Panáček v reality show

X Factor Australia 2016, první castingový týden: Talentová smršť od protinožců (+ video)

6. Říjen 2016 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

X Factor Australia 2016 Judges

Zatímco britský X Factor odstartoval před více než měsícem a tento týden přechází do živé fáze, australská verze si na svůj start počkala až na začátek října. Australané do toho však vletěli ve velkém a v tomto týdnu jsme měli možnost vidět hned tři castingové díly. Jak se protinožcům podařil start osmé série? Jak funguje staronová porota? A natře to Austrálie Británii, co se týče talentů? Na všechny tyto otázky najdete odpověď v následujících odstavcích.

Ještě než se pustíme do soutěžících, měli bychom si představit porotu. Jediným, kdo v ní už v minulosti zasedl, je Guy Sebastian, vítěz vůbec prvního Australian Idolu. Kuriózní ovšem je, že i druhý mužský porotce je bývalý soutěžící, konkrétně jedna z největších hvězd všech ročníků American Idolu Adam Lambert, kterého vám blíže představovat nemusím. Jedinou ženou v porotě je známá australská raperka Iggy Azalea, jejíž angažování do poroty vyvolalo u mnohých rozporuplné reakce. To však stále ještě není kompletní porota, jelikož během bootcampu by měl být zveřejněn i tzv. Underdog Judge, který by údajně měl mentorovat kategorii divokých karet nepostoupivších ve třech základních kategoriích (Under 22s, Over 22s a Groups). Ke změně došlo i na postu moderátora a Luka Jacobze nahradil Jason Dundas. A teď už se můžeme směle vrhnout na soutěžící.

Natalie Ong

zpívala: Christina Aguilera – The Voice Within

Jako první se před zaplněnou arénu postavila mladá dívka s asijskými kořeny, kterou jsme průběžně mohli vídat v upoutávkách. Natalie působí jako vyzrálejší a sebevědomější verze předloňské vítězky Marlisy, která před dvěma lety shodou okolností taky zahajovala auditions. Natalie má takový klasický velký popový hlas, což ovšem nic nemění na tom, že její výkon byl výborný a nebyl tam jediný tón mimo. Natalie má v soutěži velmi slušné šance dojít velmi daleko. Výborný start.

Davey Woder

zpíval: vlastní píseň Come Home

34-letý opravář aut a otec tří dětí dokázal, jaký velký přínos má pro X Factor kategorie starších a pokročilých. Guy po něm chtěl zahrát nějaký cover, ale Davey se přiznal, že žádný nezná, takže nám zahrál svou vlastní píseň, kterou věnoval své snoubence, přičemž svým vystoupením dojal nejen jí, ale především sám sebe. Davey má perfektní chraplák, jakých je ve světových soutěžích rok od roku méně, navíc z něj na míle září muzikantská aura. Víc takových.

FD3

zpívali: Timomatic – Set t Off a One Direction – Little Things

A máme tu první skupinu. V první písni kluci předvedli kombinaci zpěvu a tance, přičemž musím souhlasit s Iggy, že jejich tanec byl poněkud oldschoolový s nádechem 90’s boybandů. Navíc mi její zpěv přišel při tanci velmi disharmonický. V baladě Little Things od One Direction zněli o něco lépe, ale i tak mi přijdou jako celkem sterilní boyband. Podle mě se v soutěži najdou zajímavější skupiny, pročež klukům dlouhou cestu soutěží nevěštím.

Brentwood Duo

zpívali: Major Lazer feat. Ellie Goulding – Powerful

Vzápětí přišla na scénu hned další skupina, tentokrát sourozenecké duo, které by pan Pávek z Vesničky střediskové označil slovy „zadáno pro zrzavý“. Oproti předchozí skupině však šla kvalita prudce nahoru. Ačkoliv mají oba sourozenci dost odlišné hlasy, přičemž mě stejně jako porotu překvapilo, že mužská polovička má vyšší hlas než ta ženská, tak jejich harmonie jsou perfektní a v jejich podání dostala tato rádiová odrhovačka zcela nový rozměr. V kategorii skupin mají sourozenci našlápnuto minimálně na finále.

Rubby Mills

zpívala: Paloma Faith – Can’t Relly On You

24-letá prodavačka ryb má velmi příjemný hlas, když mluví, proto jsem měl od ní velké očekávání. Bohužel si však myslím, že tato píseň od Palomy Faith pro ni nebyla ta správná volba. V energičtější poloze její hlas nezní úplně příjemně, podle mě měla vsadit spíš na nějakou baladu, ve které by svůj šelest v hlase lépe prodala. Ruby má bezpochyby potenciál, takže v soutěži úplně bez šance není, nicméně chtělo by to uvážlivěji volit repertoár.

