaganda měla svůj vliv.

15
Alka
Reagovat

@Ajda: Manželka je jiná slečna než ve druhém dílu. V diskusi na OnaDnes to potvrdil Jan Čeřovský.

16
Katynka
Reagovat

@Viki:
vždy je na jednu věc dvojí pohled, nebo i vícerý, pokud je tam více stran. Já tak nějak nechtěla moc to kategorizovat, je mi jasné, že v té době už to nebylo tak striktní, ale pořád ve velké míře to rozdělení platilo. Spíše bych možná řekla, že do toho rozdělení více zasahoval i fakt, že ženy chodily už do práce. Ale k té práci jim pořád zůstávaly ty povinnosti, co měly doma. Takže zápřah. Za sebe vím, že v té době se i hodně stavělo a to samozřejmě bylo více na mužích. Ale pořád mi tam prostě vyvstává to, co jsem psala výše.
Jak píšete o tom svém pohledu a toho, co bylo za Vás, tak je jasné, že byly různé životy, různá manželství a různá pojetí toho, jak to má v rodině vypadat. Ale obecný obraz ve společnosti byl tenkrát prostě žena doma s malými dětmi starající se o chod domácnosti a muž vydělávající peníze a živící rodinu.
A tím, že mám rodinu až teď a vidím kolem sebe, jak se zapojují muži dnes (nemakačenka, hospodští povaleči byli, jsou a budou vždycky, to sem nebudu tahat), tak když to srovnám s tím, co paní Třeštíková natočila, tak tam tu ochotu u těch mužů nevidím a pořád mám pocit, že se pro ně nic nezměnilo. Ale uvidíme u dalších rodin, které paní Třeštíková dotočila.
A máte pravdu v tom, že si holky měly více dupnout či alespoň říct, co a jak. Mě bylo doma taky řečeno, že když neřeknu pevně co a jak, tak ho to nenapadne. Ale není to tak hrozné, je prudce inteligentní a nemusí se mu spousta věcí říkat, spíše připomínat. Ale spolehnutí je obrovské. Třeba mám pocit, že kdyby obě dámy nechaly své muže doma s malými dětmi samy, tak by se při návratu dočkaly katastrofy. To se v dnešní době moc asi nestane, protože spousta mužů v klidu nakrmí (z lahve), přebalí, postará se o vše nutné a ještě si s dětmi i krásně vyhraje.
Vždycky to bylo, že jeden je takový a druhý makový, ale dle mě je prostě obecný pohled na rodinu a manželství tehdy a teď jiný.

17
Ajda
Reagovat

@Alka: Díky za info. V pořadu to nezaznělo a mně mluvou připomínala tu ze dvojky. Stačí změnit účes a pár kilo nahoru dolů a je žena k nepoznání :-)

Je taky otázka, kdo tehdy souhlasil s natáčením, jaké typy párů měla režisérka na výběr. Nejvíc jsem zvědavá na Strnadovi, tam byla i paní velmi podnikavá, budou až poslední. A pak na Mirku a Tondu. Zítra fotograf Gdovín, taky pěkný Jájínek, rozvedli se a paní pak rovněž odmítala natáčení.

18
Ludmila
Reagovat

@Ajda: To je přesně ono, neměla si co říct s bývalým manželem a teď ani s přítelem. Takže chyba asi nebude jednoznačně na Stanislavovi

@Viki: Tak s tím tedy rozhodně nesouhlasím, kdyby všichni chlapi v jeho věku vypadali takhle bylo by to super. Pokud jde o partnerku syna, příjde mi nechutné se o ní takhle vyjadřovat, Vzhledově není můj tip, ale to není podstatné, je to určitě chytrá a schopná ženská.

@Viki: No a pokud jde o novou manželku Stanislava, je pravda, že mi přišla starší než on, Možná je, možná není. Vzhled není nejspíš to, co by Stanislav řešil. Podstatné je, že je to nejspíš tak silná osobnost ( myslím jeho novou paní), že dokáže žít svůj život, být přitom oporou manželovi, v podstatě ho navést do jiných oblastí života, které dřív nevnímal. No a to je podle mne super. Život není o mírách, ale o tom jestli se žije spokojeně.
Teda Kocoure – Viky, byla jsem ráda že jsi se tu ukázal, ale tyhle komentáře mě docela nakrkly.

