Panáček v reality show

X Factor Australia 2015: Jaké Top 10 hity nám zazpívala Top 10? (+ video)

15. Říjen 2015 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

[singlepic id=11333 w=615]
Protinožci mají za sebou letos již třetí finálové kolo, ve které se deset nelepších soutěžících muselo popasovat s hity, které se dostaly do Top 10. Téma večera nijak neobvyklé nebylo, avšak vůbec poprvé v historii australského X Factoru se na samém konci odehrálo dvojité vyřazování. Kdo to nakonec a jaké výkony ještě o den dřív naši soutěžící předvedli, to stejně jako minulý týden zhodnotí DJ Vlado a tentokrát se přidá i VojtaP.

Big T

zpíval: Sam Smith – I´m Not The Only One

DJ Vlado: Konečně se Big T předvedl v trochu současnější písni, protože v minulých kolech mířil spíše na cílovku z domova důchodců. Jinak jeho vystoupení bylo podobné tomu minulému především v tom, že se mu podařilo píseň velmi dobře vygradovat a v refrénu se mi kvůli větší energičnosti líbil víc než originál. Rozhodně velmi zdařilý úvod večera.

VojtaP: Dlouho jsem čekal, až se Big T ukáže v současnějším světle a zároveň v trochu baladičtější poloze. Tohle 2 v 1 se moc povedlo. Sice kdybych si měl vybrat nejlepší cover této písně, který u mě převýšil i originál, tak by to byl ten od Elly Henderson, protože asi víte proč :). Big T si ale nevedl vůbec špatně, song si skvěle přisvojil a nechyběla tomu gradace a patřičná naléhavost. Kvalitní úvod.

Georgia Denton

zpívala: Jackson 5 / Mariah Carey – I´ll Be There

DJ Vlado: Tuto píseň mám neodmyslitelně spojenou se syrovým a živočišným podáním Vierky Berkyové, vítězky třetí slovenské SuperStar, takže se nikdy neubráním srovnání. Když se od toho ale oprostím, tak Georgia zazpívala výborně a podala svůj jednoznačně nejlepší výkon v live shows. Kritiku ze strany poroty jsem vůbec nepochopil. Že by Georgia byla předem určena na odstřel a bylo v podstatě jedno, jak zazpívá?

VojtaP: Dannii měla skvělou příležitost dát Georgii současný hit, který by ji sedl a tu promarnila. Nebylo to sice úplně vedle, protože Georgia předvedla jednoznačně svůj nelepší výkon v live shows! Kritiku poroty částečně chápu, částečně vůbec. Určitě ji nemuseli tolik naložit, protože vokálně tomu nebylo téměř co vytknout a Georgii to na pódiu seklo a výprava taky pomohla zážitek umocnit. Krásné vystoupení, nicméně porota Georgiu předem odsoudila k vyřazení, zůstala hořká pachuť.

In Stereo

zpívali: Ed Sheeran – Photograph

DJ Vlado: I kluci předvedli asi svůj zatím nejlepší výkon v live shows. Avšak tomuto vystoupení trochu chyběla ta správná intimnost originálu, kterou tomu „dvojče Matěje Hádka“ dodává. Boybandovské podání s myšlenkou textu moc nekorespondovalo. Navíc mi přijde, že ten hoch, co seděl nalevo a hrál na kytaru, je o třídu lepší zpěváka než zbylí dva, takže by sólové party měly být svěřeny výhradně jemu.

VojtaP: In Stereo jsem zatím nepřišel moc na chuť. Z jejich strany mi přijde trochu jasný kalkul a snaha o zvuk jako mají 1D. Jejich podání hitu od Eda Sheerana bylo více popovější než originál a skladbě samotné to příliš nelichotilo. Na baladě se také vždy nejvíce projeví silné a slabé stránky zpěváka. Zde se ukázalo, že celkově nejschopnější člen In Stereo byl ten, co hrál na kytaru. Podle krátkého úryvku textu by klidně mohl soutěžit i sám za sebe. Přes to všechno byl tento výkon zatím jejich nejsilnější v soutěži, nicméně mezi finalisty jsou stále nejslabším článkem.