Memphis James – nepostoupil

zpíval: Bon Jovi – It’s My Life

Memphis sice vypadá jako hvězda (Iggy si z jeho postavy bez trička málem cvrnkla do kalhotek), ale rozhodně jako hvězda nezpívá. Jon Bon Jovi by se otočil v posteli s manželkou, kdyby slyšel, jak se dá jeho gigahit ukázkově zprznit. Zasloužený nepostup.

Amalia Toy

zpívala: Passenger – Let Her Go

WOW! To nejlepší nakonec. Amalia patří v soutěži k nejmladším účastníkům, přesto však když pánbůh naděloval talent, tak jí to tam hodil trakařem. Tuto píseň mi kdysi rádia zprotivila neustálým omíláním, Amalii se však podařilo této písni v mých očích nejen napravit reputaci, ale zároveň ji povýšit do jiiného levelu, Jehjí podání bylo njatolik křehké a oduševnělé zároveň, že jsem málem bulel jako předčasně senilní rekapista. Perfektní tečka prvního dílu a Amalia ve okamžitě stává velkou favoritkou nejen na finale, ale dost možná I na celkové vítězství.

Top 3-4 prvního dílu podle DJ Vlada:

1. Amalia Toy
2. Davey Woder
3.-4. Natalia Ong / Bretwood Duo

Vlado Saric

zpíval: Shawn Mendes – Stitches

Druhý díl zahájil tento sedmnáctiletý mladík, který mě osobně potěšil svým křestním jménem. Konečně tak mám v nějaké soutěži i svého jmenovce. Vlado má velmi příjemný zastřený hlas a na pódiu působí velmi přirozeně. Navíc má velkou šanci stát se dívčím idolem, který by však nemusel vadit ani mužům, jelikož to není prvoplánový šampón, ale přirozeně pěkný a sympatický kluk. Jeho vystoupení sice nebyla žádná velká bomba, ale každopádně to byl good job.

Bailey Spalding

zpívala: London Grammar – Wasting My Young Years

Bailey vešla na scénu po sestřihu teatrálních zpěváků, a když porotě prozradila, že má zkušenosti z divadla, tak od ní porota neměla příliš velká očekávání (až na Adama, který má teatrálnost rád). Bailey jim však vyrazila všechny trumfy z ruky, jakmile zazpívala a ukázala svůj překrásný křišťálový (místy až skoro operní) hlas ve výškách. Z fleku bych si ji dokázal představit v libovolné gothic metalové kapele typu Evanescence nebo Nightwish. Pro mě osobně je Bailey druhým velkým objevem po Amalii z minulého dílu, se kterou jsou hlasově lehce podobné typy, což jim doufám nebude stát v cestě při postupu soutěží, jelikož jinak jsou dost odlišné.

Chai

zpívaly: Gnarls Barkley – Crazy

Svým názvem sice tyto Asií šmrncnuté holky porotu příliš nepotěšily, svým výkonem naopak jednoznačně ano a nejen porotu. Holky předvedly absolutně osobitou verzi této už poněkud provařené (avšak pro zpívání v talentových soutěžích vděčné) písně a navíc ukázaly, že jsou silné jak sólově, tak ve společných harmoniích. Výborné vystoupení. Že by se zrodily favoritky kategorie skupin?

Omar Terzic

zpíval: Duke Dumont – Ocean Drive

Omar nepůsobí na první dojem zrovna sympatickým dojmem, nicméně po zpěvácké a muzikantské mi minimálně nijak nevadí. Je to takový klasický WGWG s moderním folkovým hlasem, přičemž jeho verze této diskotékovky byla i celkem osobitá. V celkem silné konkurenci muzikantských typů to bude mít sice v soutěži poměrně těžké, nicméně svým castingovým vystoupením si rozhodně ostudu neudělal.

Kimberley Heberley – nepostoupila

zpívala: Clean Bandit feat. Jess Glynne – Rather Be

Pozoruhodné jméno, dobrý vzhled i stage presence, avšak veskrze podprůměrný zpěv. Aneb jak by řekl Paľo Habera: „Pekné baby, ktoré vedia spievať, v súťaži vždy potrebujeme, ty to nie si“.

Dave Stergo

zpíval: U2 – All I Want Is You

Jako poslední se nám ve druhém díle představil tento 44-letý počítačový technik, který svou ženu poznal již v teenagerském věku a jsou spolu dodnes, přičemž mají i dceru, která rovněž ráda zpívá. Je to sice příběh jako z kýčovitého románu, ale důležitějším faktem je, že Dave je výborný zpěvák i muzikant, který svým vystoupením dokázal, že ještě nepatří do starého železa. V soutěži se dost možná bude přetahovat o hlasy s typově podobným Daveym z prvního dílu (i podle jména se nejspíš budou plést). Každopádně to ale byla velmi důstojná tečka druhého dílu.

