Panáček v reality show

Amerika má Talent 2014: 1.čtvrtfinále: Byla nejlepší salsa? (rekap+video)

20. Srpen 2014 | napsal(a): | reality show: Amerika má Talent

[singlepic id=9940 w=615]
V aktuálním rekapu se konečně zaměříme na čtvrtfinálová kola show Amerika má Talent. Konkrétně na první kolo. V něm se představí 12 soutěžících. 4 s nejvíce hlasy od diváků postupují do semifinále. Ten, kdo skončí na 5. a 6.místě, si musí získat porotu. Tedy ze čtvrtfinále postoupí vždy pět lidí. V první čtvrtfinále se zpívalo, kouzlilo, tančilo, bouralo a stepovalo. Hvězdné hosty zastupoval Enrique Iglesias a Sean Paul. Kdo postoupil? A kdo zaujal vás?

[singlepic id=9939 w=615]
Nejprve se zastavíme na místě, kde čtvrtfinále probíhá. Natáčí se samozřejmě živě a celá produkce se přesunula v New Yorku do slavné americké haly, Radio City Music Hall. Nejednoho soutěžícího toto magické americké kulturní místo hnalo k tomu, aby ze sebe vymáčknul to nejlepší, aby mohl na těchto prknech předvést vystoupení, svůj talent. Radio City Music Hall bylo otevřeno v roce 1932 a je nedílnou součástí New Yorku, tak i amerického národa. Ne nadarmo se hale říká The Showplace of the Nation. Hala slouží k mnoha účelům. Hraje se tam divadlo, probíhají tam filmové premiéry, vystupuj tam různé akrobatické a jiné skupiny, střídavě se tu udělují všemožné americké ceny, dokonce zde i proběhl draft hráčů do ligy amerického fotbalu NFL. To vše pod dohledem téměř šesti tisícového publika. No, kdo z Američanů by tam nechtěl vystupovat.
[singlepic id=9938 w=615]

Sean a Luke

Dvojice mladíků, kteří spolu kamarádí už od tří let, asi nejvíce oslnila na prvním castingu. Tam se jim povedlo překvapit. Už v minulém kole kluci extra nezářili a řekl bych, že ani v prvním čtvrtfinále to není postup. Ono stepování je těžké, vypadá moc hezky, ale je to už taková klasika. Kluci měli dobrý nápad, zapojit modernu, ale myslím, že se moderna z toho postupem vytrácela. Čtvrtfinále vystoupení je toho důkazem. Bylo to takové nemastné neslané vystoupení, kde stále čekáte, že přijde to něco nového, překvapivého a ono se to nedostaví. Kluci se snažili, ale na postup v této soutěži to asi nebude.

Valo a Bobby

Alžírská manželská dvojice je další z řady nadšenců, kteří si přijeli do Ameriky splnit americký sen. Zatím jsme je mohli vidět jen na castingu, kde zafungoval dobrý prvek překvapení, ale se vztyčeným ukazováčkem, že dobrý, ale zas tak nebezpečný to není. Ve čtvrtfinále se jim číslo povedlo tak 30 na 60. První polovina, kdy chlapík konečně s manželku v kruhu balancoval, bez jakéhokoliv jištění to byla dech beroucí, napínavá a nebezpečná show. Ale když přišli s druhým prvkem, tak jsem byl otrávený hned na začátku. Celé kolo bylo zase jištěno lanem a nejvíc mě asi dožral fakt, že to kolo, na kterém se dáma proháněla, bylo napevno přidělané k samotnému kruhu. Tudíž to nebezpečí tam nebylo, protože celá konstrukce byla jištěna a dáma se akorát na vrchu položila na středovou tyč a točila se. Takže nic. Na postup ani náhodou. Porotci měli pravdu, že to asi spíše hodně zapůsobí na lidi v hale, ale u televize, kde je vidět milion detailů to asi nezapůsobí.

Julia Googwin

Abych se přiznal, Julia mi nepadla do oka od prvního castingu. Tedy hlasově. Myslím si, že tím, jak je ještě mladá, tak ten hlas se stále ještě vyvíjí a nemá úplnou barvu, jakou třeba může mít za pár let. Hlasově mi to přijde nevyrovnané v tom smyslu, že jednak barva není sama o sobě výjimečná a v průběhu písniček Julia hodně mění směry. Jednu chvíli to zní hezky, že si říkáte, aby to udržela, ale pak tam najednou hodí strašnou kudrlinu a je to pryč. Iris ve čtvrtfinále nebyl žádný zázrak. Vystoupení absolutně bez šťávy, bez ducha, bez emocí a s kudrlinkama. Pro možná asi nejhůř odzpívaná Iris, co jsem v talentových a pěveckých show slyšel. Julia nemá momentálně talent v hrdle za milion dolarů.

