Panáček v reality show

Slovensko má talent (7.část)

4. Listopad 2008 | napsal(a): | reality show: Amerika má Talent

Show Slovensko má talent se přesunula do své druhé fáze, v níž se v pěti přímých přenosech postupně představí všech 50 semifinalistů a z každého večera postoupí do finále na základě siváckého SMS hlasování jen dva soutěžící. Tolik stručně k pravidlům a nyní se podívejme, jak se povedl první semifinálový přenos z prostor bratislavské Incheby.

Samotná scéna k této velkolepé show zrovna moc velkolepě nevypadala. Jeviště je poměrně malé a početnější soubory na něm zažijí perné chvilky s přizpůsobením choreografie (což se ukázalo hned v případu mažoretek Diana). Prostorná scéna ze slovenské Superstar by tomuto pořadu jistě slušela lépe. Také hlediště je nezvykle uspořádáno ze stolečků, u nichž sedí hloučky rodinných příslušníků a fanoušků jednotlivých účastníků. Při celkovém záběru tak stolečky s bílými ubrusy a lampičkami působí trochu rušivě a celé to spíše připomíná komorní prostředí nějakého kabaretu.

Hlavními uvaděči v tomto kabaretu jsou moderátoři Maroš Kramár a Barbora Rakovská, pro něž to byla první velká zatěžkávací zkouška po vlně kritiky, která se na ně snesla po předtočených castingových dílech. V průběhu živého přenosu se několikrát oba rozhodli vyřídit si účty s novináři a kritiky na internetu, Maroš se snažil vyvrátit, že by v pořadu flirtoval s každou dívkou bez ohledu na její věk (aby hned vzápětí udělal další sexistickou narážku na svou kolegyni), neustále chválil moderátorské umění Barbory a její bohatou slovní zásobu, přičemž ta pocházela převážně z textu na čtecím zařízení, z něhož slečna Rakovská jenom předčítala. Její moderátorská bezradnost se projevila hlavně v místech, kde jí čtecí zařízení nemohlo pomoci, při improvizovaných rozhovorech se soutěžícími a při natahovaném vyhlašování postupujících.

Důležitější než moderátoři jsou ovšem talentovaní soutěžící. O příjemný start pořadu se postarala skupina mažoretek Diana, jež vystřídala teprve šestiletá Martinka Bobáňová z Těrchové, která zahrála na akordeon, zazpívala a zatančila na slovenské lidovky. Monika Olšovská se psem Dreamem pak předvedli společné vystoupení, které by se mohlo směle srovnávat s obdobnými čísly v zahraničních verzích. Dojem z tanečního čísla dětského souboru Twiggy kazily zmatené záběry kameramanů, což byl problém i u dalších tanečních vystoupení (a je to nepochopitelné, když od toho se konají generální zkoušky).

Zpěvák Ján Polák měl na castinzích velké štěstí, když po nepřesvědčivém výkonu s kytarou dal na doporučení porotkyně Adely Banášové, v epizodě Velký třesk zazpíval bez doprovodu a postoupil do semifinále. V něm se ovšem opět vrátil s kytarou, která přehlušila jeho zpěv Hey Jude a porota už tentokrát pro něj neměla vlídná slova (Paľo Habera použil dobrý příměr, že je z něj zpěvák, který má za sebou velkou budoucnost). Obávané červené tlačítko ale nikdo z porotců za celý večer nestiskl. Další, kdo zabil svoje šance, byla Michaela Krajčová, která byla při zpěvu Teď královnou jsem já z muzikálu Kleopatra hodně nervözní a její kouzlo osobnosti z castingu bylo pryč.

Hip hopová taneční skupina Shakers, ovenčená tuzemskými i mezinárodními úspěchy, předvedla profesionálně zvládnutou choreografii na motivy Pirátů z Karibiku a diváci si jejich číslo užili stejně jako v případě akrobatky s hula hoop Alexandry Vighové (která skutečně nakonec vystoupila sama, bez kamarádky z castingu) a sympatické 13-leté tanečnice Paulínky DOubravové. Jako poslední na pódiu vystoupil dívčí pěvecký sbor Zvončeky, který si tentokrát připravil poměrně monotóní píseň Heal the World od Michaela Jacksona a nebyl to až takový úspěch, jako na castingu s rozvernou The Lion Sleeps Tonight.