Mahalia Simpson

zpívala: Aston Merrygold – Get Stupid

DJ Vlado: Tahle holčina mě prostě baví. Nezpívá sice tak dokonale jako Georgia, ale každé její vystoupení má prostě onen pověstný x faktor. I když tentokrát zpívala píseň, která aspoň v našich končinách není příliš známá (nevím, jak v Austrálii), tak si svým pódiovým projevem dokázala podmanit celé publikum. Zpěvácky to rovněž zvládla velmi slušně a ukázala se zase v jiné poloze. Navíc výběr rychlé písně byl osvěžující mezi těmi cajdáky, při kterých (řečeno slovy Laca Lučeniče) mám občas chuť si otevřít seznamovací kancelář.

VojtaP: Mahalia stále patří mezi černé koně v soutěži. Zatím každé její vystoupení bylo svým způsobem originální a přitom se nejednalo o nějaké záměrné a prvoplánové změny vůči originálu. Po baladě minulý týden bylo třeba trochu zrychlit, tato změna se povedla. Je skvělé, že zpěvák dokáže jednou pobavit a jednou dojmout a zůstat autentický. Mahalia si na pódiu dobře zablbla, k čemuž vyzýval hravý rytmus, skoro se ani nezadýchala. Good job!

Jimmy Davis

zpíval: The Killers – When You Were Young

DJ Vlado: Jimmy má u mě plus za sympatický a neprvoplánový výběr písně (i když z diváckého hlediska to bohužel zas takové plus není). Navíc jsem rád, že se předvedl i v baladické poloze, což dopadlo na výbornou. Moc hezky si pohrál s výrazem a navíc prodal i svoji barvu hlasu, která v této poloze zní příjemně perlivě. Obávám se však, že tento výkon byl pro diváka u obrazovky příliš minimalistický.

VojtaP: Jimmy je, co se originality týká, nejzajímavější kluk letošní řady. Taky jsem čekal, kdy se vytasí s nějakou baladou. Pěvecky odvedl skvělou práci, avšak Chris zde mohl vybrat lepší TOP 10 baladu. Tohle nikam nesměřovalo a těžko říct, zda to diváci ocení.

Louise Adams

zpívala: Cher – Bang Bang (My Baby Shot Me Down)

DJ Vlado: WOW, tohle byla paráda. Zatímco v minulém kole mě Louise nechala víceméně chladným, tady naopak zazářila na maximum. V tomto výkonu bylo naprosto všechno. Skvělá barva hlasu, napětí od začátku do konce a především perfektní gradace. Není co řešit, tohle byl jednoznačný TOUCHDOWN tohoto kola.

VojtaP: Je snad třeba k tomuto výkonu něco dodávat? Nejdřív jsem se bál, že dojde na nějaký experiment a Louise zpadne do otřesné taneční verze Davida Guetty, což se naštěstí nestalo. Osobně mi z té neskutečné gradace tuhla krev v žilách a husí kůži jsem měl snad i na palcích u nohou. WOW, paráda! TOUCHDOWN!

Michaela Baranov

zpívala: Sophie Ellis-Bextor – Murder On The Dancefloor

DJ Vlado: Musím opět zopakovat můj oblíbený výrok Michala Horáčka, že špatnou píseň by dobře nezazpíval ani Freddie Mercury. Tohle je přesně ten typ písně, na které se nedá absolutně nic předvést, jelikož melodie plyne v monotónním tempu odnikud nikam a není tam ani jedno místo, ve kterém by se mohl pořádně ukázat. A štve mě, že takovou píseň vybrala Dannii zrovna pro mojí vůbec největší favoritku. Michaela se sice snažila dát do toho místy své vlastní feelingy, kterými tuto píseň lehce oživila, avšak to bylo maximum, co se s touto písní dalo dělat. Rozhodně to nebyl špatný výkon, jen prostě nevýrazný, za což může v první řadě píseň.

VojtaP: Dannii nejspíš znovu usiluje o to, aby se co nejdřív zbavila většiny svých svěřenců, jinak si nedovedu představit, co ji vedlo k tomu, dát Michaele takovou odrhovačku, na které nejde nic ukázat ani s ní udělat nic zajímavého. Michaela v rámci poskytnutého prostoru udělala, co mohla. Vražda na parketě se sice nekonala, protože to Michaela úplně neodflákla, ale nějaké zmrtvýchvstání se taky nekonalo. Na její výkon jsem zapomněl, co dozněl. Velká škoda, máme TOP 10 hity, Dannii, ne TOP 10 nudu!