19
Viki
Reagovat

@Ajda: mám pocit, že nynější pí. Čeřovská v pořadu cituje své vlastní věty z 2. dílu, a to téměř doslova. Z toho mi vyšlo, že by mělo jít o stejnou osobu, na druhé straně tam nebyl ani stín podoby. Navíc: minulá slečna se také snažila dostat se ke slovu, ale zdaleka to nebyla ta razance a dominance, jako u nynější paní.

20
pimpa
Reagovat

@Ajda: Ten ukňouraný Gdovín mi byl už tehdy v 80. letech, při tehdejším odvysílání těch prvních dílů, absolutně nejnesympatičtější ze všech účinkujících. Natáčení po 20 letech to jen potvrdilo. Myslím, že po zhlédnutí třetího pokračování svůj názor těžko změním, aspoň ukázky tomu napovídají.

21
pimpa
Reagovat

@pimpa: Jo, vlastně, pardon, zapomněla jsem na paní Peníze-Mirku. :-)

22
JanaH
Reagovat

@pimpa: tak na toho se já nejvíc těším. :-D Respektive na jeho nějaký další megalomanský velkohubý projekt, který zase nevyjde. Pochopitelně, že ne jeho vinou.

Jinak tedy zatím oba odvysílaní chlápci (toho od Marcely nepočítám) mají ode mně za jedna. ;-)

23
Viki
Reagovat

@Katynka:
S tím obecným pojetím mužů a žen v té době máš recht, ale ono se o tom nepřemýšlelo, bylo to fakt a nikdo to neřešil. Ale přece jen byla jiná doba, kdy byly skoro všechny ženy byly zaměstnány, takže pomoc mužů v domácnosti už nebyla výjimkou. Tou byly spíše ty ženy v domácnosti. Zde je otázka, jakým způsobem si Třeštice vybírala ty páry. Že by zcela náhodou vybrala děvenky, co nějak programově zůstaly doma a jako by to nestačilo, vybrala k nim mládence, co měli hodně výstřední koníčky?
Pravdou je, že platilo, že děvče rychle otěhotnělo (pokud už v tom nebylo) a po nějakou dobu zůstávalo doma, takže v tom se vybrané páry nelišily. Pak ale šly děti do školky a žena do práce (tak je tomu snad i dnes, jen se posunul věk maminek a snížil počet dětí). Maminky od Třeštíkové však do práce nešly, což je divné. Ještě si teda počkám na další díly, ale začínám mít dojem, že ty její páry jsou krapet netypické. Jak v těch maminkách, tak manželech, kteří se průměru hodně vymykají. Koníčky má kde kdo, mě nevyjímaje, ale že by to mělo zasahovat do chodu či vztahu rodiny, to si nějak nedovedu představit. Možná po 20 letech, kdy se partner omrzí. Ale hned na počátku manželství?
Jinak, osobně se přiznám, že já bych si s malými dětmi fakt neporadil, to prostě všechno zvládala manželka. A já si ji za to velmi považoval.

24
Ajda
Reagovat

https://ona.idnes.cz/manzelske-etudy-helena-trestikova-stanislav-a-zuzana-pfz-/vztahy-sex.aspx?c=A180111_142249_vztahy-sex_jup

Jak píše výše Alka, v diskusi se vyjadřuje i syn Jan Čeřovský.

Schválen komentář č. 18 (nechápu důvod blokace), našla jsem ho až ráno, tak omluva za zpoždění.