Porota sice po každém vystoupení mohla říct svůj názor, ale vše měli v rukou televizní diváci. Ti mohli pro svého favorita z této desítky semifinalistů hlasovat dokonce už od pondělí, což je hodně zvláštní, když jejich semifinálové vystoupení uviděli až v neděli. Jak je třeba možné hlasovat pro soutěžícího, kterého diváci ještě vůbec nemohli vidět, když se nedostal ani do sestřihu z castingového dílu? V tahraničních verzích je běžné, že se hlasování odstartuje až teprve v okamžiku, kdy skončí vystoupení posledního semifinalisty, aby měli všichni rovné podmínky. Důvod, proč to tak Markíza dělá, je zřejmý: cena 14,30 Sk za jednu SMS. Na základě diváckého hlasování do finále postoupila jako první Martinka Bobáňová (kde na diváky zapůsobila spíš její roztomilost než kvalita zpěvu). Na druhém a třetím místě se umístily Paulínka Doubravová a Monika Olšovská se psem Dreamem. Z této dvojice si porotci mohli vybrat další finalistku a vcelku svorně se shodli na Paulínce.



videa ke stažení

– Celé 1.semifinále v archívu TV Markíza
– Vyhlášení výsledků

související články

Slovensko má talent (6.část)
Slovensko má talent (5.část)
Slovensko má talent (4.část)
Slovensko má talent (3.část)
Slovensko má talent (2.část)
Slovensko má talent (1.část)
Jak uspět u castingu do Slovensko má talent (3.část)
Jak uspět u castingu do Slovensko má talent (2.část)
Jak uspět u castingu do Slovensko má talent (1.část)

Amerika má Talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
TK
Reagovat

A ještě jedna poznámka, která se mi nevešla do článku: Hudební dramaturg na Markíze taky moc nápaditý není, v podstatě si vystačil s ústřední hudbou od Save the Cookie a každý druhý medailónek začínal hudbou z filmu Batman Begins. Nebylo by na škodu podívat se na semifinálové přenosy třeba v polské verzi, kolik zajímavých hudebních motivů tam dokáží využít.

2
hailey
Reagovat

Hm, moc se mi tohle semifinale nelibilo. Porota dost bezzuba (aspon ze toho Polaka trochu strhali, jinak uz by to s nimi fakt bylo spatne), moderatori se blizili smutne proslule dvojce Nergesova-Holik (o to s vetsi nostalgii si clovek zavzpomina na Adelu s Pycem, pripadne staci srovnat s mene hvezdnou, ale porad dobrou a vtipnou polskou moderatorskou dvojici) a spousta soutezicich vlastne nic noveho nepredvedla, jenom zopakovali cislo z castingu. S postupem Martinky Bobanove docela souhlasim, je dobra, rozkosna a „slovenska“, rozumej nekopiruje zahranicni vzory a myslim, ze hlavne maminky a babicky ji i ve finale zasypou hlasy. Jako druheho bych ja osobne dal poslal psa Dreama, Paulinka me zas tak nezaujala.

3
ondra
Reagovat

možná to je trošku offtipic, ale proč medialne.sk zrušilo denní sledovanost? je to to same jako u novinek ? – otázka financí? jsem se chtěl kouknout, jak si vedl se sledovaností tento díl, a proste nic :(

4
Zack
Reagovat

Pes Dream se mi líbil, škoda že nepostoupil. Nebude něco jako druhá šance?

5
MB
Reagovat

Mě teda nejvíc vytáčel pokaždé 2 minutový potlesk při každé příležitosti. Chápu že šlo o natahování stopáže, ale mě to odratilo na dobro. Nic moc.

6
DJ Vlado
Reagovat

Dýdžejovo hodnocení:

Diana – příjemné, milé, pěkné, ale bohužel trochu zapomenutelné, nejvíc si z jejich vystoupení pamatuju minisukně. :-)

Martinka – roztomilá holčika, ale působí na mě spíš jako cvičená opička než nějaký velký talent, za sebe bych ji do finále nevybral.

Monika a Dream – Skvělé jako vždy, i když se trochu opakovali. Škoda, že nepostoupili, ve finále mi budou chybět :-(

Twiggy – tohle byl dobře organizovaný chaos, podobně jako u mažoretek dobré, ale zapomenutelné, ovšem ten malý blonďáček byl super.

Ján Polák – zklamání večera. Ján sice dobře hraje na kytaru a jak předvedl ve Velkém třesku, je i velmi muzikální a umí zpívat, ale obojí dohromady nefungovalo. Škoda, myslím že má na víc.

Miška – naopak příjemné překvapení. Nebyl to nějaký extra zpěv, ale oproti castingu, kde zpívala extrémně falešně, tu bylo zlepšení. Navíc je Miška opravdu roztomilá. Být pedofilem, tak jí žeru. :-)

Shakers – největší překvapení večera, ze sborových tanečních čísel to na mě působilo nejcelistvěji. Kvůli nulové předchozí prezentaci ale bohužel neměli šanci na postup.