Top 3 druhého dílu podle DJ Vlada:

1. Bailey Spalding
2. Chai
3. Dave Stergo

Janae Rosa

zpívala: Nina Simone – Feeling Good

Jako první se nám ve třetím díle představila devatenáctiletá prodavačka, která s kytarou přišla zazpívat evergreen Feeling Good. Na první pohled by se mohlo zdát, že na této bambilionkrát přezpívané písni se už nedá předvést nic nového, avšak Janae mě přesvědčila o opaku, jelikož její verze byla zcela osobitá, což navíc podpořil i její překrásný hluboký sytý hlas. Lepší začátek třetího dílu jsme si zkrátka nemohli přát.

Sheldon Hernandez

zpíval: Elton John – Circle Of Life a John Legend – Ordinary People

Sedmnáctiletý mladíček, který před dvěma lety absolvoval coming out, nejprve zabrousil do oldies, když zazpíval Eltonovu Circle Of Life, přičemž ho porota po chvíli zastavila a chtěla po něm, aby zazpíval něco současnějšího. Střihnul si tedy acapella Legendovu Ordinary People, kterou zazpíval velmi dobře, jen v nejvyšších tónech mu to trochu drhlo. Sheldon je na svůj věk slušně talentovaný, avšak má před sebou ještě dlouhou cestu. Zda ji bude absolvovat i v rámci soutěže, toť otázka.

Elev8

zpívali: Meghan Trainor – No

Tato partička v mnohém připomíná teenagerskou formaci S Club 7, která byla velmi populární na přelomu milénia. Na rozdíl od poroty nemám problém s jejich počtem, jen si myslím, že by se měli trochu lépe sesynchronizovat, jelikož místy působí na pódiu chaoticky, ačkoliv jsou to jinak výborní tanečníci. Iggy si navíc velmi dobře všimla, že jedna dívčina je mezi nimi vyloženým leaderem. Porota sice nebyla s jejich vystoupením stoprocentně spokojená, avšak nakonec tuto formaci svorně pustila dál, což je dobře, jelikož Elev8 mají bezesporu velký potenciál.

Timmy Knowles

zpíval: Zayn Malik – Pillowtalk

A máme tu dalšího klasického WGWG. Timmy má velmi příjemný nakřáplý hlas, avšak volba písně se mi nezdála nejšťastnější, protože tato píseň od ex-člena One Direction vyloženě plyne odnikud nikam a je hodně těžké na ní jakkoliv vyniknout. Proto rozumím Adamovi, proč se mu Timmyho vystoupení zdálo nudné. Pro Timmyho platí totéž co pro Omara z druhého dílu, že to v záplavě muzikantských typů v Overs kategorii bude mít celkem těžké.

Isaiah Firebrace

zpíval: Adele – Hello

Isaiah je prvním navrátilcem z minulého ročníku, kterého jsme letos viděli. Vloni vypadl ve 5 Chair Challenge, kde zapomněl slova písně. Pro svou druhou šanci si vybral jeden z největších hitů minulého roku, který však pojal úplně po svém a zazpíval ho zcela jinak než Adele. Jeho verze měla každopádně něco do sebe, i když bych místy ubral na kudrlinkách. Každopádně Isaiah patří mezi kluky k nejnadějnějším, a pokud nebude pořád zapomínat slova (což se mu stalo i tentokrát), může dojít daleko.

Chynna Taylor

zpívala: Amazing Grace

Poslední soutěžící, která se nám tento týden představila, je 26-letá Texasanka, která žije v Austrálii a svého australského manžela poznala, když sloužil v americké armádě. Myslím, že efektnější song než Amazing Grace jen tak nenajdeme, takže Chynna měla už podle výběru písně napůl vyhráno. A když pak zazpívala výborně svým silným a sytým hlasem, tak nebylo co řešit a zlatý hřeb první série castingů byl na světě. Jako jedna z mála žen v mužské převaze v Overs kategorii má Chynna velké šance dotáhnout to minimálně do finále.

