Panáček v reality show

X Factor Australia 2016, Grandfinále: Kdo se stal vítězem osmé řady? (rekap + video)

28. Listopad 2016 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

X Factor Australia 2016 Top 4

Ačkoliv australský X Factor skončil již před týdnem, já jsem se kvůli nedostatku času dostal k sepsání rekapu až s týdenním zpožděním, za které se vám omlouvám. Jak se poslední čtveřice finalistů se závěrečným večerem poprala? Kteří hvězdní hosté nás navštívili? Jaké bylo konečné pořadí grandfinalistů? A kdo se na samém konci stal v pořadí osmým vítězem australského X Factoru? To všechno se dočtete v letošním posledním rekapu.

Amalia Foy

zpívala: Adele – Set Fire To The Rain

Velké finále zahájil benjamínek a zároveň jediná růže mezi trním. A ačkoliv má Amalia diametrálně odlišný hlas než Adele, tak jí megahit této britské superstar sednul absolutně perfektně a pro mě osobně to bylo druhé nejlepší podání této písně (první by samozřejmě byl duet Anny Veselovské a Lucie Dobrovodské v našem Hlasu), jaké jsem v talentových soutěžích slyšel. Paráda, takhle se má startovat finále.

Vlado & James Arthur

zpívali: James Arthur – Say You Won’t Let Me Go

Na toto vystoupení se jednozačně hodí výrok Paľa Habery “Bolo to ako amatér a profesionál vedla seba”. Tak propastný byl rozdíl mezi Jamesem a Vladem. Zatímco James byl hlasově jistý a falzety dával s přehledem, Vlado se ve falzetech málem udusil a opět narazil na své hlasové limity. Ačkoliv proti Vladovi jako člověku nic nemám, tak trvám na tom, že do Top 4 prostě nepatří , což se v duetu s takovým borcem, jakým je James, jen potvrdilo.

Davey Woder

zpíval: Lukas Graham – 7 Years

Tak nevím, tento hit letošního jara mi nepřišel jako úplně nejlepší volba pro Daveyho. Ačkoliv to Davey zazpíval dobře, objektivně tam nebyly žádné větší problémy, přesto jsem se u toho tak trochu nudil. Škoda, že si Davey nevybral nějakou rockovou klasiku, ve kterých exceloval v předchozích kolech. Zatímco v tomto popfolku je průměrný, v rocku exceluje. Takhle to bylo kvalitní, avšak zapomenutelné vystoupení.

Isaiah Firebrace & Jessica Mauboy

zpívali: Avicii feat. Aloe Blacc – Wake Me Up

Mnohem vyrovnanější duet než ten od Vlada s Jamesem. Isaiah se blýskl především v úvodní sloce svými pěknými hloubkami, Jessica pro změnu zaperlila ve výškách v refrénech. Vyložený touchdown to sice nebyl, ten se snad ani v této megaprovařené odrhovačce předvést nedá, nicméně kvalitní a příjemné vystoupení to bylo určitě.

Host večera: James Arthur

zpíval: Save Inside

James je bezpochyby jedním ze dvou nejúspěšnějších mužských sólistů, které zplodil britský X Factor (tím druhým je Olly Murs). Jádrem jeho úspěchu je výrazná osobnost a muzikantská kreativita, čímž se liší od jiných zástupců chlapecké kategorii, jejichž pět minut slávy skončilo se soutěží. Nový singl začíná dost nenápadně, ale postupně graduje, přičemž rytmicky připomíná některé popovější songy od U2. Megahit jako Impossible z toho asi nebude, ale jinak je to velmi povedená píseň.

Amalia Foy & Charli XCX

zpívaly: Charli XCX – Boom Clap

Amalia byla dost překvapena tím, koho ji Adam vybral za hvězdného hosta do duetu. Přece jen Charli má pořád tak trochu nálepku „one hit wonder“. Tohle byl první duet, ve kterém soutěžící přezpíval hvězdného hosta. Ačkoliv tato píseň není Amaliin styl, vypořádala se s ní velmi dobře a přidala i své typické operní kudrlinky. Charli zněla vedle Amalie víceméně průměrně, ale zase musím ocenit její sexy outfit. Jinak pro toto vystoupení platí totéž, co pro duet Isaiaha a Jessicy – touchdown ne, kvalitní výkon ano.