25
Lady XL
Reagovat

@Viki: Máš pravdu v tom, že žena-maminka šla dost brzy do práce. Zvlášť když neměl manžel dobře placenou práci a když bydleli ve svém a nikdo jim nepomohl. To si nemohla dovolit být doma. Ostatně bývaly už jesle a já sama jsem se tam ocitla ve 4 měsících! A ne proto, že by mne naši nemilovali, že by honili peníze. Ne, prostě i v tom zářivém socialismu mamce dali nůž na krk, že jí nebudou držet místo (v blbým skladu jako dělnici), když nenastoupí co nejdřív! A když jsem pak bývala v předškolním věku často nemocná, tak jí naznačovali, že „ještě jednou a dáme vám výpověď“. Nakonec to vyřešil otec, který došel na ředitelství a vynadal jim, že kvůli nim jsem byla v jeslích a vytáhl na ně ROH a nějaká hesla o vlasti a rodině :-) – co vím z doslechu rodičů… Stanislav a Zuzka se asi neměli vůbec brát, protože je spojovalo jen dítě a to jen v počátcích, když si ho „upletli“ a on si ji vzal „z povinnosti“. Jenže – potratové komise…. hrůza. A pak se v té době moc nevedlo, aby byla samoživitelka. Věřím, že různé komise by na ně dál tlačili, aby se vzali a on se staral a pokud by jí nepomáhali rodiče, tak by to těžko zvládala. Jejich vztah z počátku mi vyvolává vzpomínky na film – cyklus (už nevím) s názvem „Příliš mladí na lásku“. Ona mladá, naivní, on duší stále kluk, nevhodný do manželství coby živitel a opora rodu.

26
Viki
Reagovat

@Ludmila: Víš, normálně bych ji neřešil, ale v daném případě mě zarazil ten nesoulad mezi někdejším skoro tintítkem a nynější takřka obryní. Také mě zarazila její výrazná dominance – pravda, až natolik jsem ji nesledoval. Nevím, jestli jej přitáhla více k rodině anebo je Jan prostě jiný než otec a již i více vycepovaný gender propagandou. Jestli ale dělá ajťáka, tak to moc času nemá, vím to podle svého kluka, který si soustavně na nedostatek času stěžuje.
Stanislav vypadal dobře jen když byl oholený, zarostlý mi přišel jako bezďák, fakt zchátrale. Takhle nevypadám ani já, a to jsem nejméně o 15 let starší.

27
Viki
Reagovat

@Lady XL:
Ano, za komunistů to bylo tak, že do práce museli chodit oba rodiče – ale to byl spíš obecný světový trend, nejen znak socíku. Dnes přece musí také chodit do práce oba. Částečně je to způsobeno vládnoucími elitami, částečně zvýšenými nároky (spotřebou) lidí. Kdysi lidé vyšli s málem (museli), dnes si zvýšení své úrovně musí zaplatit. A na to jeden plat nestačí. Přesto se ale i dnes najdou lidé, co konzum odmítají a vystačí si zase s málem. Tím myslím, že trvají na tradici – žena domácnost, muž práce. Jejich životní úroveň sice už není 19. století, ale je to, řekněme, mnohem větší skromnost.
Trochu mě zarazilo, co popisuješ s tím dětstvím. Já mám zkušenost, že za komunistů jednoduše platily zákony – fakt je, že záleželo, kdo byl zrovna vedoucím, který mohl prudit, ale stačilo se nedat, stížnost na něj jej obvykle rychle vrátila do zákonných mezí. To teprve dnes se normální člověk nemá o co opřít.
Jinak samozřejmě to, co popisuješ, tak skutečně bylo. Potratové komise=problém. Samoživitelka=nemyslitelné. Ti dva se k sobě skutečně nehodili, ale v tom rozhodně nebyli a ani dnes nejsou sami. Prostě jeden nikdy neví, co si vlastně bere a co se z něj případně vyklube za 20 let. U toho Stanislava vidím zásadní problém v tom, že jemu žádná rodina nic neříkala (to na rozdíl od většiny kluků, kteří chápou rodinu jak něco, co tvoří základ jejich života). Jako člověk není špatný, nakonec rodinu zaopatřil a staral se, ale to asi nestačí. Zuzka je možná trdlo, ale mnoho mužů by si ji asi považovalo. Dokonce si myslím, že problém nebyl v tom, že byli mladí, na to, aby si člověk špatně vybral, věk až takový vliv nemá.

28
Ajda
Reagovat

@Viki: Tak trdlo si představuji úplně jinak. Neschopná nebožka snad od narození. V patnácti vleze na gympl, který byl jasná příprava na vysokou. V osmnácti je spokojená, že je těhotná, nemusí přemýšlet, co dál se životem. A pak už si jen stěžuje a fňuká, dokud asi neumře. Hrozně negativní typ, je vůbec zázrak, že tak odlišné povahy spolu vydržely tolik let.