Alexandra – její číslo byla jedna velká nuda (jak lehce naznačil Habera), navíc hudební doprovod byl příšerný. Pro mě nejslabší číslo večera.

Paulínka – Spolu s Monikou a Shakers nejlepší číslo večera. Milá, sympatická a talentovaná holka. Finále si právem zaslouží. Btw. trochu mi mluveným projevem připomínala Ivku Kováčovou, shodou okolností je Paulínka taky ze Žiaru nad Hronom.

Zvonček – další mírné zklamání favoritů. Jackson nebyl úplně šťastná volba, Lví král na castingu jim seděl líp. Dohromady zněli dobře, ale sóla byla slabá a nepřesvědčivá.

Pořadí:
1.-2.Monika s Dreamem a Paulínka
3.Shakers
odstup
4.-5.Miška a Martinka
6.Zvončeky
7-8.Diana a Twiggy
9.Ján
10.Alexandra

Ještě poznámka k 2. semifinálové desítce: Vedle napjatě očekávaného vystoupení Fizzyho a Breakfans tu uvidíme i velmi zajímavý souboj dvou zpěvaček s nerovnoměrnou startovní pozicí. Na jedné straně protežovaná Gyöngyi a na straně druhé totálně ignorovaná Sandra, u níž se nás Markíza navíc snažila ošidit i o video z castingu a dala tam jen několikavteřinový záběr ze sestřihu postupujících. Naštěstí se opět potvrdila má teorie, že Slováci nejsou tak zmanipulovatelní jako Češi, takže se proti této nespravedlnosti hlasitě ozvali, takže Markíze nezbylo nic jiného, než tam to video z castingu dát. Za sebe musím říct, že mě Sandra zaujala podstatně víc než Gyöngyi, má mnohem zajímavější barvu hlasu, je to muzikantka a navíc úplně prvním soutěžícím, který v obdobné soutěži (Superstar, X-Factor) předvedl své autorské dílo. Gyöngyi sice zpívat umí, ale její hlas je pro mě totálně nezapamastovatelný. Ale stejně se ze zpěvaček nejvíc těším na Lucii.

7
TK
Reagovat

ondra:
Medialne.sk chystá novou podobu zveřejňování výsledků sledovanosti, které bude na týdenní bázi. Taky jsem se nedopátral toho, jakou sledovanost mělo 1.semifinále.

MB:
dlouhý potlesk mi taky vadil, ale bylo to pochopitelné, když rodina a příbuzní chtěli povzbudit své dítě na pódiu a ostatní rodiče se ze sympatií k potlesku přidali (něco jako na školní besídce).

DJ Vlado:
docela obsáhlé hodnocení. Taky jsem zklamaný, že nepostoupila Monika s Dreamem, takhle vycvičit psa dá opravdu práce. V postup Paulínky jsem moc nevěřil, protože jsem myslel, že po Let’s Dance a Bailandu už budou tancem nasyceni, ale Paulínka byla opravdu sympatická.

Tuto neděli to bude ale horší, protože postoupit mohou jen dva a je tam víc nadějných kandidátů: hadí žena Katka, Breakfans+Fizzy, Gyongyi a ještě Sandra, která mě zaujala videem z castingu, které Markíza dodatečně zařadila na své oficiální stránky. Bohužel je znevýhodněna tím, že jí asi moc lidí od pondělí nebude posílat SMS, když ji neznají tak jako ostatní.

8
Peter
Reagovat

HROZNE, HROZNE, HROZNE!!! U nas to nema vobec uroven :-((( som sklamany a nielen ja, staci si precitat diskusie!

9
Peter
Reagovat

Ondra medialne.sk muselo denni sledovanost uplne zrusit… nejaky problem, bude zverejnovat iba vysledky na tedenni bazi, ale sledovanost bola nizsi. Myslim si, ze tieto priame prenosy pojdu dole, pretoze to slabe, vsak teraz s tym suhlasite aj vy, nielen my Slovaci :-)))

PS: „Náš vydavateľ TREND Holding sa totiž nedohodol s televíziami zastúpenými spoločnosťou PMT na cenových podmienkach.“ uviedlo medialne

10
RadstaR
Reagovat

Tak jak se me libil casting, tak tohle bylo uplne o … skoda.

