Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (9. díl – 29.4.): čtyřdům s historií v Nymburku, aneb konečně něco jiného než panelák! (rekap)

6. Květen 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

jsss-2016-e09-foto-1
V devátém dílu Jak se staví sen jsme navštívili mladou rodinu v Nymburku. Dobrodruh Evžen žije společně s přítelkyní Zuzkou, jak se říká „na psí knížku“. Sympatický pár se seznámil přes internet. Mají společně dceru Agnes a další dítě za měsíc na cestě. Rodinu do proměny přihlásila maminka Evžena, Lenka. Ta s nimi sice společnou domácnost nesdílí, ale je jejím nepostradatelným a nepřeslechnutelným energickým členem. Nejraději by ihned synovi vystrojila veselku. A co na to rozvážný Evžen? Uvidíme, zda se rozhoupe.

Rodina obývá společně rodinný dům. A ne tak ledajaký. Jde o čtyřdům, který je pozůstatkem železniční kolonie, započaté v roce 1872, s charakterem zahradního města.

Urbanisticky se jednalo o zajímavý počin, avšak kolonie je dnes víceméně minulostí. Zbylo pár domů. Bohužel ty se nevyhnuly soudobému nevkusnému barvení fasád, navíc, když si každá ze čtyř rodin zvolí jinou barvu, je pohroma čtyřnásobná v jednom balení.

V jednom domě se zhlédla Zuzka a doslova se do něj zamilovala. Na pohled vypadal, s původní bílou omítkou a dřevěnými okny, opravdu krásně. Rodina dům kupovala v dezolátním stavu a postupně jej, díky nedostatku peněž, krok za krokem svépomocí opravovala. Nátěry, omítky, inženýrské sítě, plísně v domě… Spousta práce, méně peněz. Dům tak změnil i vzhled fasády, v šedomodrých barvách a kouzlo původní kolonie se trochu vytratilo.

jsss-2016-e09-foto-2

jsss-2016-e09-foto-3

Nyní se v domě skrývá několik starých pokladů – dřevěné podlahy, dveře (krásný detail prosklení), okna, skříň, stůl se židlemi a stolek u gauče… K tomu pár ohyzdností. Největším úletem je 3D koberec. Přáním rodiny je proměna kuchyně s „elektrokoutkem“. Splnit sen v Nymburku měla za úkol dvojice designérů Kamila s Františkem. Pozor František zkrátil ohon a má novou image! Ke kuchyni si přibírají i obývací pokoj.

jsss-2016-e09-foto-4

jsss-2016-e09-foto-5

PROMĚNA

Dům má opravdu duši. Na tom se shodli i Kamila s Františkem. V tomto duchu se snažili přistupovat k proměně. Dřevěnou podlahu v kuchyni nahradili mramorovým kobercem, v obýváku vinylem s dekorem cedrového dřeva. Nová kuchyň v kombinaci dřeva a bílého lamina zůstává dispozičně na stejném místě. Je doplněna opáleným dřevěným smrkovým trámem, sloupem a novým retro obkladem. V obýváku byla přehozena sedačka s televizí. Část pokoje pod okny, s novým vybavením, lze nyní oddělit závěsem. Opět nechybí bezdrátové vypínače. Společné zdi se sousedy v čtyřdomě mají jen 15 cm. A tak byl trochu problém do nich zasekat rozvody. Ale co teprve hluční sousedi? Nebo je to ok? To jsme se v díle JSSS nedozvěděli.

jsss-2016-e09-foto-6

jsss-2016-e09-foto-7

jsss-2016-e09-foto-8

jsss-2016-e09-foto-9

jsss-2016-e09-foto-10

jsss-2016-e09-foto-11

CENA

Za stavební a ostatní práce 146 077 Kč, kuchyni 97 722 Kč, spotřebiče 74 930 Kč, mramorový koberec 9 094 Kč, bezdrátové osvětlení 22 700 Kč, sedačku 53 084 Kč, vinylovou podlahu 11 092 Kč, nábytek, dekorace a doplňky 106 343 Kč. Celkem proměn stála 521 042 Kč.