29
Viki
Reagovat

@Ajda: tak to znám mnohem horší případy, než je tohleto trdlo. Ta se aspoň doma otáčela, některé se doma jen malují a zušlechťují. Co se týče studia na vysoké, mnoho mých spolužaček se na vysokou prostě nedostalo, přesto se nakonec v životě uplatnily. Mnohé použily stejný model, vdaly se, vypiplaly děti a pak šly do práce (která tenkrát byla). Taková byla tehdy obecná představa co se životem. Jistě víš, že spousta věcí byla prostě nalajnována a lidi se tím řídili. Jo, jít na gympl aspoň za nás rozhodně neznamenalo jít automaticky na vysokou. Mnohdy o tom rozhodli rodiče.
V 1. dílu si až tolik nestěžovala, byť nějaký rybíz měla. Hm, a která ženská by jej neměla, když by měla chlapa pořád někde v luftě a doma nehnul prstem. Zprvu jsem si myslel, že si neměli co říci, že nenašli společný jazyk, ale mně v 1. díle nepřišla jako hloupá husička, se kterou se nedá mluvit. Akorát že zjevně neměla s kým mluvit. V 2. díle pak byla v naprostém šoku nad tím, co se jí stalo, takže celkově byla negativní.

30
Ajda
Reagovat

@Viki: Tak to její „otáčení“ doma mě zrovna vytáčelo. Jídlo v ešusu, nádobí přes celou linku… Její pracovní tempo ala zpomalený film, když myla nádobí, tak to byl otřesný styl. Otáčet se uměla nejlépe na gauči, když přepínala programy. Technikou nepolíbenå, jenže ona odmítala dobrovolně jakýkoli pokrok. Ale holt každý ji vidíme jinak, třeba jsem divná já, mě by to její tempo zabilo. Hodnotím podle toho, co bylo v tv, ale celou dobu to bylo jako přes kopírák.

31
JanaH
Reagovat

@Ajda: nejsi divná. Anebo jsem divná úplně stejně, to je taky možné. :-D

32
Lady XL
Reagovat

@Viki: Jo byly zákony, že má nárok matka na ošetřovačku.Ale víme,jak se to v podnicích nelíbilo a nelíbí. Já byla nemocná pomalu každý měsíc a tak mamku obviňovali,že si vymýšlí… A prostě jí dělali peklo.Holt byla neprůbojná.Otec to naštěstí vyřídil za ní. A to šlo o práci ve skladu… Oba dělali fyzicky a za málo peněz.
Pamatuji,jak jsem nechtěla na gympl, protože bych „musela“ na VŠ..:-). Taky absolventi gymplu měli o 50,- Kč nižší nástup.plat než odborné SŠ….

33
Viki
Reagovat

Ajdi, abych Ti pravdu řekl, nějak ty řeči kolem Zuzanina pobíhání v kuchyni nechápu. Nikdy jsem takové věci nevnímal. Mě by v životě nenapadlo sledovat manželku, jak si počíná v kuchyni, proto jsem to nesledoval ani u tý Zuzky. A taky jsem měl na mysli spíš její chování v 1. díle, v tom druhém už šlo o rezignovanou osobu, tam už to bylo o něčem jiném.
@Lady XL:
Ono to zřejmě bylo případ od případu, a tak se těžko domluvíme. My jsme holt problémy neměli, protože žena byla 9 let na mateřské, resp. v domácnosti a přitom dokázala s penězi vyjít, takže problémy veškeré žádné. Ale uznávám, že jinde to bylo jinak. Já jsem největší problémy začal mít až po převratu a tehdy jsem zjistil, že teprve nyní přestaly zákony platit. Na druhé straně se spousta věcí zlepšila, ale pochybuji, že by se dnes k mamince chovali kapitalisté lépe.
Málo peněz: mí rodiče, oba dělníci, také nevydělávali majlant, doma 4 děti, přesto poslali jak mě tak bratra na střední. Sestry částečně na to neměly, částečně neměly zájem. Pravdou je, že na vysoké jsem se z poloviny živil sám. On pojem „málo peněz“ je dost ošidný, záleží, jaké má člověk nároky.