Natalie Conway

zpívala: Miley Cyrus – Wrecking Ball

DJ Vlado: Ježiš, Natálie, tohle mi nedělej! Na tuto píseň mám totální alergii, jelikož ji mám neodmyslitelně spojenou s mým „úhlavním nepřítelem“ z loňského Hlasu Markem Relichem. Jinak podání Natalie bylo lehce operní a na můj vkus až příliš překombinované. Kombinace neoblíbeného songu a vyumělkovaného podání na mě zkrátka nemohla fungovat.

VojtaP: Mě osobně Wrecking Ball tak nevadí, jako kolegovi, ale nesmí ji zpívat její původní interpretka, kterou zase nemusím já. Naštěstí na pódiu nestojí různými omamnými látkami opojená obscénní Miley, ale Natalie. Od Natalie jsem čekal trochu více originality, bohužel originialita byla vykoupena větší teatrálností, ke které song svádí. Už jen chybělo, aby se Natalie složila uprostřed písně na zem a extra kýčovité dílo by bylo dokonáno. Natalie potřebuje najít svůj zlatý střed, aby se zkloubil perfektní výkon a uvěřitelnost.

Jess & Matt

zpívali: Jarryd James – Do You Remember

DJ Vlado: Minulý týden se Jess & Matt nečekaně ocitli v bottom 2, proto
museli tentokrát pořádně zabrat, aby se ohrožení vyhnuli. Jejich vystoupení bylo kompaktnější než minulý týden a rozhodně to nepůsobilo jako vystoupení Matta za asistence Jess coby vokalistky. Vokálně byli tentokrát vyrovnaní a jejich hlasy spolu moc pěkně ladily. I choreografie byla propracovaná a působivá. Jedinou výtku mám k účesu Matta, kterým mi připomínal Jirku Koběrského. Jinak jejich vystoupení nemělo chybu a řadí se rozhodně k nejlepším za večer.

VojtaP: Australská nápaditost mě nepřestává překvapovat. Další originální koncept tentokrát v podání Jess a Matta. Toto spojení mi až nyní začalo dávat smysl. Chris měl sice pravdu, že to na videu působilo určitě líp než pro diváky v hale, ale je hlavně televizní show, tak proč ne. Konečně jsem v této dvojici spatřil tu správnou chemii a řekl bych, že to mezi nimi na pódiu pěkně jiskřilo. Hlas Matta je neoddiskutovatelně lepší, tentokrát ale Jess jen nepřicmrndávala a jejich hlasy zněly v pěkné symbióze. Přesně tento typ vystoupení Jess a Matt potřebovali, už jsem se je totiž chystal odepisovat. Doufám, že příště na originální vlnu navážou a neskončí opět jako svatební umělci.

Cyrus Villanueva

zpíval: James Bay – Hold Back The River

DJ Vlado: Cyrus se poprvé předvedl na svižnější písni a já myslím, že tato poloha mu sedí víc než balady a jeho hlas zní v rychlejším tempu mnohem příjemněji. Navíc prokázal, že má velmi dobré rytmické cítění a pěkně si pohrál se složitým rytmem, který tato píseň skýtá. Po Louise to bylo druhé nejlepší vystoupení večera.

VojtaP: Chris určitě nemohl vybrat pro Cyruse lépe. Cyrus se v této poloze vyloženě našel. Nechyběla tomu naléhavost a drive originálu, super. Nápad s bazénem byl také efektní, už chybí jen sníh a už to bude všechno, třeba příště. Další hvězdný výkon tohoto večera, opravdu kvalitní zakončení.

Top 3 výkonů podle DJ Vlada:

1. Louise
2. Cyrus
3. Mahalia

Top 3 výkonů podle VojtyP:

1. Louise
2. Cyrus
3. Jess & Matt

Hosté:

Jess Glynne

zpívala: Don´t Be Hard On Yourself

DJ Vlado: Toto vystoupení jsem bohužel neviděl a není ani nikde k dohledání.

Chris Isaak

zpíval: Please Don´t Call

DJ Vlado: Mezi hosty se zařadil i jeden (řečeno slovy Jana Wericha) host-nehost, kterým není nikdo jiný než nestarší z porotců Chris Isaak. Svým vystoupením dokázal, že do starého železa ještě nepatří. Skromné, leč kvalitní muzikantské vystoupení.