Baila Conmigo

I tady se musím přiznat, v Talentu jsem nikdy neholdoval těmto podobným tanečníkům, protože jsem v nich neviděl potenciál nějakého budoucího růstu v soutěži. Baila Conmigo je skupina, která je možným ztělesněním amerického snu. Kolumbijka se přistěhuje do Ameriky, založí si za minimum taneční studio a z nuly se vypracuje na dobré lokální studio pro místní komunitu. Tato skupina jeden vcelku dobře od prvního castingu. Jen v minulém kole se strachovali o postup, když jedna z tanečnic pokazila kreaci. Ve čtvrtfinále odtancovali dle mého zatím jejich nejlepší vystoupení. Předvedli mnoho nových prvků, které ještě nepředváděli, mělo to neskutečný drajv a energii, bylo jich plné pódiu, neudělali žádnou chybičku, pohyby byly synchronní a tak dále. Baila Conmigo tancovali parádně a do semifinále by mohli nakouknout.

David a Leeman

Dvojice kouzelníků či iluzionistů, jak chcete, má i svoje civilní povolání. Jeden je učitelem na střední škole a druhý je baristou. Když jsou ale společně, tak jejich hlavní devízou je iluze či triky. Vystoupení na castingu bylo dobré, ale ve čtvrtfinále jsem tak ohromený nebyl. Samotné vystoupení trvalo vcelku dlouho, nudilo. Poté řeči o zapojení celé Ameriky, tomu to taky moc nepřidalo a konečný trik se mi zdál kapičku laciný, protože nejenže Howie neřekl správné slovo, kde ho pak museli opravovat, ale při finální otočce byly jasně zřejmé pohyby rukou směrem ke jmenovkám. No prostě jsem to klukům nesežral, bylo to rozpačité a kostrbaté.

The Willis Clan

Od tohoto rodinného klanu jsem čekal velké věci, mají potenciál, ale dle mého je jejich velkou slabinou zpěvačka. Mečivá dáma prostě nedokáže hlasově vystoupení nakopnout. I výběr songu do čtvrtfinále nebyl nejlepší. Vystoupení bylo nejsilnější ve společných pasážích, ale těch tam bylo jako šafránu. Taky se mi zdá, že tím jak každý dělá něco, tak to rozbourává jakousi skupinou harmonii a teď na velkém pódiu to bylo všechno vidět. No, je za námi šest čísel a z toho pouze jedno má kvalitu na to, jít dál. Snad bude druhá polovina lepší.

Flight Crew Jump Rope

Tahle parta skokanů přes švihadlo byla překvapením minulého kola. Jejich vystoupení se řadilo k těm nejlepším. Osobně se mi čtvrtfinálové vystoupení líbilo, bylo tam hodně dobrých prvků a celkově je to neokoukané. Jen mám obavy, jak to působí na lidi v televizi, protože tohle číslo musí být citlivě nasnímáno a střiháno, protože pak můžou ujít důležité momenty. Volil bych asi pouze statickou kameru se záběrem na celek pódia po celou dobu a jen zlehka si vybrat detailem to nejzajímavější. Tak jak jsme to viděli, tak to mohlo působit trochu rozháraně a zmateně.

Jasmine Flowers

První čtvrtfinále je snad nějaké zakleté. Další vystoupení a opět to nebylo úplně ono. I když této skupiny se to ve mně trochu v hodnocení bije. Pochvalu zaslouží za to, že choreograf přišel s tím, že se nebudou využívat jen vějíře, ale že se také zapojí jiný prvek, extra dlouhý rukáv. Ten sám o sobě špatný nebyl, ale třeba já osobně jsem čekal, že budou hlavně pracovat s vějíři a budou z nich dělat neobvykle vizuální formace. V tomhle vystoupení jsme viděli s vějíři jen to samé, co jsme už viděli. Bylo to několik tanečních kreací, které asi nikdo nechtěl, protože nás prostě zajímali ty vějíře a rukávy byly sice dobrým nápadem, ale na vizuál slabé. Celkově to bylo neuspořádané, jakoby vytrhané z kontextů, vystoupení. Škoda. Já jsem jim moc fandil, ale takhle se asi dál neprokoušou.

Emily West

Emily je zajímavá od samého začátku. Svou celkovou stylizací se odlišila od hlavního proudu. Hlas má jako zvon. Dokáže být jemný a pohladit, ale když se rozezní, tak je to pořádný rachot. Vystoupení ve čtvrtfinále bylo parádní. Osobně mě z počátku moc nebavilo, protože jsem si možná představoval jiný song, ale Emily si ho upravila k obrazu svému a skvělým a čistým hlasem se do songu opřela a jela až do samého konce. Emily zpívala výborně a má velké šance se probojovat do semifinále.