34
Lady XL
Reagovat

@Viki: Fakt je to různé. Klobouk dolů před vašima při tolika dětech!. Výdělek- naši věčně na něco šetřili,aby neměli půjčky. Pamatuji tu dobu a řeči- na to nemáme penize… Ale zase jsem díky tomu byla v Bulharsku a Rumunsku,kam jsme jeli i kvůli mým průduškám. Ale VŠ už odmítli „financovat“ a dálkově jsem já neměla tu odvahu a pak ani možnost. Ale nestěžuji si! Jen vím, že coby jedináček, jsem si i tak brigadami musela vydělat např na své první džíny.
Ale už mlčím a omlouvám se za vzpomínky, které ten dokument vyvolal… :-)

35
Mik
Reagovat

Dnes zase pomáhá jen část mužů, protože ti, co by i dříve nepomáhali, se dnes prostě radši neožení nebo nezadají:-) Rozdělení rolí na muže-lovce/zemědělce/budovatele a ženu-udržovatelku ohně/rodiny je v lidstvu zakódované tisíciletími a nedá se globálně a rychle změnit jen nějakými řečmi o genderové vyváženosti. Příroda věděla, co dělá, a to, že dnes lidstvo jde proti ní v mnoha ohledech bude mít své následky. Budeme rádi, když to bude jen zánik vyspělé civilizace (podobně jako např. Řím, dnes západní civilizace), kterou převálcují primitivnější civilizace, které budou mít tradiční model a tím i více dětí. S dnešním stavem techniky a zejména válečné techniky je ale v ohrožení celé lidstvo.

To je asi už moc filozofické, chtěl jsem jen říct, že šťastní jsou obvykle ti, kteří své role akceptují a realizují se v nich. Bohužel příliš často se nenajdou ti, kteří by k sobě byli komplementární a pak to takto dopadá – muž aktivní a žena pecka či naopak. Někdy ten jeden rozhýbe toho druhého, jindy tyto pokusy mohou vést k destrukci vztahu. jak úspěšné je seznamování za účelem manželství nakonec vidíme i z rozvodovosti. Dřív rozvodům přece jen trochu bránila tehdejší „morálka“, dnes se rozvede polovina manželství, takže výběr pomocí hodu mincí by byl stejný:-) Smutné, nejvíce na to doplatí děti a pokřiví se model rodiny pro další generace. To samozřejmě nevyřešíme, ale jak jsem psal, příroda si poradí, byť za sebe musím říct, že mě takový výhled i pro vlastní děti vůbec netěší.

36
Viki
Reagovat

Já bych řekl, že zlatý věk pro ženy byla právě ta socíkovská generace, které natloukli do hlavy tu rovnoprávnost a povinnost pomáhat ženě. Ne, že by to mělo vliv na všechny, v hospodách bylo plno chlapů, kteří doma nehnuli prstem, ale přece jen bylo hodně mužů (většinou ti vzdělanější), pro něž byla rodina to nejdůležitější. I když i tam se práce dělila – žena např. nekosila trávu a nezabíjela králíky, a muž je zase nepekl. Takže dělba tam byla, ale už ne ta klasická.
Nevím, jak to mají dnešní mladí, ale když vidím dnešní generaci třicátníků, jak se vrací domů ne o půl třetí, nýbrž v šest či dokonce v osm večer a vypadají dost uštvaně, tak soudím, že doma toho už moc nenadělají. Také vidím, že řada manželek je doma, i když děti už chodí do školy (nebo mají možná nějaké kratší zaměstnání), takže tam je asi dělba práce klasická.

37
Ajda
Reagovat

@Viki: Vždy mě nadchne, když si přečtu od chlapa, co bylo nebo je pro ženu ideální. Já pamatuji život rodičů, rozhodně po minulém režimu a jeho životním stylu nesmutnim. To buranstvi tehdejší doby je právě pořád ve starší generaci, zloba, závist, ne děkuji. Jaké si to kdo udělá, takové to má. Nová doba, nové možnosti. Já si dobře pamatuji, že otec chodil domů večer, soboty v práci, hodiny přesčasů, dnes to není jinak.

