Panáček v reality show

X Factor Australia 2016, 3. live show: Posmrtný atentát na krále popu (rekap + video)

11. Listopad 2016 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

X Factor Australia 2016 Top 7

Finálovou sedmičku čekal tentokrát nelehký úkol hned ze tří důvodů. Písně jim vybírali diváci, což je vždy ošemetné, přičemž museli pracovat s novými mentory, kterými byli soutěžící minulých ročníků. No a v neposlední řadě je čekalo hned dvojité vyřazování. Kdo na výběru diváků zazářil a kdo naopak propadl? A kteří dva nešťastníci nás museli na konci opustit? To všechno se dozvíte, když si přečtete následující řádky.

Chynna Taylor

zpívala: Duffy – Mercy

Chynnu tento týden mentoruje Dami Im, vítězka páté řady, která zároveň rozjela i úspěšnou kariéru. Tento osm let starý gigahit mám neodmyslitelně spjatý s kouzelným podáním Lucie Láncošové ve slovenském Talentu, pročež každou zpěvačku, která si na Mercy troufne, s Lucií automaticky srovnávám. Chynna je však první, u které se tomuto srovnání vyhnu, jelikož Chynna to zazpívala úplně jinak než Lucia, její verze byla soulovější, ale přesto skvělá. Chynna je holt spolehlivá zpěvačka, která zpěvácky září za každé situace. Pro ni ovšem platí to, co v první české SuperStar řekl Ondřej Soukup Martině Balogové: „Tady už jde jenom o to, kolik lidí zaujme vaše charisma“.

Brentwood

zpívali: Fleetwood Mac – Go Your Own Way

Nebylo žádným překvapením, že sourozenecké duo mentoroval úspěšný páreček z minulé řady Jess a Matt. Diváci Brentwoodu vybrali britskou rockovou klasiku, která jim hlasově sedla mnohem lépe než výběry Iggy z minulých kol. Byl to rozhodně jejich nejlepší výkon v live shows, i když na svoje touchdowny z castingu a 3 Chair Challenge, kde předělávali známé hity do osobitých akustických verzí, pořád zdaleka nedosáhli.

Beatz

zpívaly: Beyoncé – Single Ladies

Beatz minule zažily nezáviděníhodné chvíle, když se ocitly v bottom 2. Proto jejich mentorkou letos nemohl být nikdo jiný než vítězka čtvrté řady Samantha Jade, která vyhrála i přes dvojitou účast v bottom 2. Myslím, že příhodnější píseň nemohli diváci holkám vybrat. Hymna všech feministek holky daly slušně, s energií sobě vlastní a na rozdíl od minulého týdne jejich vystoupení nepůsobilo tak překombinovaně. Ale proč mám pocit, že totéž už jsem od holek viděl několikrát? Mám obavu, že díky jednotvárnosti se holky ohrožení nevyhnou ani tentokrát.

Amalia Foy

zpívala: ABBA – Mamma Mia

Velké překvapení ve výběru nastalo u benjamínka soutěže Amalie (kterou mentoroval jiný benjamínek – Jai Waetford, který v páté řadě skončil třetí). Diváci ji totiž nezvolili očekávané Florence And The Machine, ale ABBu a jeden z jejích největších hitů. Pro Amalii to tedy byla pořádná výzva, při které musela poprvé vystoupit ze své komfortní zóny. A naštěstí to zvládla perfektně. Pouze první sloku si upravila do pomalé verze, následně se však tempo zrychlilo a Amalia se odvázala tak, jako ještě nikdy předtím. Takový nářez jsem od ní vskutku nečekal. Jediné, co bych vytknul, bylo oblečení, ve kterém Amalia působila zbytečně staře. Jinak to bylo ale výborné vstoupení a velké překvapení zároveň.

Davey Woder

zpíval: Jimmy Barnes – Working Class Man

Stejně jako Chynnu, tak i druhého Guyova svěřence mentorovala Dami Im. Diváci se v Daveyho případě trefili do černého. V této rockové písni Davey skvěle prodal jak svůj hlas, tak i živočišnost i muzikantství. A co je vůbec nejlepší, je fakt, že z Daveyho na pódiu sálala velmi pozitivní energie. Nejlepší výkon večera, jednoznačný TOUCHDOWN.