11
T.I.P
Reagovat

Achjo, ja to pral Monice s Dreamem. Ted uz to je skoro nanic :(

12
alf
Reagovat

Mne sa práveže tá scéna celkom páči. Je pravda, že to budí dojem kabaretu, ale vlastne, to čo sa deje na pódiu aj kabaret je. Záleží to na tom, ako to človek pojme. V Markíze Got Talent očividne poňali ako novodobý, moderný druh kabaretu, čo si myslím, že im netreba zazlievať. Má to určitú súvislosť. Nejaká futuristická scéna, aj keď by vyzerala veľkolepejšie, hodila by sa mi do tohto programu menej.

Moderátori… Jasné, úroveň Adely a Pyca je omnoho omnoho vyššia. Maroša Kramára nemám rád celkovo, aj vo filmoch a seriáloch, preto voči nemu neviem byť objektívny. A Barbora Rakovská, myslím, že úlohu, kvôli ktorej tam bola dosadená si plní na výbornú. Mám na mysli úlohu „tej peknej“. Celkovo to bolo však až príliš amatérske. Ale na druhej strane, oni, a vlastne nielen oni to nemajú najľahšie. Každý ich porovnáva s Adelou a Pycom, ktorí nastavili latku mimoriadne vysoko.

K vystúpeniam sa vyjadrovať nejdem, každý kto sa dostal do tejto fázy, je niečím zaujímavý, a teda, moje vyjadrenia by boli subjektívne, a to nikoho nezaujíma:p

Snáď len toľko. Čakal som od toho viac. Nie po stránke samotných vystúpení, či talentov, ale z toho režisérsko-dramaturgicko-scenáristického hľadiska sa to dalo spracovať lepšie.

13
Luki
Reagovat

Takze podium je naozaj male, nechapem na com markiza setri, ked ot tak dalej pojde, tak finale bude v studiu Televiznych novin :D Mne vadilo ze divaci tlieskali aj vtedy ked sa to nehodilo, mna osobne by dost rusilo kebyze spievam alebo robim nieco, kde je zvuk resp hudba dost podstatna a divaci do toho totalne nerytmicky tlieskaju. Hrozne to bolo, potom jasne ze spevackam utekali tony atd. Dalej moderatorke Barbore sa trochu krivdi, nie je az taka tupa ako vyzera a to ze mala citacku, sak nejak zacat musi ale Kramara by som vymenil, zacina sa pchat do kazdej relacie (serialu), uz skoro ako Rozboril :D

K sutaziacim:
Monika s Dreamom – tito dvaja sa mi pacili najviac, velmi som im drzal palce, nesuhlasim s porotou, ked Adela povedala ze paulinkine vystupenie je viac pre divakov. Aj Paulinka sa mi pacila a jej Paso doble bolo naozaj fantasticke ale Paulinka v buducnosti urcite obeha mnozstvo tanecnych sutazi. Dream (aj Monika) az tak prilezitosti nieco vyhrat nema si myslim.

Shakers – nechcem hodnotit ich talent, trochu som ich vystupenie odignoroval, neznasam piratov z karibiku :D takze uz hudobny podklad mi nerezonoval

Miška – to je to sebavedome dievca co si udajne vybera tazke pesnicky lebo na nich ma? …bohuzial nema, nepacilo sa mi jej vystupenie, spev nie je najdolezitejsi, na castingu to bola show a to bolo na tom najkrajsie, mala zmenit aspon pesnicku

Martinka – male zlate dievcatko, talent urcite ma a bola naozaj zlata, uvidime ako bude dalej postupovat :) na to ze mala pocas vystupenia teploty, tak to zvladla dobre

Zvončeky – baby to trosku domrvili s vyberom pesnicky, na castingu to bolo ovela pestrejsie, osobne sa mi pacila ta operna vsuvka :D teraz chybala a navyse ta hlavna spevacka ma taky zvlastny hlas, nic proti nej ale zda sa mi ze cely cas spieva pod tonom

Diana – heh mazoretky, to mi pripomenulo detske casy, prve volby po rozpade ČSFR a ulice plne stranickych mazoretiek :DDD vtipne ale nie dost dobre na SMT

Twiggy – nuda nuda nuda, ani nechapem ako postupili, nie kazde dieta co je zlate je aj talentovane

Ján – nic proti nemu, mojim rodicom sa pacil, ale jeho hudba a styl mi nic nehovoria, patri niekam do obdobia ked som este nezil :D

Alexandra – hula hop :D uz len ten nazov, baba to je sikovna a bola mi sympaticka uz od Zvolena, tak trochu som jej drzal palce ale je pravda ze aj mna tie kruhy zacali nudit po case, tych 30 ci kolko kruhov naraz, to bola pecka ale neviem si predstavit co by robila dalej

Přidat komentář