Little Mix

zpívaly: Love Me Like You

DJ Vlado: Minule byli mezi hosty One Direction, tentokrát je nahradily jejich ženské protějšky, vítězky osmé řady britského X Factoru Little Mix. Jejich nový singl je celkem melodický a chytlavý, přičemž choreografie k němu byla rovněž dobře propracovaná.

Kdo vypadl s nejnižším počtem hlasů?

DJ Vlado: Nejméně hlasů dostala Georgia, což se po kritice od poroty a vzhledem k faktu, že už jednou v bottom 2 byla, dalo čekat. Je to ale škoda, protože v její osobě odchází jedna z technicky nejlepších zpěvaček soutěže.

VojtaP: Georgie je velká škoda. Její vyřazení se dalo očekávat, minule ji zachránil bottom 2 efekt a nyní dostala čočku od poroty, na kterou diváci téměř vždy dají. Soutěž přišla o jednu z nejlepších zpěvaček.

Kdo byl v bottom 2?

DJ Vlado: Složení bottom 2 pro mě bylo šok, jelikož oba aktéři patří k mým favoritům a oba budou v následujících kolech dost chybět. Do rozstřelu se dostali Jimmy a Mahalia. Jimmy nebyl tak překvapivý, ale Mahalia překvapila hodně. Podle mě už měli být konečně v bottom 2 In Stereo, kteří už vyloženě přesluhují.

VojtaP: Takové složení bottom 2 jsem nečekal. Jimmy měl reálnou šanci se tam propadnout po nehitovém výkonu, ale čekal jsem, že tam skončí spíše s In Stereo, s kterými by hladce postoupil. Asi nejspíš jen tak nevypadnou. Tohle bude Sophiina volba, ale asi bych raději viděl dále Mahaliu.

Rozstřel:

Mahalia Simpson

zpívala: Ella Fitzgerald – Summertime

DJ Vlado: Mahalia o setrvání v soutěži zabojovala opravdu ze všech sil. Podle mě tam mohlo být jen o něco míň kudrlinek, ale jinak se tohoto skvostu světové hudební pokladnice chopila opravdu ze ctí, za což by si zasloužila postup.

DJ Vlado: Souhlasím s kolegou, moc kudrlinek této klasice nesvědčí. Mahalia zabojovala a snad i zabodovala.

Jimmy Davis

zpíval: Elton John – Rocket Man

DJ Vlado: Ve srovnání s Mahalií bylo Jimmyho vystoupení celkem vlažné. Podle mě to nebyl nejlepší výběr písně, na které by Jimmy prodal své kvality. Škoda, že si nevybral nějakou rockovou vypalovačku, s tou by mohl zabodovat víc. Ač mám Jimmyho rád (z kluků mi je rozhodně nejbližší), ale v rozstřelu si postup víc zaslouží Mahalia, ačkoliv je to pro mě Sophiina volba.

VojtaP: Od Jimmyho jsem čekal něco jiného než Eltona. Kdyby prodal více svou živelnost, jako v MJ, tak by porota měla alespoň těžší rozhodování. Rozstřel vyhrála u mě Mahalia.

Koho vyřadila porota?

DJ Vlado: Dannii, James a Guy vyřadili Jimmyho, což se dalo čekat, vzhledem k tomu, že Mahalia se v rozstřelu ocitla naprostým omylem. Jimmy mi ale bude dost chybět, protože jako jediný z finalistů nesl rockovou zástavu (zvlášť když příští kolo má být rockové). Letos holt v talentových soutěžích rocku pšenka nekvete.

Hodnocení 3. live show podle DJ Vlada:

Celkově to bylo opět hodně povedené kolo, i když místy zaskřípal výběr písní (jako například u Michaely), tak jsme slyšeli opět téměř samé hodně dobré a skvělé výkony, královnou večera byla jednoznačně Louise s jejím Bang Bang. Co se však naopak nepovedlo, to bylo vyřazování, i když za to můžou (ne)hlasující diváci. I když na druhou stranu s výjimkou zbytečných In Stereo už by byla škoda každého, všichni jsou výborní a vyřazování bude čím dál bolestivější. Příští týden nás čeká rockové kolo (paradoxně už bez jediného rockera), tak jsem zvědavý, zda se i v úzce vymezeném žánru udrží kvalita vystoupení, která je v dosavadních kolech zatím dost vysoká.