Isaiah Firebrace

zpíval: Pharrell Williams – Happy

Isaiaha nemohl mentorovat nikdo jiný než loňský vítěz Cyrus. Co se týče výběru písně, tak tady měl u mě Isaiah smůlu, jelikož tento gigahit, který se na nás před dvěma lety valil i z vodovodu, si pro mě v témže roce přivlastnily dvě mé favoritky z talentových soutěží, konkrétně Kristína Mihaľová z našeho Hlasu a Lauren Platt z britského X Factoru. Oproti oběma dívkám byla Isaiahova verze celkě vlažnější a méně osobitá, tudíž jeho výkon měl podobu rychlíku Košičanu, který nezanechá výraznější dojem. Na svůj minulotýdenní touchdown Isaiah tedy nenavázal, i když to byl slušný výkon.

Vlado

zpíval: Michael Jackson – Thriller

Mentorem idolu náctiletých dívek byl stříbrný finalista z páté řady Taylor Henderson, který patří k vůbec nejkomplexnějším talentům všech ročníků australského X Factoru. Ani to však Vladovi nebylo nic platné, jelikož diváci mu zvolili song výsostně ikonický – Thriller od Michaela Jacksona, na kterém si Vlado totálně rozmlátil čumák. To bylo od začátku do konce příšerně falešné a navíc přeafektované. Chudák Michael se musel obracet v hrobě. Vlado tak na celé čáře prohrál nejen ve srovnání se samotným králem popu, ale i s mou favoritkou z páté řady Jiordan Tolli, která Thrilleru vtiskla absolutně vlastní tvář. Bezkonkurenčně nejhorší výkon večera.

Top 3 podle DJ Vlada:

1. Davey
2. Amalia
3. Chynna

Vyřazování:

Group Performance + host večera: Top 7 & Dami Im

zpívali: Dami Im – Sound Of Silence / Fighting For Love

Finálová sedmička tentokrát ve společném dělala entrée pro zřejmě nejúspěšnější vítězku australského X Factoru Dami Im. Nejprve Top 7 zazpívala hit Sound Of Silence, se kterým Dami letos soutěžila v Eurovizi a skončila na druhém místě. Dami následně představila svůj nový singl Fighting For Love, který je slušný, avšak podle mě méně chytlavý než její starší hity Super Love, Gladiator nebo právě eurovizní Sound Of Silence.

Host-nehost: Guy Sebastian

zpíval: Set In Stone

Stejně jako minulý týden vystoupil jeden z porotců, tentokrát jím byl Guy. I on představil svůj zbrusu nový singl, pro který platí totéž co pro song Dami – píseň je to příjemná, avšak poněkud zapomenutelná. Každopádně Guy opět potvrdil, že je pan zpěvák.

Host večera: Disturbed

zpívali: The Sound Of Silence (originál Simon & Garfunkel)

Překvapením mezi hosty byla americká heavy metalová skupina Disturbed, kteří se na scéně pohybují už bezmála dvacet let. A přestože nezpívali vlastní původní song, ale cover-verzi klasiky od legendárního tandemu Simon & Garfunkel, bylo to zatím vůbec nejlepší hostovské vystoupení, které jsme mohli letos vidět. Navíc je vítaným osvěžením slyšet v té současné záplavě eunuchů nějaký pořádný chlapský hlas.

Kdo skončil v bottom 3 a kdo vypadl jako první?

Do dalšího kola postupili v tomto pořadí Vlado, Davey, Isaiah a Amalia (doufám, jen, že to nebylo reálné pořadí, jelikož Vlado na prvním místě by byl těžký průser). V bottom 3 tím pádem skončili Chynna, Brentwood a Beatz. Nejméně hlasů dostali Brentwood, kteří tak museli soutěž opustit. Podle mě trochu škoda, ale zase ne vyložená tragédie. Brentwood měli velký potenciál, kteý však Iggy nedokázala absolutně využít. Kdyby zůstali sami sebou, mohli se dostat dál. Iggy tak skončila se svou kategorií na posledním místě (a myslím, že právem). Chynna a Beatz se tak museli utkal v Sing Offu o poslední postupové místo.

Sing Off:

Chynna Taylor

zpívala: 4 Non Blondes – What’s Up

Tento gigahit devadesátých let jsme slyšeli nesčetněkrát, jen u nás ji zpívaly takové zpěvačky jako Martina Balogová, Zdenka Predná, Bára Zemanová či Sabina Křováková. A musím říct, že Chynna je všechny překonala. Její podání bylo neskutečně živočišné a plné neskutečné energie. Takhle se má bojovat o přežití. Beatz to budou mít setsakra těžké.

Beatz

zpívaly: Christina Aguilera – Fighter

Beatz vsadily na úderný song, opět s lehce feministickým podtextem. OPřely se o toho slušně, avšak mně se nabízelo srovnání s tím, jak tutéž píseň v našem prvním Hlasu v souboji vystřihly Markéta Poulíčková s Bárou Vaculíkovou, jejichž podání mělo ještě mnohem větší tah na branku. Pro mě by Beatz v tomto souboji skončily poražené, ale rozhodně se nemají za co stydět.

