Panáček v reality show

X Factor Australia 2016, semifinále: Známe čtyři finalisty (rekap + video)

18. Listopad 2016 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

X Factor Australia 2016 Top 5

Předposlední kolo mělo téma, které je v australském X Factoru již pevně zavedené, tedy killertracks a curveballs. O postup do velkého finále se utkala nejlepší pětice a čtyři z nich se již za dva dny utkají o titul osmého vítěze X Factoru. Kteří jsou ti čtyři šťastlivci a kdo je naopak tím nešťastným, který nás před branami finále musel opustit? Čím porota naštvala DJ Vlada? Kteří hvězdní hosté nás navštívili? A jak se pěti finalistům semifinále povedlo? Na tyto všechny otázky najdete odpověď v následujících odstavcích.

Davey Woder

zpíval: Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son

Semifinále otevřel Davey s rockovou klasikou, přičemž dokázal, že rock je jeho parketa, která mu sedí víc než cokoliv jiného. Daveyho vystoupení mělo drive a energii, což je u rockové muziky to nejdůležitější. Nebyl to sice takový touchdown jako v minulém kole, ale každopádně to byl perfektní start večera.

Amalia Foy

zpívala: Sara Bareilles – Brave

Amalia v minulém kole překročila svůj stín a předvedla se v energické poloze. V semifinále se na to pokusila navázat, avšak píseň zpěvačky, která v našich zemích není příliš známá (ale v USA i Austrálii je její jméno samozřejmostí), nebyla pro Amalii dobrá volba. S nejvyššími tóny se prala a přepla v nich do falzetů, které nebyly příliš povedené. Tohle bylo Amaliino jednoznačně nejslabší vystoupení v soutěži.

Vlado

zpíval: Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody

V minulém kole Vlado spáchal trestuhodný posmrtný atentát na Michaela Jacksona. A vypadá to, že jeho trápení zesnulých legend bude pokračovat i tentokrát. Chudák Whitney musela při Vladově vystoupení v hrobě skutečně rotovat. STRAŠNÉ, STRAŠNÉ, STRAŠNÉ, nic víc k tomu není třeba dodávat. O to víc mě překvapilo kladné hodnocení poroty, WTF?! Co nám to ta porota hulí?

Isaiah Firebrace

zpíval: Rihanna, Kayne West & Paul McCartney – FourFiveSeconds

Jak už jsem psal při loňské SuperStar, když tuto píseň v duetu zpívali semifinalisté Marek Pošta a Nikol Kasalová, tuto broukačku o pár tónech není těžké zazpívat aspoň průměrně. Na druhou stranu pro skvělý výkon je jí třeba nějak výrazově oživit. A to se Isaiahovi nepovedlo, takže toto vystoupení byl absolutní rychlík Košičan. Isaiah je spolehlivý zpěvák, avšak alfou omegou je u něj výběr songu, přičemž tady ten výběr úplně šťastný nebyl.

Beatz

zpívaly: Little Mix – Move

Zatímco někteří finalisté jsou jednou nahoře a jednou dole, Beatz si celou dobu drží svou laťku na průměrné úrovni. Tohle bylo takové jejich typické vystoupení, které bych nedokázal odlišit od jejich ostatních čísel. V tomto kole to ale rozhodně nebylo to nejhorší, co jsme slyšeli.

Davey Woder

zpíval: Michael Jackson – Billie Jean

Když si někdo v jakékoliv soutěži vybere píseň Michaela Jacksona, je vždy nejlepší pojmout ji po svém, jelikož Michael byl natolik jedinečný zpěvák, že pokus napodobit ho působí jako nepovedené karaoke (což jsme mohli vidět minule u Vlada). Daveymu se to povedlo tak napůl. Na jednu stranu oceňuju vlastní přístup a nekopírování Michaela, na druhou stranu mi to však místy přišlo výrazově poněkud překombinované. Na famózní podání Davida Cooka, vítěze sedmé řady American Idolu, Daveyho verze ani zdaleka neměla. Co se mu však nedá upřít je obrovská muzikálnost.

