Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (13. díl – 28.5.): 3 ženy a jejich představy v Jirnech, které nebyly naplněny

1. Červen 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

jsss-2016-e13-foto-1V 13. dílu Jak se staví sen jsme zavítali do domu v Jirnech, který obývají společně 3 ženy. Babička Jaroslava, bývalá ředitelka na penzi, je hlavou rodiny. Matka Eva, majitelka květinářství, doma spíše jen přespává a veškerý čas tráví v práci. Dcera Evička (15) zůstává doma hlavně s babičkou. Ty dvě si občas lezou na nervy. Babička je opravdu velitelka. Matka působí bezkonfliktně, jen aby babička byla spokojena. Jediným mužským členem domácnosti je pes Ťapka.

jsss-2016-e13-foto-2

Tyto 3 ženy obývají jen 3 místnosti s chodbou a kuchyní v přízemí domu. Horní patro domu nevytápějí. Aby to bylo ještě více složité, tyto 3 místnosti si občas střídají mezi sebou. Pokoj s knihovnou a pokoj babičky spojuje místnost s jídelním stolem a gaučem. Ovšem v posteli babičky spí někdy Eva s Evičkou. Babička pak v jídelně. Nebo naopak. Škatule, škatule, hýbejte se. K tomu nutno podotknout, že mezi místnostmi nemají dveře. Soukromí na nule. Do proměny rodinu přihlásila nejmladší Evička, když se zrovna nudila nemocná doma. A ono to vyšlo. Stejně jako v minulém díle se setkáváme s designerskou dvojicí Andreou a Markem.

JASNÉ PŘEDSTAVY

Ženy mají jasné představy o proměně. Přáním je dětský pokojíček pro Evičku a skříň do chodby pro babičku. Babička mluví o tom, jak nemá ráda moderní styl bez nábytku. Vnučka vidí svůj nový pokojíček ve Vintage stylu, starorůžové, šedivé, béžové s vesnickými motivy a kytkami. A střední Eva. Ta je opět skromná a vlastní pokoj prý nepotřebuje, když doma jen přespává. Uff.

V prostřední místnosti chtějí ženy zachovat stůl se židlemi. Také by si sem přáli pohovku, rozkládací a pohodlnou na spaní. Postupem času babička vytáhne seznam věcí, které chce v domě zanechat. Ušák, lampa co vyráběl její muž… A stop. Laďka razantně zasáhne a ostatní věci z domu i ze seznamu se škrtají.

Současný stav pokojů nevyhovoval hlavně z hlediska soukromí. Situace už byla neúnosná a Evička se na svůj pokoj nemohla dočkat. Pokoje byly přeplněny neuspořádanými věcmi. Postele byly nevyhovující. Vypadalo to tam jako u naší babičky, kde se pár dobrých kousků najde.

jsss-2016-e13-foto-3

jsss-2016-e13-foto-4

jsss-2016-e13-foto-5

jsss-2016-e13-foto-6

jsss-2016-e13-foto-7

jsss-2016-e13-foto-8

PROMĚNA, KTERÁ SE MÁLEM NESTIHLA

Designéři se shodli, že některé kousky nábytku zanechají. Především na přání babičky. Buduje se nová elektroinstalace a podlaha. Srovnává se nerovný povrch a místo PVC podlahy navrhují Andrea s Markem vinyl v dekoru dubu, kterou se snaží sladit s obložkami dveří. V předsíni položili mramorový koberec, variace černobílá. Mezi pokoji jsou nyní posuvné dveře. Babička je šikovná a mnoho věcí má spočítáno a vymyšleno. Její plánek se skříní je úchvatný. Marek ji podle něj navrhne.

jsss-2016-e13-foto-4

V obýváku byl ponechán původní stůl, stávající židle nechaly očalounit ve stejném odstínu dekoru, jaký má nová rozkládací sedačka. Je zde navržena skříňová sestava, doplněna očalouněnými deskami, opět ve stejném hnědém dekoru. Babička ve svém pokoji dostala novou postel, s policemi za čelem postele. Dětský pokojíček s novou postelí, pracovní stolem, komodou, nástěnnými policemi a toaletním stolkem je laděn hlavně do bílé barvy s doplňkem růžové. V takové míře, aby Marek tuto barvu unesl.

jsss-2016-e13-foto-10

jsss-2016-e13-foto-11

jsss-2016-e13-foto-12

jsss-2016-e13-foto-13

jsss-2016-e13-foto-14

jsss-2016-e13-foto-15

CENA

Celkově za proměnu 3 pokojů s chodbou bylo utraceno 319 056 Kč. Stavební a ostatní práce stály 98 049 Kč, vinylová podlaha 18 241 Kč, mramorový koberec 3 954 Kč, nové dveře a zárubně 17 309 Kč, sedačka 32 170 Kč, nábytek, dekorace a doplňky 149 333 Kč.

HODNOCENÍ: 4

Proměnu hodnotíme za 4, jako nepovedenou. Vinyl za PVC není zas taková výhra. A na chodbě opět kamení. Pozor vzor ala „dalmatin“. Paní Eva správně přirovnala podlahu k podlaze v zahradním domečku. Určitě je dobře, že nyní nemají v místnostech takovou tmu, jako před proměnou. Posuvné dveře byly jasnou volbou. Každý potřebuje trochu soukromí. Nechápeme, jak takhle mohli všichni bydlet bez dveří.
Pokoj Evičky je bez nápadu, průměrný. Kde je šatní skříň? Nebo si bude dávat oblečení a ostatní věci do spousty nástěnných otevřených polic? Komoda nestačí. A jak si Evička otevře komodu, aniž by nezavadila o pracovní stolek? Postel zase IKEA. Neosobní nuda. Kam se poděla pěkná křesílka z místnosti s knihovnou?
Babičce nezávidíme novou měkkou postel, zasloužila by si lepší. A co ty skříňky za hlavou, o které se nemůže pořádně opřít.
V jídelně je dobře, že ponechali stůl, židle vkusně přečalounili. Barevně ladí s novým gaučem. Co je v místnosti hodně přes čáru jsou zase kastlíky na stěně, doplněné o látkovou variaci, která má působit jako abstraktní obraz. Fuj.

Ženy po měsíci nevypadaly moc spokojeně.

Jak vidíme na videu, skříň na chodbě, díky malé hloubce, je nedostačující. Skříňky z obýváku jsou najednou v kuchyni. Na jejich místo přišla nová, prostornější skříň. Kruh nad sedačkou doplnily o ručičky hodin. Novinkou je barevná komoda v obývacím pokoji. Jak se zdá, sen se jim příliš nesplnil.

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 1
Reagovat

Doporučila bych doplnit i o fotky jak to u nich vypadá po měsíci. Dámy nemají na vytápění patra, což přece u ložnice až tak nevadí, stačí zavlažit, tak se mačkají dole, hrají si na chudinky a diktují jasné požadavky. Babička ředitelku zeměkoule v sobě nezapře. Po rekonstrukci mají peníze na nákup nového nábytku, bedny z obýváku strčí do kuchyně, skříň v předsíni nevyhovuje … Hlavně že na zatopení v horním patře pořád asi nemají peníze. Něco mi u nich nehrálo od první chvíle.

Přidat komentář