Kdo vypadl?

Guy a Mel si pochopitelně stáli za svými svěřenci , Iggy vyřadila Chynnu a Adam Beatz, čímž to poslal do deadlock. Tam se ukázalo, že nejméně hlasů dostala Chynna, která tak musela soutěž opustit. Její vypadnbutí bylo překvapivé, ale z vzhledem k prokleté startovní pozici zase ne tak velké. Chynna navíc nebyla pro diváky příliš likeable, což je další věc, která stála krk už mnoho výborných zpěvaček. V její osobě však odchází nejspolehlivější zpěvačka soutěže, která navíc byla majitelkou skvělého rockového chrapláku. Zajímalo by mě, jak dlouho ještě vlhnoucí puberťačky budou ve hře držet Vlada, jasně nejslabší článek finale už od Top 8.

Hodnocení 3. live show podle DJ Vlada:

Třetí živák, ve kterém se soutěžící pod vedením mentorů museli vypořádat s písněmi přidělenými diváky, patřil letos rozhodně k těm leoším kolům. S výjimkou mého jmenovce podali všichni soutěžící dobré až výborné výkony, takže jedinou kontroverzí je samotný výsledek, jelikož Chynna si prostě vypadnout nezasloužila. Bohužel se nakonec potvrdilo, že finalová kola jsou značně zkrácená, což je z mnoha důvodů soutěži jen na škodu. Příští týden nás tedy čeká semifinále, ve kterém nás opustí opět dva soutěžící. Přežijí Beatz třetí účast v bottom 3? A dojde už konečně Vladovým fanynkám kredit? To se dozvíme už v pondělí.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 25
1
Tomáš
Reagovat

Mě ani nepřekvapilo že vypadli Brentwood a Chynna. Sice bych raději viděl venku Vlada a Beatz ale tito vypadnuvší prostě byli pro diváky méně kontroverzní a zajímaví. Já tipoval ještě před vyřazováním že spadne do Bottom buď Chynna nebo Amalia, takže mě to moc nepřekvapilo. Příště už snad Vlado konečně vypadne i když se obávám že by mohl prolést i do GF ( těch Live Show je tady fakt málo a pubinám ještě nemusel dojít kredit ). Asi bych byl nejradši kdyby tuhle show vyhrál Davey, popřípadě Isaiah.

Jinak Guyův song za mě absolutní špička, moc krásná píseň a pro mě rozhodně ne nezajímavá. Moc sem se o něj dřív nezajímal, možná sem ani nevěděl že byl v American Idol ale je to opravdu skvělý zpěvák. On i Adam Lambert rozhodně sou šálky mého čaje!

2
DrakulkaCZ
Reagovat

@Tomáš: Guy nebyl v American Idol, Guy je výherce prvního Australského Idolu a soutěžil i v mezinárodním kole (která se nyní už nekonají). Jeho rodina se do Austrálie přistěhovala z Malajsie, je ze 4 bratrů, zpívat umí všichni, ale živí se tím jenom dva. Jeden je boxer a druhý tuším doktor nebo právník. Jinak Guy je v Austrálii třetí zpěvák v počtu jedniček hitparády a vůbec nejprodávanější zpěvák Austrálie. Písnička za mne nádherná s krásnýma slovama. Sleduju Guye už pár let a leccos jsem si o něm zjistila, takže vím, že nezklame. Navíc reprezentoval Austrálii v Eurovizi rok v prvním ročníku, co se Austrálie účastnila, a tuším, že skončili asi čtvrtí.

Co se týče soutěže, Vlada bych vůbec nevzala do Liveshow, ale na netu po něm brečely davy fanynek, které ho drží. Taky tipuju, že vyhraje Isaiah nebo Davy, sázkaři nejvíce tipují Isaiaha. Tak mu budu držet pěsti.

3
Shimoli710
Reagovat

Dík za recap. Vždycky se to shrnutí moc hezky čte. :)
Musím ale říct, že sice poslouchám ráda třeba i metal a klipy Disturbed se mi na YT celkem líbí, ale sorry, to živé vystoupení mi doslova rvalo uši (ale možná jsem blbě slyšela). Měla jsem prostě pocit že je to falešně a že to není ono. Jinak byli kluci ale sympaťáci a jejich basák je Adamův fanoušek (další plus).
Set In Stone na mě sice na první poslech moc dojem neudělala, ale když jsem tu písničku slyšela víckrát, no, není špatná.