Vlado

zpíval: Jonas Blue – Perfect Strangers

Uf, to se mi ulevilo, že Vlado nebude prznit další legendu. Ovšem k jeho druhému vystoupení lze říct jen to, že to bylo velmi průměrné, což je ale v případě Vlada úspěch. Zbytečné hodnocení? Zbytečné vystoupení.

Isaiah Firebrace

zpíval: Sam Cooke – A Change Is Gonna Come

Oproti první Isaiahově písni byla tohle trefa do černého. Tady mohl Isaiah naplno uplatnit svůj soulový feeling, přičemž si výborně pohrál s dynamikou písně. Rozhodně nejlepší výkon večera a Isaiah má velmi dobře našlápnuto k vítězství (i když já bych to víc přál Daveymu nebo Amalii).

Amalia Foy

zpívala: Alan Walker – Faded

Amalia si po první písni potřebovala napravit reputaci. A tato megaprovařená hitovka letošního roku jí k tomu dala velmi dobrou příležitost. Amalia si píseň upravila k obrazu svému, přičemž předvedla i své křišťálové výšky, kterými své vystoupení povýšila nad originál. Ani ta levitace mi ve vystoupení nijak výrazně nevadila. Díky bohu za tento více než důstojný reparát za první píseň.

Beatz

zpívaly: Run DMC vs. Aerosmith – Walk This Way

O závěr večera se postarala poslední skupina v soutěži. Tento crossover rocku a rapu je setsakra efektní a za zpěváka udělá 50% práce. Jinak Beatz opět předvedly takový svůj standard, ve kterém je slušná dávka energie, ale nijak se to neliší od jejich ostatních vystoupení.

Top 3 podle DJ Vlada:

1. Isaiah
2. Davey
3. Amaila

Bottom 2 podle DJ Vlada:

1. Vlado
2. Beatz

Vyřazování:

Group Performance a host večera: Top 5 & Little Mix

zpívali: Little Mix – Wings / Shout Out To My Ex

Finalisté opět dělali jen entrée se starším hitem Wings, ve kterém se opět ukázal rozdíl mezi Vladem a zbylou čtveřicí. Sakra, proč můj jmenovec musí mému křestnímu jménu dělat takovou ostudu? Potom už přišly na řadu ty, které věrným fanouškům X Factoru představovat nemusím, tedy Little Mix. Jejich novinka Shout Out To My Ex, kterou pravidelně slýcháme při britském X Factoru v reklamě na Talk Talk, je velmi chytlavá a má velký hitový potenciál, takže už je jen otázkou času, kdy se na nás bude valit ze všech stran.

Hosté večera: Samantha Jade & Cyrus Villanueva

zpívali: Hurt Anymore

Svůj zbrusu nový duet přišli představit dva bývalí vítězové australského X Factoru, Samantha vyhrála v roce 2012 čtvrtou řadu a Cyrus je stále úřadujícím vítězem z minulého roku. Oba dva jsou výborní zpěváci, přičemž se mohl zdát, že v písni víc dominuje Cyrus, avšak já musím vyzdvihnout Samanthu, která svůj part zazpívala velmi citlivě, zatímco Cyrus to na můj vkus místy přeháněl s falzety. Píseň není extra výjimečná, ale rozhodně je příjemná.

Host večera: The Veronicas

zpívaly: On Your Side

Toto sesterské duo slavilo relativní úspěchy i mimo svou rodnou hroudu cca před deseti lety, od té doby však bodovalo téměř výhradně v Austrálii. Jejich novinka mi přišla dost nevýrazná, starší věci jako 4ever nebo Untouched byly rozhodně hitovější.

Kdo skončil v bottom 2?

O nejslabší dvojici rozhodli Australané tentokrát absolutně spravedlivě. Beatz a Vlado jsou z Top 5 opravdu nejslabšími články, takže jejich účast v bottom 2 nebyla žádným překvapením (a ani u Vláda, jelikož puberťačkám v této fázi obvykle dochází kredit).