HODNOCENÍ: 3

Zrekonstruovat dům za 5 dní není jen tak, zvlášť, pokud se jedná o dům s historickou hodnotou a tradičními materiály. Proto nám tato proměna přijde šitá horkou jehlou. Příkladem je podlaha. Jak bylo řečeno, bohužel původní dřevěná nešla repasovat. Tedy ne za 5 dní… velká škoda. Ta si opravdu nezasloužila na sebe položit kopu kamení ve znamení mramorového koberce. K tomu všemu jako bonus jsme mohli vidět ukázku jako z Teleshoppingu. Jak lehce jde z tohoto koberce setřít hadrem voda….prosíme už o jiného sponzora pořadu!

Původní kuchyní v domě byl starý kredenc. Ten Zuzka z nepraktických důvodů vyhodila a nahradila kuchyní, koupenou přes internet. Nyní nová kuchyně není špatná. Ale asi bychom si sem nejraději představili zrenovovanou „kredencovou“ kuchyni, jakou má Dita P. To by mělo vážně duši! Ale ta by se za 5 dní nesnesla z nebe, jako takzvané kuchyně na míru.

Vnášením nových dřevěných stropních trámů a sloupu nám přijde trochu moc. K tomu je dřevo divně opálené a působí nevzhledně flekaté a zbytečně na sebe trhá pozornost. Problém je nový sloup v kuchyni. Ptáme se proč? Je jen na překážku!

Super je, že ponechali starý stůl se židlemi a skříň, které volají po renovaci. Kam zmizel původní stolek ke gauči? Nový Kika s hodinami se nám nelíbí. Zmizela i dřevěná komoda. Místo toho přibyla bílá truhla a retro kočárky. Ty spíše patří do muzea. Zabírají jen místo. Dřevěné prkno na stěně nad gaučem slouží k čemu?

Rodina po proměně spokojena, nejvíce babička Lenka. Nakonec zazvonil zvonec a vypadá to, že i svatba bude! Jak se ukázalo po měsíční návštěvě, v obývacím pokoji chybělo místo s přebalovacím pultem. Původní komoda se navrátila. A kočárky šly pryč. Zároveň se přesunula truhla Kika blíže k sedačce a místo ní je nyní postýlka pro narozené miminko. Oddělení části místnosti u oken závěsem je dobrým nápadem.

Celkem hodnotíme proměnu na 3. Balancuje nad propastí mezi lehkým kýčem a chalupa stylem. Přesto si František s Martinou touto realizací napravili pověst. Protože, to co předvedli v v 6. díle, se jen tak nevidí.

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 6
1
peritknie
Reagovat

Za tři jen při dvecetistupňové škále 20 nejlepší – 1 nejhorší.

2
Scalex
Reagovat

Za všecky Nymburáky prosím: „v Nymburce“. 8^)

(Ano, tvar „v Nymburku“ je spisovný a správný. Ale u nás v Nymburce by to v životě nikdo neřekl a dokonce to pubertální holčiny neodpustili ani Tomášovi Klusovi. Když v úvodu koncertu řekl, že „je rád u vás v Nymburku“, zařvaly „v Nym-bur-CE!!!“ a pískaly a bučely tak dlouho, dokud se neopravil. 8^)

3
andromeda
Reagovat

Ty trámy jsou fakt zlo. Hodinový stolek nemá cenu komentovat a podlahová krytina úplně mimo (tam bylo jasné zadání sponzorů). Ovšem aby někdo umístil lednici hned vedle trouby – to jsem ještě neviděla. A dvířka vestavěné pračky (fakt nebude poskakovat?), která se otevírají proti zdi? Velmi nedomyšlené. Souhlasím s hodnocením: 3 body z dvaceti.

4
Maxi
Reagovat

Do kuchyně rozhodně lepší přírodní mramorový koberec, než umělý vinil. Jinak celý pořad JSSS vzniká dle zadání sponzoru, od vinilu počínaje, přes kuchyň, sedačku, dveře, spotřebiče až po el. vedení!!! Bez těchto sponzorů by pořad nevznikl.

5
TRUNDA elements
Reagovat

@Scalex: Pro příště máme jasno:) Pískot a bučení slyšíme až k nám do „Holomóca“ !

6
TRUNDA elements
Reagovat

@peritknie: Věc názoru. Pro nás byl nejhorší 6. díl, který má 4. Tento díl, i když k tomu neměl daleko, jej nepřekonal. Proto 3:)

Přidat komentář