4
libena
Reagovat

@Tomáš: doplňuji, že guyův bratr soutěžil tuším v druhé řadě australského voicu, nepamatuju si přesně kdy skončil, ale do live shows se tuším nedostal, musela bych to dohledat. tenkrát to nemohla rozdýchat porotkyně delta goodrem, která ho při blind auditions poznala po hlase, otočila se, oni se spolu znali a on si j nevybral! ale musím přiznat, že hlasově guyovi v žádném případě nestačil…
guye mám moc ráda, je to úžasný zpěvák, pamatuju ho ještě s tím afrem – to bylo hustý, on o něm teď mluvil že je nosil :-)
oblíbené singly – např. battle scars, like a drum, mama ain´t proud…a teď mezi ně určitě bude patřit i set in stone.

5
Jarda
Reagovat

@Shimoli710: I mně se to zdálo, zvláště ze začátku hrozně falešné a nebýt to jedna z nejlepších skladeb historie a velkého hudebního doprovodu tak by to bylo skoro neposlouchatelné. Docela mě překvapil DJ Vlado právě tím jak to vychválil, myslím ale, že naproti tomu Vlado toho Jacksona zazpíval méně falešně než jsem podle avíza čekal. Že vypadla Chynna mi vůbec nevadí, sice zpívala dobře, ale ne zase natolik abych z toho byl vedle, skoro bych řekl, že mě ani moc nebavila.

6
Shimoli710
Reagovat

@Jarda: Jo tak to s Tebou souhlasím ve všech bodech. :)
Sice Vlada (toho z XF) opravdu nemusím a ten Thriller byl dost šílený, ale pořád mi přišel míň falešný než ten zpěvák od Disturbed na začátku. :)

7
isew
Reagovat

Když jsem viděla, že článek píše DJ Vlado, tak jsem s obavami otevřela po dlouhé době článek. A obavy se naplnily. Zase fůra neznámých jmen, které jsou Vladovi oblíbenci nebo neoblíbenci z jakékoli soutěže. To se vážně nedá číst. Kdyby se z článku vyhodily všechny zmínky o tom, jak Vladovo oblíbenec / neoblíbenec zazpíval skladbu jinak, tak by se to možná dalo číst. Takhle je to strašné.
Mám na mysli např. tohle a mnohé další (článek jsem nedočetla)
„Tento osm let starý gigahit mám neodmyslitelně spjatý s kouzelným podáním Lucie Láncošové ve slovenském Talentu, pročež každou zpěvačku, která si na Mercy troufne, s Lucií automaticky srovnávám. Chynna je však první, u které se tomuto srovnání vyhnu, jelikož Chynna to zazpívala úplně jinak než Lucia, její verze byla soulovější, ale přesto skvělá.“
Když se srovnání chceš vyhnout, tak to tam proboha nepiš.

8
Tomáš
Reagovat

@DrakulkaCZ: Vidíš, tak to sem nevěděl že byl Guy v australském Idolu. Jinak porota je podle mě lepší než v britském X Factoru ( minimálně Guy a Adam určitě, Mel b a Iggy moc ne ).

Já bych přál výhru nejvíc Daveymu ale ten asi bude druhý. Taky tipuju že to vyhraje Isaiah.

9
DrakulkaCZ
Reagovat

@Tomáš: V Australské X-Factoru bývá lepší porota (i když poslední ročníky byly horší), byla jsem moc ráda, že se do toho vrátil Guy. Mám z Austrálie díky tomu pár oblíbenců a pár, které mám ráda. A jsem fanynkou Reece Mastina (výherce 2011), který se teď chystá na další desku. Utekl od Sony a konečně si může dělat svůj „hospodský rock“ – jak tomu v austrálii říkají. Je zvláštní sledovat, jak jsou určité ročníky lepší než jiné, X-Factor je mi bližší než Idol a Austrálie a UK bližší než USA.

Davy je fajn, určitě bere hodně dospělých, jen je škoda, že je ten formát letos krátký a nemají moc času ani si vybudovat fanouškovskou základnu, ani korigovat jejich chyby. U Davyho jsem si vzpomněla, jak Alice Cooper učil Reece se při zpěvu spíše zaklonit nežli předklonit, aby to lépe vypadalo a natáhnul plíce, protože Davy při zpěvu písničky od Jimmyho Barnese ke konci už vypadal jako pochodující hobit nebo Peruánci s flétnami v permanentním předklonu. A je to škoda, pár rad od rockera by mu prospělo. Věděla jsem od začátku, že má potenciál, a jsem ráda, že se ukázal. Isaiah má zase jedinečně posazený hlas a jeho barvu a umí technicky neuvěřitelně dobře zpívat, navíc je vidět (na rozdíl od některých), že i ví, o čem zpívá – není to prázdná árie. Takový hlas na scéně moc není, takže vynikne. Přeju to oběma, ale sama jsem spíše za Isaiaha.