Vlado

zpíval: Ne-Yo – Closer

Podle Vladova výběru písně jsem si vzpomněl, jak se před více než čtyřmi lety na této písni vysekal tragéd prvního Hlasu ČeskoSlovenska David Bisek. Z tohoto srovnání vyšel Vlado přece jen o něco líp, neboť toto vystoupení patřilo určitě k jeho lepším, nicméně to byl ten případ, kdy pětkař přinese trojku a všichni jsou z toho nadšení. V rámci finálového večera bylo toto vystoupení průměr.

Davey Woder & Robbie Williams

zpívali: Robbie Williams – Angels

Davey dostal do duetu vůbec největší hvězdu ze všech, což pro něj byla pocta i výzva zároveň a z tohoto spojení vzešel jednoznačně nejlepší duet večera. Robbie měl sice v duetu mírně navrch, avšak Davey mu zdatně sekundoval. Osobně bych od obou pánů slyšel dohromady nějako svižnější robbiovku (např. Let Me Entertain You) než tento megaprovar, i tak to ale bylo výborné vystoupení hodné grandfinále.

Isaiah Firebrace

zpíval: Beyoncé – Hallo

Osobně nejsem moc příznivcem toho, když muži zpívají ženské písně, jelikož to většinou dopadá dvojím způsobem – buď to oproti výše položenému ženskému hlasu působí unyleji , nebo se pánové příliš konkurovat ženským rejstříkům , až to působí nevkusně. Isaiah je však jedním z mála, kterému se to povedlo vybalancovat tak, že zněl mužně, ale přitom zachoval i náboj, který tato píseň má mít. Perfektní tečka za finálovým večerem.

Pořadí sólových vystoupení podle DJ Vlada:

1. Amalia
2. Isaiah
3. Davey
4. Vlado

Pořadí duetů podle DJ Vlada:

1. Davey a Robbie Williams
2. Isaiah a Jessica Mauboy
3. Amalia a Charli XCX
4. Vlado a James Arthur

Finálové rozhodnutí:

Group performances:

Top 12

zpívali: MO – Final Song

Úvod tohoto vystoupení byl (stejně jako v minulých letech) klipovitého rázu a představili se nám v něm všichni čtyři finalisté. Když došlo k přesunu na pódium, přidalo se k nim i osm vypadlíků. Při tomto vystoupení se opět ukázalo, že ve scénickém provedení zkrátka Australané nemají konkurenci.

Top 12 & Tove Lo

zpívali: Alesso feat. Tove Lo – Heroes (We Could Be) / Tove Lo – Cool Girl

Druhé společné vystoupení Top 12 bylo podobné společným vystoupením finalistů z minulých kol, tzn. finalisté dělali entrée hvězdnému hostovi, kterým byla tentokrát švédská zpěvačka Tove Lo, kterou v našich končinách více zpopularizovala Emma Drobná, která vloni v prvním finálovém kole jubilejní desáté SuperStar skvěle vystřihla její hit Habits. Píseň Cool Girl mi však přišla o dost méně výrazná než Habits, takže vystoupení Tove Lo připomínalo rychlík Košičan, který nezanechá výraznější dojem.

Hosté večera:

Charli XCX

zpívala: After The Afterparty

Píseň docela chytlavá, avšak jinak tuctová. Ale ocenit musím aspoň to, že Charli zpívala v podprsence, nad čímž si každý správný bernardýnek rád zaslintá.

Tori Kelly

zpívala: Don’t You Worry ’Bout A Thing

Pro mě velké překvapení. Tuto americkou zpěvačku a písničkářku jsem až dosud neznal, ale svým vystoupením mě hodně zaujala. Hlas má jako zvon a píseň má jazzový charakter, což je v současné záplavě elektropopu vítané osvěžení. Pro mě to bylo nejlepší vystoupení hosta v Grandfinále.

Robbie Williams

zpíval: Love My Life

Co dodat k Robbiemu? Že je to výborný zpěvák i showman víme všichni a svým vystoupením to opět potvrdil. Píseň je typická robbiovka, je chytlavá a melodická, takže by z ní mohl být slušný hit.