38
Viki
Reagovat

@Ajda:
Jednak neříkám, že to bylo ideální, ale asi nejlepší období, kdy muži měli jednak čas, jednak už měli v sobě tu výchovu k rovnoprávnosti. Já se ženil také v r. 81, má žena měla 19. Ne, že bych se doma předřel, dojížděl jsem a tak jsem přijížděl až v 5 nebo i 6 hodin, ale rozhodně jsem se neválel na gauči či nebyl pořád někde v luftě. Úplně samozřejmě jsem byl zapojen, i když samozřejmě většinu udělala žena, která byla doma. A totéž jsem viděl jak u svých rovníků v baráku a ve vsi, tak i u starší generace. Ti chlapi přijeli domů a šli něco dělat (zejména v létě). Takže z toho vycházím – jestli to měly některé rodiny jinak, tak to snad byl jejich problém.
K tomu bych ještě dodal, že na rozdíl ode dneška jim tehdejší režim zajistit dostatečné spojení, takže měli čas doma něco dělat, ale mohli občas i do divadla apod.
Když jsi vzpomněla rodiče, tak já vzpomenu svoje. Byla to těžká jednotvárnost, zcela podle Párala, ráno do práce, o půl třetí doma, skoro 40 let. Se svým životem byli naprosto spokojeni, i ty koníčky si našli. A co především: neměli strach z nezaměstnanosti, vůbec jim nepřišlo, že by je navštívili podvodníci a připravili o celoživotní úspory, slovo exekutor slyšeli naposled za 1. republiky. Je pravda, že jsme byli asi chudí, ale to byli vlastně všichni, a nikdo to jako chudobu nepociťoval. Přitom většina z nás na komunisty nadávala a zejména můj otec mě v tom hodně školil, bolševická propaganda jej míjela. Myslím, že jejich život jim lze jen závidět.

39
JanaH
Reagovat

@Ajda: nezbývá mi, než zase souhlasit. Taky se mi po minulém režimu ani trošku nestýská a pamatuju si nejen život rodičů, ale hlavně ten vlastní. :-D Letopočtama ani podrobnostma tady nebudu šermovat. :-DD

40
Ajda
Reagovat

@JanaH: Nápodobně :D Život rodičů, vlastní zkušenost. Nic není černobílé, dnes to také není růžové, ale jsem šťastná za současnou dobu se všemi klady a zápory. Lidi musí být aktivní, ne pasivně čekat, kdo se o ně postará.

@Viki:Opravdu nezávidím život v minulém režimu. Ty to vidíš svojí optikou, já svojí. Práce? To fakt nemá cenu rozebírat. Za výrobu se neplatilo, zboží se hrnulo našim bratrům zadarmo. Holt tehdejší pracovní morálka a tempo dnes nemá šanci na úspěch, na sociální rozdíly si musíme zvyknout, všichni rovni jsme si už byli. Nemá smysl to dál řešit.

41
Viki
Reagovat

Rád bych upozornil, že nehájím starý režim, jen prostě nejsem černobílý. Ten režim mě poslal do kriminálu (naštěstí jen podmíněně), tak jistě nemám důvod jej milovat. O tom, že to byl děs běs mě proto nemusíte přesvědčovat. Já jenom upozorňuji, že ani dnes to není ideální. Mnoho věcí je jistě o mnoho lepších, bohužel mnoho o mnoho horších. Otázkou je, jak to má většina. Já mohl v tom režimu i před podmínku vystudovat – dnes by to asi nešlo i bez podmínky.
Nejde jen o můj život či život rodičů, vnímal jsem i život ostatních lidí. Protože jsem dojížděl, bylo dost času si se spolucestujícími popovídat o všem možném (pamatovali si třeba i Protektorát, a to byste se hodně divily, holky, co o něm říkali). Samozřejmě jsme všichni nadávali na komouše, na režim, a viděli se v Západu. Po několika letech jsme to začali vidět jinak, a to včetně mnohých opravdových disidentů, co byli zavření a dnes žijí třeba ve Švédsku.
Já bych to uzavřel tak, že každý režim má něco, můžeme se přít, který byl horší. Nikdo však nemůže popřít, že za komoušů se neumíralo na ulicích, ať už hladem nebo zmrznutím. Na druhé straně je pravda, že spousta lidí nemohlo dělat to, na co měli vzdělání. Jen mě napadá, dneska ano?
Rovni jsme si nebyli ani za komunistů, ale tenkrát se tolik nekradlo, resp. Lidé nebyli tak okatě okrádáni jako dnes.