Sing-off:

Beatz

zpívaly: Destiny’s Child – Survivor

Holky si do boje o záchranu vybraly opravdu velmi příhodnou píseň. A ačkoliv to ani tentokrát nebylo ničím odlišné od jejich dosavadních vystoupení, šly do toho s energií, za kterou bych jim tentokrát přál postup (ale především proto, kdo stojí proti nim).

Vlado

zpíval: Major Lazer feat. Justin Bieber – Cold Water

Oproti Beatz si Vlado vybral poměrně nevýraznou píseň, kterou zazpíval typicky vladovsky podprůměrně. Hlavně když přitlačil, tak jeho hlas zněl krajně nepříjemně, místy až relichovsky. Ačkoliv Beatz už byly v bottom 2 potřetí, zatímco Vlado poprvé, já mám absolutně jasno, že bych vyhodil Vlada.

Kdo vypadl?

Jelikož oba duelanti byli ze stáje Mel B, tak nejprve rozhodovali zbylí tři porotci. Ti se jednohlasně shodli, že do finále poslali Vlada. Tímto rozhodnutím mě však pořádně naštvali, jelikož Vlado se až do této fáze soutěže dostal čistě jen kvůli svému vizuálu. Ačkoliv Beatz není žádná velká škoda a kvůli několikeré účasti v bottom 2 nemělo moc smysl je držet nadále v soutěži, lepší než Vlado byly stoprocentně. Teď bohužel reálně hrozí, že se Vladův fanklub ve finále zmobilizuje a Vlado tak porazí někoho ze silné, což bude ve všech třech případech do nebe volající nespravedlnost. Řečeno slovy Rytmuse, tohle porota opravdu nevychytala.

Hodnocení semifinále podle DJ Vlada:

Semifinále bylo jako na houpačce silná trojka Isaiah, Davey a Amalia měla svůj lepší i horší okamžik, Beatz se držely tak nějak v půměru a Vlado již tradičně pod průměrem. Porota ovšem svým finálním rozhodnutím poslat tohoto tragéda do finále totálně selhala. Doufejme, že puberťačky nezmobilizují natolik, aby Vlada dotlačily k vítězství, což by byla skutečně tragédie epických rozměrů. Ze zbylých tří může vyhrát kdokoliv a bude to důstojný vítěz. Největší šanci má Isaiah, ale Davey ani Amalia taky rozhodně nejsou ze hry, jelikož Davey je klasický lidový typ, který vyhrává všude ve světě, a Amalia může pro změnu vytěžit z australské slabosti pro benjamínky. Kdo se opravdu stane vítězem osmé řady australského X Factoru, to se dozvíme v pondělí.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
DrakulkaCZ
Reagovat

Bohužel, Vlado je typický ideální product pro Sony, která si v soutěži vybírá. A ta podporuje hlavně ty, kteří táhnou nejsilnější kupní sílu, což jsou paradoxně puberťáci, kteří si vyřvou své na rodičích. Z toho důvodu je podle mne neustále protlačován zcela podprůměrný Vlado, který táhne holky, které ještě nestihly dostat rozum. Já doufala, že odtud už opravdu vyletí. Jak kdysi pravil Adam – „Zjistil jsem, že showbussines vůbec není o zpívání. Jsi zajímavý, přijdou na tebe lidi, líbíš se? Fajn. A ty ještě umíš zpívat? Skvělý!“ A bohužel myslím, že i on už teď jako porotce je nucen uvažovat takhle.
Jinak souhlasím, výherce by měl být ze trojky Isaiah, Amalia nebo Davy – je mi to jedno, kdo z nich, přeju to všem. Tohle pořadí uvádějí i sázkové kanceláře, já bych nejraději Isaiaha. A sázím na to, že nakonec v Austrálii vždycky vyhrál někdo, kdo umí zpívat.