10
DrakulkaCZ
Reagovat

@Shimoli710:
@Jarda:
Ano, zpěvák Disturbed byl ze začátku falešný, až mne to tahalao za uši.

11
libena
Reagovat

koukám na periskop, ale mám posunutý zvuk, nedá se na to koukat, takže večer budu stahovat a kouknu ze záznamu :-(

12
Tomáš
Reagovat

Vlado dnes nějak vychválen, tak se obávám že je ve Finále.

13
Tomáš
Reagovat

@libena: Je to s tím zvukem ještě horší než minule, takže zatím taky výkony nehodnotím.

14
Shimoli710
Reagovat

@libena: No ten zvuk je fakt příšerný!

15
libena
Reagovat

teď jsem chvilku mrkla, ale je to pořád stejný :-(
rozuměla jsem dobře že se postupuje do top 4, tudíž vyřazovat budou jen jednoho???

16
Tomáš
Reagovat

@libena: Tak to vůbec nevím. Ale nezdá se mi to, proč by minule vyřazovali 2 když teď už zas jen jednoho? A navíc psali že je dnes Semifinále, takže příště logicky bude GrandFinále a to většinou bývá ve třech..jedině že by bylo ve čtyřech, těžko říct.

17
Tomáš
Reagovat

Tak opravdu říkal moderátor na konci něco o Top Four takže asi skutečně zítra vypadne jen jeden. Možná škoda, já už se tentokrát těšil na Double Elimination, bylo by to zajímavější a napínavější. Takhle asi vypadnou Beatz i když jeden nikdy neví. Ale budu si muset všechny výkony z youtube pustit znovu, dnes ten přenos přes periscope byl bohužel tak příšerný že mě to ani nebavilo.

18
libena
Reagovat

@Tomáš: já si to stáhnu a poslechnu, ale finále nikdy nebylo ve čtyřech – teda v austrálii! v británii ano.

19
Shimoli710
Reagovat

No já slyším o tom, že by finále mělo být ve čtyřech už delší dobu. Takže asi jo.

20
Tomáš
Reagovat

Za mě asi po dnešku pořadí pořád stejné, všichni předvedli takové své standarty ale že by někdo něčím vyloženě překvapil to se asi říct nedá

1 Davey – Sympaťák, krásný hlas. Jacksona pojal po svém, líbilo se mi to.
2 Isaiah – Taky sympaťák, jeho hlas by se hodil do soulu. V podstatě je jedno jestli vyhraje on nebo Davey, myslím že se můžou uplatnit oba dva.
3 Amalia – Zpívat umí ale chybí jí výraznější charisma. Trošku mě nudí což by se jí mohlo stát klidně osudným tak jako minule Chynně.
4 Vlado – V písni od Whitney docela překvapil, možná jeho nejlepší výkon v soutěži. Ale i přesto je to pořád těžký průměr a zastávám názor že v téhle fázi soutěže už prostě nemá co dělat.
5 Beatz – Už si ta jejich vystoupení ani nepamatuju, jdou úplně mimo mě.

Vyhodil bych Beatz nebo Vlada, to je mi vcelku jedno. Reálně tipuju že Beatz budou v Bottom opět ale místo Vlada tam klidně může spadnout Amalia. Ale jak to dopadne, to je zatím ve hvězdách…

21
Alan
Reagovat

Kde se natáčejí Live Show, nevíte někdo? Je to v Sydney?

22
Shimoli710
Reagovat

@Alan: Ano, v Sydney.

23
Shimoli710
Reagovat

@Alan: Ještě k tomu natáčení – je to FOX Studios v Sydney: http://www.foxstudiosaustralia.com/

24
Lucas
Reagovat

Poslední kolo celkem fajn.
1. Isaiah – v první písničce mi přišel nevýraznej, nějak mi k němu nesedla. Ve druhý se rozjel a byl to nejlepší výkon tohohle kola

potom u každýho trochu odstup
2. asi Davey, i když ho celkově nějak nemusím. První písnička se mu povedla, druhá byla podle mě katastrofa
3. Vlado – v obou písničkách typickej Vlado
4. Amalia – první písnička pro mě dost hrůza, druhá lepší, ale taky mě nezaujala jako nějaký její předchozí
5. Beatz – průměr

25
Lucas
Reagovat

A Cyrus, ten byl skvělej, Samantha moc fajn, ale Cyrus, to je skvělej vítěz :)

Přidat komentář