4.místo: Amalia Foy

Cože? To si ze mě Australané snad dělají p**el. Jak sakra mohli vyřadit Amalii před Vladem??? Tohle je jedno z nejnespravedlivějších rozhodnutí všech soutěží na světě a přirovnal bych to asi k tomu, když v deváté řadě britského X Factoru tragéd Rylan předběhl fenomenální Ellu Henderson. Holt puberťačky se po Vladově účasti v bottom 2 činily a odnesla to právě Amalia, která má smůlu, že nemá pindíka. Tohle rozhodnutí budu rozdýchávat ještě dlouho.

3.místo: Vlado

Uf, už jsem se bál, že Vlado zasáhne i do Top 2. Ale i tak je to smutný důkaz toho, že klukům někdy stačí málo k tomu, aby se dostali daleko. Myslím však, že kdyby soutěž měla víc kol, tak by puberťačkám došel kredit a Vlado by se tak daleko nedostal a skončil by jako všichni ti naši Juliáni kolem šestého místa. Jak už jsem zmínil výše, to není nic osobního proti Vladovi, ale spíš proti Mel B a potažmo celému štábu, kteří ho dostali do finále.

O vítězství se tak poprali Isaiah a Davey, kteří nám ale zároveň zazpívali i své debutové singly.
Závěrečný rozstřel s winner singly:

Isaiah Firebrace

zpíval: It’s Gonna Be You

Na to, jaký je Isaiah zpěvák, mi jeho debutový singl přijde absolutně průměrná a nevýrazná popina. Isaiah by si zasloužil píseň soulovějšího charakteru, ve které by svůj hlas a feeling dokázal líp prodat. Tohle byla ze strany autorů promarněná šance.

Davey Woder

zpíval: Coming Home

Zatímco Isaiahovu píseň jsme slyšeli vůbec poprvé, Davey zazpíval svou vlastní píseň, kterou nám už poprvé představil na castingu. Po hudební stránce je to určitě lepší než singl Isaiaha, i když to taky není bůhvíjak výrazná píseň. Zaplať ale pánbůh za to, že se v talentových soutěžích občas najde někdo, kdo si dokáže skládat sám a není odkázán na autory z databank.

Kdo se stal vítězem osmé řady X Factoru Australia?

Australané nepřekvapili a osmým vítězem X Factoru se stal Isaiah Firebrace. Ačkoliv Isaiah a Davey byli celkem vyrovnanými soupeři, větším favoritem byl přece jen Isaiah. Já jsem to naopak přál trochu více Daveymu, který je mi hudebně tak nějak bližší (mezi mužskými zpěváky holt preferuju rockery), ale jinak Isaiaha jako vítěze plně respektuju, je to výborný zpěvák a rozhodně je mnohem lepším vítězem než jakým nejspíš bude Matt Terry v Británii. Kdyby to bylo jen na mě, tak by vyhrála Amalia, která je podle mě i v tak útlém věku výjimečnou zpěvačkou, proto doufám, že o ní ještě v budoucnosti uslyšíme.

Hodnocení Grandfinále a vůbec celé osmé řady podle DJ Vlada:

Finále bylo z hlediska výkonů soutěžících poměrně vyrovnané (až na Vlada, který již tradičně zaostával). Co mi trochu vadilo, byla přemíra hvězdných hostů, z nichž někteří vystoupili dokonce dvakrát, kteří tak trochu odváděli pozornost od finálové čtyřky. Myslím, že by stačilo, kdyby dvakrát vystoupili jen Robbie a James Arthur jakožto největší hvězdy, potom ze sólových vystoupení bych nechal jen Torri Kelly, která pro mě byla velkým překvapením. No a největším lapsusem Grandfinále bylo samozřejmě umístění Vláda před Amalií, za což ale můžou především hlasující diváci.