Top 3 třetího dílu podle DJ Vlada:

1. Janae Rosa
2. Chynna Taylor
3. Isaiah Firebrace

Hodnocení prvního castingového týdne podle DJ Vlada:

Musím s potěšením konstatovat, že australský X Factor se letos vrátil ve velké parádě. Jen během prvních tří dílů jsme viděli neuvěřitelné množství talentů a to jsou castingy teprve v polovině. Oproti britské verzi letos Australané vedou snad ve všech směrech. Především zachovali arena auditions, které jsou mnohem působivější než klasické room auditions, ke kterým se letos vrátili Britové. Dále se mi líbí, že se sestřihy soustředí především na talenty a ukazují maximálně jednoho nepostoupivšího na díl (případně nějaké ty exoty v sestřihu). Výborně funguje i staronová porota, veterán Guy je tak nějak standardní, ale překvapili oba nováčci. Že bude Adam výborným porotcem, to se dalo čekat, ostatně porotcování si krátkodobě vyzkoušel i v domovském American Idolu, ale velmi mě překvapila Iggy, která ve svých videoklipech nepůsobí příliš sympaticky, ale tady v porotě měla hned několik výborných postřehů. Nechci nic zakřiknout, ale vypadá to, že australský X Factor letos zválcuje svého staršího britského brášku způsobem, jaký připomíná trápení neviňátek. Tak doufejme, že úroveň nepoklesne už příští týden, kdy uvidíme druhou polovinu castingů.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 8
1
jab
Reagovat

Tak mne nejvíc zaujala Janae a Amalia, po nich pak Chynna (v něčem mi připomíná Lindu Ronstadt), Bailey a Natalia. Z pánské části u mne vedou Omar a Timmy, zaujali mě i Davey, Dave Sheldon. Ze skupin mě nejvíc oslovili Brentwood Duo a hodně mě bavili i Elev8 (hlavně co dokázali stvořit z té sr***y).
Výborný start, těším se na příště :-).

2
Bedy
Reagovat

Díky za rekap.
I já musím australsk X Factor vyzdvihnou… jeden talent za druhým a málo exotů. Porota také skvělá.
Jen doufám, že to v dalších fázích nepodělají jako v Británii (tam to také začalo dobře a jak to po JH dopadlo … ) :)

3
Vojtap
Reagovat

Za mě top Amalia a Chynna. Amalia udělala dobře, že zvolila verzi od Birdy a stejně si to ještě víc přivlastnila. Tomu se říká „delivery“, měl jsem husí kůži.
Chynna dala Amazing Grace hodně dobře, na úrovni, bez příkras. Krásný velký hlas.
Bailey je taky hodně zajímavá.
Z ostatních mě zaujali Elev8, i když vystoupení nebylo dokonalé (hlavně výběr hrůza) je tam potenciál. Souhlasím s Vladem, taky se mi hned vybavili S Club 7. U těchto skupin je právě problém se sladit a taky ne vždy dostanou všichni prostor. Zase lepší sledovat pokus o něco jiného než klasické girlbandy a boybandy.

Celkově dost talentů, exoti jen z rychlovlaku pro zpestření, takto to má vypadat! Jen je fakt fakt škoda, že je to letos příliš urychlené, 4 live shows jsou pro 12 finalistů žalostně málo. Australani měli vždycky super produkci, každé vystoupení bylo originální, kéž by byl čas a ještě tam pár kol přihodili.

4
Monika
Reagovat

Amalia sice predvedla ok predstaveni, ale do showbyznysu se vubec nehodi, nulovej x factor, nemastna neslana myska. I ten look teda zlej a na 14 nevypada ani omylem. Navic otazkou zustava co predvede bez klaves, obavam se, ze jevistni projev bude tragickej, rychle songy take. Prijde mi pouzitelna jen na uzkej vyber songu, necham se prekvapit.

5
Bedy
Reagovat

@Vojtap: oni mají jenom 4 live? Však vloni měli normálně 10 myslím. :) Dávají to po třech dílech v týdnu, to by mohlo vyjít na více týdnů ne?

6
Monika
Reagovat

Bailey imho lepsi nez Amalia, ma presne to co te mysce chybi a myslim si, ze ji porazi. No a dost se mi libi Chai, jak nejsem na skupiny, tak takhle je hodne slusna. No a maji drajv, smrn, sex appeal, proste vsechny predpoklady uspet.

7
Honzad
Reagovat

Vlado, díky za rekap. S nástupem podzimu se vždycky televizní kolotoč rozběhne naplno v ten nejhorší možný čas, takže jsem rád, že stíhám aspoň ten letošní britský paskvil (ne talentově, všichni ale víme…). Když už jsem to ale rozkoukal, chci i dokončit. A tím pádem na Austrálii naplno čas nezbývá, proto aspoň takhle skrze YT a rekap.

Sestava velmi silná, nadchli mě Davey nebo Chai, naopak verze od Amalie mě teda ani trošku za srdce nechytla – utahané, zašmodrchané a hlavně bez x factoru.

8
Peťo
Reagovat

Nová zostava judges je veľmi fresh. Baví ma Iggy ale aj Adam. Super panel tento rok (y)

Přidat komentář