Hodnocení 3. live show podle VojtaP:

Tak máme z desítky hned osmičku. Soutěžní kolo bylo zatím letos nejvíce povedené, jednoznačně zazářila naše výše zmíněná čtveřice a ostatní za nimi nebyli moc daleko. Nejslabším článkem stále zůstávají In Stereo, kteří by mohli zachránit případný šokující exit v příštích kolech. Dále už to nebude lehké vyřazování. Georgie i Jimmyho je škoda, Georgia se z původní favoritky rychle propadla na dno a Jimmy byl zajímavý, ale bohužel díky zaměření a vysokému standardu odsouzený na vyhazov před polovinou polovinou, nakonec to bylo i o něco dřív. Příště nás čeká rockové kolo, jsem zvědavý, jak si soutěžící povedou, když ani jeden není rockově založený. Věřím, že nutné kompromisy nakonec ke škodě nebudou a show bude pokračovat v nastavené kvalitě.

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 3
1
libena
Reagovat

zase sem vykopíruju svůj příspěvek ze staršího článku, ať je to aktuální:-)

3.live show
Big t – wau elegán!, ze začátku nejistý, znělo to trošku jako jiná píseň, ale zanechal ve mně velice příjemný pocit
Georgia – vypadala úchvatně, měla tam nádherná místa, ale taky to místy tahalo za uši, je fakt na to mladá? Nezdá se mi výběr songů od dannii pro georgiu, pořád prostě čekám od ní touchdown, a to v podobě současného hitu a nikoli písní, které byly hity před jejím narozením. Snad se dočkám…(mám strach že ne). no vidím, že se mnou souhlasí i ostatní porotci – wrong song choice – palec nahoru pro jamese blunta! Chudák georgia, taková diskuse jí neprospěje, ani u diváků.
In stereo – velice dobře vybraná písnička, kytarista je best, hrozně mi připomínali one direction (litle things), nevím jestli je to dobře nebo ne… ale one d.zpívají čistě!
Mahalia – velice jsem se bavila, moc se mi to líbilo, bavila se i mahalia a to bylo fajn (přestože to hlasově nebylo perfektní – ale vždycky není třeba chytit každý tón), pro mě mnohem lepší a zajímavější než minulý týden
Jimmy – ty jeho oči…ten zkusil, moc příjemné vystoupení, zvládl to sám
Louise – málem jsem ji nepoznala! Wau u songu mě mrazilo. Perfektní reakce – jak si sedla a oddechla! Nechápu hodnocení dannii – vlastně chápu, odveta za georgiu. Neprofesionální!
Michaela – jééé potkali ronana keatinga! Chybí mi! Z výkonu michaely jsem v rozpacích, když zpívala „it´s murder on the dancefloor, but you better not kill the groove…“, znělo to nádherně, ale jakmile se odchýlila – byla trochu mimo. Ale je to kočka, nalíčili ji jako sophie ellis.
Natalie – podle ukázek očekávám touchdown, ale začátek je velmi nejistý, pak se to pěkně rozjelo, ale ten vysoký tón byl nepříjemný, takže pro mě ne. standing ovation od všech porotců…hm.
Matt and jess – tak tohle byl touchdown! Neodtrhla jsem od nich oči, perfektně využitý potenciál „skupiny“. Jo! No chris byl trochu mimo – nevím jak to působilo v aréně, ale v tv to nemělo chybu!
Cyrus – tenhle song miluju, byl amazing, druhý touchdown, voda – úžasný! Ale vypadal jak sňatkový podvodník 
Lehce shrnu: Oba overs v druhé půlce? A natalie opět mezi posledními? Tak trochu nadržování. Miluju chrise – nyní v austrálii nejlepší porotce. Kdo vypadne? No tak to si netroufám tvrdit. Já už je můžu všechny – takže bohužel asi georgia, jimmy, mám strach i o big t. ale nevím jak si kdo v austrálii vede v oblíbenosti.

2
Samuell
Reagovat

3.live
Za mě parádní kolo.
Top: Louise a Cyrus
Bottom za mě: In stereo a Mahalia, ale spíš z osobních preferencí, výkony podali výborné:)
Vyřazení Jimmyho velká chyba…

3
Samuell
Reagovat

Louise jsem si musel přehrát asi šestkrát, paráda.

Přidat komentář