Tak nám skončila osmá řada australského X Factoru, která byla talentově velmi silná, avšak uškodilo jí celkové zkrácení. Prostřední fáze zkrácená pouze na 3 Chair Challenge nefungovala zdaleka tak dobře, jako když je tradičně ukončena Judge’s House. Nemluvě o tom, že tato fáze stála krk příliš mnoho talentů. Potom jako promarněná šance se ukázala být nová kategorie Underdogs, ve které Mel B rozhodně nevybrala ty nejlepší z vypadlíků. No a zkrácení live shows n a pouhých pět taky soutěži neprospělo, jelikož díky tomu jsme měli Vlada na třetím místě. Suma sumárum by to australský X Factor letos vyhrál nad britským (který je letos tragický), ale byl jen jednookým králem vedle slepého. Doufám proto, že v příštím ročníku se australský X Factor vrátí k původnímu a nezkrácenému modelu, který už léta funguje mnohem lépe než tento rychlovlak.

A jelikož je to můj poslední rekap v letošním roce, tak vám přeju krásné Vánoce plné lásky a pohody a těším se na vás opět v roce 2017, který bude doufám talentovým soutěžím příznivější než ten letošní.

Isaiah Firebrace

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 6
1
DrakulkaCZ
Reagovat

Ano, je škoda toho zkráceného formátu. Ale ostatní účastníci se uchytí taky, o to strach nemám. A Isaiah tvrdí, že svoje písničky má, jen zatím neměl odvahu je někomu ukázat. A podle svého původního profilu by měl umět na klavír, kytaru a bicí, jsem zvědavá, jestli bude mít odvahu to taky ukázat. Tak uvidíme, co z něj vypadne. Myslím, že s jeho hlasem v žánru, který má rád, může a snad i dojde daleko. Hlavně ho musí Sony nechat dělat to, co chce, jinak mu nezbyde nic jiného než jako Reece Mastin utéct k někomu jinému.

2
Mirka
Reagovat

No přála sem to srdcem tak nějak víc Daveymu, hlavně proto že je to určitě opravdu skvělý a férový chlap, který miluje svou přítelkyni i lidi okolo sebe a rock je mi taky o dost bližší ale Isaiah je velký talent a jakožto takové perspektivní mládě si myslím že je dobrý a i zasloužený vítěz. Koneckonců mají oba dobře našlápnuto, je jedno kdo byl první a kdo druhý. Nějaké hlasovací statistiky by asi nebyly že? Docela by mě zajímalo jak si Isaiah v průběhu soutěže vedl a kdo vyhrál třeba úplně to první kolo, přijde mi že ze začátku to až takový favorit nebyl…

3
J
Reagovat

Tak ja som o Tori Kelly pocula uz predtym v suvislosti s American Idol. Raz kolovalo na YT video o spevakoch, ktorych vyhodili z kastingov na AI a napriek tomu sa presadili. Isaiah si to vitazstvo zasluzil a Davey svoje druhe miesto tiez. Toho Daveyho asi podporovali starsi ludia najma milovnici rockovej hudby. A navyse obaja boli sympataci. Aj Amalia so svojim hlasom by sa mohla presadit.

4
bobina
Reagovat

DJ Vladovi velké díky za rekapy! Také mu přeji hezké svátky / i všem Panáčkovcům / a hlavně v příštím roce zdraví a výdrž…

5
VojtaP
Reagovat

Isaiah je určitě zasloužený vítěz, celou dobu podával vyrovnané výkony. Toho zkráceného formátu byla fakt škoda, zvlášť když to Australané dělají takhle dobře. Underdogs vidím podobně jako Vlado. Dobrý nápad, ale těžce nevyužitý potenciál. Mám za to, že by top 4 vypadala úplně jinak, kdyby to nejeli rychlovlakem, takhle pár zajímavých jedinců skončilo příliš brzy a nebo se vůbec do živáků nedostali. Jednu za všechny budu jmenovat Ivy Adaru, patřící mezi vůbec nejzajímavější soutěžící letošních talentovek. Tady bohužel zklamala i Mel. Budu jen doufat, že ji ještě uvidíme.

6
bobina
Reagovat

@Vojta: Absolutní souhlas se vším. Smutné je, že žádný výkon mne nenadchl tak, abych si jej zapamatovala. Jako třeba James Arthur Impossible a hlavně The power Of Love, Matt Cardle First time ever saw your face atd. Letos nic. I když Ivy a Sam na to měly.

Přidat komentář