Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (2.díl 12.3.) : panelový byt 3+1 v Plzni (rekap)

13. Březen 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

jsss-2016-ep-02
Aneb Pohádka o tom, jak 2 důchodci k proměně bytu přišli

Manželská dvojice Marie (58 let) a Petr (65 let) Šimandlovi jsou spolu 40 let a jejich byt se zasekl v čase -40 let. To není zrovna málo na to, aby se jim splnil sen o bydleníčku, nebo snad ne? Oba manželé působí jako pohodoví lidé. Marie, “matka představená”, jak si ji nazývá její manžel, dříve pracovala na poště a nyní pobírá částečný invalidní důchod. Petr se dříve živil jako zámečník a opravář vláčků. V bytě s nimi bydlí ještě kocour Lump.

Tito milí manželé jednoho dne sbalili krosnu, pletení a kocoura, a přenechali na 5 dní svůj byt designérům. Tentokrát proměnu bytu měla na starost dvojice Martina Pištěláková a Petr Hodan. Upřímně jsme se bály, že to zejména s paní designérkou během přeměny sekne. Ona sama přiznává svoje hysterické sklony, takže poslední díl s jejím výkonem JSSS byl špatnou double reality show. V momentě, kdy stojí na balkóně se snahou „sežeň truhláře na skříně na míru za 4 dny”, odpovídá něco ve smyslu: „nemůžu nikoho sehnat, ale už volám druhému!“ LOL!

jsss-2016-ep-02-a

Zase panelák

Stejně jako v prvním díle je tu panelák. Oproti minulému dílu, může Petr s Marií ve svém 3+1 doslova plavat. Celý byt je zařízen, ehm, no, asi ve staromódním stylu opěvující socialistickou éru nevzhledného nábytku s důrazem na nekvalitní materiály.

jsss-2016-ep-02-b

Přeměna

Designéři se rozhodli vyřešit “nejnutnější” a vybrali si chodbu s obývacím pokojem. Celkově v rámci rekonstrukce vyměnili podlahy, dveře s obložkama, elektroinstalace, osvětlení, skříně na míru… Zkrátka jako vždycky vše, že byt ve výsledku vypadá jako vyměněný. Ale zamysleli se designéři, komu vlastně tento byt navrhují? Kroutíme hlavou.

2 v 1

Největší změnou v bytě bylo propojení obývacího pokoje s chodbou, díky vybourání sádrokartonové příčky. Dobrý nápad. Nejen díky zvětšení, ale i pro prosvětlení pokoje, což si Marie přála. Zlepšila se i logika pohybu v bytě. Sice moc pěkné, že Marii koupili nový šicí stroj, ale kde teď má šít? Nechápeme, jak designéři mohou provést takový zásah a nedomyslet to, a nechat prostě šicí stroj ve skříni a zkrátka šij si. Navíc paní Marii zničili její “zašívárnu”, kterou bezpochyby potřebuje občas každý.

Návrh se nese v tradičním výkonu vinylové podlahy, sedačky Phase a potom tolik té unifikující Ikea – křeslo, koberec, stínidlo, květináče, stojací lampa. Ať zvedne ruku designér, který ve svém návrhu nepoužil ušák z IKEA. Pohovka byla doplněna o do očí bijící a nehodící se černý stolek. Šíleností jsou zavěšená světla vedle televize. A magorismem setobox opřený o televizi ještě měsíc po realizaci. To jako vážně? Vždyť měl být zabudovaný v TV…

Celkově je obývák přeměněn do světlých barev, se snahou nádechu o retro styl. Snaha by byla zejména v použití tapet, které jsou v prostoru nejvýraznějšími prvky. Z pruhované tapety, jako kdyby se mělo začít mžikat a obrovský strom, ufff, na to se asi bude dobře koukat, když bude vyplá telka.

jsss-2016-ep-02-c

jsss-2016-ep-02-d

OMG mramor

Otázka zní? Jak moc museli sponzoři pořadu nutit designéry k použití mramorového koberce do chodby? Mramor v paneláku. Tohle je zkrátka přes čáru. Konkrétně tedy matný mramorový koberec frakce 2/4 s vyplněnými spárami by byl vhodný možná někam do exteriéru. A to typově do nějaké honosnější zahrady, třeba zámkové. Ne však do bytu. Uff. Uff. AU.