2
Tomáš
Reagovat

No asi to vyhraje Isaiah podle mě, má nejvíc fanoušků. I když já bych to přál o trošku víc Daveymu ale zaslouží si to oba. Když Davey nevyhraje, tak bych byl rád kdyby byl aspoň druhý a porazil aspoň Amálii i když reálně se asi může stát že skončí dokonce až třetí za Amálií protože Adamovi soutěžící sou hodně oblíbení. Já té holce nějak nepřišel na chuť, obecně holkám moc nefandím ( čestná výjimka je Sam v UK, která se navíc stala moji největší favoritkou off all times a navždy jí už zůstane ). Je to pro mě taková spící panna ta Amalia. Vlado podle mě do pořadí silné trojice nijak nezasáhne a skončí stejně čtvrtý ( i když kdyby porazil Amalii tak by mi to nevadilo ). Jestli teď odejdou Beatz nebo Vlado mi bylo úplně jedno, ani jeden z nich nebyl ani zdaleka šálek mého čaje. Vlado je pěvecký tragéd ale Beatz už byly třikrát v Bottom ( a to asi porota vzala v potaz při rozhodování ) takže do absolutního finále taky nepatřily. Mělo být finále ve třech a nebyl by tam ani Vlado.

3
Tomáš
Reagovat

Když bych si musel tipnout pořadí jak to dopadne, tak by to bylo asi takhle.

1 Isaiah
2 Amalia
3 Davey
4 Vlado

Ale je mi to už celkem jedno, neprožívám to moc. Od minulé neděle je mi tak nějak už všechno jedno ( a zasvěcení ví proč ).

4
ABC
Reagovat

Co se bude zpívat ve finále, znáte playlist?

5
libena
Reagovat

už jedeme live – amalia právě zpívá set fire to the rain – adele, wau

6
libena
Reagovat

duet jamese arthura s vladem

7
libena
Reagovat

winner single daveyho a pak isaiah :-)
atd….atd…

8
libena
Reagovat

po dnešním vystoupení – doufám, že vyhraje jeden z adamových svěřenců – isaiah nebo amalia. isaiahovi věřím mnohem víc, je faaakt dobrej.

9
J
Reagovat

@Tomáš: Tomas blahozelam k vitazstvu Isaiaha a tiez k 2. miestu Daveyho aspon cena utechy za Sam. Daveyho druhe miesto aj mna potesilo. Ja rock rada a velmi.

10
Tomáš
Reagovat

@J: No popravdě mi to nakonec bylo docela jedno jak to v té Austrálii dopadne, moc sem to neprožíval. Nemám z toho nějakou euforii ani radost…cena útěchy za Sam to pro mě určitě není protože kdyby se Sam v UK dostala ještě aspoň o jedno kolo dál, byl bych za to o hodně radši než za celé tohle AU finále. Jinak kdybych se musel rozhodovat mezi Isaiahem a Daveym, asi bych podle sympatií zvolil za vítěze spíš Daveyho ale Isaiah možná podal ve finále o něco lepší výkony…je to jedno. Stejně bylo jasné že to Isaiah vyhraje. Menší překvapení bylo jen to že Amalia skončila až čtvrtá ale asi se Vladovi fanoušci trochu zmobilizovali po jeho minulé účasti v Bottom 2 a taky se možná Adamovi svěřenci dělili o hlasy a ve finále poslali diváci většinu hlasů Isaiahovi – tím pádem na Amalii toho už moc nezbylo. Ale i tak dík. :-)

11
Tomáš
Reagovat

Budou k dispozici výsledky hlasování z jednotlivých kol? Netuším jestli se v australském X Factoru na konci show zveřejňují. Jen tak pro zajímavost, docela by mě zajímaly ty rozdíly a pořadí v jednotlivých kolech.

12
Lucas
Reagovat

Tak pro mě to dopadlo nejlíp, jak mohlo. Isaiah je oprávněný vítěz. Davey měl fajn hlas, ale já si třeba nepamatuju asi žádný jeho výkon. Docela rád bych slyšel Vladovu písničku, zajímalo by mě, co mu napsali.

Přidat komentář