Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (14. díl – 4.6.): Happyend! (rekapitulace)

11. Červen 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Další víkend je za námi a s ním i další proměna a smutný životní osud. Jsem ráda, že dnes na mě vyšla moje oblíbená, nemůžu si odpustit „kastlíková“ dvojice, Kamil a František. A tak bez veškerých iluzí jsem sama byla zvědavá, co zase tito dva vymyslí, protože na ty jejich nápady snad drogy by byly málo.

PŘED REKONSTRUKCÍ

V sobotním díle se rekonstruoval 40 let starý panelákový byt 3+1, ve kterém kromě pár fretek žije hlavně mladý studentský pár Bohdan a Tereza. Byt je také bez větší rekonstrukce řádku let a tak působí, řekněme, trochu těžkopádně. Dvojice si přála zrekonstruovat obývací pokoj s kuchyní. Představovali by si proměnu v moderním stylu, ale v konzervativním pojetí. Asi žádné modré LED diodové ultra psycho sci-fi.

REKONSTRUKCE

Nejzásadnější změnou v rekonstrukci bylo zbourání příčky mezi kuchyní a obývacím pokoje. Bohužel se zbourání nezdařilo kompletně vzhledem ke stupačkám. A tak zbylý sloup bylo nutné zakomponovat do nově vzniklého ostrůvku mezi obývacím pokojem a kuchyní. Další zásadní změnou bylo zazdění jedněch ze dvou dveří, a nové využití prostor pro umístění lednice. Na ostrůvek se umístila varná deska a tak při vaření může člověk komunikovat s okolím. Kuchyňská sestava je v sytě oranžové barvě, která je doplněna o perleťově bílou, ve vysokém lesku.  Stěny jsou upravené šedým štukem.

V celém prostoru obou se prolíná kresba dřeva – jilmu. Použita byla fotovrstva jilmu na grafiky, jak na bar, na dveře, nebo na natažené plátno na strop. V obývacím pokoji je na jedné stěně nanesena tapeta se zámeckým motivem a na přilehlé stěně tapeta s motivem knih. Jako podlahová krytina byl zvolen vinyl.

Obývacímu pokoji dominuje sedací souprava, a ta je doplněná o nafukovací křeslo. Knihy jsou umístěné vysoko na polici. Dekoracemi jsou zavěšené květiny a velmi výrazným prvkem je oranžový závěs po celé délce pokoje. Součástí pokoje je také konzolový stolek se zrcadlem.

CENA

Stavební a ostatní práce přišly na 162 717 Kč. Kuchyňská sestava na 107 164 Kč. Spotřebiče stály 113 440 Kč a podlaha 17 994 Kč. Sedací souprava stála 64 949 Kč. Zbylý nábytek s dekoracemi přišel na 97 171 Kč. Celkově se utratilo 563 426 Kč.

HODNOCENÍ

První, co mi přijde na mysl je, zda takto vypadá bydlení pro mladé. Možná je to jen můj osobní názor, ale vizuál bytu mi přijde jako velký mix všeho, co si mohl třeba tak jedinec narozený roku 1950 nasbírat za svůj život.  Plastový nafukovací křesílko si přinesl z období italské avantgardy, oranžové skříňky, nemůžu si pomoct, zůstaly po komunistické éře. Evokují mi klasickou komunistickou sestavu, která byla kdysi k dostání. Ale hlavně, rekonstrukce nepůsobí svěže. Tapetu s knihami nepochopím samu o sobě nikdy. Navíc, když designéři ubrali na tolika úložných prostorech a nahradili ji tapetou, to nedává smysl už vůbec…  A doplnit ji o zámeckou tapetu… zajímavé, stejně asi tak jako zvolené závěsné svítidlo, v prostoru obývacího pokoje. Co si myslíte o rekonstrukci vy?

Hodnocení:  4

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 1
1
peritknie
Reagovat

Kakamilkovská snůška pitomostí a kýče
Ta oranžová kuchyň je jediné, co je tam slušné a poměrně moderní, byť úplně trendy samozřejmě není. Jen kdyby ji nezabíjelo to vše okolo. Podobně sedačka, která by ale potřebala asi tak 2x tak velkej prostor.

Přidat komentář