jsss-2016-ep-02-e

Chodba

Chodba klasická, bílá. Což je v rámci zvětšení úzkého prostoru vhodné. Stejně tak bílé dveře. Se speciální úpravou proti škrábání jejich kocoura. Na stěně upoutají dvě fotografie ve velkém měřítku. Jedna manželského páru v objetí, druhá jejich chaty. Tapeta stejná jako v obýváku. Jinak doplňky v chodbě vesměs IKEA – botník, zrcadlo, nástěnné háčky, rám obrazu. Pak ještě jedna nevkusná stolička na sezení za cca 4000 Kč. A světlo v chodbě bez nápadu. Celkové působení chodby nijaké. Prostě bez nápadu, až tedy na zakomponování starého telefonu do chodby.

jsss-2016-ep-02-f

jsss-2016-ep-02-g

Výsledná cena rekonstrukce Jak se staví sen

Celková cena rekonstrukce se vyšplhala na 340 692 Kč. Cena za stavební a ostatní práce činila 126 223 Kč, cena sedačky 52 427 Kč, cena mramorového koberce 6 644 Kč, cena podlahy 14 492 Kč, cena dveří a zárubní 14 966 Kč, cena za nábytek, dekorace a doplňky 120 940 Kč.

Výsledný feeling celého bytu je dost mladistvý. Ne pro důchodce. Nedokážeme si představit, že v něm žije naše babička s dědou. Spíše tak mladý páreček, který se zrovna zabydluje.
Co nemůžeme překousnout, tak to zrušení “zašívárny” paní Marie, mramor a tapety. Celkově rekonstrukce postrádá nápad.

K tomu se přídává ten pocit, že mám zrovna zrekonstruovaný jeden pokoj a chodbu a zbytek bytu (kuchyně, ložnice, “dětský pokoj”, koupelna, záchod) ne, je dost schizofrenní a katastrofální. A že celkem za 340 tisíc by se toho po celém bytě dalo udělat víc, než jeden rádoby vymazlený pokoj plus předsíň. Přesto sen se splnil, alespoň částečně. U manželů sice sklidil opět úspěch, ale my hodnotíme za 4.

HODNOCENÍ: 4

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 3
1
Jana M
Reagovat

Opravdu nechápu že i po tolika odvysílaných řadách tenhle pořad stále ještě má své aktéry,já bych si to do bytu nepustila.Ty přestavby absolutně nerespektují životní styl těch rodin.Zajímalo by mě jaký šicí stroj koupili – pokud paní léta šije na šlapačce těžko si zvykne na elektroniku,chtělo to spíš mechanický.Dál mě napadá co mají v tom „dětském“ pokoji – proč paní nešije tam.
Doufám že jí ten starý stroj nevyhodili úplně,že si ho bude moci zase někam umístit.

Reagovat

@Jana M: S vadnou páteří už šlapací stroj zrovna ideální není. Záleží kolik a co šije. Myslím, že si zvykne, podle toho, jak ho Laděna držela jednou rukou, jde o lehký „šunt“, který moc rychlý nebude. Sice měl hromadu programů, v praxi použije max. 3. Spíše pro ni bude nezvyk výška šicí plochy. Taky při šití těžších nebo objemnějších kusů jí bude asi padat do klína :-) V celkovém výčtu rekonstrukce značka i cena chybí.

Nepochopím, jak někdo dokáže žít v bytě a celé roky do něj neinvestovat. Je to skoro v každé rekonstrukci.
Cena za přestavbu šílená, za stavební práce ji vůbec nechápu – 5 dní a 126 tisíc?! Skříňky za sedačkou jsou funkční? To pokaždé odtáhnou gauč, aby je otevřeli?

3
Jana M
Reagovat

@Ajda: S vadnou páteří je špatný jakýkoliv stroj,to si myslím není až tak důležité jestli je šlapací nebo elektrický,záda prostě bolí stejně a bolí i při zdravé páteři (vím o čem mluvím).Pokud je to opravdu lehký šunt,tak na něm ta chuděra neušije už vůbec nic protože je zvyklá na svůj „tahoun“.Já šiju hodně tak proto mě z celé té proměny zaujalo nejvíc tohle.To neinvestování do bytu celkem chápu -žijou v tom už dlouho,financí se asi moc nedostává,navíc už si zvykli…Moje maminka si nechala předělat kompletně kuchyni až když tatínek umřel a to jenom proto aby ho pořád neviděla sedět u stolu.

Přidat komentář