42
Katynka
Reagovat

@Viki:
Je to tak, jak píšete, já už na to koukám trošku svým pohledem ovlivněným tím, že moje manželství vzniklo v době, kdy už nebylo nic divného, když dva bydleli spolu jen tak.
A taky mě napadlo, že tam jsou dva típci, co mají opravdu na prvním místě svoje hobby a tím bylo vše dost ovlivněné. Každý má koníčky, ale jsou to opravdu koníčky, kterým se věnuje, až když má skutečně čas, po práci, po povinnostech doma, po učení s dětmi či po hraní s dětma atd. Ale toto je pro mě extrém.
Mě třeba příjde, že tam neměla tip chlapa, co chodí furt do hospody. A to je třeba dle mě dost typické pro vesnici, kolem mě bylo těchto tipů, když jsem byla malá, opravdu hodně.
Každá doba má něco a je dobře, když to člověk uchopí pro sebe dobře a pro ty, které miluje.

43
Viki
Reagovat

@Katynka:
to máte dobrý postřeh, takových hospodských pobudů se nakonec nachází dost i ve městech. Pochybuji ovšem, že by zrovna tihle týpci souhlasili s natáčením. A většinou se je berou slečny, které také moc rozumu nepobraly, takže o něco takového asi Třeštíková nestála. Maně si uvědomuji, že už holky na vesnici si v této době už dávaly pozor a nepropadaly vdávací hysterii, takže hoši z hospod zůstávaly na ocet anebo si nakonec brali nějaké opravdu hloupoučké či zoufalé děvenky.

44
Viki
Reagovat

Přečetl jsem si diskuzi k Ajdinu článku Zuzana a Stanislav po 20 letech – velmi zajímavé. A mnohem vyváženější.

45
Ajda
Reagovat

@Viki: Jistě, každý napíše názor a nic víc. Je tam daleko víc diskutujících, ale snad nikdo reaguje opakovaně na celé vlákno. Vyváženost je diskutabilní, záleží hlavně na diskutujících. Každý je svůj, chápu, že někteří s tím mohou mít problém.

46
Viki
Reagovat

@Ajda: Napsal jsem ti tu své vyjádření, ale teď vidím, že tu není. K zablokování určitě nebyl důvod. Že bych to neodeslal?

47
Ajda
Reagovat

@Viki: Chyba je na tvé straně. Nikdo neni blokovaný a nic není zadrženo.

49
cathy
Reagovat

Ajdi, moc děkuji za článek a Vám všem za komentáře. Vždycky jsem tu byla spíš za čtenáře a u etud mě fakt bavíte :-)
P.S. – Viki – koho ty mi stylem psaní připomínáš?? Že by toho, jehož jméno se nesmí vyslovit :-D Protože ten taky, když se nehádal, tak měl super postřehy a vůbec to nebyl hloupý člověk.

50
Ajda
Reagovat

@cathy: Bingo! Ač v novém kožichu, stejně byl rychle odhalen :D

51
Viki
Reagovat

@Ajda: díky za upozornění na článek, Ajdo, tady je vidět, že mnoho věcí je přece jen trochu jinak. Já jsem např. neměl ani tušení, že Stanislav má už 3. ženu
.@cathy: Ahoj cathy, to je ňáký nedorozumění. Mý méno se vyslovovat smělo, akorát že některé romantičky z něj dostávaly kopřivku a bohužel měly spolu s dalšími takovými vliv na cenzuru. Pro své milé a nekonfliktní povahy se nakonec samy rozhodly Panáčka opustit (asi už neměly koho peskovat), takže teď je to tady zase normální.

52
cathy
Reagovat

@Ajda: No on ten styl psaní je dost nezaměnitelný a názory také ;-). Je to filuta :-D

53
cathy
Reagovat

@Viki: Já to tušila – ideál místních žen na scéně . A názory si držet umíš, to jako jo. Ne se všemi souhlasím, ale to ani nejde, ale dost mě baví. Nicméně vytočit jsi dokázal ukázkově ;-)

54
Viki
Reagovat

@cathy:
No, a to si představ, že jsem je vytáčet vůbec nechtěl a většinou jsem jen zíral na jejich emoce. Zejména když s mnohými jsem se v podstatě shodl, ne že bych je dopaloval opačnými názory. Ale dost možná jsem do těch ženských viděl víc, než jim bylo milo. Sebekriticky pak přiznávám, že některé, co jsem vyloženě miloval, jsem si dobíral s náramnou chutí.

Přidat komentář