JD Anderson

JDho jsme viděli na castingu jen velmi letmo. V plné parádě se nám ukázal až v minulém kole. JD je strong man, u nás bychom asi řekli iron man a někteří by řekli, že je blázen. JD trhá zlaté stránky, v zubech trhá SPZetky, láme o sebe basebalové pálky a jeho hlavním uměním je prorážet ledové bloky. Ve čtvrtfinále jsem čekal, že předvede něco nového, co jsme ještě od něj neviděli, ale opak je pravdou, nic nového. A to jsem si říkal, že to vystoupení začalo moc dobře, když přišel v obleku. Říkal jsem si, třeba bude mít svou show nějak dramaturgicky postavenou, ale vítr z plachet mi vzal po pár vteřinách, když ze sebe serval oblek. Potom začala plejáda siláckých, až někdy velmi zbytečných gest, které brzdily dynamiku celé show, pak se k tomu přidal jeden nepovedený trik s rozbitím hliněných desek a ve finále, když proletěl ledovými blok, tak chvíli vypadal, že je po té ráně úplně mimo. Nevím. Z hlediska talentu je JD dobrý strong man, je to fakt silák, ale do vystoupení to chce mnohem více invence, více triků a normálně koláže k sobě poskládat. Nevím, jestli JD postoupí. Osobně bych ho dál pustil, protože je to oproti jiným soutěžícím něco jiného.

Dan Naturman

V letošním ročníku je několik stand-up komiků a dnes se objevuje první na scéně. Dan je trochu podivín, ale je to originální osobnost. Na nic si nehraje, je svůj. Ve čtvrtfinále byl viditelně od první vteřiny nervózní, jako důchodce před supermarketem. Nervozita mu trochu vystoupení sklíčila a jak řekla Heidi, bylo to jako na houpačce. Jednou se mu vtip povedl, pak zase ne. Osobně si myslím, že nejvíce smíchu z lidí vymámil z konce, kdy vtipkoval o zdravotnictví. Netroufám si vůbec odhadnout, jestli Dan postoupí nebo ne.

Miguel Dakota

Všichni víme, že Američané v talentu mají moc rádi zpěváky a šestkrát jim přihráli výhru do klína. Miguel by se chtěl živit hudbou. Třeba mu vystoupení v Talentu pomůže. Dle mého byl Miguel nejslabším kusem z chlapů, ze kterých porota v minulém kole vybírala. Důvod? Má nejslabší hlas. Jeho hlas prostě není dost barevný a silný, aby byl pamatovatelný a aby své vystoupení nahodil o level výše. Nutno ale říct, že ve čtvrtfinále mu vyšlo všechno parádně. Kapela byla super, pódiová a vizuální prezentace byla fantastická, skvělý výběr songu a snad z celého večera nejlepší dynamika vystoupení. Ale chyběl tomu ten extra hlas, který by tomu dal star quality. V rámci večera to bylo jedno z nejlepších vystoupení, vyšlo maximálně všechno, ale jen Miguel mi stále nepřijde jako kluk s parádním hlasem.

TOP 3 nejlepších

1, Baila Conmigo
2, Emily West
3, Miguel Dakota

Hvězdní hosté

Enrique Iglesias and Sean Paul

Kdo postoupil do semifinále?

Prvně, proč jsem na první místo zařadil Baila Conmigo? Myslím si, že jejich vystoupení bylo ze všech nejpreciznější, jelo od začátku do konce, hezky se na ně koukalo, byli synchronní a povedlo se jim to komplet celé. Třeba mě zdejší fanoušci Stardance opraví, ale salsa to byla výborná

Jako první Nick do semifinále poslal Emily West. Zasloužený postup. Po hvězdném vystoupení si jako další vydláždil cestu do finále komik Dan Naturman. Hnedka po něm si za mohutného hluku divaček v hledišti vykoledoval postup i Miguel Dakota. Z poslední trojky postoupil David a Leeman. O posledním místě tak musela rozhodnout porota. Zbyli Baila Conmigo a Flight Crew Jump Rope. Porota nás chvilku napínala, ale nakonec to Howard v poměru 3:1 rozseknul pro Baila Conmigo. Jen Mel B byla Flight Crew.

Hodnocení 1.čtvrtfinále

Jednoduše zklamání. Já jsem čekal od první live show mnohem víc. Vystoupení jela některá na půl plynu, anebo se ukázalo, že dotyčný má mnoho nedostatků. Není co dál dodat. Postoupili ti nejlepší, kteří ale nedali ten pořádný touchdown. Nezbývá nic jiného než doufat, že další čtvrtfinále bude lepší. Řečeno sportovní terminologií, papírově by to tak mělo být.

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

Amerika má Talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 2
1
Monika
Reagovat

Hlavne, ze nepostoupili Valo a Bobby, kde jsi Mertasi videl dechberouci show fakt nechapu:-))))

2
Frantiszek
Reagovat

Emily West ……………….dlouho nic………………JD a pak už nic.
Emily naprosto fantastická. Pustil jsem si jí tak 5x. To je barva hlasu jako řemen a ona prostě působí jako velká dáma muziky.

Přidat komentář